Pomoc Ukrainie - temat zbiorczy

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Re: Pomoc Ukrainie - temat zbiorczy

Post autor: MaciejT »

Matko i córko, Andrzej, Ty tak na poważnie?
amrowek pisze:
dzisiaj, 12:25
odpalili sie nasi i już konflikt gotowy
wcale się nie dziwię. A jakby brygada bundeswehry otrzymała za patrona Heinricha Himmlera to byś się nie odpalił?
amrowek pisze:
Nawrocki mógł też zareagować inaczej
Nawrocki akurat czekał i dał czas Ukraińcom na cofnięcie tej haniebnej decyzji. Były próby nawiązania kontaktu, spotkań czy rozmów między prezydentami. Strona ukraińska miała się z nich regularnie wycofywać. To co, jak ci plują w twarz to szukasz zachmurzenia na horyzoncie?
amrowek pisze:
Ile razy Nawrocki pojechał na Wołyń, a tak święcie oburzony.
Też nigdy nie byłem i jestem oburzony. Będę tak długo, jak długo będą po lasach i studniach leżeć szczątki naszych rodaków. Ukraińcy nas tam nie proszą, i mają duży problem z wyrażeniem zgody na ekshumacje. I niespecjalne się dziwię.
amrowek pisze:
Wojtek Ukraina ma problem z przerobieniem swojej historii. U nas też było podobnie , tylko skala mniejsza.
No faktycznie tylko. Tyle że daliśmy radę, w sprawie Burego czy Ognia IPN prowadził śledztwa zakończone stosownymi podsumowaniami. Nikt ich oficjalnie w Polsce nie czci, żadna brygada Wojska Polskiego nie nosi jego imienia. A ruchy które się odwołują do nich są w kraju marginalne.
amrowek pisze:
Zełenski to może być taki Churchill naszych czasów i może podzielić jego los
Ja przewiduję inaczej. Zełenski przegra wojnę, i na długo zamknie Ukrainie furtkę do członkostwa w UE.
amrowek pisze:
Ale udało mi się przekazać
Brawo dla Ciebie. Mam tylko nadzieję że rodziny obdarowanych nie służą pod czarno czerwoną nomen omen banderą.
amrowek pisze:
Mig-ów nie dailiśmy bo nie dostaliśmy technologi dronowej.
Ciekawostka z tymi technologiami, nie? Migi UA chciała pod warunkiem przeprowadzenia przez nas ich gruntownej modernizacji. A były do wzięcia w zasadzie na już. A tak przyjdzie czekać nie wiadomo ile na duńskie f-16.
amrowek pisze:
chyba że na całej tej zadymie to my jako Polska wyszliśmy gorzej
No nie mam pewności. Nastroje w kraju się radykalizują. Myślę że poparcie społeczne dla dalszego pompowania tam kasy będzie maleć. I w zasadzie nie jest to dla mnie specjalne zaskoczenie. Z zainteresowaniem oglądam wystąpienia Leszka Milera, i przyznaję mu rację że tak długo jak Ukraina nie wyrzeknie się nacjonalistycznych, szowinistycznych i nie bójmy się tego głośno mówić: faszyzujących ciągotek, tak długo nie ma dla niej miejsca w UE (o NATO to nawet nie ma co wspominać, bo tam zdaje się drzwi już się zatrzasnęły).
amrowek pisze:
Józek , nie gorączkuj się
nie ma co relatywizować i bronić UPA jako takiej, Józek rację ma.
amrowek pisze:
wymachiwać szabelką potrafimy ale już kalkulować na zimno nie
zaraz zaraz bo się gubię. Zełeński to mistrz zimnej kalkulacji a my to gorące głowy, tak? Oni z zimną krwią plują nam w twarz, a my żeby nie było że wymachujemy szabelką powinniśmy myśleć o kolejnym sprzęcie dla nich, dobrze rozumiem? Właśnie w Gdańsku mają dostać z UE pierwszą transzę niezłej pożyczki. Wiesz ile spłacą w przyszłości? Otóż nic. Pożyczkę ma spłacić Moskwa (już to widzę), a odsetki podatnik UE. Tak Andrzej, Ty się dorzucisz (być może chętnie), ale ja też będę musiał (niechętnie). Uważam że powinniśmy od teraz stanowczo reagować na bezczelne ukraińskie prowokacje, a swoją pomoc uzależniać od rozpoczęcia ekshumacji na Wołyniu. Ale nie takich jakie miały być co to już się niby UA na nie zgodziła. Pomordowanym ofiarom należy się godny pochówek, a na trumnach i nagrobkach informacja kto stoi za mordem odnalezionych ofiar.
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

amrowek pisze:
Zawsze można odbić piłeczkę i jest "Bury"(i nie tylko) Brygada Świętokrzyska. Jedyna różnica , że OUN-B planował czystkę etniczną.
Nie! Różnica jest taka, że o akcjach Burego IPN i inne instytucje państwowe wypowiadają się jako o zbrodniach wojennych i sam Bury nie jest gloryfikowany instytucjonalnie. Z innymi podobnymi zdarzeniami też podobnie się zachowano.
amrowek pisze:
Aha uważam że Zełenski to może być taki Churchill naszych czasów i może podzielić jego los.
Facet już się kreuje na zbawcę Europy i obrońce niewdzięcznej Polski - mówi to wprost w swoich przemówieniach, gloryfikując przy tym armię, na boku i drobnym drukiem wspominając ze otrzymują jakąś pomoc z zewnątrz, za którą płacą materialnie i krwią (jak znajdę, wrzucę link do oryginalnej wypowiedzi z ich oficjalnej strony).
Dlatego wybacz, ale nastroje niektórych osób są odrobinę chłodniejsze niż w chwili eskalacji napaści. Nie pomagają również zdarzenia z dnia codziennego i własnego otoczenia - ot kilka dni temu prawie na moich oczach samochód zabił na przejściu człowieka - tylko but został... samochód stał 200 m dalej. Okazało się że jechało nim dwóch Ukraińców i jeden Rosjanin, wszyscy pili w czasie jazdy. Ostro. Stwierdzili że jest to lepszy pomysł niż jazda do pracy.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Całkowicie sie zgadzam z moim imiennikiem. Tak jak pisalem wczesniej, przymknac kurek z pomoca ktora idzie od nas bezposrednio i tranzytem. UA odczuje to bardzo szybko. I twardo obstawac przy swoich racjach w sprawie Upa, Bandery i Wołynia. Nalezy jasno powiedziec stronie ukrainskiej ze bez spelnienia naszych postulatów wy cofujemy nasze poparcie dla ich czlonkowstwa czy nawet stowarzyszenia z UE. Myśle że to powinno ich troche otrzeźwic i dac do myslenia.
Natomiast nie jest to sprzeczne absolutnie z Twoja pomocą Andrzej. Masz prawo pomagac oczywiście.
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

MaciejT pisze:
dzisiaj, 14:18
Zełeński to mistrz zimnej kalkulacji a my to gorące głowy, tak?
Facet jest w bardzo nieciekawej sytuacji, jest prezydentem do zakończenia wojny i jego dalsze losy są bardzo ściśle zależne od jej wyniku. Nie może sobie pozwolić na publiczne potępienie UPA, natomiast w Polsce, zadane ugrupowanie polityczne, w przyszłości, nie może poprzeć wstąpienia Ukrainy do Unii - w obecnej sytuacji, a potem ciężko będzie im to odkręcić.
To, w jaki sposób powinni zareagować, jak mogli, to ich problem i sprawa, to jakie są efekty tego - nasza decyzja, nasza sprawa i nasze prawo.
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Czytam, czytam, jak to powinniśmy ograniczyć Ukrainie pomoc, przykręcić kurek... nie wchodzę w dyskusję, nikogo nie przekonam, zbyt dużo emocji, historycznych zaszłości i żali, skądinąd zrozumiałych, przez wielu kolegów tu przemawia.
Oczywiście zgadzam się, że decyzja Zełenskiego w spr. nazwy tej jednostki była błędna.
Ale nie popadajmy w skrajności i nie grajmy melodii kibola z pałacu, jego dyplomatołków i antyukraińskich nacjonalistów.
Za komentarz mam tylko dwa cytaty, polskiego dziennikarza i ruskiego polityka:

"Każdy, kto dzisiaj dokłada swoją cegiełkę do budowania muru nienawiści między Polakami i Ukraińcami, powinien wpisać to sobie do CV jako „wolontariat strategiczny dla Federacji Rosyjskiej. Zantagonizowanie Polaków i Ukraińców leży wyłącznie w interesie Kremla."

DMed.jpg

Na podsumowanie grafikę Tomka Lipińskiego.

TL.jpg

Z mojej strony EOT.
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

kinky pisze:
dzisiaj, 15:35
Czytam, czytam, jak to powinniśmy ograniczyć Ukrainie pomoc, przykręcić kurek... nie wchodzę w dyskusję, nikogo nie przekonam, zbyt dużo emocji, historycznych zaszłości i żali, skądinąd zrozumiałych, przez wielu kolegów tu przemawia.
Oczywiście zgadzam się, że decyzja Zełenskiego w spr. nazwy tej jednostki była błędna.
Ale nie popadajmy w skrajności i nie grajmy melodii kibola z pałacu, jego dyplomatołków i antyukraińskich nacjonalistów.

"Każdy, kto dzisiaj dokłada swoją cegiełkę do budowania muru nienawiści między Polakami i Ukraińcami, powinien wpisać to sobie do CV jako „wolontariat strategiczny dla Federacji Rosyjskiej. Zantagonizowanie Polaków i Ukraińców leży wyłącznie w interesie Kremla."

DMed.jpg

TL.jpg

Z mojej strony EOT.
Tylko chciałem dodać, że akurat w radiowej dwójce leci Chopin. Łagodzi obyczaje. Polecam i zachęcam.
Awatar użytkownika
kinky

darkman pisze:
dzisiaj, 15:39
Chopin
Zawsze :)
Awatar użytkownika
Mawis

kinky pisze:
dzisiaj, 15:35

DMed.jpg

TL.jpg

Z mojej strony EOT.
I tak i nie, Maćku. Można bylo nie reagowac oczywiscie. Tylko co dalej? Poczekac az nazwa imienia Bandery ulice, place, szkoly czy co tam jeszcze? Bedzie order Bandery? I w przyplywie milosci do Polski nadadzą go naszemu prezydentowi? To byloby ciekawe :mrgreen:
Brak reakcji jest poniekąd zgodą wiec...
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
kinky

Mawis pisze:
dzisiaj, 15:56
nie reagowac
Mawis pisze:
Brak reakcji
Maćku, serio? Wiem, że można było nie słyszeć, nie doczytać, nie mieć na ten temat informacji, ale można je znaleźć w ciągu kilku minut - jaka była reakcja polskiego rządu, MON, IPN i MSZ, włącznie z wezwaniem ambasadora Ukrainy na dywanik do MSZ.
Nie wspomnę już o rozmowie Tusk - Zełenski w Brukseli i innych nieformalnych rozmowach, o których nie wiemy i nie będziemy wiedzieć, bo na tym polega dojrzała dyplomacja między sojusznikami w wojnie przeciwko Rosji, a nie ośmieszające Polskę na arenie międzynarodowej wymachiwanie szabelką przez alfonsa.
Maciej, nie prowokuj, pisałem, że nie będę więcej komentował ;)

Upał, czas na zimny browar, żeby ochłodzić gorące głowy ;)
Awatar użytkownika
Mawis

kinky pisze:
dzisiaj, 17:10
Mawis pisze:
nie reagowac
Mawis pisze:
Brak reakcji
Maćku, serio? Wiem, że można było nie słyszeć, nie doczytać, nie mieć na ten temat informacji, ale można je znaleźć w ciągu kilku minut - jaka była reakcja polskiego rządu, MON, IPN i MSZ, włącznie z wezwaniem ambasadora Ukrainy na dywanik do MSZ.
Nie wspomnę już o rozmowie Tusk - Zełenski w Brukseli i innych nieformalnych rozmowach, o których nie wiemy i nie będziemy wiedzieć, bo na tym polega dojrzała dyplomacja między sojusznikami w wojnie przeciwko Rosji, a nie ośmieszające Polskę na arenie międzynarodowej wymachiwanie szabelką przez alfonsa.
Maciej, nie prowokuj, pisałem, że nie będę więcej komentował ;)

Upał, czas na zimny browar, żeby ochłodzić gorące głowy ;)
Maćku ależ ja to wiem. Ale tak jak mowisz sa reakcje formalne i nieformalne. Dlatego powinnisny dac UA jasno do zrozumienia ale nie w swietle reflektorow ze zmieniamy nasze postepowanie jako reakcja na ich dzialanie. I spokjnie dzialac i czekac co oni na to. I tyle.
A teraz czas na browar po koszeniu. Moze to pomoze Idze... ;)

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
ODPOWIEDZ