Roksan radius 5 Problem z ustawieniami.
-
Roksan radius 5 Problem z ustawieniami.
Witam serdecznie.
Od niedawna jestem właścicielem gramofonu roksan radius 5.
Niestety mam problem z ustawieniami.
Posiadam profesjonalną wagę do wyważenie firmy ortofon i wcześniej działla bez zarzutu.
Problem polega na tym, że w momencie ustawienia odpowiedniej wagi igła i tak przeskakuje i odsłuch wypada słabo. Wkladka jest nowa więc napewno nie jest uszkodzona.
Wydaje mi się, że problem tkwi w ustawieniach ramienia, ale za rzadne skarby nie wiem jak to zrobić.
Bardzo proszę o pomoc.
Od niedawna jestem właścicielem gramofonu roksan radius 5.
Niestety mam problem z ustawieniami.
Posiadam profesjonalną wagę do wyważenie firmy ortofon i wcześniej działla bez zarzutu.
Problem polega na tym, że w momencie ustawienia odpowiedniej wagi igła i tak przeskakuje i odsłuch wypada słabo. Wkladka jest nowa więc napewno nie jest uszkodzona.
Wydaje mi się, że problem tkwi w ustawieniach ramienia, ale za rzadne skarby nie wiem jak to zrobić.
Bardzo proszę o pomoc.
- Regsoft
Re: Roksan radius 5 Problem z ustawieniami.
Gramofon wypoziomowany?
Nacisk sprawdzasz wagą?
Antyskating ustawiony zgodnie z naciskiem?
Problem dotyczy wszystkich płyt?
Przeskakuje w konkretnym miejscu na płycie?
Sprawdzałeś czy ramię delikatnie nie haczy przy przesuwaniu?
-
Gramofon wypoziomowany.
Nacisk sprawdzam wagą ortofon
Antyskating ustawiony zgodnie z naciskiem.
Problem dotyczy wszystkich płyt.
Ramię delikatnie nie haczy?
Przy ustawianiu ramienia GÓRA DÓŁ za pomocą tej śrubki którą widać na zdjęciu w pewnym momencie igła przestała przeskakiwac, ale nie wiem na jakiej wysokości ma być ustawione.
Nacisk sprawdzam wagą ortofon
Antyskating ustawiony zgodnie z naciskiem.
Problem dotyczy wszystkich płyt.
Ramię delikatnie nie haczy?
Przy ustawianiu ramienia GÓRA DÓŁ za pomocą tej śrubki którą widać na zdjęciu w pewnym momencie igła przestała przeskakiwac, ale nie wiem na jakiej wysokości ma być ustawione.
-
Przy różnych ustawieniach wysokości ramienia wartość nacisku igły się zmienia.
Winda zjeżdża do samego dołu.
Winda zjeżdża do samego dołu.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2018, 11:56 przez Komarowski123, łącznie zmieniany 2 razy.
- Regsoft
Ustaw tak aby ramię było równoległe do płyty w czasie odtwarzania ...Komarowski123 pisze: ↑20 sty 2018, 10:36Przy ustawianiu ramienia GÓRA DÓŁ za pomocą tej śrubki którą widać na zdjęciu w pewnym momencie igła przestała przeskakiwac, ale nie wiem na jakiej wysokości ma być ustawione.
Nacisk ustawiasz po regulacji wysokości ramienia ...Komarowski123 pisze: ↑20 sty 2018, 10:42Przy różnych ustawieniach wysokości ramienia wartość nacisku igły się zmienia.
W którym miejscu płyt przeskakuje?
Jeśli w podobnym to ramię może od wewnątrz haczyć np. o kabelki wkładki lub inny element gramofonu ...
PS. Edytuj posty (znaczek ołówka) zamiast pisać kolejne jeśli chcesz coś dopisać a nie ma jeszcze odpowiedzi ...
- BRob
- Gramofon: SL 1710
Sprawdź czy winda zjeżdża do samego dołu, jeżeli nie to może być przyczyną przeskakiwania igły.
-
-
Coś namieszalem z wysokością ramienia i windy.
Jak widać na zdjęciu można regulować całym ramieniem oraz windą zacząłem ustawiać góra dół i teraz nie wiem jak mam wrócić do poprawnych ustawień.
Może tutaj będzie jakaś wskazówka
Ja niestety nie rozumiem ani słowa.
Jak widać na zdjęciu można regulować całym ramieniem oraz windą zacząłem ustawiać góra dół i teraz nie wiem jak mam wrócić do poprawnych ustawień.
Może tutaj będzie jakaś wskazówka
Ja niestety nie rozumiem ani słowa.
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Wypoziomowanie sprawdzałeś na talerzu? Zobacz czy kable nie zaczepiaj gdzieś.
-
Talerz wypoziomowany.
Nie mam już siły na ten sprzęt, może ktoś chce kupić?
Nie mam już siły na ten sprzęt, może ktoś chce kupić?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Który model? Mechaniczna? DS1? DS3?Komarowski123 pisze: ↑20 sty 2018, 10:17Posiadam profesjonalną wagę do wyważenie firmy ortofon i wcześniej działla bez zarzutu.
Przypuszczam że źle ważysz.Komarowski123 pisze: ↑20 sty 2018, 10:17Problem polega na tym, że w momencie ustawienia odpowiedniej wagi igła i tak przeskakuje i odsłuch wypada słabo.
Jaka wkładka?
Nie poddawaj się, ale przypuszczam że to Twój pierwszy poważny gramofon?
Tak to właśnie potem jest jak się nie wie "co jest czym", a kupuje się poważny sprzęt

Tak czy siak, może olej wagę póki co? Hm... chociaż nie, po zdjęciu widać że przeciwwaga nie ma podziałki (tak mi się wydaje), więc bez wagi nie ma szans.
Jak powiesz nam jakiej konkretnie wagi używasz to powiemy jak powinieneś jej używać żeby było OK.
Napisałeś też że wcześniej działała OK - jaki był Twój poprzedni gramofon?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- zelazny
Taaa, dokładnie, nie poddawaj się.
Chłopaki pomogą.

Ostatnio zmieniony 20 sty 2018, 15:30 przez zelazny, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Wcześniej miałem 1210mk2 technics.
Wkładkę mam ortofon 2m red
Przesyłam też zdjęcie wagi.
Waga pozyczona, ale działała
I wszystko się zgadza to mój pierwszy poważny gramofon i porostu chce mi się ryczeć.
Wkładkę mam ortofon 2m red
Przesyłam też zdjęcie wagi.
Waga pozyczona, ale działała
I wszystko się zgadza to mój pierwszy poważny gramofon i porostu chce mi się ryczeć.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
OK, czyli masz DS1. Jeśli kładziesz ją bezpośrednio na talerz to niestety nie jest to wysokość odpowiadająca płycie położonej na talerzu.
Spróbuj ważyć przy zdjętym talerzu, albo połóż płytę na talerz i zrób sobie z czegoś podstawkę przy talerzu tak by wysokość podstawy blaszki do ważenia była taka sama.
Ewentualnie po prostu zwiększ nieco nacisk (o 0.5g, względem tego jak normalnie ważysz) i sprawdź efekt
Zastanawiałbym się w sumie czy ta zmiana gramofonu to w ogóle był mądry ruch, no ale już po ptakach.
Możesz jeszcze ew. zrobić foto jak masz igłę na wadze to zobaczymy czy ramię jest za wysoko czy za nisko itd.
Instrukcja obsługi ramienia Nima Unipivot: http://roksan.co.uk/wp-content/uploads/ ... manual.pdf
Co ciekawe, faktycznie nima (
) tutaj nigdzie skali przeciwwagi, więc bez wagi do igły autentycznie nie ma co podchodzić do tematu.
Spróbuj ważyć przy zdjętym talerzu, albo połóż płytę na talerz i zrób sobie z czegoś podstawkę przy talerzu tak by wysokość podstawy blaszki do ważenia była taka sama.
Ewentualnie po prostu zwiększ nieco nacisk (o 0.5g, względem tego jak normalnie ważysz) i sprawdź efekt

Bez przesady, SL-1210mk2 to nie zabawka

Możesz jeszcze ew. zrobić foto jak masz igłę na wadze to zobaczymy czy ramię jest za wysoko czy za nisko itd.
Instrukcja obsługi ramienia Nima Unipivot: http://roksan.co.uk/wp-content/uploads/ ... manual.pdf
Co ciekawe, faktycznie nima (

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Tak wygląda ramię na wadze.
Mogę komuś wysłać filmik jak mi to przeskakuje.
Mogę komuś wysłać filmik jak mi to przeskakuje.