charliez88 pisze: ↑12 gru 2019, 16:34
Myślę, że przykładów demagogii i przekręcania znalazłoby się w Twich wypowiedziach nadal wiecej niż w moich.
Trzeba przyznać że odwracać kota ogonem potrafisz po mistrzowsku.
Ok, jak tak lubisz konkrety, to podrzuć mi ze 3 propozycje wkładek co zagrają mi lepiej od Rondo Blu, czy MC 20 super mk2 - mogą być do 500zł z nowymi igłami- chętnie dokupię, najlepiej tak do 15cu. Chętnie sobie kupię.
Nieźle pojechałeś z tym koncertem życzeń
Ale u Ciebie to w sumie normalne, więc nie mam co się dziwić.
Napisałem że biadolisz bo powiedziałeś to tak jakby to była jakaś niezaprzeczalna prawda, kiedy w rzeczywistości tak nie jest.
Żeby nie być gołosłownym - taka Nagaoka MP-110 może się podobać bardziej niż Denon DL-103.
Tak - są drogie rzeczy, które grają kiepsko, gorzej od tańszych. Nie zmienia to faktu, że cena była jest i będzie głównym (choć nie jedybym) wyznacznikiem jakości... choćby ze względu na zastosowane materiały, podzespoły, research, koszty produkcji.
Ogólnie owszem, ale jak ktoś się skupia właśnie głównie na tym to może się pogubić, co zresztą widać u Ciebie.
Piszę to średnio raz na jedną dyskusję prowadzimy. Czym więc jak nie demagogią jest takie gadanie z Twojej strony? Myślę że nawet gośc z IQ szympansa załapał już meritum, Twoje zakładam jest nieco większe, wychodzi więc na to że z jakiegoś powodu zależy Ci na tym, aby uciec od merytoryki i jest to (po raz kolejny) zabieg celowy.
Karol, nie wiem czemu pajacujesz teraz w ten sposób.
Ja tylko wskazałem miejsce gdzie sam sobie zaprzeczyłeś, albo przynajmniej osłabiasz własny argument.
Nie wiem też czemu przeprowadzasz jakąś dogłębną analizę przy tej okazji, ale jest zabawnie
Nikt nie twierdził, że zagra to TAK samo, albo lepiej w KAŻDYM aspekcie. Mówiliśmy o ogólnie lepszym odbiorze dźwięku, w niewątpliwie kluczowych aspektach.
OK. Nie wiem czemu dopiero teraz, ale wychodzi na to że się zgadzamy w tej kwestii.
Problem w tym że wobec tego "ogólnie lepszego odbioru", takie jednoznaczne pisanie jak np. to w przykładzie Zbyszka czy nawet Twoim z OMkami jest jednak mocno mylące.
No i znowu przekręcasz. Nie napisałem że w KAŻDYM aspekcie, ani że da się z OM5 zrobić granie lepsze od OM30 to są Twoje słowa, nie moje.
Mnie bardzije podobał sie odbiór i pisze o tym po raz co najmniej 3 lub 4, ale ty zamiast skupiać się na tym co mam do przekazania skupiasz się na próbie wciśnięcia mi swoich słow w moje usta (tutaj palce)
Nie przekręcam, starałem się uściślić czy dobrze zrozumiałem.
Teraz już wiem że nie zrozumieliśmy się za pierwszym razem.
Natomiast co konkretnie miał na myśli Zbyszek to mogę tylko zgadywać teraz, jeśli nie lepiej w każdym aspekcie.
Zakładam że jednak nie robisz za adwokata pozostałych i mają swój głos
Sorry, ale ty argumentów też nie przedstawiłeś... więc... co z tego Wojtku ?
Znów niepotrzebnie odwracasz kota ogonem.
Koronnym argumentem z mojej strony jest natura rzeczy, czyli jak to działa że sygnał zapisany na płycie jest słyszany ze słuchawek i głośników.
Igła na to największy wpływ, w zespół z przetwornikiem. W żadnym wypadku nie równoważny z tym co dalej robi z tym sygnałem preamp.
Ty twierdzisz że panuje tutaj równowaga więc na tym polu nadal ścierają się nasze zdania
Nie potrzebuję "pleców" by bronić tego co mówię o technikaliach.
Mogę Ci jedynie zyczć doświadczeń z takim preampem... który tą tezę pozwoli Ci zweryfikowac.
Powtarzam: to jest niemożliwe. Możesz sobie darować takie pobożne życzenia.
Mam zbyt wiele różnych porównań za sobą by mieć jakiekolwiek wątpliwości na tym polu.
Nie wiem też, czy zintegrowane preampy w topowych Sansujach z epoki to przykład słabego pre, o którym tutaj głównie mowa.
Pudło
Dla mnie pewnym ważnym spostrzeżeniem tutaj jest to że zdajesz się nie mieć żadnego problemu z łgarstwem i pomówieniami, nawet jak zostaniesz złapany za rękę...
Regsoft pisze: ↑12 gru 2019, 21:10
Denon MC (masz już odpowiedni PRE w Luxie)
Kolega/koledzy twierdzą że właśnie niezbyt odpowiedni
Quarter pisze: ↑12 gru 2019, 21:52
TOR CYFROWY
OK, teraz mamy jasność jak to wygląda przy innych źródłach.
Może coś nie do końca ok jest z ustawieniem wkładki?
Raczej nie, ale możesz zwiększyć nieco nacisk, tak o 0.2g.
FINANSE
Mocny punkt.
Dlatego też nie widzę specjalnie sensu by porównywać w ten sposób i ustanawiać jakieś wesołe reguły na temat co ile powinno kosztować żeby było "koszernie".
Niepotrzebna komplikacja.
Akurat jedyna rzecz, którą zawsze raczej będę chciał mieć nową z pudełka to igła. Rynek igieł używanych to dżungla - mógłbym się skusić jedynie na ofertę od kogoś z forum, kto bezapelacyjnie zasługuje na miano pasjonata i "szalonego" pedanta. Inaczej - loteria.
Wiesz, nikt nie namawia do zajeżdżania używanych igieł.
Do większości wkładek typu MM/MI dostaniesz jakiś mniej lub bardziej sensowny zamiennik oryginału ze świeżej produkcji.
Są OK, ale słuchać płyt lubię z kolumn, nie ze słuchawek.
wiktorsam chciał jedynie wskazać, że na słuchawkach najłatwiej/najszybciej można precyzyjnie wyłapać zmiany w torze (na poziomie od źródła do wzmacniacza słuchawkowego, rzecz jasna), nawet te bardzo subtelne jak przy zmianie igły.
Kolumny wprowadzają jednak więcej zmiennych do układanki przez co siłą rzeczy potrzeba więcej czasu by wyrobić sobie zdanie na temat.
Pewnie, że nie wiem do końca czego szukam (mea culpa!). Próbuję, w miarę możliwości finansowych i intensywnego dokształcania się, szukać drogi do tego "sweet spot", gdzie czas staje w miejscu.
Na początku nikt nie wie.
Jak są możliwości przetestowania niewielkim kosztem jakiegokolwiek klocka to jasne że warto spróbować.