Kolekcje sprzętowe forumowiczów
-
Pilot
Piękna robota, aż miło oko zawiesić.
A szczególnie że sam to przemyślałeś i prawie sam wykonałeś.
-
Robertson
Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów
Robert007Lenert pisze:Robert te Tannoy, które masz to dokładnie jaki model?
Dokładnie to model 611 .Chyba końcówka 80-ych lub poczatek 90 -ych ..jakoś tak
-
Robertson
Dzięki stary...były dni kiedy tylko to mi po głowie chodziło i zatrzymywałem się przy każdym kamieniarzu lub punkcie sprzedaży "kamienia"Pilot pisze:Piękna robota, aż miło oko zawiesić.![]()
A szczególnie że sam to przemyślałeś i prawie sam wykonałeś.
-
fenix
Gratuluję pomysłu i realizacji pięknie to wygląda. Ile zapłaciłeś za jedną taką półkę jeśli można wiedzieć?
-
cezi
@Robertson - Mi też sie bardzo podoba
Ale mam pytanie - Cała konstrukcja jest dość wysoka. Czy to projekt przyszłościowy (np. dołożenie tunera, lub wzmacniacza lampowego), czy po prostu tak wyszło
Cezi
Ale mam pytanie - Cała konstrukcja jest dość wysoka. Czy to projekt przyszłościowy (np. dołożenie tunera, lub wzmacniacza lampowego), czy po prostu tak wyszło
Cezi
-
Robertson
Ceny kamienia są chore...brałem pod uwagę też marmur a nawet konglomerat marmurowy lub graniowy. W punktach , które handlują kamieniami pólka z 4 cm granitu kosztowała by kilka stówek.... a czarnyfenix pisze:Gratuluję pomysłu i realizacji pięknie to wygląda. Ile zapłaciłeś za jedną taką półkę jeśli można wiedzieć?
-
Robertson
Dziękicezi pisze:@Robertson - Mi też sie bardzo podoba![]()
![]()
![]()
Cezi
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Pare lat temu byłem na targach elektroniki wszelakiej IFA. Zobaczyłem tam fajny stolik, potem na kolejnych targach już w kraju zobaczyłem kolejny ciekawy i wtedy postanowiłem wykonać coś podobnego łącząc pozytywne rozwiązania w jedną całość. Miał być ciężki i stabilny jednak w miarę mobilny, z regulacją wysokości półek, z możliwością rozbudowy o kolejne podstawy pod sprzęt oraz co bardzo ważne w kontekście używania gramofonu poziomowania półek za pomocą regulowanych kolcy. Podstawa pod stolik to dwie duże płyty granitowe z przekładką z mikrogumy. Na tej podstawie stoją cztery regulowane nogi z mocowaniami na chromowane metalowe rury tak przycięte aby zapewnić odpowiednią odległość półek. Podstawą dla półek są krzyżaki z litego drewna w kształcie litery X. Na tych krzyżakach spoczywają konglomeraty marmurowe pod które można w każdej chwili zamocować regulowane kolce lub absorbery z sorbotanu, mikrogumy, filcu czy co komu przyjdzie do głowy. Całość jest skręcona wewnątrz rur, więc od góry niezbędna staje się maskownica nakładana na kawałki rur.Robertson pisze:
Darowałem sobie audiofilskie "kolce' i "tłumiki drgań" po 100-120 zł. szt. Zastosowałem pod granit taśmę akustyczną jednostronnie przylepną grubości 5mm.A pod nogi 6mm podkładki z mikrogumy.
Wszystkie elementy metalowe potrzebne do tej konstrukcji można kupić w internetowym sklepie "akcesoria meblowe" z działu kuchenna zabudowa relingowa. Części metalowe dostosuje ślusarz, krzyżaki wykona stolarz, kamień przytnie i wygładzi kamieniarz. Do tego stolika posiadam jeszcze jeden krzyżak i kilka różnej długości rur więc mogę w każdej chwili zmienić układ stolika dostosowując do aktualnie używanego sprzętu audio. Całość waży ok. 130 kg. jednak rozłożony na części daje się w miarę łatwo transportować.
Stolik sprawdził się już wielokrotnie w różnych układach, a za najważniejsze uważam regulacje poziomu podstawy dla gramofonu, dlatego dziwi mnie rezygnacja Robertsona z tego rozwiązania. Poza tym jego stolik jest naprawdę dobry, przyjemnie kontrastując z uginającymi się regało-półkami czasami prezentowanymi przy okazji pokazu sprzętu audio w tym wątku.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
-
Robertson
Zacny mebelek Jack
.... to już prawdziwy "majstersztyk" Brałem pod rozwagę podobne rozwiązanie ale..troszku mnie jednak konstrukcyjnie przerosło
Szczególnie z dzielonymi tłumikami drgań (kolcami) nogami przypadły mi do gustu . Myślę , że z zawieszeniem płyt mogę jeszcze w przyszłości co nieco zmienić ale...to za jakiś czas. Przyjrzałem się tym "kolcom" Dla tokarza nie jest to skomplikowana robota.Materiał też do zdobycia.Sęk w tym , że każda część górna i dolna tego tłumika składa się z co najmniej dwóch części spojonych ze sobą zawieszeniem gumowym ..coś na wzór poduszki stosowanej w samochodach np. pod silnikiem , skrzynią biegów czy górnym mocowaniem amortyzatora. Wykonanie tego fragmentu może przysporzyć sporo problemów . Póki co mikroguma czy pianka akustyczna doskonale się sprawdzają i są o niebo tańsze. O mały włos nóg nie wykonał bym z dębowych klocków z ponacinanymi mocowaniami dla półek z od góry przykrytymi dużym blatem.. cholernie mi się podobało takie rozwiązanie
dlatego tak bardzo przypadło mi do gustu połączenie metalu z drewnem , jakie zastosował Jack . Odpuściłem sobie jeszcze jedną opcję ..z uwagi na i tak już b.duży ciężar kompletnego stolika .... a mianowicie wypełnienia profili nóg piaskiem kwarcowym.Mam taką możliwość i zastanawiam się nad tym ale...wtedy dobiję do 120-130 kg a może więcej
i ....czy ma to jakiś sens 
- JacK
Ja na Twoim miejscu już bym nie kombinował z zawieszeniem tych kamieni. Ta Twoja konstrukcja wydaje się bardzo stabilna, a tak naprawdę tylko pod gramofon czasami potrzeba regulacji poziomowania i jakiegoś tłumienia drgań. Dlatego w przyszłości możesz pomyśleć nad dodatkową poziomowaną kamienną płytą montowaną do górnego blatu. Będzie to wyglądać "zawodowo" i funkcjonalnie.Robertson pisze:Myślę , że z zawieszeniem płyt mogę jeszcze w przyszłości co nieco zmienić ale...to za jakiś czas. Przyjrzałem się tym "kolcom" Dla tokarza nie jest to skomplikowana robota.Materiał też do zdobycia.Sęk w tym , że każda część górna i dolna tego tłumika składa się z co najmniej dwóch części spojonych ze sobą zawieszeniem gumowym ..coś na wzór poduszki stosowanej w samochodach np. pod silnikiem , skrzynią biegów czy górnym mocowaniem amortyzatora. Wykonanie tego fragmentu może przysporzyć sporo problemów . Póki co mikroguma czy pianka akustyczna doskonale się sprawdzają i są o niebo tańsze...
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Fafikdog
U mnie pojawił "nowy" wzmacniacz i kolumny: Manta V7.
Moje DIY
Micro Seiki DD7
SME 3012
Shure V15 type IV
YAQIN MS-12B
Music Angel Meng X8 upgrade by LampizatOr (Fikus)
Polk Audio Reserve R600
Micro Seiki DD7
SME 3012
Shure V15 type IV
YAQIN MS-12B
Polk Audio Reserve R600
- JacK
Ciekawe jak to gra ? Jeszcze niedawno miałem podobnego lampowego chińczyka i grał strasznie kluchowato, odkupił go odemnie znajomy inżynier elektronik uczony w lampach jeszcze w czasach gdy tranzystor był w powijakach. Przerobił, a w zasadzie wykonał od nowa cały jego układ pozostawiając tylko lampy i sprzęt uzyskał błysk, szybkość, detaliczność teraz naprawdę przyjemnie się go słucha, a przy okazji cieszy oko bo w tym akurat chińczycy są mistrzami. Fantazyjne obudowy to ich absolutna specjalność.
- Fafikdog
Więc tak, wymieniono:
- potencjometr na niebieski ALPS
- kondensatory
- gniazda RCA
- lampy na radzieckie NOS'y
Jestem bardzo zadowolony...
- potencjometr na niebieski ALPS
- kondensatory
- gniazda RCA
- lampy na radzieckie NOS'y
Jestem bardzo zadowolony...
Moje DIY
Micro Seiki DD7
SME 3012
Shure V15 type IV
YAQIN MS-12B
Polk Audio Reserve R600
Micro Seiki DD7
SME 3012
Shure V15 type IV
YAQIN MS-12B
Polk Audio Reserve R600
- vinylpiotrek
Co kto lubi, mnie to przypomina styl "cygańskich pałaców".JacK pisze:cieszy oko bo w tym akurat chińczycy są mistrzami. Fantazyjne obudowy to ich absolutna specjalność.

- JacK
Ja bym jednak bronił chińskich speców od design. Gdyby nie oni i ich konkurencja na rynku elektroniki, uznane firmy nadal pakowałyby swoje wyroby w smutne skrzynki.