Victor QL A70 czy Micro Seiki DD7
-
fal
Victor QL A70 czy Micro Seiki DD7
Panowie, ja cały czas nie kupiłem gramofonu musiałem zakup odłożyć na później no i w końcu dzisiaj jest to później. Bardzo rozważałem zakup nowego gramofonu ale ostatecznie pomysł ten porzuciłem. No i wyłoniły się dwa gramofony vintage Victor i Micro Seiki i tutaj rodzi się pytanie który z nich będzie bardziej uniwersalny ,który bedzie lepiej radził sobie z wkładkami MC.
Z góry dziękuję za sugestie.
Z góry dziękuję za sugestie.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Victor QL A70 czy Micro Seiki DD7
Pod kątem MC to tu różnicy nie będzie.
Raczej trzeba ogólnie patrzeć na gramofony, co oferują. Mnie osobiście, optycznie i ze względu na bonusy bardziej podoba się JVC. Ma stabilizację kwarcową obrotów, dłuższe o cal ramie, duży, ciężki talerz i autolift na końcu.
Na papierze w parametrach JVC wygląda ciut lepiej.
Do obydwu znajdziesz instrukcje serwisowe (choć nie bezpośrednio bo do DD-40 plus osobno można wyszperać schemat samego silnika i QL-A66).
No i tyle papier.
W MS jest uznane i precyzyjne ramię MA-505 ze wszystkim co trzeba do regulacji. Mechanicznie MS też wygląda na bardziej solidny. W MS nie ma stabilizacji kwarcowej ale za to elektronika silnika jest prostsza, bez specjalizowanych scalaków więc łatwiejsza do naprawy i bardziej długowieczna. Pewnie wystarczyło by na starcie powymieniać wszystkie kondensatory elektrolityczne i jeszcze Ciebie przeżyje.
Generalnie więcej materiałów i pomocy znajdziesz do MS bo to bardziej popularny model.
Co do JVC to on ma regulację VTA? Bo tego nie znalazłem, może ze zdjęć idzie wypatrzeć. Nie widzę też masy efektywnej ramienia ale pewnie i tak będzie zbliżona do MS.
Także ja osobiście nie wiem który definitywnie doradzić a który odradzić.
Raczej trzeba ogólnie patrzeć na gramofony, co oferują. Mnie osobiście, optycznie i ze względu na bonusy bardziej podoba się JVC. Ma stabilizację kwarcową obrotów, dłuższe o cal ramie, duży, ciężki talerz i autolift na końcu.
Na papierze w parametrach JVC wygląda ciut lepiej.
Do obydwu znajdziesz instrukcje serwisowe (choć nie bezpośrednio bo do DD-40 plus osobno można wyszperać schemat samego silnika i QL-A66).
No i tyle papier.
W MS jest uznane i precyzyjne ramię MA-505 ze wszystkim co trzeba do regulacji. Mechanicznie MS też wygląda na bardziej solidny. W MS nie ma stabilizacji kwarcowej ale za to elektronika silnika jest prostsza, bez specjalizowanych scalaków więc łatwiejsza do naprawy i bardziej długowieczna. Pewnie wystarczyło by na starcie powymieniać wszystkie kondensatory elektrolityczne i jeszcze Ciebie przeżyje.
Generalnie więcej materiałów i pomocy znajdziesz do MS bo to bardziej popularny model.
Co do JVC to on ma regulację VTA? Bo tego nie znalazłem, może ze zdjęć idzie wypatrzeć. Nie widzę też masy efektywnej ramienia ale pewnie i tak będzie zbliżona do MS.
Także ja osobiście nie wiem który definitywnie doradzić a który odradzić.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
Konkretne egzemplarze masz na oku, czy na razie "teoretycznie"?
Bo jeśli konkretne, do odpowiedź prosta - w lepszym stanie i z lepszym wyposażeniem. I podrzuć linki, jeśli to oferty z neta.
A jeśli "teoretycznie" to rekomenduję - wal do Pawelca. Czekałeś tyle czasu, to poczekasz chwilę, a Pawelec Ci ściągnie i wyglancuje sztukę, że my tu będziemy Ci zazdrościć. Serio!
-
kuczerawka
-
fal
Wnioskuję , że niezależnie który wybiorę i tak będzie dobrze. Nadmienię jedynie , że z wyglądu podoba mi się jeden i drugi. Stan ze zdjęć bardzo dobry.
https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-vi ... bserved_ad
https://www.olx.pl/d/oferta/micro-seiki ... bserved_ad
W sumie mam swojego faworyta , ale skoro jeszcze za niego nie zapłaciłem to chciałem się podpytać co o nich sądzicie ?
-
fal
Decyzję podjąłem jutro będzie Micro Seiki mam nadzieję, że będę zadowolony.
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Ten z ogłoszenia wyżej? On jest na 100V, wiesz o tym?
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 
-
fal
Tak wiem z tym nie ma problemu , Victor też jest na 100v
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
Ten Victor zresztą też na 100V.
Jak pojedziesz do gościa to zapytaj o autotrafo, bo nic nie pisze w ogłoszeniu.
I nie daj sobie zabrać tego oryginalnego headshella. Jeśli ma być bez wkładki, to niech sobie wkładkę odkręci. Ale tylko wkładkę.
Widzę, że gościu ma też na handel Nottingham Analogue Horizon. Był na krótkiej liście u mnie, ale zdecydowałem się na vintage. Czego gratuluję sobie codziennie
Jak pojedziesz do gościa to zapytaj o autotrafo, bo nic nie pisze w ogłoszeniu.
I nie daj sobie zabrać tego oryginalnego headshella. Jeśli ma być bez wkładki, to niech sobie wkładkę odkręci. Ale tylko wkładkę.
Widzę, że gościu ma też na handel Nottingham Analogue Horizon. Był na krótkiej liście u mnie, ale zdecydowałem się na vintage. Czego gratuluję sobie codziennie
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 
-
fal
No i już jest , z wyglądu 10/10 wieczorem mam nadzieję , że go podłączę.
Naprawdę wygląda zjawiskowo , zdjęcia może uda mi się wstawić wieczorem.
Z gorszych rzeczy niestety muszę dokupić zasilacz.
Naprawdę wygląda zjawiskowo , zdjęcia może uda mi się wstawić wieczorem.
Z gorszych rzeczy niestety muszę dokupić zasilacz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie ma problemu o ile masz dobre autotrafo które z naszych 230V robi 95-105V, a nie np. 125V
No to trochę słabo ze strony handlarza-sprowadzacza, że nie dorzuca czy nawet nie oferuje za dopłatą.
Przecież wiadomo że każdy tego potrzebuje przy sprzęcie na 100V.
Te ogłoszenia to nie są czasem od jakiegoś forumowicza? Nie jestem pewien.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
Przyszłościowo, jak by były problemy z obrotami, to tu jest walka (zakończona sukcesem) z ze zbliżonym lub tym samym silnikiem.
Yamaha YP-511 nie trzyma obrotów
-
fal
No i tutaj masz rację dzisiaj kupiłem na szybko przetwornice w sklepie stacjonarnym podłączyłem do prądu a na mierniku wyjściowy 123V no i teraz jestem w kropce czy można podłączyć gramofon czy szukać innej i nie ryzykować , że się coś spali ?
W sumie to zostałem poinformowany , że będzie bez przetwornicy , ale rację masz bez dwóch zdań. Cała radość zakupu przez ten zasilacz gdzieś czmychnęła bo co z tego , że mam jak nie mogę grać.
Chociaż mogę poustawiać ramię i wkładkę , swoją drogą gdzie do tego Micro mogę znaleźć szablon ?
- Bacek
A kupowałeś ja jako 100V, 110V czy 120V? Pomijając to, to jeżeli to jest po prostu transformator to napięcie jest podawane dla maksymalnego obciążenia. Przy braku obciążenia będzie pokazywało wyższe napięcie.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2025, 19:49 przez Bacek, łącznie zmieniany 2 razy.