Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
olsza84
Gramofon: Dual Fever

Re: Polityka

Post autor: olsza84 »

Ja tu rzadko zaglądam, ale widzę, że jest temat cukru. Ostatnio jak w 2 lata temu brakowało cukru na półkach sklepowych i mocno podrożał to naszła mnie taka myśl: jak to się stało, że przeciągu 2 dekad w Polsce będącej niegdyś potentatem w produkcji cukru, mogliśmy zauważyć braki cukru na półkach sklepowych i nie mogliśmy nawet zareagować zwiększeniem podaży? O cenach za 1kg jak już się pojawił i aktualnych nawet nie wspominam. Taka smutna konstatacja. Temat kiedyś żywy w naszej rodzinie, gdyż wujek pracował w cukrowni w Łapach, którą zamknięto. Łapy 15 tysięcznie miasteczko, więc siłą rzeczy cukrownia była jednym z 2 największych pracodawców, obok zakładów naprawy taboru kolejowego. Po zamknięciu cukrowni nastąpiła bieda i wzrost bezrobocia.

Z tych 17 cukrowni co zostały (kiedyś było 78) 10 cukrowni jest w rękach kapitału niemieckiego a 7 to cukrownie z kapitałem polskim. Słynny cukier Diamant już dawno nie jest polski ;)
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34

FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Arkadyo

Post autor: Arkadyo »

Obiecałem sobie, że nie będę tu pisał i znowu mnie sprowokowali :P
I to naskoczyłem na biednego Dale za czołgi... Wybacz chłopie za tą napaść ale krew we mnie gorąca i choc się staram panować nie zawsze wychodzi. A niestety miałem wtedy piwnego kaca i padło na Ciebie.
Nie ma co na siebie skakać o politykę - tak czy srak politycy będą nas ruchać tak unijni jak potem nasi i kompletnym debilizmem jest żebysmy my jeszcze na siebie naskakiwali ku ich uciesze.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Arkadyo pisze:
26 maja 2023, 10:24
zbyt dobrze przyjrzałem się restrukturyzacji naszej najjaśniejszej żeby przestać widzieć czym jest zachód a UE to niestety wygodny bat w ich rękach na nas.
O kurde. Jaki ja jestem ciemny i głupi. Ty Arkadyo pędź do Ukraińców i im szybko wyjaśnij w co się pchają. Bo nie dość że przeleją morze krwi, to potem zostaną skolonizowani i wyruchani. A mogliby spokojnie żyć jak paniska w ruskim mirze.
Arkadyo

chudy_b pisze:
26 maja 2023, 11:05
Arkadyo pisze:
26 maja 2023, 10:24
zbyt dobrze przyjrzałem się restrukturyzacji naszej najjaśniejszej żeby przestać widzieć czym jest zachód a UE to niestety wygodny bat w ich rękach na nas.
O kurde. Jaki ja jestem ciemny i głupi. Ty Arkadyo pędź do Ukraińców i im szybko wyjaśnij w co się pchają. Bo nie dość że przeleją morze krwi, to potem zostaną skolonizowani i wyruchani. A mogliby spokojnie żyć jak paniska w ruskim mirze.
Wybacz ale nie chce mi się prowadzić dyskusji na takim poziomie.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Awatar użytkownika
chudy_b

Arkadyo pisze:
26 maja 2023, 11:34
nie chce mi się prowadzić dyskusji na takim poziomie
No ale to Ty zacząłeś.

Transformacja ustrojowa lat 90 w Polsce oczywiście nie poszła gładko. Pewnie wiele prywatyzacji śmiało można nazwać kradzieżą. Pewnie zachodnie firmy zyskały łatwy i chłonny rynek zbytu + tanią siłę roboczą. Pewnie było (i jest) jeszcze wiele innych patologi. Jednak na koniec dnia bilans jest zdecydowanie dodatni. Gdzie byśmy dzisiaj byli, gdyby nie te szalone czasy. Przysłowiowa Diora padła, bo musiała upaść. Kto dzisiaj w Europie produkuje elektronikę użytkową na masową skalę? Azji nie dali rady Niemcy i Francuzi, a my mieliśmy sobie poradzić? Tematu cukru to ja w ogóle nie rozumiem. Moja rodzina zużywa 1kg na dwa miesiące. Jak dla mnie to może kosztować i 100zł. No ale ja nie pędzę bimbru. A rozgraniczanie, że platfusy to, a pisiory tamto w kontekście lat 90 to już kompletny odlot. Przecież to jedna solidarnościowa ekipa była. A że potem panowie się nie dogadali? No nie dogadali się. Na tronie nie może być dwóch królów. Będą walczyć, aż jeden drugiego unieszkodliwi. Problem w tym, że z regulaminu tej walki wykreślane są coraz to nowe reguły. A to oznacza rozkład Państwa i niszczenie wartościowych sojuszy.
Awatar użytkownika
olsza84
Gramofon: Dual Fever

Post autor: olsza84 »

chudy_b pisze:
26 maja 2023, 12:01
Moja rodzina zużywa 1kg na dwa miesiące. Jak dla mnie to może kosztować i 100zł.
No dobra ale co to za argument? :) Nie kupuję paliwa to niech kosztuje 100 zł za litr. A, że ceny wszystkiego pójdą w górę to już nieważne ;) U mnie też się dużo nie używa, chociaż herbatę muszę posłodzić a i ciasto się czasem jakieś upiecze, bo te kupne to często niezjadliwe są. No i coraz droższe - o tym dalej. Chodzi mi o ten cukier w opakowaniu. A ile zużywasz nieświadomie w różnego rodzaju produktach? Ja nie wiem, nie liczę ale pewnie trochę. Cukier jak benzyna, jako surowiec w przemyśle spożywczym ma wpływ na ostateczną cenę wielu przetworzonych produktów. O branży cukierniczej nawet nie wspominam czy o tym, że jest wykorzystywany do dokarmiania pszczół. A miód też lubię sobie czasem kupić. To jest wszystko system naczyń połączonych.
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34

FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Arkadyo

chudy_b pisze:
26 maja 2023, 12:01
Arkadyo pisze:
26 maja 2023, 11:34
nie chce mi się prowadzić dyskusji na takim poziomie
No ale to Ty zacząłeś.

Transformacja ustrojowa lat 90 w Polsce oczywiście nie poszła gładko. Pewnie wiele prywatyzacji śmiało można nazwać kradzieżą. Pewnie zachodnie firmy zyskały łatwy i chłonny rynek zbytu + tanią siłę roboczą. Pewnie było (i jest) jeszcze wiele innych patologi. Jednak na koniec dnia bilans jest zdecydowanie dodatni. Gdzie byśmy dzisiaj byli, gdyby nie te szalone czasy. Przysłowiowa Diora padła, bo musiała upaść. Kto dzisiaj w Europie produkuje elektronikę użytkową na masową skalę? Azji nie dali rady Niemcy i Francuzi, a my mieliśmy sobie poradzić? Tematu cukru to ja w ogóle nie rozumiem. Moja rodzina zużywa 1kg na dwa miesiące. Jak dla mnie to może kosztować i 100zł. No ale ja nie pędzę bimbru. A rozgraniczanie, że platfusy to, a pisiory tamto w kontekście lat 90 to już kompletny odlot. Przecież to jedna solidarnościowa ekipa była. A że potem panowie się nie dogadali? No nie dogadali się. Na tronie nie może być dwóch królów. Będą walczyć, aż jeden drugiego unieszkodliwi. Problem w tym, że z regulaminu tej walki wykreślane są coraz to nowe reguły. A to oznacza rozkład Państwa i niszczenie wartościowych sojuszy.
Odnoszę wrażenie, że źle czytasz moje intencje. Zachód dba w pierwszej kolejności o swój interes i pomimo unii cały czas mamy do czynienia z bardzo silnymi interesami narodowymi. Biznes is biznes i tyle. Jeżeli pozwolimy się ruchać to będziemy ruchani bo tak działa rynek i unia. Ciągnie się to od lat 90 tych i nie mamy niestety alternatywy. Ani my ani Ukraińcy. pewnie, że żyje sie u nas lepiej niż w 70% ludzkości i to dzieki zachodowi i unii ale do zachodu zarabiamy dalej mniej niz 2 razy przy tych samych cenach na produktach a często nawet wyższych. To przykre bo zachód po drugiej wojnie światowej wrócił w ciągu 5 lat do standardów życia z przed wojny a w kolejne 5 lat je podwoił - więc można. Jeszcze na studiach w latach 90 naczytałem sie jaki to cud gospodarczy nas czeka przy takich zmianach jakie u nas zachodzą i co? I jakoś nigdy nie nadszedł... Zostało mozolne zapierdalanie procent za procentem i aby 100 lat starczyło żeby dogonić. O to mam żal do zachodu. Wpierdolili nas w wojnę, która zrujnowała całkowicie i tak biedny kraj. Oddali kacapom którzy zafundowali nam cofkę ze 120 lat w rozwoju społeczno ekonimocznym i dzisiaj duszą abyśmy za wysoko nie podskakiwali i robili za ich sługusów. Jasne że lepiej robić u nich niż u kacapów którzy dalej siedzą gdzieś na przełomie 19/20 wieku a mentalnie może nawet w 17. Poprostu chciałbym trochę na skróty ich doganiać bo ileż można być ofiarą.
Wojna na Ukrainie i obecna sytuacja polityczna to dobry moment na wzmocnienie naszej grupy zbrojeniowej i skok jakościowy naszego przemysłu do przodu. Uważam, że obecny rząd to wykorzystuje jak może pomimo naprawde słabych kadr - to jest jego najwiekszy problem. Nie ma oparcia w niczym innym niz społki skarbu panstwa. Cały Polski biznes jest w rękach byłych czerwonych działaczy i ich rozcienczonych rózowych kolesiów zgrupowanych wokół platfusów i tvno oneto wirtualno radio zetowo chujozy... Walka jest bezpardonowa. Jedni kupują glosy wyborcze za rozdawnictwo a drudzy mając tylko do zaoferowania slepe posłuszeńtwo wobec unii wymyślili, że przedstawia tych pierwszych jako niekompetentną bande idiotów, złodziei i autokratów zagrażających demokracji - a tyle ile teraz mamy demokracji mając dwa obozy w własnymi mediami nie mielismy jeszcze nigdy w tym kraju.
Jedni patrzą na łapy drugim i podnosza larum o najmniejsze przewinienie a jak go nie ma to go kreują kłamiąc w żywe oczy.
Teraz tak naprawdę mozemy zobaczyc jakim syfem są jedni i drudzy. Ale jak dojdą do władzy platfusy to tvp zacznie gadac głosem tvn i beda nas ruchać jak na ruchają a w telewizji olejnik i jej podobne będą prowadzić sprawy o niczym a lasy państwowe, spólki energetyczne, wodociągi, Polska miedź etc zostaną opierdolone i nawet słowa na ten temat nigdzie nikt nie rzeknie... I tyle.
Dlatego tak się prują o sądy bo mając je w łapie pis jest w stanie dobrac sie do dupy platfusom a tamci o tym wiedzą.
A czy będa zalezne od polityków tej strony czy niby niezalezne a zalezne od drugiej... Czy sędziów wybieraja politycy czy sami sie wybierają - oba rozwiazania maja swoje plusy i niosą swoje patologie. Na zachodzie funkcjonują oba modele i nikt nie płacze, że
autorytaryzm.
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Arkadyo pisze:
26 maja 2023, 13:03
Dlatego tak się prują o sądy bo mając je w łapie pis jest w stanie dobrac sie do dupy platfusom
Dla mnie to brzmi złowieszczo....
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Arek wszystko prawda tylko za dużo ruchania ;) Poza tym zgoda, klasa (chyba nie pasuje do nich to słowo) polityczna patrzy tylko jak sie wzbogacić samemu a nie zeby społeczeństwu żyło sie lepiej...I nie obchodzi ich to ze jest to kosztem kraju bo widzą tylko swoj wlasny, egoistyczny interes. I to niezależnie od barw biali, czarni czy czerwoni...
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Arkadyo

Mawis pisze:
26 maja 2023, 13:31
Arek wszystko prawda tylko za dużo ruchania ;)
hehe wiesz jak jest - jak sie lubi to siada na mózg :P
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Arkadyo pisze:
26 maja 2023, 13:44
Mawis pisze:
To uważaj, bo dziś w Rock radiu podali ze facetowi amputowali bo używał przez 24h non-stop :o :D
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Arkadyo

A tak dla ciekawskich - pamietacie jak to głowne media ryczały, że zniszczono dume poskiego koniarstwa w Janowie Podlaskim?
No to zobaczmy
Prawie 1,6 mln euro za konie na aukcji Pride of Poland
publikacja
2022-08-14 23:37
Czternaście koni za łączną kwotę prawie 1,6 mln euro sprzedano w niedzielę na 53. aukcji Pride of Poland w Janowie Podlaskim (Lubelskie). Najwyższą cenę na licytacji – 400 tys. euro - osiągnęła klacz Esmeraldia ze stadniny w Michałowie.
Niezły wynik jak na czasy po covidzie i wojnę i najgorsza prase własna jaka mozna było zrobic stadninie we własnym kraju.
Na dzisiaj w Janowie w ofercie prawie 300 arabów.
Co prawda zysk mniejszy 2 razy niz w najlepszych latach ale tendencja wzrostowa jednak jest.
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

Mawis pisze:
Arek wszystko prawda tylko za dużo ruchania ;) Poza tym zgoda, klasa (chyba nie pasuje do nich to słowo) polityczna patrzy tylko jak sie wzbogacić samemu a nie zeby społeczeństwu żyło sie lepiej...I nie obchodzi ich to ze jest to kosztem kraju bo widzą tylko swoj wlasny, egoistyczny interes. I to niezależnie od barw biali, czarni czy czerwoni...
W punkt to ująłeś, dawnej szlachta ruchała lud a teraz inna szlachta rucha ludzi, tak było i jest już od 1000lat :D :D :D .
Ostatnio co 4 lata wybory, obiecują gruszki na wierzbie, ciemny lud to łyka jak bocian żabę.......
Obserwuje to od czasu jak zacząłem chodzić na głosowanie, mam już takiego wkurwa, że głęboko się zastanawiam czy jest sens iść i głosować.
Noż k...a nie ma końca na tą obłudę....
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Arkadyo

Mawis pisze:
26 maja 2023, 13:48
Arkadyo pisze:
26 maja 2023, 13:44
Mawis pisze:
To uważaj, bo dziś w Rock radiu podali ze facetowi amputowali bo używał przez 24h non-stop :o :D
Powiem Tobie tak - jakbym w moim wieku mógł chociaz raz jednym ciegiem przez 24h to bym go poświecił :D
Awatar użytkownika
chudy_b

Arkadyo pisze:
Zachód dba w pierwszej kolejności o swój interes
A o czyj ma dbać? EU to nie związek zawodowy świętych Mikołajów. To wolny rynek na którym wygrywa bogatszy i silniejszy. Trudno się o to obrażać.
Arkadyo pisze:
ale do zachodu zarabiamy dalej mniej niz 2 razy przy tych samych cenach
Pod koniec lat 80 zarabialismy średnio 30 dolarów MIESIĘCZNIE. Więc jednak coś się poprawiło. Więcej niż trochę.
Arkadyo pisze:
Zostało mozolne zapierdalanie procent za procentem i aby 100 lat starczyło żeby dogonić. O to mam żal do zachodu.
Że nie dali? No to jest mentalność PISowskiego elektoratu której nie mogę znieść. Dej, dej, chorom curke mom.
Arkadyo pisze:
Cały Polski biznes jest w rękach byłych czerwonych działaczy i ich rozcienczonych rózowych kolesiów zgrupowanych wokół platfusów i tvno oneto wirtualno radio zetowo chujozy...
No i to kończy sensowną dyskusję. Z PISowskimi przekazami dnia nie zamierzam polemizować. Dodam tylko, że pracuję w polskiej prywatnej firmie która 70% przychodów generuje za granicą. I to Niemcy pracują u nas, nie my u nich.
Arkadyo pisze:
dwa obozy w własnymi mediami nie mielismy jeszcze nigdy w tym kraju.
Nie mam nic do partyjnych mediów. Tylko niech będą finansowane z partyjny pieniędzy, a nie ze wspólnych podatków.
Arkadyo pisze:
lasy państwowe, spólki energetyczne, wodociągi, Polska miedź etc zostaną opierdolone i nawet słowa na ten temat nigdzie nikt nie rzeknie...
A teraz oczywiście nie zostały opierdolone...raczej zapierdolone. Kasa leci do partyjnych kieszeni. Już nawet nikt się nie oburza gdy się mówi, lasy to Ziobry, a banki to Mateusza. Jakaś partyjna (z szacunku dla kobiet nie powiem co) bierze dwie bańki rocznie za.. no właśnie za co? No ja pierd.. Jeszcze będziemy zbierać szczęki z ziemi jak zobaczymy jakie odprawy mają powpisywane w kontrakty.
Arkadyo pisze:
Polska miedź etc zostaną opierdolone i nawet słowa na ten temat nigdzie nikt nie rzeknie... I tyle.
Oczywiście wiesz najlepiej co się stanie. Zapomniałeś dodać, że kościół zdelegalizują, niemiecki będzie urzędowym językiem, a burmistrzem Lublina będzie żydomurzyn. A jak na razie to opierdolili Arabom(Ruskim) kawał biznesu naftowego za ułamek wartości. Pamiętaj, że w przyrodzie pieniądz, podobnie jak energia, nie ginie.
Arkadyo pisze:
Dlatego tak się prują o sądy bo mając je w łapie pis jest w stanie dobrac sie do dupy platfusom
To już jest bardzo słabe co napisałeś. Wprost opowiadasz się za bezprawnymi szykanami wobec opozycji. Białoruś i matuszka Rosija wypisz wymaluj. A po za tym, to jakoś po ośmiu latach rządów mając prokuraturę tak się dobierają platfusom do dupy, że nikomu nie zdołali postawić sensownych zarzutów. Nawijają ludziom makaron na uszy jakie to my suwereny, a kasa płynie, płynie.....do kieszeni
Zablokowany