Co w miejsce AT95E do Denona DP-300F?
- MMarek
- Gramofon: DP-59L / PS-X50
Co w miejsce AT95E do Denona DP-300F?
Po przywitaniu się przyszedł czas na zadanie Szanownym pierwszego pytania. Mam gramofon Denon DP-300F, który został całkowicie zmodyfikowany, także została prawie wyłącznie oryginalna obudowa, ramię i silnik. Założyłem wkładkę AT95E i grało to w miarę przyzwoicie do momentu, gdy nie pobawiłem się adaptacją akustyczną w pokoju. Po tym zabiegu dźwięk się kompletnie zmienił, stał się bardziej szczegółowy, dół się uporządkował. Po początkowej euforii doszedłem do wniosku, że tej góry mam trochę zbyt dużo i muszę coś z tym zrobić. Winię wyłącznie gramofon, a raczej wkładkę, bo mam wzmacniacz lampowy, któremu raczej ostrej góry zarzucić nie mogę. Kupiłem nawet słuchawki, by ewentualnie zrzucić winę na głośniki, ale słuchawki też wskazały na gramofon/wkładkę. Z CD wszystko idzie ok, a z gramofonu góry za dużo. I teraz do sedna – czy wg forumowiczów, zmiana wkładki na AT120E lub na 2MRed zmieni mi ten dźwięk w kierunku, w którym zmierzam? Czy może powinienem się zastanowić nad inną wkładką?
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: Co w miejsce AT95E do Denona DP-300F?
Marku ale nie wiemy w jakim kierunku zmierzasz? Tego nie napisałeś. Jedynie to, ze masz za dużo góry.
W kontekście trzech wkładek, które wymieniłeś nie będzie jakiejś diametralnej zmiany. AT120 i 2MRed grają tak właśnie. mało dołu. Ładna klarowność dziwięku przy odniesieniu do AT95. Najlepsza z nich to AT120, ale efekt nadal będzie tego samego kierunku/typu, tyle, że na lepszym poziomie. Być może warto odsłuchać AT120 z tego towarzystwa. Kupować w ciemno, nie.
W kontekście trzech wkładek, które wymieniłeś nie będzie jakiejś diametralnej zmiany. AT120 i 2MRed grają tak właśnie. mało dołu. Ładna klarowność dziwięku przy odniesieniu do AT95. Najlepsza z nich to AT120, ale efekt nadal będzie tego samego kierunku/typu, tyle, że na lepszym poziomie. Być może warto odsłuchać AT120 z tego towarzystwa. Kupować w ciemno, nie.
- MMarek
No tak, racja zupełnie nie napisałem o tym, czego oczekuję, czy precyzyjniej, w którym kierunku chciałbym by dźwięk podążał... Dziękuję za zwrócenie na to uwagi.darkman pisze:Marku ale nie wiemy w jakim kierunku zmierzasz? Tego nie napisałeś. Jedynie to, ze masz za dużo góry.
Spróbuje na to pytanie odpowiedzieć.
Mam kilka płyt w wydaniu analogowym i w wydaniu CD. Wcześniej, przed adaptacją akustyczną, brzmiały podobnie - nie tak samo, ale nie dostrzegłem znaczących różnic, poza dynamiką, która z winyla zawsze była o niebo lepsza. Teraz, po adaptacji, którą Wszystkim szczerze polecam, dynamika pozostała, ale góra stała się za bardzo natarczywa, powiedziałbym "sycząca", szczególnie w damskim wokalu w wykonaniu np. Whitney Houston, Mylene Farmer, czy nawet Tiny Turner. W przypadku CD tego problemu nie ma. Słyszę ten "problem" tylko z winyla zarówno na słuchawkach, jak i z głośników.
Dodam, że tego problemu nie słyszę w klasyce czy elektronice, tzn. na płytach Jeana Michela Jarra, którego uwielbiam i mam chyba wszystko zarówno na winylu jak i na CD. Czyżby zatem wyłącznie panie u mnie "syczały"?
Wg mnie dźwięk analogowy - a tego chyba poszukuję - ale to moja definicja

Nie wiem, czy powyższą wypowiedzią naświetliłem mój "problem", ale chyba inaczej nie umiem opisać czego szukam.
-
Trochę dziwna sprawa,bo będąc byłym posiadaczem tego gramofonu zawsze brakowało mi w nim góry,zresztą moja opinia nie jest odosobniona,gdyż można było znaleźć sporo recenzji tegoż gramiaka,że gra on nieco "ciemnym" przytłumionym dźwiękiem.Sam po czasie zainstalowałem w nim AT 120 i to pozwoliło dodać mu tej góry,większej rozdzielczości,żywiołowości w dźwięku o znacznej poprawie stereofonii nie wspomnę,bas zrobił się przyjemniejszy i niżej schodzący. Z własnego doświadczenia uważam,że AT 120 bardzo dobrze współgra z tym gramofonem.
- MMarek
Tak, czytałem te opinie.kielek pisze:Trochę dziwna sprawa,bo będąc byłym posiadaczem tego gramofonu zawsze brakowało mi w nim góry,zresztą moja opinia nie jest odosobniona,gdyż można było znaleźć sporo recenzji tegoż gramiaka,że gra on nieco "ciemnym" przytłumionym dźwiękiem.
Pewnie w tym miejscu winien jestem pewne wyjaśnienie.
Denon, którego ja jestem posiadaczem, to zupełnie inny gramofon. Tzn. Zostało w nim wymienione całe okablowanie. Wbudowany przedwzmacniacz został wymontowany, a na jego miejsce został wbudowany nowy. Poprawiona została tzw. liniowość przekazu (cokolwiek to znaczy). Dysponuję pomiarami wykonanymi w mojej obecności przed, oraz po modyfikacji. Jak się nauczę jak wrzucać grafikę - załączę stosowne wykresy.
Jak wspomniałem, objawy, o których pisałem pojawiły się po dokonaniu adaptacji akustycznej pokoju - zamontowaniu ustrojów akustycznych. Myślę, że to nie spowodowało zmian, które mi przeszkadzają, a raczej jestem tego pewien, bo z dźwiękiem z CD wszystko się poprawiło.
-
A przed adaptacją z dźwiękiem w słuchawkach wszystko było ok? Bo nie bardzo kumam jak Ci ta" góra" przeszkadza nawet na słuchawkach skoro je ominęła adaptacja 

- darkman
- Kontakt:
Nie no Marku, proszę! Nie próbuj zrozumieć kobiet. To nie wykonalne.
Wielu już podejmowało tę walkę z góry skazaną na porażkę.

Skoro w istocie wyeliminowałeś innych potencjalnie winowajców ze swojego toru. To faktycznie pozostają eksperymenty z wkładką.
Zwróć uwagę, że nic nie zastąpi odsłuchu. niestety prawdopodobnie musisz przejść, bywa, ciernistą drogę spirali wkładkowej

Wybierz coś innego niż wkładki tej samej firmy. Tak by mieć potem konkretny punkt odniesienia do innych. W tym wypadku warto poznać 2MRed (problemu z odsprzedaniem potem nie ma żadnego). To inna muzycznie wkładka niż AT95e i powinna dać mniej więcej ten rodzaj różnicy, którą opisał Kielek. To wkładka o słabym dole i nadal eksponowanej górze, jednak może się podobać w rozpiętości i dynamice dźwięku (jest minimalnie niżej notowana niż AT120 w klasie-cokolwiek to znaczy, bo uszy Twoje).
Możesz coś pomyśleć o np Goldringach. W tych droższych to warto zasięgnąć opinii mojego Szanownego Kolegi @Cooledita, który też coś pewnie zeznałby na temat np Nagaoki MP-100. W Goldringach jednak szlif zaawansowany zaczyna się od większej kasy nieco, ale może Cool i koledzy coś doradzą. Pomyśl nad maksymalnym budżetem, jeśli uznasz, że to mogłaby być wkładka już rozwojowa.. na póxniej też.
- MMarek
hmmm, chyba nieprecyzyjnie napisałem..... Słuchawki kupiłem właśnie po adaptacji i właśnie po to (choć nie tylko, bo i tak je chciałem mieć - Sennheiser HD598), by winą całą obarczyć za zamieszanie z "górą" właśnie je. Tym bardziej, że mam B&W DM602s3, a o nich także czytałem, że daja "górą" że hoho. Tyle tylko, że one górą nie dają, tzn. "górą" nie dają u mnie - są ustawione na dedykowanych, oryginalnych do nich standach, ze stosownym balastem w środku - doskonale udowadnia to muzyka odtwarzana z CD. Reasumując, zarówno na słuchawkach, jak i głośnikach z CD jest wszystko ok, a z winyla daje górą i to zdrowo. To "syczenie" jest na tyle dokuczliwe, że przestałem słuchać płyt z damskim wokalem z winyla.kielek pisze:A przed adaptacją z dźwiękiem w słuchawkach wszystko było ok? Bo nie bardzo kumam jak Ci ta" góra" przeszkadza nawet na słuchawkach skoro je ominęła adaptacja
- MMarek
Nie no na tak szeroką i głęboką wodę bym się nie rzucił.... Aż tak dobrze nie pływam i utonięcie gwarantowane...darkman pisze:Nie no Marku, proszę! Nie próbuj zrozumieć kobiet. To nie wykonalne.
Wielu już podejmowało tę walkę z góry skazaną na porażkę.

Wracając do meritum,
to prawda, jedynym cenzorem będzie moje ucho. Chyba sprawie dobie Ortofona 2 M Red i posłucham co to czerwone cudo zrobi. Wydaje mi się, że chyba do tego gramofonu (mimo modyfikacji) w droższe wkładki chyba nie ma się co pchać. Skoro jednak, jak wspomniałeś, ma uboższy dół i jeszcze bardziej wyeksponowaną górę, to żebym nie wszedł z prysznica pod rynnę. Jeśli szanowni koledzy uważają inaczej, to chętny jestem na sugestie.
- darkman
- Kontakt:
Eh

Tak. nie ma.
Nic takiego nie napisałem i z doświadczenia forumowego wiem, że muszę od razu to sprostować

Red jest nie porównywalną wkładką z AT95, to jednak inna klasa, mimo wszystko.
Koledzy uważają co innego, bo wkładka jest niezbyt lubiana na forum i ma średni PR. W mojej jednak opinii Twoim uszom jest zupełnie obojętne co myś.lą koledzy i oczywiście ja.
Wkładka ma swoich zwolenników i nie odbywa się to bez uzasadnienia.
To takie tylko drobne uwagi ode mnie, bo chciałem doprecyzować.
- MMarek
Prawda - przepraszam, mea culpadarkman pisze:Nic takiego nie napisałem i z doświadczenia forumowego wiem, że muszę od razu to sprostować![]()
Poniżej grafiki z pomiarów, o których wspominałem. Nie jestem mocny w tym, także gdyby ktoś bardziej obeznany mógł się wypowiedzieć, będę zobowiązany. Dla mnie po prostu wykres po modernizacji jest bardziej "prosty"...

-
- MMarek
A jest/był możliwy do wyeliminowania w tym modelu? I w ogóle co on oznacza? Gdyby kolega był uprzejmy wyjaśnićzbyszek1982 pisze:Czyli przydźwięk sieciowy 50Hz został
-
Ten garb na częstotliwości 50Hz to jest przydźwięk z sieci. No ale na -70dB i tak go pewnie nie usłyszysz, więc można to olać.
- MMarek
Dziękuję za wyjaśnienie. Rozumiem, że poza tym jest w miarę ok?zbyszek1982 pisze:Ten garb na częstotliwości 50Hz to jest przydźwięk z sieci. No ale na -70dB i tak go pewnie nie usłyszysz, więc można to olać.