Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
amrowek

Re: Polityka

Post autor: amrowek »

jak by było mało
to Hamas zaatakował Izrael nie wiem co oni sobie myśleli
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... ef=1491574
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
masus

Post autor: masus »

amrowek pisze:
07 paź 2023, 17:17
to Hamas zaatakował Izrael
Nie żebym usprawiedliwiał, czy popierał, ale w ogóle mnie to nie dziwi...
Well, that's just, like, your opinion, man.
Technics SL-1510 mk1 | AT 13Ea | Luxman L-560 | Universum System 6000
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

amrowek pisze:
07 paź 2023, 17:17
nie wiem co oni sobie myśleli
Odwet już ruszył i niestety będzie krwawy
https://wiadomosci.wp.pl/hamas-atakuje- ... 123161728l
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
amrowek

wiem jaki jest stosunek Izraela do Palestyńczyków i nie tylko. Wiem , że czasami jedyne wyjście to walka ale... nie w obrębie jednego państwa , trzeba szukać innych dróg wyjścia.
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Nie ma żadnych dróg wyjścia. Jedna ziemia i dwa narody, sytuacja jest i będzie patowa.
Awatar użytkownika
amrowek

MaciejT pisze:
07 paź 2023, 17:58
sytuacja jest i będzie patowa.
muszą się dogadać albo wyrżnąć
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Ponoć poleciało na Izrael 2,2 tyś rakiet :shock: Skąd oni to wzięli? Izrael odpowie grubo. USA ich poprą. Hamas o tym wie i pewnie są przygotowani. Nie chcę być złym prorokiem, ale nie wygląda to dobrze.
Awatar użytkownika
kinky

chudy_b pisze:
07 paź 2023, 18:42
poleciało na Izrael 2,2 tyś rakiet
Oglądałem CNN, rzecznik IDF mówił nawet o 3 tys :shock: Ale to na gorąco wszystko.
Dziewulski twierdzi, że to w dużej mierze samoróbki z rur kanalizacyjnych, jest w kontakcie z kumplami w Izraelu (szkolili ich).
Ponoć pomysłodawcą był Libańczyk, który zrobił doktorat na polibudzie w Warszawie wiele lat temu.
chudy_b pisze:
07 paź 2023, 18:42
USA ich poprą
Już poparli.
Niestety po tym co widać na zdjęciach i filmach wrzucanych w sieci Izrael pójdzie na całość i Hamasowi nie pomogą nawet zakładnicy. A ucierpią jak zawsze najbardziej cywile, po obu stronach.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Doman pisze:
06 paź 2023, 23:26
a z przedszkoli są wyniki?
Wśród przedszkolaków i noworodków Konfederacja na czele sondaży :morda:

Masz coś mądrego (albo cokolwiek) do powiedzenia w kwestii "złodziei" wśród ludzi Konfederacji czy będziesz przypalał głupa w najlepsze nasz wyluzowany heheszku? :)
vanderer pisze:
07 paź 2023, 09:59
- 200 000 tyś nadmiarowych zgonów ( ludobójstwo)
Ale że kto kogo zabił?

A skoro już o "zamknięciu służby zdrowia" mowa, co sądzisz o pomyśle deregulacji zawodu lekarza i legalizacji działalności znachorów i wiejskich babek?
Pytam poważnie.
vanderer pisze:
-bankructwo setek tyś firm
To gdzie jest to masowe bezrobocie jako rezultat ww. ?

Setki tysięcy pracodawców to nie przelewki i raczej powinno być gospodarczo odczuwalne.

Wiadomo że Covid dotknął jeden biznes bardziej, drugi mniej, ale nie wiem czy z większej śmiertelności wśród społeczeństwa mielibyśmy większy dobrobyt. Klienci i pracownicy raczej muszą być pierw żywi :morda:

Branża gastronomiczna - kto chciał to sobie poradził i zbierał żniwa na dowozach.
Inni byli "przedsiębiorczy", brali kasę od Państwa, zwolnili cały personel, a niekiedy i odpuścili sobie lokal, przeczekali lockdown na Karaibach :morda:
Potem był płacz że o kucharza ciężko, bo się musieli przebranżowić by mieć na chleb.
vanderer pisze:
-dodruk pieniądza powodujący drożyznę i inflację -wszystkie partie za , Konfederacja przeciw
Jesteś pewien że wszyscy są fanami Glapy? Kto nim steruje, wiesz czy udajesz że nie wiesz?
vanderer pisze:
-obecnie niewyobrażalny socjal dla Ukrainców -wszystkie partie za , Konfederacja przeciw
Piszesz tak jakby bycie przeciw było w tym wypadku czymś dobrym.

Straszna demagogia, co by nie mówić.
Awatar użytkownika
kinky

Sekwencja zdarzeń:

Screenshot_20231007-231023.png
Screenshot_20231007-230729.png

Dementujemy, ale potwierdzamy :morda:
Ale dlaczego wojsko pomaga w logistyce skoro to nie braki paliwa tylko awarie instrybutorów?
Zakręciły się wokół własnych kłamstw skurwysyny :lol:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wybaczcie, ale raczej w żadnym cywilizowanym kraju nie ma takich jaj by wojsko wspierało logistycznie koncern paliwowy.

Rozumiem że wojsko wystawia Orlenowi faktury za usługi?
W ogóle z jakiego umocowania wojsko może świadczyć tego typu usługi na rzecz przedsiębiorstw?
Wisi gdzieś jakiś cennik? :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kinky

Wojtek pisze:
07 paź 2023, 23:47
cennik
Na Nowogrodzkiej :morda:
Po raz pierwszy od '89 brakuje paliwa, tylko PiS! :lol:
vanderer

Post autor: vanderer »

Wojtku
Nie chce mi się już tego wszystkiego tłumaczyć bo i tak nie ma to żadnego sensu , ale ostatni raz napisze
1 , służba zdrowia -brak dostępu do służby zdrowia ze względu na jedyną modną chorobę przez którą straciła zdrowie moja mama a kilkoro moich znajomych jest w lepszym świecie , jeżeli chodzi o program Konfederacji to jest na ich stronie poczytaj a nie powielaj głupot wygadywanych w tv ( reżimowych)
2 . zamknięcie firm - w latach panowania niejakiego Tuska i zielonej wyspy , wybyło z raju wg oficjalnych danych 2-3 miliony ludzi czyli w rzeczywistości 5 milionów , dlatego dzisiaj mimo zamknięcia setek tysięcy firm brakuje ludzi do pracy ( są to firmy małe zatrudniające niewiele osób)
3.Skąd się wzięła drożyzna i inflacja ? Wiem kto kieruje Glapinskim , Tuskiem i Kaczynskim ale oni wszyscy popierali ten proces , który teraz odczuwamy wszyscy
4.Socjal - chcesz pomagać , żaden problem przepisz nawet swój cały majątek , nic mi do tego .Pomagać trzeba , tylko z własnych pieniędzy a nie z mojej kieszeni. Tyczy się to każdego socjalu
Demagogia ??? ja bym to nazwał faktami , chociaż wiem ze w mediach mówią co innego.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

vanderer pisze:
08 paź 2023, 00:24
Nie chce mi się już tego wszystkiego tłumaczyć
To nie kwestia chęci, a możliwości.
vanderer pisze:
ze względu na jedyną modną chorobę przez którą straciła zdrowie moja mama a kilkoro moich znajomych jest w lepszym świecie
Współczuję.
vanderer pisze:
jeżeli chodzi o program Konfederacji to jest na ich stronie poczytaj a nie powielaj głupot
Przeczytałem. A czy ty przeczytałeś?
Pytam, bo powątpiewam.
vanderer pisze:
zamknięcie firm - w latach panowania niejakiego Tuska i zielonej wyspy , wybyło z raju wg oficjalnych danych 2-3 miliony ludzi czyli w rzeczywistości 5 milionów , dlatego dzisiaj mimo zamknięcia setek tysięcy firm brakuje ludzi do pracy ( są to firmy małe zatrudniające niewiele osób)
Myślałem że chodzi Ci o Covid, a tu widzę grubsza sprawa i odleglejsza czasowo.

Czyli... winisz Tuska za to że rynki pracy UE otworzyły się dla Polaków i miliony wyjechało za lepszym chlebem?

Człowieku, czy ty zdajesz sobie sprawę ilu z tych ludzi już zdążyło wrócić do Polski, po dorobieniu się pieniędzy których nie mogliby łatwo dorobić się w PL w tak krótkim czasie?

Czy ty zdajesz sobie sprawę ile z tych zarobionych zagranicą pieniędzy wróciło i dalej wraca do Polski?

Wiem że wielu forumowiczów skorzystało z możliwości i nadal żyją za granicą.
Co im chcesz przekazać? Śmiało.

"Biedne małe firmy" - wybacz, ale jak na fana Konfederacji to coś mało liberalny i wolnorynkowy jesteś.

Taka natura biznesu, jednym powodzi się lepiej, innym gorzej, czasami niezależnie od ich działań.

To że kiedyś ludzie przestali kupować zegarki na rzecz sprawdzania czasu w smartfonach nie oznacza że powinniśmy sztucznie utrzymywać armię zegarmistrzów na wypadek zmiany trendów, czyż nie?

I Ty myślisz że co? Że taki Mentzen czy Bosak gdyby mieli wtedy coś do powiedzenia to by stali na granicy i zabraniał Polakom wyjazdu za lepszym chlebem?

Przecież nie da się dogonić zachodnich gospodarek "na pstryk" jakimiś fikołkami czy szpagatami podatkowymi.

Nadal doganiamy, choć jest coraz lepiej i ogólnie rzecz biorąc nie ma się czego wstydzić.
Ostatnio mój przyjaciel co wyjechał z Polski na 10 lat przyjechał do Warszawy na weekend i nie mógł się nadziwić jak wiele się zmieniło na plus.
vanderer pisze:
3.Skąd się wzięła drożyzna i inflacja ? Wiem kto kieruje Glapinskim , Tuskiem i Kaczynskim ale oni wszyscy popierali ten proces
A widzisz, zapomniałem że wg Konfederacji istnieje siła ponad państwami która z tylnego siedzenia steruje światem.
Mea culpa.
vanderer pisze:
Pomagać trzeba , tylko z własnych pieniędzy a nie z mojej kieszeni. Tyczy się to każdego socjalu
Właśnie dzięki temu że pomoc idzie z pieniędzy publicznych to nie trzeba poświęceń typu przepisywanie całego majątku na rzecz gorzej uposażonych (choć są i tacy co tak robią).
Witamy w demokracji.

Jestem dumny że Polska pomaga ludziom uciekającym przed wojną i jej skutkami (utrata domu, bliskich), tym bardziej że Ci ludzie przecież w dużej mierze tutaj żyją i pracują, i to nie od czasów wojny z Rosją, a na długo wcześniej.

Teraz wyobraź sobie że Ukraińcy nagle znikają z kraju. Mielibyśmy gruby kryzys na rynku pracy.
vanderer pisze:
Demagogia ??? ja bym to nazwał faktami
Polecam wakacje gdzieś na krawędzi płaskiej Ziemii.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
masus

Post autor: masus »

kinky pisze:
07 paź 2023, 19:30
po obu stronach
Jakoś śmiem podejrzewać, że jedna strona będzie bardziej poszkodowana...
https://www.ochaopt.org/data/casualties
W okresie 01.2008-09.2023 - 3803 cywilów palestyńskich i 177 cywilów izraelskich.
Jeszcze taki "czart" obrazujący łączne ofiary i rannych:
d4e6352ec6cc497b8c5ffa6d89edfe86.jpg
Well, that's just, like, your opinion, man.
Technics SL-1510 mk1 | AT 13Ea | Luxman L-560 | Universum System 6000
Zablokowany