Jeszcze miałem trochę przemyśleń w temacie i tak - Ortofon OM byłoby klasycznym rozwiązaniem dla Duala.
Wyciągasz ciężarek z dachu i będzie w ogóle super dla ULM.
Czy igła 30 czy 40 to już kwestia dyskusyjna.
2M - daj spokój, ta seria to regres a nie progres względem OM + szlif 2M Black jest prostszy niż OM 40.
Mam jeszcze jeden nieszablonowy pomysł. Nagaoka MP moim zdaniem nie pasuje do tego gramofonu właśnie.
Zamiast tego, polecałbym jakąś ADC QLM, VLM albo XLM.
Podobna szkoła brzmienia i parametry, a sama wkładka lekka i można dostać igły pod niski nacisk.
Z tego samego względu można też śmiało rozważyć wkładki Empire - 2000, 4000, 2000Z.
Jaculek pisze: ↑20 sie 2023, 14:46
ale nie oznacza, że nie da się zawiesić czegoś cięższego i bardziej sztywnego. Możliwość ta wynika z zastosowania regulowanego tłumienia rezonansu w przeciwwadze. Tutaj masz wycinek z instrukcji pozwalający dopasować odpowiednie ustawienie tłumienia do masy wkładki i jej podatności:
Tak, niby można, ale z doświadczenia wiem że takie działanie tak na prawdę zabija sens posiadania ramienia ULM i całość i tak nie gra wtedy tak dobrze jak np. z jakimś ramieniem średniej masy.
Poza tym pytanie czy antyrezonator nadal trzyma parametry itd.
Nie mówiąc już o konieczności stosowania dodatkowej przeciwwagi (jeśli dobrze pamiętam że dotyczyło to tego modelu Duala).
Dlatego tak rzucam opcjami niewymagającymi "psucia" ULM
Shure'y spoko ale... to takie sztampowe rozwiązania haha dlatego też rzucam różne rzeczy.
W sumie to każda wkładka o niskiej wadze własnej i niskim nacisku będzie OK, dlatego też nawet w instrukcji trochę tych modeli jest, wszystkie godne polecenia w sumie, choć z Ortofonów bardziej bym polecał model M20E Super (E, nie FL) aniżeli wymienione FL.
Do M20E Super nadal można całkiem tanio dostać oryginalne igły.
Cieplejsze brzmienie niż późniejsza analityczna Ortofon OM.
Przy budżecie 2k to myślę że można tutaj nawet ze fajne dwie wkładki ugryźć, a nie tylko jedną.
Nie polecałbym celować w coś pod kątem SASa i brać od razu SASa na oślep np.
Żebyś nie musiał daleko się rozglądać - takie rzeczy jak AT-30, Empire 2000, Empire 2000Z, Pickering XEV/XSV, ADC XLM znajdziesz na forumowej giełdzie. Niektóre z ww. mam między innymi ja na sprzedaż, ale nie chciałbym być tendencyjny i polecać tylko to co sam akurat mam wystawione
Ale żeby nie rozkręcać się za mocno to wracając do tych słów:
bagi_glogow pisze: ↑15 sie 2023, 16:51
lubię posłuchać muzyki spokojniejszej relaksującej coś jak jazz i blues, lekkiego rocka. Lubie kiedy scena jest szeroka i głęboka we wszystkich kierunkach

.
Po mojemu - AT-30, ADC XLM mk2, Empire 4000, Ortofon M20E Super.
Może być że w takiej kolejności, dla ułatwienia