Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Wszystko razem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dimas
Gramofon: SONY PS X65

Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Post autor: Dimas »

darkman pisze:
22 sty 2025, 17:46
dało się kabli podtynkowo
W żadnym wypadku przecież te kable grają ;)
Lepsze brzmienie, szersza scena no nie da się tego opisać

Ta platforma ciekawy temat ale czy te magnesy nie wpływają na pracę gramofonu/wkladki?
technics sl-1610->shure v15III,yamaha tc-720,ct-710,ca-710,marantz cd54 ->technics SB7

sony ps x65->xl45,V90LPS,yamaha bd s673,yamaha rx a1070,Sony SS X9ED
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Ciekawe czy do tej platformy są jakieś pomiary?
Pan Wojciech Pajdas robi platformy pod gramofony pod pewne założenia, które są dla gramofonu słuszne czyli strojenie pod pewien zakres najbardziej szkodliwych niskich częstotliwości.

PS. Moje spiny nie dotyczą uwag merytorycznych tylko osobistych wycieczek.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Piterski pisze:
23 sty 2025, 08:55
Pajdas
Padjas. Obiły mi się te platformy kiedyś o oczy . :D
Kto nie kombinował z gąbkami ,mikrogumami , otulinami do rur i co było miętkie pod łapą ?
Wystarczyło : Nazwać deski absorberami , te miętkie przekładki polimerami (tak fachowo) ,zrobić pomiary , powołać się na autorytet z AGH albo innego PW. :lol:
Sama tabliczka robi robotę , Ze pińcet warte ;)
A te platformy STX ładne , ale ta deska na zydelku też . :clap: Muszę pochwalić , bo Rega walnął fochem o te monitorki. I po co pomiary , jak gra to gra, wystarczy dwa wymiary ;)
Najbardziej boję się whisky , bo po niej , nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Dimas pisze:
23 sty 2025, 07:35
ale czy te magnesy nie wpływają na pracę gramofonu/wkladki?
Piłka do koszykówki chyba bardziej.
Platforma dość fajna. Osobiście ten okres wypaczeń mam już za sobą, nawet zrezygnowałem z platform pod kolumny podłogowe, ostanio i wywaliłem dziady.
Jak mnie męczy co by tu kupić z audio, to kupuję se longpleja nowego. :mrgreen:
Rega
Gramofon: RP 3, ThorensTD 320

Post autor: Rega »

Dario Antonio pisze:
27 sty 2025, 20:29
bo Rega walnął fochem o te monitorki. I po co pomiary , jak gra to gra, wystarczy dwa wymiary
Nie walnąłem fochem , tylko bardzo mnie denerwuje ocenianie ,,na oko,, czy coś zagra czy nie ma prawa, bez posłuchania. A jeśli ktoś stawia się w roli oceniającego ,,na oko,, to moim zdaniem stawia się w roli eksperta lepszego od innych. Stwierdziłem więc, że w srodowisku lepszych i gorszych nie ma dla mnie miejsca. Na forum wszyscy są równi, niezależnie od tego co posiadają i jak sobie to postawili. Nawet jeśli to jest Bambino i stoi na taborecie.
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Rega pisze:
28 sty 2025, 16:33
Dario Antonio pisze:
27 sty 2025, 20:29
bo Rega walnął fochem o te monitorki. I po co pomiary , jak gra to gra, wystarczy dwa wymiary
Nie walnąłem fochem , tylko bardzo mnie denerwuje ocenianie ,,na oko,, czy coś zagra czy nie ma prawa, bez posłuchania. A jeśli ktoś stawia się w roli oceniającego ,,na oko,, to moim zdaniem stawia się w roli eksperta lepszego od innych. Stwierdziłem więc, że w srodowisku lepszych i gorszych nie ma dla mnie miejsca. Na forum wszyscy są równi, niezależnie od tego co posiadają i jak sobie to postawili. Nawet jeśli to jest Bambino i stoi na taborecie.
A teraz przeczytaj - jeśli oczywiście chcesz - ze zrozumieniem to, co napisał Wojtek:
Wojtek pisze:
20 sty 2025, 22:35
Odpowiednie kolumny do małego zagraconego pomieszczenia odsłuchowego :morda:
Bo z jednej strony, nie lubisz bezpodstawnej oceny "na oko", a z drugiej strony, stosujesz szeroka interpretację, w Swoim kierunku. Nie wnikam z jakiego powodu tak to odebrałeś i średnio mnie interesuje życie osobiste innych ludzi, ale nie rób burzy tam, gdzie nie potrzeba.

Wojtek jest tutaj znany z sarkazmu, ironii czy wrodzonej złośliwości :) - o czym akurat uprzedza w stopce, nic więc dziwnego że poleca kolumny o wymiarach średniej komody, do małego, zagraconego pomieszczenia.

Nie bardzo rozumiem czemu odebrałeś to tak osobiście ?
Rega

No, właśnie. To pomieszczenie ma ok 17,40 m2. Małe? Na forum widziałem dużo mniejsze. Znowu ocena na oko. A same zdjęcia robione w róznych technikach. Tu też wygląda na małe? Nie wiem dlaczego wyświetla się poziomo. Tym niemniej, prośbe o usunięcie konta podtrzymuję
Załączniki
20200326_181116.jpg
20200327_142835.jpg
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Post autor: domibobi »

Zjedz Snickers'a 😉
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Rega

I właśnie dlatego chcę usunięcia konta, bo czy ktoś ma coś sensownego do powiedzenia, czy też nie to zabiera głos. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Te monitorki Altec fajne , kiedyś popełniłem coś na ich wzór , mam stare zdjęcie , oczywiście nie były dokończone wtedy , średniak , wysokie i zwrotka wpakowane do kartonu po margarynie :lol: , ale musiało już nap...ać , bo impreza była :D
Załączniki
Altec.jpg
Najbardziej boję się whisky , bo po niej , nie boję się niczego . 8-)
Rega

To nie ten model. Poza tym stosowane były różne przetworniki szerokopasmowe, których ceny wahały się od 50$ do 1000$ za sztukę. Podobnie z hornami - ich wartość zależy od driverów. Od 300 do 3000$
U mnie są te
IMG_20240717_144549 — kopia.jpg
Awatar użytkownika
Frey
Gramofon: Dual 604

Post autor: Frey »

Rega pisze:
28 sty 2025, 19:17
Tym niemniej, prośbe o usunięcie konta podtrzymuję
Napisz prywatną wiadomość do administratora z prośbą o usunięcie/zablokowanie konta.
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Z własnego doświadczenia wiem że nie ma tutaj zwyczaju kasowania kont, zablokować można samemu - ale to jest bez sensu, wystarczy nie wchodzić - o ile ktoś jest dorosły/odpowiedzialny. Chyba że nie ma się zaufania do własnej wytrwałości :)
Ale z mojego punktu widzenia cała ta drama jest bez sensu bo Wojtek nie pił do Regi, przynajmniej ja tego tak nie odebrałem.
domibobi pisze:
28 sty 2025, 19:37
Zjedz Snickers'a 😉
Jeden tu nie wystarczy :)
Kolega nabił sobie głowę teoriami że Admin chce Go zniszczyć (pewnie Wojtek czuje się zagrożony przez kolejny Autorytet Forumowy :) ), a poza tym, zero dystansu do siebie :)
Rega, życie jest zbyt krótkie żeby tak to wszystko odbierać, odetchnij głęboko trzy razy, jak nie pomoże wypij szklankę zimnej wody i przyjmij do wiadomości że nikt tutaj nie chce Ciebie obrazić, zadrwić, dokuczyć czy mówić jak żyć. Naprawdę nie warto tego odbierać jako agresji.
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Rega, w temacie pomieszczenia, mam pytanie o jego wysokość. Ja mam pokój o powierzchni około 16m2 i wydaje się że jednak mam je wyższe na jakieś 2,75m.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Rega pisze:
28 sty 2025, 19:17
A same zdjęcia robione w róznych technikach.
Co to za monitory te najmniejsze, najbliżej okienka, coś mi przypominają ale tabula raza (te na standach srebrnych).
Coś szukam tego typu gabaryt (ale wysoka sprawność mnie interesuje) i jeśli można to jaka sprawność? Pewnie stanie na małych Bowersach lub Celestionach u mnie, ale może coś innego (w tym zestawie mam już średni gabaryt Focal Chorus V / 39 cm wys.) Jaka wysokość wzmiankowanych?
ODPOWIEDZ