Wzmacniacz lub amplituner do 400zł

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wesh

Re: Wzmacniacz lub amplituner do 400zł

Post autor: wesh »

patrykut pisze:Muszę zwrócić tutaj uwagę na wygląd ze względu na pokój, dlatego chciałbym jedynie coś z tych "vintage". Jeśli nie padnie więcej propozycji, chyba zdecyduję się na tego Kenwooda KR-5030.
A więc... Sprzedawca tego Kenwooda odpisał do mnie jakiś czas po zakupach. Pozwolę sobie zacytować wiadomość od niego:
"Witam wszystko jest 100% sprawne i potencjometry nie trzeszczą

Pozdrawiam."
;)
Nie lubię odkurzać!
...chyba, że półkę z płytami.
Awatar użytkownika
patrykut

Post autor: patrykut »

"Moja idea nagrywania, to próba uchwycenia żywego brzmienia w studiu, nastroju całej chwili i przekazanie tego innym... Należy uchwycić jak najwięcej brzmienia charakterystycznego dla danego pomieszczenia. To jest podstawa." - Jimmy Page
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

5030 lepszy
DIOMEDES KATO
chybaciepojednalo

Post autor: chybaciepojednalo »

wesh pisze:
patrykut pisze:Muszę zwrócić tutaj uwagę na wygląd ze względu na pokój, dlatego chciałbym jedynie coś z tych "vintage". Jeśli nie padnie więcej propozycji, chyba zdecyduję się na tego Kenwooda KR-5030.
A więc... Sprzedawca tego Kenwooda odpisał do mnie jakiś czas po zakupach. Pozwolę sobie zacytować wiadomość od niego:
"Witam wszystko jest 100% sprawne i potencjometry nie trzeszczą

Pozdrawiam."
;)
Dobra, dobra. Ja też nabyłem super sprawnego Kenwooda kr5030 z allegro ( http://allegro.pl/amplituner-kenwood-kr ... 51432.html ). Prawdą jest, że za taką cenę nie mogłem się spodziewać bóg wie czego, ale nie skłamię też pisząc, że spodziewałem się trochę lepszego stanu. Pierwszego dnia maszyna działała bez zarzutu, chyba złośliwie. Ale już następnego dnia, przez dłuższy czas brak było dźwięku w jednym z głośników, po ich zamianie zaś w drugim, gniazdo B tak samo, wszystko działa wg swojego widzimisię Potencjometry w większości wykrzywione i trzeszczą, antena ułamana przyklejona taśmą klejącą. Do tego przy włączaniu w trakcie grania maszyna nie zaskakuje i krępująco milczy, tak samo przy zmianie na fm/aux/whatever. Czasem praży, czasem nie. Całość śmierdzi kurzem i starym żulem jak się podgrzeje. Dzisiaj będę czyścić całość, poza tym myślę, że potencjometry to akurat betka, martwi mnie to stereo, trzeszczący dźwięk nie tylko przy kręceniu gałką, także na basach i przy głośniejszym graniu. Możliwe też że stare głośniki nie dają sobie rady. Przy okazji chciałbym spytać o sensowne nagłośnienie w postaci kolumn najlepiej trojdroznych o szerokosci do 30cm i cenie do 500zł, Zaś co do amplitunera to bardzo przydałby mi się jego schemat w celu ewentualnej naprawy bądź wskazówka gdzie można takowy znaleźć. Dzięki pozdrawiam i kłaniam się uniżenie.
Awatar użytkownika
patrykut

W takim razie o polecenie jeszcze jakichś amplitunerów.
"Moja idea nagrywania, to próba uchwycenia żywego brzmienia w studiu, nastroju całej chwili i przekazanie tego innym... Należy uchwycić jak najwięcej brzmienia charakterystycznego dla danego pomieszczenia. To jest podstawa." - Jimmy Page
Awatar użytkownika
Winters

Ale wiesz że kolega pisał o zupełnie innym egzemplarzu? W kiepskim stanie technicznym to na allegro może być każdy amplituner. Te urządzenia mają po 40 lat i nie wiesz co się z nimi działo. Niektóre są perfekcyjne, inne nie.

Jak jest babol to się to zwraca.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2013, 20:53 przez Winters, łącznie zmieniany 1 raz.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
patrykut

W sumie to nie wiem, czy nie pozostanę na razie przy tym co mam, tylko zmienię kolumny, a zaoszczędzę na coś lepszego (w odpowiednim temacie już dałem zapytanie co do kolumn).
Awatar użytkownika
wesh

Post autor: wesh »

Winters pisze:Ale wiesz że kolega pisał o zupełnie innym egzemplarzu? W kiepskim stanie technicznym to na allegro może być każdy amplituner. Te urządzenia mają po 40 lat i nie wiesz co się z nimi działo. Niektóre są perfekcyjne, inne nie.

Jak jest babol to się to zwraca.
dokładnie... Rosyjska ruletka, czasami warto zaryzykować. Ale najlepiej przemyśleć wszystko 2 razy.
Dziś przyszedł do mnie SA-500 i powiem, że jestem pod dużym wrażeniem w porównaniu do SU-V450.
Mam tydzień gwarancji rozruchowej i nadzieję iż nic mnie nie zaskoczy. :)
Nie lubię odkurzać!
...chyba, że półkę z płytami.
chybaciepojednalo

Post autor: chybaciepojednalo »

o jezu tak trudno trudno wywnioskować kontekst? ja za 250zl nie spodziewalem sie kokosow, dlatego pomimo gwarancji rozruchowej (nadaje sie do odeslania) wole dolozyc kolejne kilka groszy i uzdatnic sprzet do dzialania, bo widze w nim duzy potencjal, poza tym mam swiadomosc ze sprzet 30-40 letni slynie z tego ze jest naprawialny w przeciwienstwie do nowych. Ale zasadniczo przestrzegam przed pokladaniem zbytniego zaufania w opis aukcji i zdjecia przedmiotu bo rzadko kiedy ukazuja prawdziwe oblicze maszyny (haha stan techniczny 5-, w skali amerykanskiej chyba). zaryzykowalem, nie trafilem najlepiej jak moglem, ale mimo to nie zaluje. zycze szczescia pozostalym.
Awatar użytkownika
Rajfal

Post autor: Rajfal »

Witam. Niedawno zastanawiałem się czy wymienić Technicsa su-7700k na Yamahę a -760II. http://winyl.net/viewtopic.php?f=36&t=3593.
Po dłuższym zastanowieniu kupiłem ten wzmacniacz. Pierwsze wrażenia w porównaniu do Technicsa. Mniej basu i czasami dudni (kolumny blisko ściany). Średnica, góra, ogólna dynamika i porządek zdecydowanie na plus. Problem był w tym, że wzmacniacz nie jest do końca sprawny. Od razu telefon do sprzedawcy w celu poinformowania go o tym. Dzisiaj znowu zadzwoniłem i umówiłem się, że wzmacniacz odeśle do niego i on postara się go naprawić i albo go wezmę albo odzyskam pieniądze. Yamaha była wcześniej trochę grzebana, poprzerywane ścieżki na płytce od przełączników i połączone cyną, wymieniony jeden przełącznik, drugi przełącznik sklejony jakimś klejem, płytka w miejscach gdzie są rezystory, które się grzeją jest czarna, luty były poprawianie i obudowa jest porysowana. Teraz się zastanawiam czy ją brać z powrotem? Podoba mi się jej brzmienie, ale stan jest taki sobie. Piszę tutaj, żeby się zapytać czy w cenie do 400zł dostanę coś co zagra podobnie albo lepiej od Yamahay a-760II, a już na pewno lepiej od Technics su-7700k? Dobrze by było gdyby wzmacniacz nie był głębszy niż 35cm.
Awatar użytkownika
Winters

W takim stanie to strach na tym grać. Jak ci się spodobał to rozglądaj się za takim modelem w lepszej kondycji.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Rajfal

Post autor: Rajfal »

Miał 2V napięcia stałego na wyjściu, cud, że kolumn nie spaliłem ;). Poprosiłem kolegę, aby napisał na diyaudio i tylko jedna osoba odpisała też z taką samą radą, żebym oddał. Teraz tylko się modlić, żeby sprzedawca nie robił żadnych problemów i nie zwalał winy na mnie co już mi się zdarzyło. Na allegro teraz wisi A-760 tylko, że pierwsza wersja i jedna nasadka nieoryginalna. W sumie to i tak nie zdarzę jej kupić, bo pieniądze będę miał gdzieś pod koniec tygodnia - jak wszystko dobrze pójdzie.
Helterskelter

Post autor: Helterskelter »

Cześć. Panowie stanąłem przed ponownym wyborem wzmacniacza. Kwota +/-400zł. Kolumny z jakimi ma to grać to diy zrobione przez kolegę, grają jasno. Na podstawie tego całego tematu sporządziłem listę:

Yamaha a-720
http://allegro.pl/wzmacniacz-yamaha-a-7 ... 54081.html

Yamaha a-960
http://allegro.pl/wzmacniacz-yamaha-a-9 ... 06515.html

Sony ta-f444es, jest jeszcze do wyboru taki sam tylko mkII za 425.
http://allegro.pl/sony-ta-f444es-2x80w- ... 30492.html

Technics su-8080
http://allegro.pl/technics-su-8080-ster ... 51944.html

Yamaha AX-550
http://allegro.pl/yamaha-ax-550-rs-pote ... 06705.html

Co z tego najlepiej wybrać, tak żeby się nie zawieść? Może coś jeszcze dodać?
Awatar użytkownika
Winters

SU-8080, ale masz świadomość, że nie ma absolutnej pewności, że wszystko z nim tip top?
Warto zaryzykować, cena powinna być atrakcyjna.
DIOMEDES KATO
Helterskelter

Post autor: Helterskelter »

O kurde. Szczerze to dodałem tego Technicsa tak z ciekawości. Poważnie będzie lepszy nawet od takich maszyn jak A-960 czy TA-F444es?
ODPOWIEDZ