Technics SL-1310mk2

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
sk-victor
Posty: 44
Rejestracja: 25 lis 2016, 00:07

Technics SL-1310mk2

Post autor: sk-victor » 05 lip 2019, 15:35

Jako że zawsze byłem fanem gramofonów tangencjalnych więc przygody z klasycznymi gramofonami były zawsze tylko chwilowe - potem znowu tangencjal. Ale ostatnio długo wisiał na A..... SL-1310mk2 z typową dla tych modeli wadą. Uszkodzony plastikowy element windy. Utargowałem na 1000zł z wysyłką i zaryzykowałem. Gramofon okazał się być ogólnie idealny poza tą usterką. Rozebrałem na kawałki, dotarłem do felernej części - naprawiłem ją (druty, epoksyd i trochę zabawy) i gramofon działa idealnie. Jest jednak malutki feler. Otóż brak mi regulacji początkowego położenia ramienia. Regulacja działa ale i tak gramofon opuszcza ramię minimalnie za daleko. Dosłownie o kilka rowków. Czy ktoś wie czym jeszcze mogę to "doregulować" ??
Poniżej kilka zdjęć gramofonu i link do filmu z jego pracy.

https://youtu.be/7BHg9MXuuKs
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Peliks
Posty: 709
Rejestracja: 29 lis 2017, 17:13
Gramofon: PS-X70 PS-X50
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Technics SL-1310mk2

Post autor: Peliks » 05 lip 2019, 16:16

Musisz jedną ręką od dołu przytrzymać mechanizm automatu a drugą od góry przesunąć ramię parę milimetrów w prawo. Rób to z wyczuciem. Da się, sprawdzone :D Pozdrawiam. Marek.
Sony PS-X70 PS-X50 + BuPhono 4.1 + Luxman L435 + ATL HD310
AT-10 AT-11 AT-12 AT-13 AT-14 AT-15Ea AT-15Sa AT-33ML AT-150MLX AT-F7
Benz Micro-MC Gold Philips 400 II Empire 9000V Ortofon X-1MC
JVC Z-1S Wega XL15 Technics 270C
Marantz CD5400 ST4000

sk-victor
Posty: 44
Rejestracja: 25 lis 2016, 00:07

Re: Technics SL-1310mk2

Post autor: sk-victor » 05 lip 2019, 16:25

Czekaj ale muszę wymontować z gramofonu ? Bo tak nie do końca ogarniam jak to zrobić

sk-victor
Posty: 44
Rejestracja: 25 lis 2016, 00:07

Re: Technics SL-1310mk2

Post autor: sk-victor » 05 lip 2019, 16:52

Dzięki za podpowiedź. Po przemyśleniu stwierdziłem, że po przyblokowaniu mechanizmu przez okienko regulacyjna (pod gumową zaślepką) uzyskam ten sam efekt o którym napisałeś. Delikatnie przyblokowałem śrubokrętem i delikatnie "na siłę" przesunąłem ramię. Pełen sukces - bo nie chciało mi się go rozkręcać. Właśnie kończę go doczyszczać, wylizywać i pucować. Aż dziw, że 40 kilku letni sprzęt zachował się w tak perfekcyjnym stanie !!!. Musiałem jeszcze wczoraj wymontować wszystkie klawisze ponieważ smar był tak zgęstniały że nie chciały się ruszać. Trzeba przyznać, że konstrukcja tego gramofonu, chociażby tych klawiszy ze sprężynkami i zawleczkami robi niesamowite wrażenia. Czołg !!!

sk-victor
Posty: 44
Rejestracja: 25 lis 2016, 00:07

Re: Technics SL-1310mk2

Post autor: sk-victor » 08 lip 2019, 11:23

Gramofon pracuje idealnie, zastanawiam się tylko czy nie wymontować przełącznika, który zwiera sygnał z wkładki do masy po podniesieniu ramienia. Jest to jakiś dodatkowy element który obciąża tą dźwignię, która pęka. Wszystko działa poprawnie ale będzie jednak o jeden element obciążający mechanizm mniej a strata praktycznie żadna. Co o tym myślicie ?

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 29855
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL-1310mk2

Post autor: Wojtek » 08 lip 2019, 12:20

Możesz wymontować. To taki bajer tylko.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

sk-victor
Posty: 44
Rejestracja: 25 lis 2016, 00:07

Re: Technics SL-1310mk2

Post autor: sk-victor » 13 lip 2019, 19:24

Fajnie to gra ;) Chyba tangancjale posprzedaje ;) Po dokładnej kalibracji wkładki - przestałem słyszeć dużą utratę jakości przy końcu płyty. Zawsze to dla mnie było koronnym argumentem na korzyść gramofonu liniowego. Bo w sumie oczywiście tak jest i dyskusji to nie podlega ale... SL-1310mk2 fajnie sobie gra. Na razie Music Hall Tracker (Goldring Elektra) jest zawieszony. Mam jeszcze Ortofona OM10 (był na SL-1310 - a igłę miałem nową) i Shura N97xE (mam go od nowości i przegrał w życiu może max ze 100 płyt). Teraz będę słuchał i słuchał i wyciągał wnioski.

sk-victor
Posty: 44
Rejestracja: 25 lis 2016, 00:07

Re: Technics SL-1310mk2

Post autor: sk-victor » 14 lip 2019, 14:37

Mam pytanie do Ciebie Wojtek. Ty posiadasz SL-1600mk2 ? 1600mk2 jest bezpośrednim następną 1300mk2. Wiem, że zasadniczo to zupełnie inne konstrukcje i z tego co wyczytałem, wygooglałem wyszło mi że: 1600 ma napęd automatyki ramienia zrealizowany na dodatkowym silniczku i nie ma tego awaryjnego (po 40 latach) elementu w "podnośniku" ramienia, który jest w 1300. 1600 nie ma "mechanicznego programatora" repeat i ma optyczny czujnik wielkości płyty. Regulacja VTA w 1600 jest możliwa "on the fly" a w 1300 trzeba podstawą "ruszać" po zwolnieniu blokady. Ale poza tym samo ramie i napęd (silnik) to już na oko prawie to samo. Czy brzmieniowo prezentują ten sam poziom ?

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 29855
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL-1310mk2

Post autor: Wojtek » 15 lip 2019, 14:53

Raczej tak. Nie miałem nigdy SL-1300 mk2, ale tak bym się spodziewał.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268