Przedwzmacniacz Shure v15 III

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
Rufi
Gramofon: Technics SL-D3

Przedwzmacniacz Shure v15 III

Post autor: Rufi »

Tak wiem był temat, ale nie rozwiał moich wątpliwości.

Zakupiłem od @Wojtka rzeczoną wkładkę, jestem bardzo zadowolony ale się zastanawiam czy jakbym zmienił przedwzmacniacz z IFI AIR ZEN Phono, na taki z ustawieniami żeby jednak jeszcze bardziej zadowolić wkładkę, np. na Shiit Mani 2 Mm, albo Pro-Ject Box Phono DS2, które mają możliwość ustawienia parametrów, to nie byłbym bardziej zadowolony ?
Jak myślicie, czy jest w ogóle sens zmieniać, przy moim torze, Nad 326 Bee, Technics SL-D3, Monitory Bronze BX2?

Dzięki za odpowiedzi
32lysy
Gramofon: Technics D202, Q202

Re: Przedwzmacniacz Shure v15 III

Post autor: 32lysy »

Phono box DS+ (chyba ten ) miałem. Chłodny mało muzykalny. Dźwięk bez emocji. Gdyby chociaż był bardzo precyzyjny i analityczny to można by było to jakoś uzasadnić. Taki chudy w odbiorze. Nie polecam. Opisuję może zbyt skrajnie, bo nie był zły, ale styl prezentowania dźwięku przez niego właśnie zapamiętałem w ten sposób. Trochę przypominał charakterem cambridge CP2 którego brzmienie zapamiętałem może jako mniej chude, ale za to mało rozdzielcze. Sklasyfikowałbym je na tym samym poziome. Zresztą cenowo też były z podobnej półki. Podobno DS2 to już inna technologia i inna klasa (opinia zasłyszana) więc jeśli nie ma naleciałości typowych dla pro jectów, to możliwe ze jest spoko. Ja bym zalecał odsłuch. Branie w ciemno i jeszcze wyłącznie na podstawie opinii osób trzecich, to trochę jak wróżenie z fusów
Ostatnio zmieniony 03 mar 2026, 00:12 przez 32lysy, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jaculkowy Dyskretniok może?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
32lysy

Wojtek pisze:
wczoraj, 00:08
Jaculkowy Dyskretniok może?
Ja bym zaryzykował bufona od wydry. Pamiętam że nawet objazdowy prototyp był całkiem spoko a od tamtej pory już była wersja ostateczna , i wersja druga. Sam czekam grzecznie w kolejce na możliwość odsłuchu i oceny :) Liczę na pozytywne zaskoczenie i pokonanie iskray w subiektywnym pojedynku :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

32lysy pisze:
wczoraj, 00:17
a bym zaryzykował bufona od wydry.
Tyle tylko że to już nie ten budżet (chyba).
Wsparcie finansowe forum
32lysy

Wojtek pisze:
wczoraj, 00:34
32lysy pisze:
wczoraj, 00:17
a bym zaryzykował bufona od wydry.
Tyle tylko że to już nie ten budżet (chyba).
Podstawka bez bajerów ale te same bebechy chyba w okolicach tysiączka. Jeśli będzie naprawdę dobrze to w tej kwocie może być kompletna deklasacja konkurencji nawet wielu droższych. Poczekamy, posłuchamy, ocenimy. Może nadchodzi czarny koń z forum w niskobudżetowym segmencie :)
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS-X65

Post autor: domibobi »

Może Buphono z drugiej ręki w okolicy 1k pln udało by się zakupić (jeśli pojawi się na giełdzie), ale Buphono II bez xlr i beż OLED to bliżej 1.5k pln - tak sądze. Jackowe pre też w okolicy 1k pln można było nabyć ale na rynku wtórny. Mimo wszystko warto zapytać chłopaków jak to się obecnie kształtuje.
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Post autor: pavlos »

domibobi pisze:
wczoraj, 07:31
Buphono II bez xlr i beż OLED to bliżej 1.5k pln
Plus porządny zasilacz liniowy, a to kolejne 5-7 stówek.
Oczywiście można pojechać i na laptopowym 12V za stówkę.
Rufi

Wszystko fajnie i dziękuję za wszystkie odpowiedzi, tylko czy faktycznie przy tym torze będzie odczuwalna/słyszalna różnica. Czy zaraz nie będzie tak że przy tym przedwzmacniaczu przydał by się lepszy wzmacniacz, bo ten się nie nadaje, a potem lepsze Monitory, a potem lepszy gramofon. Itd, itd.
Spróbowałem troszkę oszukać system i żeby zapewniać wkładce odpowiednią pojemność, wsadziłem 3m kabla między przedwzmacniaczem i wzmacniaczem. Gdzieś w necie znalazłem że powinno to dać jakieś 300 pF, wydaje mi się że dzięki temu zabiegowi troszkę polepszył się dźwięk w wysokich tonach.
Nie jest taki ostry.
Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Co do buphono i reszty przedwzmacniaczy z tego forum, to jak szukanie białego kruka :-(
Chyba że macie jakieś sposoby na znalezienie takich?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Rufi pisze:
wczoraj, 13:19
tylko czy faktycznie przy tym torze będzie odczuwalna/słyszalna różnica
Zmiana preampa to prawie jak zmiana wkładki czy igły - pewnie że będzie słyszalna różnica.
Rufi pisze:
Czy zaraz nie będzie tak że przy tym przedwzmacniaczu przydał by się lepszy wzmacniacz, bo ten się nie nadaje, a potem lepsze Monitory, a potem lepszy gramofon. Itd, itd.
Zawsze tak można powiedzieć, ale to nie jest związek ze zmianą preampa i tyle tylko z chęcią gonienia króliczka.
To już od ciebie zależy czy taki masz plan czy nie.
Rufi pisze:
Trzeba do konstruktorów pisać, a nie szukać na olx :D
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS-X65

Post autor: domibobi »

Rufi pisze:
Co do buphono i reszty przedwzmacniaczy z tego forum, to jak szukanie białego kruka :-(
PreamP: viewtopic.php?t=15575

Buhono 2: viewtopic.php?f=65&t=23319&start=120
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Post autor: pavlos »

(ciach)

Nie umiem tak szybko pisać na komórce jak koledzy. Nie miałem nic innego, nie ma sensu powtarzać. :roll:
32lysy

Rufi pisze:
Wszystko fajnie i dziękuję za wszystkie odpowiedzi, tylko czy faktycznie przy tym torze będzie odczuwalna/słyszalna różnica. Czy zaraz nie będzie tak że przy tym przedwzmacniaczu przydał by się lepszy wzmacniacz, bo ten się nie nadaje, a potem lepsze Monitory, a potem lepszy gramofon. Itd, itd.
Spróbowałem troszkę oszukać system i żeby zapewniać wkładce odpowiednią pojemność, wsadziłem 3m kabla między przedwzmacniaczem i wzmacniaczem. Gdzieś w necie znalazłem że powinno to dać jakieś 300 pF, wydaje mi się że dzięki temu zabiegowi troszkę polepszył się dźwięk w wysokich tonach.
Nie jest taki ostry.
Wojtek wszystkie istotne odpowiedzi udzielił. Ja tylko dodam dla rozwinięcia i rozwiania mitów krążących po sieci jedno:
Nie słuchaj głupich wymyślonych teorii że nie warto wrzucać zbyt dobrego klocka w znacznie tańszy tor. To często mocno generalizowany temat i podpowiedzi w stylu że nie pakuje się silnika od mercedesa do malucha to bzdura. Zysk jest zawsze, z naciskiem na ,,zawsze,, Wyższej klasy tor lepiej się odwdzięczy jak mu dorzucisz kolejny lepszy element, ale zawsze poprawa będzie słyszalna w każdym przypadku. Dodatkowym argumentem na nie stosowanie się do takich rad niech będzie fakt, że skoro chcemy poprawić jakość, to wcześniej czy później decydujemy się na wyrzucanie kolejnych słabych ogniw z naszego systemu, a idąc tym tokiem myślenia w twoim przypadku będziesz miał już naprawdę przyzwoity preamp który nie będzie najsłabszym ogniwem po rozbudowie
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

32lysy pisze:
wczoraj, 17:00
Rufi pisze:
Nie jest taki ostry.
Wojtek wszystkie istotne odpowiedzi udzielił. Ja tylko dodam dla rozwinięcia i rozwiania mitów krążących po sieci jedno:
Nie słuchaj głupich wymyślonych teorii że nie warto wrzucać zbyt dobrego klocka w znacznie tańszy tor. To często mocno generalizowany temat i podpowiedzi w stylu że nie pakuje się silnika od mercedesa do malucha to bzdura. Zysk jest zawsze, z naciskiem na ,,zawsze,, Wyższej klasy tor lepiej się odwdzięczy jak mu dorzucisz kolejny lepszy element, ale zawsze poprawa będzie słyszalna w każdym przypadku. Dodatkowym argumentem na nie stosowanie się do takich rad niech będzie fakt, że skoro chcemy poprawić jakość, to wcześniej czy później decydujemy się na wyrzucanie kolejnych słabych ogniw z naszego systemu, a idąc tym tokiem myślenia w twoim przypadku będziesz miał już naprawdę przyzwoity preamp który nie będzie najsłabszym ogniwem po rozbudowie
Z moich doświadczeń wynika, że wkładka z dobrą igłą i preamp to najważniejsze rzeczy w torze.
U mnie coraz przyzwoitsze granie się zaczęło jak od Jaculka zakupiłem Dyskretnioka i dobre wkładki z igłami, a później wymiana wzmaka i kolum znowu wniosła poprawę ale nie tak jak dobra wkładka z pre.

To jest moje zdanie z przeprowadzonych testów, a koledzy bardziej doświadczeni w temacie się wypowiedzą czy mam rację.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-(Analog)]
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Rufi

Dzięki, że poważnie podeszliście do mojego pytania i moich rozterek. Jak narazie porady z tego forum mnie nie zawiodły, więc odważyłem się i zapytałem kolegów @jaculka i @wydre o ich produkty. Czekam na odpowiedzi.
ODPOWIEDZ