Mój warsztat ŁDŁ Elektronika

Wszystko razem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ŁDŁ
Kontakt:

Re: Mój warsztat ŁDŁ Elektronika

Post autor: ŁDŁ »

Krzysztof_M pisze:
11 wrz 2025, 20:00
Dawno mnie na AS nie było, dekadę albo i dłużej.
Ale właśnie widzę solidny powód by się wybrać :)
Jeśli to jestem ja to będzie mi bardzo miło :D

Z prac związanych z forum ostatnio trafiło do mnie NAMCO NSZ-333 od Mawisa. Wintidżowe kolumny czy tam zestawy głośnikowe.
Do przeglądu i poprawek ze wskazaniem, że coś pobrzękuje.
Przegwizdałem je jeszcze w czasie wizyty i faktycznie pojawiały się słyszalne brzęczące rezonanse. Słychać było coś z mocowania regulatorów charakterystyki - podkleiłem filc na dekielki. Brzęczały ozdobne pierścienie głośników. Dość częsta wada. W celu usunięcia problemów przykleiłem wszystko gumowym demontowalnym kitem. Głośniki przykręcone z cienkimi uszczelkami albo i bez po latach wibrują i nie trzymają powietrza. Dzięki temu wróciła szczelność obudowy konieczna do pracy konstrukcji zamkniętej oraz pozbyłem się źródeł hałasu. Druga sprawa to była zwrotnica z wyschniętymi kondensatorami elektrolitycznymi. Zamieniłem je na polipropyleny na solidne napięcie. Poprawiłem mocowanie i terminale, podkleiłem filc i gąbkę.
filc.jpg
zwrotnica przed.jpg
zwrotnica po.jpg
Po tym zmierzyłem głosniki wysokotonowe, porównawczo z bliska w takich samych warunkach, jeden z nich nie wyglądał najlepiej, uszkodzona membrana. Czasem jednak wzrok nie jest wyznacznikiem jakości więc je sprawdziłem.
pomiary.jpg
Okazało się, że różnice są duze, skala 10 dB na działkę. Czułość brzydkiego głośnika wymagała podkręcenia regulatora na maksimum by względnie wyrównać poziomy, które i tak rozjeżdżają się mocno.
namco przed.jpg
Właściciel zdecydował się na wymianę głośników, to ciągle produkowany dość popularny model - zwany jako phenolic surround tweeter, więc szkoda było nie wymienić. Zamówił i dowiózł.
Po wymianie oba zestawy chodzą równo, pomiary porównawcze są już w porządku. Regulatory w środkowym położeniu.
namco po.jpg
Trudno mi powiedzieć jak zmieniło się ich brzmienie, z pewnością wróciły do tego czym były 40 lat temu. Ze dwa dni w salonie umilały czas, stereo dobre, bas zwięzły jak to w zamkniętej skrzyni, można słuchać jazzu z kontrabasem i nie męczy dudnieniem bas reflexu.
Pozdrawiam Kolegę Mawisa. Trochę szkoda że nie mam pięknej izby przyjęć tylko zagracony garaż. Było mi bardzo miło rozmawiać.

Z ciekawostek, Trio Kenwood L-07MII. Wzmacniacz z epoki wyścigu zbrojeń na szybkość, z pasmem ok 600 kHz. To był pomysł na rozwiązanie problemów ze zniekształceniami TIM. Szybkość wzmacniacza i głębokość pętli daje urządzenie o zniekształceniach praktycznie niemierzalnych w paśmie akustycznym. Koszmar serwisu. Tranzystory wyjściowe o paśmie 70 MHz, reszta ponad 100 - dziś wszystko nieosiągalne. Kompensacja stabilności w kilku miejscach, z niewielkim dominującym biegunem. Ogromnie chimeryczny. Może robić za nadajnik radiowy na falach długich jak się wzbudzi, jak się nie wzbudzi z racji pasma też :lol: Do podjęcia się naprawy potrzeba szaleństwa i odwagi nie wiem czego bardziej. Ale jaki to jest fajny wzmacniacz, detal, kopnięcie, czad.
Tutaj na początku ścieżki zdrowia bo to japoński piwniczniak a ja nie lubię smrodu pleśni.
L07MII w pianie.jpg
No i na końcu, nie śpię nie jem - tworzę, przygotowania do Audio Show to nie jest prosta sprawa. Projekt ścianki na tło 3x2,3m zjadł mi trochę zdrowia i zajął sporo czasu. Jest winylowy a jakżeby inaczej :mrgreen: Powiedziałem A to muszę B. Jeszcze stoły, wizytówki, folderki.
scianka_niebieska.jpg
Łukasz Długosz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Hm fota w tle to jaki soniacz? Ciekawe czy Mawis odkryje na nowo Namco :D
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

ŁDŁ pisze:
02 paź 2025, 02:19

Z prac związanych z forum ostatnio trafiło do mnie NAMCO NSZ-333 od Mawisa. Wintidżowe kolumny czy tam zestawy głośnikowe.
Do przeglądu i poprawek ze wskazaniem, że coś pobrzękuje.
Przegwizdałem je jeszcze w czasie wizyty i faktycznie pojawiały się słyszalne brzęczące rezonanse.
Teraz nic nie brzeczy i nic nie rezonuje. Kolumny teraz fajnie graja, jeszcze sie ukladają ale wszystko jest na miejscu. Wymiana wysokotonowców to był dobry ruch. Na tyle mi sie podoba ze wroca z salonu do pokoju z gramofonem a do salonu pojdą Duale 720. Jednak niskotonowiec w Namco robi robote :) . Dzieki Łukasz za świetną robote! I nie przejmuj sie ze gadalismy w garazu. Z takim rozmówcą ja Ty mozna nawet w piwnicy :D . Nie znajacych jeszcze Łukasza forumowiczom musze powiedzieć ze to dusza czlowiek, o ogromnej wiedzy i doświadczeniu, slucha sie jego uwag i opowiesci z zainteresowaniem wielkim i czlowiek sie nie obejrzy a z krotkiej pogawedki robi sie godzina, dwie, trzy...
Dzięki raz jeszcze Łukasz i powodzenia na tegorocznym AVS!
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
ŁDŁ
Kontakt:

Post autor: ŁDŁ »

Mawis pisze:
02 paź 2025, 21:41
Wymiana wysokotonowców to był dobry ruch.
Bardzo się cieszę :-) i dziękuję za miłe słowa.
Z tym garażem to może kiedyś uda mi się wstawić kanapę wtedy będzie gdzie usiąść. Co ciekawe zagracony garaż ma względnie dobrą akustykę. Podłoga z lekkim spadkiem, półek ile ściany zmieszczą, opony pod sufitem, wymiar daleki od kwadratu, Zupełnie przypadkowo kiedyś testując jakieś głośniki wyszło, że klarowność wynikająca z niewielkiego kolorowania polem pogłosowym jest dobra.
amrowek pisze:
02 paź 2025, 17:14
Hm fota w tle to jaki soniacz?
PS-X9 jedyna fota która nie była w typie kłębowiska drutu i miała odpowiednią rozdzielczość. Zrobiona cała w niebieskim
Łukasz Długosz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
ODPOWIEDZ