Wymiana wkładki w Technics SL-Q2

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
Awatar użytkownika
KUTI

Post autor: KUTI »

Chyba bronisz się od poczytania w dziale "jak ustawić ramię w gramofonie" tam jest wszystko ładnie opisane . Tutaj masz linka do strony skąd osiągniesz szablon: http://www.vinylengine.com/cartridge-al ... tors.shtml
Załóż tylko konto, szablony są w dziale : cartridge protraktors, ale pierw poczytaj jak się do tego zabrać.
Miłej lektury życzę :)
Luxman PD-444, ANK / ASR Emitter I HD, KEF 107
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
Awatar użytkownika
KUTI

Wstaw najlepiej zdjęcie jak wyglądają te przewody na wyjściu z gramofony, a ktoś Tobie odpowie w tej kwestii. Trudno zgadywać.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

@fiodorfud
Pomoże. To albo linijka, kartka i ołówek :) Ale to tylko do ustawienia overhangu/przesięgu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Wymiana wkładki w Technics SL-Q2

Post autor: Bacek »

Tym przyrządem ustawisz poprawnie overhang a wkładkę musisz wtedy dać idealnie równolegle z headshellem. Lepsze to niż nic ale w teorii z kartką przy szablonie dopasowanym do danego gramofonu można ustawić to lepiej. Ale to ma być szablon do gramofonu a nie uniwersalny. Sam nigdy bym się chyba nie podjął ustawiania z tymi uniwersalnymi, straszna męczarnia a afekt nie pewny.

Co od przewodów. Duża pojemność przewodów daje efekt taki że w pewnym miejscu charakterystyki jest podbicie efektywności a powyżej niego "głośność" gwałtownie spada.
Im większa pojemność tym punkt podbicia spada na niższe częstotliwości. Przy słabszych wkładkach można to wykorzystać tak że przypada gdzieś na 16-18kHz dając wkładce kopa w miejscach gdzie mechanicznie już niedomaga. Przy dużych pojemnościach może spaść nisko np do 8kHz, wtedy wkładka gra jak radyjko tranzystorowe babci z za ściany.
Do pewnego stopnia można to skompensować zwiększając rezystancję na wejściu pre (o ile jest taka możliwość w danym pre).
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
fiodorfud

Post autor: fiodorfud »

Wojtek pisze:Pomoże. To albo linijka, kartka i ołówek Ale to tylko do ustawienia overhangu/przesięgu.
Chciałem sobie ułatwić :) ale spróbuję "analogowo" :)
KUTI pisze:Wstaw najlepiej zdjęcie jak wyglądają te przewody na wyjściu z gramofony, a ktoś Tobie odpowie w tej kwestii. Trudno zgadywać.
No właśnie przewody nie wychodzą tylko są zainstalowane terminale.
KUTI pisze:Chyba bronisz się od poczytania w dziale "jak ustawić ramię w gramofonie" tam jest wszystko ładnie opisane .
No trochę się broniłem, trochę jestem wystraszony tych wszystkich ustawień ale jak nie ma rady to trzeba będzie się za to pożądnie zabrać.
Sytuacja jest taka że kupowałem gramofon od osoby z polecenia która się zna się na gramofonach i ma ich wiele itd itp. Liczyłem na to że otrzymam gramofon ustawiony optymalnie i nie będę musiał na początek nic sam zmieniać. Może dlatego jestem bardziej rozczarowany, zwłaszcza że widac na zdjęciach że headshell jest krzywo zamontowany. Spróbuję więćc wszystko poustawiać i zobaczymy czy będzie poprawa.
Z tego co wyczytałem to Technics Arc protractor będzie odpowiedni do mojego gramofonu !?? Zważę jeszcze mojego headshella bo nie jest oryginalny i najpewniej ma inną wagę niż oryginalny (7,5g) - według instrukcji którą juz sobie wydrukowałem :)
KUTI pisze:Załóż tylko konto, szablony są w dziale : cartridge protraktors, ale pierw poczytaj jak się do tego zabrać.
Rozumiem że szablon i instrukcja do tego wystarczy czy jeszcze coś będę potrzebował ?
Telefunken Hymnus 101, Telefunken TL70, Beresford TC-7510.
Awatar użytkownika
fiodorfud

I jeszcze zdjęcie wyjść.
Załączniki
wyjscia.jpg
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

fiodorfud pisze:Rozumiem że szablon i instrukcja do tego wystarczy czy jeszcze coś będę potrzebował ?
Ten szablon z tym Technicsem zadziała. Do ustawienia przyda się jeszcze lupka. Może już za stary jestem aple po ustawieniu overhangu na oko, przy poprawianiu z lupką było jeszcze co przesuwać.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
KUTI

Terminale wstawione są cudnie, jak i kolorystycznie dopasowane... ale to nie problem. Później sam dorobisz sobie przewód, to też było tutaj poruszane, ale nr jeden to ustaw wkładkę. Nie bój się z tym ustawieniem, nie jest to aż takie trudne, najwyżej ręce trochę zadrżą. Jak poczytasz to wszystko będzie dla Ciebie zrozumiałe, a później sam będziesz się z tego śmiał :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

fiodorfud pisze:Liczyłem na to że otrzymam gramofon ustawiony optymalnie i nie będę musiał na początek nic sam zmieniać.
Ty nie kupiłeś odtwarzacz CD czy mp3 tylko gramofon. Sory, to tak nie działa :)
fiodorfud pisze:Zważę jeszcze mojego headshella bo nie jest oryginalny i najpewniej ma inną wagę niż oryginalny (7,5g)
Tym się nie przejmuj.

Straszne wyjścia :morda: Przewód uziemienia schowany :)

Możesz skorzystać z szablonu, a równie dobrze możesz odmierzyć linijką 52mm i zrobić tak samo dobrze jak z plastikowym dynksem ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
fiodorfud

Wojtek pisze:Straszne wyjścia Przewód uziemienia schowany
Dklatego pytałem czy można coś zespuć bo jak mu się kolory pomyliły to i mógł zrobić też inne blędy :)
Co do uziemienia , to jest na środku osobne tylko go na zdjęciu nie widać.
KUTI pisze: Nie bój się z tym ustawieniem, nie jest to aż takie trudne, najwyżej ręce trochę zadrżą. Jak poczytasz to wszystko będzie dla Ciebie zrozumiałe, a później sam będziesz się z tego śmiał
No i takiego matczynego podejścia potrzebowałem, od razu lepiej :D
Awatar użytkownika
KUTI

fiodorfud pisze: No i takiego matczynego podejścia potrzebowałem, od razu lepiej :D
Właśnie widzę, że trzeba trochę pokierować (wręcz zmusić) :lol: inaczej nawet bym się nie odzywał. Są tutaj dużo bardziej doświadczeni :)
Miłej zabawy ;)
Awatar użytkownika
fiodorfud

Ustawiłem overhang 52mm, wkładkę poluzowałem i ustawiałem przy pomocy szablonu. Idealnie w obu punktach nie chciało mi wyjść. Poniżej zdjęcia i pytanie czy tak może zostać czy próbować dalej. Dźwięk chyba bez zmian , góry niewiele :(
Załączniki
IMAG0478.jpg
IMAG0477.jpg
IMAG0476.jpg
IMAG0475.jpg
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Zmień igłę na podrzuconą wcześniej przed Dantego, ew. tańszy eliptyk z Wamatu (o ile jest dostępny).
Już raczej nie ma nad czym innym się zastanawiać w kontekście Excela.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
fiodorfud

Wojtku, czyli rozumiem że takie ustawienie wkładki jakie dokonołem jest do przyjęcia ? Chcę się upewnić na przyszłość jak będę ewentualnie wymianiał wkładkę. Jeszcze wrócę do at95e. Wiem że nie jesteś fanem tej wkładki ale trochę kusi mnie wymiana, zwłaszcza że ma ona opinię jasnej wkładki, no i wykluczyłbym winę samej wkładki , jeżeli chodzi o brak wysokich tonów. Koszt nowej at95e jest taki sam jak koszt nowej igły do exela. Kusi mnie również Grado Black, której głównym problemem jest brumienie. Czytałem jednak że w SL-Q3 podobno nie brumi więc jest to ciekawa opcja. Tylko jest to dwa razy więcej kasy.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

fiodorfud pisze:Wojtku, czyli rozumiem że takie ustawienie wkładki jakie dokonołem jest do przyjęcia ?
Jasne.
fiodorfud pisze:Jeszcze wrócę do at95e.
Zamienił stryjek siekierkę na kijek.
fiodorfud pisze:Wiem że nie jesteś fanem tej wkładki
Chyba się Tobie coś pomyliło :)
fiodorfud pisze:no i wykluczyłbym winę samej wkładki , jeżeli chodzi o brak wysokich tonów
Nie, nie wykluczyłbyś :) Pomyśl.
fiodorfud pisze:Tylko jest to dwa razy więcej kasy.
Jeśli ma być sensownie to patrz raczej na AT-100 lub Ortofon OM 10.

Co do Excela to możemy zrobić taki deal: jeśli po zakupie wskazanej igły nadal nie będzie Tobie pasowało jej brzmienie, mogę ją od Ciebie odkupić :)
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ