Wojtek pisze: ↑24 lis 2021, 09:46
pan_winyl pisze: ↑dzisiaj, 09:29
Tak że ten w Krakowie niebawem meleks bedzie najbardziej rozsądnym wyborem.
... i dlatego warto się ograniczać w wyborze auta pod kątem norm spalin żeby nie płacić w centrum Krakowa?
Swoją drogą - jakie to opłaty?
Jeszcze zamierzam tutaj chwilę pomieszkać

więc - tak warto. Mieszkam przy granicy tej strefy (okolice budowy tramwaju na górkę narodową - zwane potocznie armageddonem komunikacyjnym północy Krakowa

dla lokalsów). Więc siłą rzeczy będę jednak czasami w to centrum jechał.
Na razie nie ma żadnych opłat. Coś tam planują w temacie zakazu wjazdu dla aut nie spełniających najnowszych norm, ale wtedy mieszkańcy by pewnie musieli zezłomować połowę samochodów w mieście. Obstawiam, że wyłączą mieszkańców z tych ograniczeń i przepisy jako takie będą martwe.
Niby tak - niby nie. Oficjalnie - w sejmie głosują teraz ustawę o strefach czystego transportu - i nieoficjalnie to Kraków mocno za tym lobbuje. Pamiętasz jak z czapy odpalili na Kazimierzu strefę?
A pamiętasz jak uruchamiali zakaz palenia paliwami stałymi (drewno węgiel) i niby wszyscy mówili - a to tylko piece a potem okazało się, że kominki też a na końcu nawet pizzeria musi udowodnić że wydaje ponad 500 pizz dziennie żeby mieć piec opalany drewnem?
Jak dla mnie idzie top u nas bez kompromisu bo środowiska miejskie mega naciskaja na ratusz. A ratusz wie że te środowiska w przyszłych wyborach odegrają mega rolę - bo poprą albo namaszczonego przez Majchrowskiego albo kandydata PIS - zresztą kogo by nie wybrali efekt będzie ten sam.
Więc. Zakazy będą - za 5 lat do "centrum" (popatrzcie na mapę jakie to centrum) wjazd będzie albo z opłatami albo w ogóle. A wcale nie zdziwe się jeśli będą naciski też za chwilę ogólnopolskie na stacjach diagnostycznyh itd. Zresztą 2026 roku te samochody (z euro 6) będą miały juz 10+ lat - więc też nie super nowe. Jaki jest sens inwetować więc dziś w samochód ponad 8 letni?
Decydując się na samochód dziś - i tak wybieram kompromis. Gdyby się dało brałbym 5008 z salonu. Ale - złożyłem zapytanie na strobnie tydzień temu i na razie dostałem info że dealer się skontaktuje ale samochody i tak będą dopiero w okolicy lipca. Tak że ten. Fajnie jest.