DUAL 1214 + CV20

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Parylak

DUAL 1214 + CV20

Post autor: Parylak »

Witam szanownych użytkowników. Jestem tu nowy i potrzebuję Waszej pomocy.

Otóż chciałem pobawić się w odsłuch winyli, trochę ich w szafie leży. Wyjąłem Bernarda GS-434 i poległem na kalibracji ramienia, jest wyraźnie krzywe, nie jestem w stanie ustawić azymutu bez zabawy z podkładkami, gra czysto jeden kanał, drugi przesterowuje itp. Postanowiłem nie katować płyt i rozejrzeć się za czymś innym.

Natrafiłem na ogłoszenie z mojego miasta o zestawie Dual 1214 + CV20. Na allegro jest też sporo kolumn tej firmy. Całkiem ładnie to wygląda (estetyka nie jest bez znaczenia) no i pomyślałem, że komplet jeden jednej firmy musi zagrać przynajmniej przyzwoicie. Teraz moje pytanie. Czy to dobry wybór? Na co zwrócić uwagę przy ewentualnym kupnie?

Kolejna sprawa - w tym konkretnym egzemplarzu jest wkładka Dual 650. To jest zdaje się piezo, tak? Czy jeśli zmienię wkładkę na magnetyczną to ten wzmacniacz sobie poradzi? No i jaką wkładkę proponujecie? W budżecie powiedzmy do 150zł?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

DUAL 1214 + CV20

Post autor: Wojtek »

Parylak pisze:że komplet jeden jednej firmy musi zagrać przynajmniej przyzwoicie
Rzadko kiedy tak to działa :)
Parylak pisze:Czy to dobry wybór?
Jeśli poległeś na ustawieniu ramienia Bernarda to raczej polegniesz na odrestaurowaniu sporo starszego Duala 1214.
Parylak pisze:Kolejna sprawa - w tym konkretnym egzemplarzu jest wkładka Dual 650. To jest zdaje się piezo, tak?
Zgadza się.
Parylak pisze:Czy jeśli zmienię wkładkę na magnetyczną to ten wzmacniacz sobie poradzi?
Powinien.
Parylak pisze:W budżecie powiedzmy do 150zł?
AT-95E.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Parylak

Re: DUAL 1214 + CV20

Post autor: Parylak »

Wojtek pisze:
Parylak pisze:Czy to dobry wybór?
Jeśli poległeś na ustawieniu ramienia Bernarda to raczej polegniesz na odrestaurowaniu sporo starszego Duala 1214.
Czyli jak nie mam zapędów masochisty to lepiej poszukać nieuszkodzonego ramienia Bernarda? Owszem, lubię grzebać przy sprzęcie, ale specem nie jestem. Albo szukać czegoś nowszego?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

DUAL 1214 + CV20

Post autor: Wojtek »

Odpowiem tak: szukaj czegoś lepszego :) Póki co rozważałeś same ekstrema, niekoniecznie polecane.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ