Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Żeby nie było za cicho
sharan
Posty: 67
Rejestracja: 27 kwie 2014, 12:17

Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: sharan » 11 maja 2014, 15:58

Czy jest różnica do jakiego wejścia we wzmacniaczu podłącze interkonekt od pre gramofonowego ?

Awatar użytkownika
Winters
Posty: 2801
Rejestracja: 10 kwie 2011, 11:29
Lokalizacja: prawie Łódź

Połączenie pre - wzmacniacz

Post autor: Winters » 11 maja 2014, 16:18

W przypadku wejść CD, AUX, TUNER - nie. W przypadku wejścia TAPE może być różnie - zależy od wzmacniacza.
DIOMEDES KATO

sharan
Posty: 67
Rejestracja: 27 kwie 2014, 12:17

Połączenie pre - wzmacniacz

Post autor: sharan » 11 maja 2014, 16:39

Pod wejście CD mam podpięty CD ,a wolne są tuner i tape . Mam procesor Rotel RSP 1098

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 34111
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: Wojtek » 12 maja 2014, 13:57

sharan pisze:Mam procesor Rotel RSP 1098
A co to ma do rzeczy?

Podepnij pod Tuner albo Tape Playback i będzie OK.
Wszystkie te wejścia mają zwyczajowo charakterystykę liniową, czyli taką jaka wychodzi z preampa gramofonowego.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
Martinez83
Posty: 203
Rejestracja: 18 lis 2019, 13:22

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: Martinez83 » 16 mar 2020, 17:59

Jak tak człowiek siedzi w domu, to mu głupie myśli przychodzą do głowy :twisted:

Próbował ktoś kiedyś podłączyć pre-amp do wejścia Phono w wzmaku? :think: Nie wybuchło? :D
Sprzęt służy do słuchania muzyki - nigdy odwrotnie :!:

Technics SL-1200GR + Nagaoka MP-150 + Schitt Mani + Marantz PM7005 + Marantz CD5005 + Sonus Faber Chameleon B

szczepan_def
Posty: 686
Rejestracja: 28 sty 2017, 14:25
Gramofon: DUAL 455

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: szczepan_def » 16 mar 2020, 23:05

Martinez83 pisze:
16 mar 2020, 17:59
Próbował ktoś kiedyś podłączyć pre-amp do wejścia Phono w wzmaku? :think: Nie wybuchło? :D
Jak jesteś ciekawy to sam spróbuj i daj znać czy chociaż fajne efekty wizualne, no i czy fest jebło, czy tylko cicho pierdło :shock:
Too many tubes, too little time...

Awatar użytkownika
wydra
Posty: 1253
Rejestracja: 01 sty 2015, 19:32
Gramofon: Lenco L236
Lokalizacja: Warszawa

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: wydra » 17 mar 2020, 08:55

Nic się nie stanie, bo i dlaczego ale przy głośniejszym graniu może uderzyć o zasilanie i zadziała zabezpieczenie wzmacniacza lub kolumna dostanie za niewinność :) przy cichym słuchaniu będzie po prostu charczeć :) chyba że do pre podłączymy sobie MC wtedy będziemy mieli podwójna korekcje RIAA czyli dużo basu mało góry :) i tyle
Lenco L236
CEC MC20,AT95EX,AT120E
Marantz PM80MK2
Buphono MC/MM

Instrukcja BUphono MC/MM
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing

Awatar użytkownika
Martinez83
Posty: 203
Rejestracja: 18 lis 2019, 13:22

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: Martinez83 » 17 mar 2020, 09:38

wydra pisze:
17 mar 2020, 08:55
Nic się nie stanie, bo i dlaczego ale przy głośniejszym graniu może uderzyć o zasilanie i zadziała zabezpieczenie wzmacniacza lub kolumna dostanie za niewinność :) przy cichym słuchaniu będzie po prostu charczeć :) chyba że do pre podłączymy sobie MC wtedy będziemy mieli podwójna korekcje RIAA czyli dużo basu mało góry :) i tyle
Eee... nuda ;) :lol:

A tak na serio to dzięki za konkretną odpowiedź. :obscene-drinkingcheers:
Sprzęt służy do słuchania muzyki - nigdy odwrotnie :!:

Technics SL-1200GR + Nagaoka MP-150 + Schitt Mani + Marantz PM7005 + Marantz CD5005 + Sonus Faber Chameleon B

szczepan_def
Posty: 686
Rejestracja: 28 sty 2017, 14:25
Gramofon: DUAL 455

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: szczepan_def » 17 mar 2020, 10:06

wydra pisze:
17 mar 2020, 08:55
Nic się nie stanie, bo i dlaczego
wejście Phono we wzmaku oprócz korekcji RIAA wzmacnia niski poziom z wkładki ok. 50 razy zależy od pieca, np. z 5mV daje 250mV co jest ok dla stopni wejściowych wzmacniacza. jak podasz ok. 250mV z preampa na phono to masz 12,5v na stopniu wejściowym, podbite dodatkowo +20dB w niskich cz. co dalej jest wzmacnianie... coś na pewno się popali
wydra pisze:
17 mar 2020, 08:55
chyba że do pre podłączymy sobie MC wtedy będziemy mieli podwójna korekcje RIAA
:shock: a wkładka MM nie ma takiej korekcji :?:
Too many tubes, too little time...

szczepan_def
Posty: 686
Rejestracja: 28 sty 2017, 14:25
Gramofon: DUAL 455

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: szczepan_def » 17 mar 2020, 10:08

Wojtek pisze:
12 maja 2014, 13:57
Podepnij pod Tuner albo Tape Playback i będzie OK.
tylko tak, powinny być to wejścia liniowe co możesz sprawdzić na schemacie wzmaka
Too many tubes, too little time...

Awatar użytkownika
wydra
Posty: 1253
Rejestracja: 01 sty 2015, 19:32
Gramofon: Lenco L236
Lokalizacja: Warszawa

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: wydra » 17 mar 2020, 10:38

Nie popali się poprostu się nasycą tranzystory i zadziałają jak przekaźniki. Żeby to się spaliło musiałbyś w tym momencie zewrzeć wyjścia drugiego preampa małą rezystancja żeby popłynął wyższy prąd niż nominalny dla tranzystorów wyjściowych preampa. MM ma korekcje, mi chodziło bardziej o to że jak podłączysz pod pierwszy preamp MM wkładkę MC to nawet by i to zagrało tylko byłaby podwójna korekcja RIAA. Wychodzi Ci 12.5V No to już prawie nasycony wzmacniacz jesli zasilany z z +/- 15V później przecież idzie to na potka który to odpowiednio tłumi. Jeżeli jeszcze końcówka mocy ma na wejściu kondensator to tym bardziej zagra to tylko że przesterowane na niskich i średnich częstotliwościach. Żeby się spaliło musi wydzielić się moc/ prąd. Wejście końcówki mocy to pewnie z 10k plus równolegle rezystancja potka która pominę. 12.5/10 000 to masz 1.25mA 12.5*1.25mA daje nam 15.6mW. Tylko tyle że tranzystory wyjściowe drógiego preampa pewnie się nasycą i uderzą o zasilanie.
Lenco L236
CEC MC20,AT95EX,AT120E
Marantz PM80MK2
Buphono MC/MM

Instrukcja BUphono MC/MM
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing

bettylou
Posty: 62
Rejestracja: 26 lut 2019, 09:59
Gramofon: Akai AP001

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: bettylou » 24 kwie 2020, 12:49

Cześć,

Kupiłam nowy wzmacniacz Hitachi Ha 5700. Nie wiem, jak podłączyć go do kolumn (dołączam zdjęcie). Na zdjęciu po lewej to okablowanie z gramofonu, a po prawej kolumnowe. Wcześniej mieliśmy podłączone do przedwzmacniacza Vivanco (załaczam fotkę) i wszystko grało. Proszę o pomoc, jak podłączyć wzmaka do kolumn ponieważ metodą prób i błędów jakoś nie idzie :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
kriss
Posty: 1213
Rejestracja: 05 paź 2017, 17:58
Gramofon: Sony PS-X50

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: kriss » 24 kwie 2020, 13:53

Tak jak Ci pisałem w wiadomości. Obciąć wtyki rca od kabli głośnikowych i wpiąć gołe odizolowane przewody w wejścia na głośniki we wzmaku.
IMG_20200424_132819.jpg
Pamiętając o zachowaniu zgodności biegunów "+" i "-".
Zauważyłem że masz tam przejściówkę z małego Jacka na RCA. Możesz obciąć przewody głośnikowe przed tą przejściówką.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Sony PS-X50| Kenwood KA 7100 | Akai AT 2400 | ATL HD310i
Garażowo: Telefunken RR200 | Canton Quinto 510

bettylou
Posty: 62
Rejestracja: 26 lut 2019, 09:59
Gramofon: Akai AP001

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: bettylou » 24 kwie 2020, 14:00

kriss pisze:
24 kwie 2020, 13:53
Tak jak Ci pisałem w wiadomości. Obciąć wtyki rca od kabli głośnikowych i wpiąć gołe odizolowane przewody w wejścia na głośniki we wzmaku.
IMG_20200424_132819.jpg

Pamiętając o zachowaniu zgodności biegunów "+" i "-".
Zauważyłem że masz tam przejściówkę z małego Jacka na RCA. Możesz obciąć przewody głośnikowe przed tą przejściówką.
Zastanawiam się, czy obcinac teraz czy poczekać na kupno docelowych kolumn hmm..
Kolumny najpewniej zamówię już w weekend lub w poniedziałek, więc w przeciągu tygodnia powinnam mieć docelowy produkt.
Czy w Kolumny Canton GLE 40 kabel będzie dostosowany do tego typu wzmaków, czy też trzeba będzie ciąc?

Awatar użytkownika
mrcnoos
Posty: 2023
Rejestracja: 26 gru 2018, 08:40
Gramofon: Micro Seiki DD-8
Lokalizacja: pomorskie

Re: Połączenie pre - wzmacniacz - jakie wejście?

Post autor: mrcnoos » 24 kwie 2020, 14:04

A co masz a drugiej strony przewodu z mini jackiem? Może lepiej ocalić przewód i kupić nowy do głośników?
Cantony mają prawdopodobnie zaciski. Wzmacniacz też ma zaciski. Potrzebujesz kabli z gołymi końcówkami do kolumn i wzmaka.