Z tych 17 cukrowni co zostały (kiedyś było 78) 10 cukrowni jest w rękach kapitału niemieckiego a 7 to cukrownie z kapitałem polskim. Słynny cukier Diamant już dawno nie jest polski

O kurde. Jaki ja jestem ciemny i głupi. Ty Arkadyo pędź do Ukraińców i im szybko wyjaśnij w co się pchają. Bo nie dość że przeleją morze krwi, to potem zostaną skolonizowani i wyruchani. A mogliby spokojnie żyć jak paniska w ruskim mirze.
Wybacz ale nie chce mi się prowadzić dyskusji na takim poziomie.
No ale to Ty zacząłeś.
No dobra ale co to za argument?
Odnoszę wrażenie, że źle czytasz moje intencje. Zachód dba w pierwszej kolejności o swój interes i pomimo unii cały czas mamy do czynienia z bardzo silnymi interesami narodowymi. Biznes is biznes i tyle. Jeżeli pozwolimy się ruchać to będziemy ruchani bo tak działa rynek i unia. Ciągnie się to od lat 90 tych i nie mamy niestety alternatywy. Ani my ani Ukraińcy. pewnie, że żyje sie u nas lepiej niż w 70% ludzkości i to dzieki zachodowi i unii ale do zachodu zarabiamy dalej mniej niz 2 razy przy tych samych cenach na produktach a często nawet wyższych. To przykre bo zachód po drugiej wojnie światowej wrócił w ciągu 5 lat do standardów życia z przed wojny a w kolejne 5 lat je podwoił - więc można. Jeszcze na studiach w latach 90 naczytałem sie jaki to cud gospodarczy nas czeka przy takich zmianach jakie u nas zachodzą i co? I jakoś nigdy nie nadszedł... Zostało mozolne zapierdalanie procent za procentem i aby 100 lat starczyło żeby dogonić. O to mam żal do zachodu. Wpierdolili nas w wojnę, która zrujnowała całkowicie i tak biedny kraj. Oddali kacapom którzy zafundowali nam cofkę ze 120 lat w rozwoju społeczno ekonimocznym i dzisiaj duszą abyśmy za wysoko nie podskakiwali i robili za ich sługusów. Jasne że lepiej robić u nich niż u kacapów którzy dalej siedzą gdzieś na przełomie 19/20 wieku a mentalnie może nawet w 17. Poprostu chciałbym trochę na skróty ich doganiać bo ileż można być ofiarą.chudy_b pisze: ↑26 maja 2023, 12:01No ale to Ty zacząłeś.
Transformacja ustrojowa lat 90 w Polsce oczywiście nie poszła gładko. Pewnie wiele prywatyzacji śmiało można nazwać kradzieżą. Pewnie zachodnie firmy zyskały łatwy i chłonny rynek zbytu + tanią siłę roboczą. Pewnie było (i jest) jeszcze wiele innych patologi. Jednak na koniec dnia bilans jest zdecydowanie dodatni. Gdzie byśmy dzisiaj byli, gdyby nie te szalone czasy. Przysłowiowa Diora padła, bo musiała upaść. Kto dzisiaj w Europie produkuje elektronikę użytkową na masową skalę? Azji nie dali rady Niemcy i Francuzi, a my mieliśmy sobie poradzić? Tematu cukru to ja w ogóle nie rozumiem. Moja rodzina zużywa 1kg na dwa miesiące. Jak dla mnie to może kosztować i 100zł. No ale ja nie pędzę bimbru. A rozgraniczanie, że platfusy to, a pisiory tamto w kontekście lat 90 to już kompletny odlot. Przecież to jedna solidarnościowa ekipa była. A że potem panowie się nie dogadali? No nie dogadali się. Na tronie nie może być dwóch królów. Będą walczyć, aż jeden drugiego unieszkodliwi. Problem w tym, że z regulaminu tej walki wykreślane są coraz to nowe reguły. A to oznacza rozkład Państwa i niszczenie wartościowych sojuszy.
hehe wiesz jak jest - jak sie lubi to siada na mózg
To uważaj, bo dziś w Rock radiu podali ze facetowi amputowali bo używał przez 24h non-stop
W punkt to ująłeś, dawnej szlachta ruchała lud a teraz inna szlachta rucha ludzi, tak było i jest już od 1000latMawis pisze: ↑26 maja 2023, 13:31Arek wszystko prawda tylko za dużo ruchaniaPoza tym zgoda, klasa (chyba nie pasuje do nich to słowo) polityczna patrzy tylko jak sie wzbogacić samemu a nie zeby społeczeństwu żyło sie lepiej...I nie obchodzi ich to ze jest to kosztem kraju bo widzą tylko swoj wlasny, egoistyczny interes. I to niezależnie od barw biali, czarni czy czerwoni...
Powiem Tobie tak - jakbym w moim wieku mógł chociaz raz jednym ciegiem przez 24h to bym go poświecił
A o czyj ma dbać? EU to nie związek zawodowy świętych Mikołajów. To wolny rynek na którym wygrywa bogatszy i silniejszy. Trudno się o to obrażać.
Pod koniec lat 80 zarabialismy średnio 30 dolarów MIESIĘCZNIE. Więc jednak coś się poprawiło. Więcej niż trochę.
Że nie dali? No to jest mentalność PISowskiego elektoratu której nie mogę znieść. Dej, dej, chorom curke mom.
No i to kończy sensowną dyskusję. Z PISowskimi przekazami dnia nie zamierzam polemizować. Dodam tylko, że pracuję w polskiej prywatnej firmie która 70% przychodów generuje za granicą. I to Niemcy pracują u nas, nie my u nich.
Nie mam nic do partyjnych mediów. Tylko niech będą finansowane z partyjny pieniędzy, a nie ze wspólnych podatków.
A teraz oczywiście nie zostały opierdolone...raczej zapierdolone. Kasa leci do partyjnych kieszeni. Już nawet nikt się nie oburza gdy się mówi, lasy to Ziobry, a banki to Mateusza. Jakaś partyjna (z szacunku dla kobiet nie powiem co) bierze dwie bańki rocznie za.. no właśnie za co? No ja pierd.. Jeszcze będziemy zbierać szczęki z ziemi jak zobaczymy jakie odprawy mają powpisywane w kontrakty.
Oczywiście wiesz najlepiej co się stanie. Zapomniałeś dodać, że kościół zdelegalizują, niemiecki będzie urzędowym językiem, a burmistrzem Lublina będzie żydomurzyn. A jak na razie to opierdolili Arabom(Ruskim) kawał biznesu naftowego za ułamek wartości. Pamiętaj, że w przyrodzie pieniądz, podobnie jak energia, nie ginie.
To już jest bardzo słabe co napisałeś. Wprost opowiadasz się za bezprawnymi szykanami wobec opozycji. Białoruś i matuszka Rosija wypisz wymaluj. A po za tym, to jakoś po ośmiu latach rządów mając prokuraturę tak się dobierają platfusom do dupy, że nikomu nie zdołali postawić sensownych zarzutów. Nawijają ludziom makaron na uszy jakie to my suwereny, a kasa płynie, płynie.....do kieszeni