Polityka
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Re: Polityka
No comments
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
- amrowek
- Postanowiłem powierzyć misję sformułowania rządu premierowi Mateuszowi Morawieckiemu - ogłosił Andrzej Duda w wieczornym orędziu. Podkreślił, że "zdecydował o kontynuowaniu dobrej tradycji parlamentarnej, zgodnie z którą to zwycięskie ugrupowanie jako pierwsze otrzymuje szansę utworzenia rządu".
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... y-ogladaj/
No to wybrał interes partii a nie Polskę
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... y-ogladaj/
No to wybrał interes partii a nie Polskę
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
Pan Prezydent Andrzej Duda jest polskim patriotą i jest rzeczą oczywistą, że nie mógł postawić na Tuska.
- kinky
- Gramofon: Philips 5877
A niektórzy wciąż myślą, że lewacy są temu winni

Nie mam z złudzeń, że będzie inaczej. Ważne żeby odpowiedzialność ponieśli nie tylko winni, ale i ukrywający ich hierarchowie.
Jest też + tej decyzji, czy pinokio zrezygnuje czy przegra sromotnie głosowanie o wotum zaufania to nie będą mogli później opowiadać bajek i tworzyć legendy, że mogli stworzyć rząd, ale im prezydent nie pozwolił.
Co się odwlecze to nie uciecze

Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
- amrowek
Tak wielkim , że podpisuje ustawy których nie czyta (czy też nie rozumie) po czym je wetuje

tak , szkoda tylko, że... no ale nie odmówię sobie tej przyjemności aby zobaczyć jak matołusz nie dostaje votum zaufania.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2023, 21:38 przez amrowek, łącznie zmieniany 1 raz.
- martin.h
- Gramofon: Technics SL-1600MK2
Tak Tusk jest Niemcem, a Ty jesteś żydem

Andrzej Duda, żaden Pan bo na Pana trzeba zasłużyć, a on potrafi tylko trwonić pieniądze, gdyby jeszcze jakieś efekty były i np. nauczył się angielskiego

Ale nie zdziwił mnie, jest debilem, z którego za kilka lat dzieci w szkołach będą się śmiali

Nie wiem jak Wy, ale włączyłem TVP kilka minut wcześniej, a tam specjalna infolinia gdzie dzwonią telewidzowie i wychwalają TVP, że tylko oni prawdę pokazują itp.

Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
- amrowek
Nie wiem jak mogłeś zapomnieć dopisać jedyną polską TVP

- kinky
To jest drugi plus, na to warto poczekać

- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
gdyby głupota miała skrzydła...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- chudy_b
Duda Dudą, a jakoś Wam umknęło coś wydaje mi się bardzo ciekawego. Na Nowogrodzkiej zwołali zebranie nowych posłów i Kaczyński nie przyszedł
To tak jakby na wesele nie przyszła para młoda. Prezes ponoć chory jest. Może tak, może nie. Zebranie mogło być tydzień później, tydzień wcześniej. Wgląda na to że prezes strzelił focha i próbuje się jakoś pozbierać w towarzystwie wyłącznie kota. Jak tak dalej pójdzie to do wyborów samorządowych PIS będzie tylko wspomnieniem.

- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
Specjalnie mnie to nie martwi… kreatura się kończy powoli, nienawiść do ludzi go zabija…
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
- Tarkus
Nie tylko. Miałem też na myśli ogromną większość księży. Naprawdę większość księży to całkiem porządni ludzie. Tak jak w ogóle większość ludzi.
Ten, kto Kościół założył.
Myślałem, że nie rozmawiamy o oczywistościach.
W pierwszej dekadzie tego stulecia napisałem powieść SF (może ją kiedyś gdzieś opublikuję?), w której zrobiłem do tego aluzję. Dwaj oficerowie tzw. Sił Kosmicznych zaczynają podejrzewać, że poszukiwanym przez policję mordercą jest właśnie człowiek Sił. Postanawiają sami znaleźć go i oddać w ręce prawa, bo: – (...) Chodzi o wizerunek Sił. Lepiej my przyprowadźmy im zabójcę! Bo jak oni przyjdą z kajdankami do nas…
– …Ziemniaki (odpowiednik "szczurów lądowych" - przyp. mój) będą miały na nas używanie – westchnął Heldrungen – szczególnie pismaki! Ma pan rację…
Gdy zaś bohaterowie ujmują winnego: – Media całego świata pieją hymny na cześć Sił Kosmicznych! Podaliśmy policji mordercę na tacy – cieszył się kapitan dzień później (...). Zamień Siły Kosmiczne na Kościół, mordercę na pedofila lub podobnego przestępcę, a będziesz wiedział, co myślę.
Przeoczyłem jednak istotny fakt, że niektórzy pedofile - z tych inteligentniejszych - to mistrzowie kamuflażu. Otoczenie nieraz latami może naprawdę nie wiedzieć o niczym, a nie tylko nie chcieć wiedzieć lub udawać, że nie wie.
Na razie znalazłem to:
https://www.tygodnikpowszechny.pl/koszt ... nej-142005
i to:
https://www.fronda.pl/a/zapomniany-rapo ... ,5935.html
z linkiem do raportu
https://www2.ed.gov/rschstat/research/p ... report.pdf
np. ten fragment:
4.1 Job of offenders. Reflecting the reanalysis of the 2000 Hostile Hallways data (published in 2001), Table 7 documents the percent of students who have been targets of educator sexual misconduct by role of educator. Teachers are reported most often, followed by coaches. Gallagher (2000) reported that teachers accounted for 90 percent of the school institutional sexual abuse cases in his analysis5.
Teachers whose job description includes time with individual students, such as music teachers or coaches, are more likely to sexually abuse than other teachers.
Jennings and Tharp found that 25 percent of the educators in Texas who were disciplined for sexual infractions involving students between 1995 and 2003 were coaches or music teachers. Willmsen and O’Hagan found Washington state teachers who coach were “three times more likely to be investigated by the state for sexual misconduct than non-coaching teachers.” The AAUW data do not identify the abuser by job position in a way that can be connected to type of misconduct.
Więcej na razie nie obiecuję znaleźć. Zarobiony jestem, nie żartuję. Poza tym parę tekstów chyba przestało być dostępnych albo ja źle szukam. Znasz jakąś lepszą wyszukiwarkę od Google i Yahoo?
Jeśli ktoś traktuje to jak "odbębnienie", to zgadzam się, że nie ma po co. Tyle że autor całej tej nauki, która tak Ci się (słusznie) podoba, nie dla jaj założył Kościół i nie dla jaj ustanowił sakramenty. Również nie dla jaj powiedział o kapłanach: "Czyńcie więc i naśladujcie wszystko, co wam polecą, lecz uczynków ich nie naśladujcie" (Mt 23, 3).chudy_b pisze: ↑06 lis 2023, 03:00Czy to oznacza nadejście ciemnych bezbożnych czasów sodomy i gomory? Absolutnie nie. Chrześcijański dekalog to zbiór uniwersalnych praw, których warto i trzeba przestrzegać. I większość, również niekatolików, na szczęście przestrzega i przestrzegać będzie. Nie trzeba przy tym biegać co niedzielę do kościółka odklepać wierszyki i odbębnić przerażającą, jakby się chwilę nad tym zastanowić, celebrę spożywania ludzkiego ciała i krwi.

Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
Otwiera się jedynie początek artykułu, nie płacę za dostęp do TP więc nie mam możliwości się zapoznać z linkowanym materiałem.Tarkus pisze: ↑06 lis 2023, 23:31Na razie znalazłem to:
https://www.tygodnikpowszechny.pl/koszt ... nej-142005
Pozostaje pytanie ilu nauczycieli w Stanach przypada na księdza, bo że nadużyć jest 100 razy więcej to trzeba się zastanawiać jaki to procent przedstawicieli zawodu, prawda? Bo jesli np nauczycieli jest tysiąc razy więcej niż księży, to skoro nadużyć seksualnych jest 100 razy więcej to statystycznie w zawodzie jest ich 10 razy mniej. Jak jedyny kowal w Pacanowie ukradnie z przed domu buty, to 100% w kowali w Pacaowie będzie złodziejami. A jak 10 nauczycieli będzie oszukiwać w zeznaniach podatkowych, a będzie ich w Pacanowie 100, to oczywiście przestępstw nauczycieli będzie 10 razy więcej niż kowali, ale w środowisku zawodowym umoczone będzie 10% a nie 100%. Mało danych, a już na pewno nie wiemy czy w zawodzie występuje nadreprezentacja czy też nie więc twoje linki niestety nic nie wnoszą. Ufam że będąc inteligentną osobą masz tego świadomość i zastanawiam się nad stosowaną przez Ciebie taktyką.... Strzelasz z kapiszonów i doprawdy zachodzę w głowę dlaczego.
Może coś tutaj, dawaj konkrety, dokument ma 156 stron i słowo teacher występuje 771 razy, tak że nie będę się przebijał przez całość bo skoro podajesz linka to pewnie tekst znasz. Na której stronie znajdę dane statystyczne dotyczące występowania pedofilii w szkołach?Tarkus pisze: ↑06 lis 2023, 23:31z linkiem do raportu
https://www2.ed.gov/rschstat/research/p ... report.pdf
chudy_b pisze: ↑wczoraj, 03:00
Czy to oznacza nadejście ciemnych bezbożnych czasów sodomy i gomory? Absolutnie nie. Chrześcijański dekalog to zbiór uniwersalnych praw, których warto i trzeba przestrzegać. I większość, również niekatolików, na szczęście przestrzega i przestrzegać będzie. Nie trzeba przy tym biegać co niedzielę do kościółka odklepać wierszyki i odbębnić przerażającą, jakby się chwilę nad tym zastanowić, celebrę spożywania ludzkiego ciała i krwi.
Jeśli ktoś traktuje to jak "odbębnienie", to zgadzam się, że nie ma po co. Tyle że autor całej tej nauki, która tak Ci się (słusznie) podoba, nie dla jaj założył Kościół i nie dla jaj ustanowił sakramenty. Również nie dla jaj powiedział o kapłanach: "Czyńcie więc i naśladujcie wszystko, co wam polecą, lecz uczynków ich nie naśladujcie" (Mt 23, 3).

Sądzę że koledze chodziło o to, że by żyć zgodnie z normami moralnymi zawartymi w dekalogu nie trzeba koniecznie chodzić do kościoła. Można oczywiście, ale nie jest to warunek konieczny i niezbędny.
- kinky
Drugie dno dzisiejszej decyzji the Billa
- amrowek
Szopkę w wykonaniu A. Dudy mieliśmy , ja czekam na Jasełka, i pora będzie wtedy zejść ze sceny.
Osiągniecia A.Dudy
1 - Zastosowanie aktu łaski przed wyrokiem sądu
2 - Podpisanie ustawy a potem jej zawetowanie
3 - Nie obejrzenie filmu i nazwanie części Polaków świniami.
4 - Rozmowy z przedstawicielami partii a potem i tak wskazanie wiadomo kogo.
ps
można dopisywać ciąg dalszy.
Osiągniecia A.Dudy
1 - Zastosowanie aktu łaski przed wyrokiem sądu
2 - Podpisanie ustawy a potem jej zawetowanie
3 - Nie obejrzenie filmu i nazwanie części Polaków świniami.
4 - Rozmowy z przedstawicielami partii a potem i tak wskazanie wiadomo kogo.
ps
można dopisywać ciąg dalszy.