Wzmacniacz do gniazdka w ścianie czy do listwy ?

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
nostrim

Wzmacniacz do gniazdka w ścianie czy do listwy ?

Post autor: nostrim »

Jaki sposób podłączenia polecacie czy preferujecie ?
Na którymś chyba forum czy w internecie czytałem, że te listwy to placebo i że lepiej wzmacniacz podłączać bezpośrednio do gniazdka w ścianie. Podobno ma to lepszy wpływ na dźwięk wzmacniacza.Pamiętam teraz że był artykuł w internecie, że listwa to placebo.
Mam obecnie u siebie wzmacniacz wpięty do listwy ale dawno temu chyba miałem wpięty bezpośrednio do gniazda w ścianie tylko już nie pamiętam czy to bezpośrednie wpięcie dawało lepszy dźwięk.
No więc czy listwa to placebo (chodzi o jej wpływ na ochronę wzmacniacza) czy też lepiej go dać bezpośrednio do gniazda ?
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Wzmacniacz do gniazdka w ścianie czy do listwy ?

Post autor: Bacek »

Ja mam do listwy bo w w ścianie za mało gniazdek.
Także to nie placebo, listwa naprawdę zwiększa ich ilość :D
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
nostrim

Bacek pisze:
12 paź 2025, 10:00
Ja mam do listwy bo w w ścianie za mało gniazdek.
Także to nie placebo, listwa naprawdę zwiększa ich ilość :D
Backu ,ja mam listwę taga 600 ,a Ty jaką masz listwę?
Z tym że ja mam w ścianie jeszcze jedno gniazdo wolne dlatego pytam czy lepiej tak czy tak.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Też mam Tagę, a nawet dwie. Jednak należy pamiętać, że tu wpinamy wzmak do gniazda niezależnego.
Natomiast sama listwa jest przeciwprzepięciowa tak czy siak no i oczywiście zwiększa ilość "oczek". Mam bezpośrednio do ściany wpięty kondycjoner Tomanek, a do niego Tagę PF-500.
Czy kondycjoner coś daje konkretnie? No mnie uspokaja :lol: Natomiast o ile pamiętam dobrze to Blis też miał i wywalił u siebie na "bez", a za to z tzw drogą listwą.
Awatar użytkownika
Bacek

Prosta, przystosowaną do obudów rack z ośmioma gniazdami, bardzo kompaktową, za cenę poniżej 100pln, może nawet nie ma żadnych filtrów w środku nie pamiętam.

Większość z tych listw raczej przed uderzeniem błyskawicy w linie nie pomoże. Też pewnie mógł bym w ścianę coś podpiąć ale tak mogę wyłączyć całość przez wifi lub pilota na raz co sobie chwalę bo choćby suba trudno dostępny power. Ale ja nie jestem audiofilski.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

Mam dwa gniazdka w ścianie, ale jedno bezpośrednio zasila tylko wzmacniacz. Chodzi o ograniczenie liczby styków, na których jest ryzyko iskrzenia. A mocny wzmacniacz może powodować silne impulsy prądowe, choćby przy załączaniu i wyłączaniu, gdzie trafo ma z 10 kilogramów.
Na drugim gniazdku przez listwy i filtry zasila się reszta systemu.
Do obydwu gniazdek mam dedykowany przewód z dedykowanym bezpiecznikiem na domowej tablicy rozdzielczej.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2025, 10:47 przez pavlos, łącznie zmieniany 1 raz.
nostrim

Bacek pisze:
12 paź 2025, 10:39
Prosta, przystosowaną do obudów rack z ośmioma gniazdami, bardzo kompaktową, za cenę poniżej 100pln, może nawet nie ma żadnych filtrów w środku nie pamiętam.

Większość z tych listw raczej przed uderzeniem błyskawicy w linie nie pomoże. Też pewnie mógł bym w ścianę coś podpiąć ale tak mogę wyłączyć całość przez wifi lub pilota na raz co sobie chwalę bo choćby suba trudno dostępny power. Ale ja nie jestem audiofilski.
Czyli jak ta twoja listwa nie ma wewnątrz żadnych zabezpieczeń to tak jakbyś wpiął bezpośrednio w gniazdo ścienne ? No ale faktycznie czy takie zabezpieczenia cokolwiek chronią czy to tylko dla lepszego samopoczucia ?
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Gdyby nie chroniły, to nie miałyby bezpiecznika z kneflem jak sądzę. Mam też taką listwę rackową jak Bacek. U mnie to Quoltec "6" z bezpiecznikiem i nie wiem czy ma coś z filtrów tak samo jak Bacek. (na tej listwie nie mam wzmaka)
nostrim

Poszukam tego artykułu, że listwa to placebo. Jak znajdę to wkleję.
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

nostrim pisze:
12 paź 2025, 11:28
Chyba mylisz listwę z kondycjonerem.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
Bacek

Generalnie nawet jak są jakieś filtry to i tak zazwyczaj jest placebo bo zasilacze lepiej sobie z tym radzą. Generalnie po stronie zmiennego zasilania nie jest prosto coś zrobić.
Z ochroną przed wyładowaniami to jest ten problem ze jak coś tam chronią i w części przypadków może i pomogą ale jak blisko o mocno walnie to pójdzie i po izolacji.
nostrim

Myszor pisze:
12 paź 2025, 12:44
nostrim pisze:
12 paź 2025, 11:28
Chyba mylisz listwę z kondycjonerem.
Ta było napisane głównie, a może tylko w temacie przepięć i ochrony przed nimi więc to raczej było o listwach. Kilka lat temu czytałem ten artykuł w internecie. Postaram się go znaleźć.
Ps. Może macie jakieś doświadczenia z tym związane ?
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Bacek pisze:
12 paź 2025, 12:49
Generalnie nawet jak są jakieś filtry to i tak zazwyczaj jest placebo bo zasilacze lepiej sobie z tym radzą. Generalnie po stronie zmiennego zasilania nie jest prosto coś zrobić.
Z ochroną przed wyładowaniami to jest ten problem ze jak coś tam chronią i w części przypadków może i pomogą ale jak blisko o mocno walnie to pójdzie i po izolacji.
Dokładnie.
Poza tym, jeśli są jakieś zakłócenia, wtedy je likwidujemy. Na zapas, to nawet niezdrowo się najadać.

Drogi Autorze, wydasz kupę kasy na kolejne elementy toru, a to są minusy, a to wzrost poboru energii (może i8 śladowy, ale rocznie na "piwko" się uzbiera), a to zwiększenie awaryjności układu (ta rośnie wraz z ilością elementów)...

Jak potrzebujesz, weź sobie listwę komputerową z racka, ma zabezpieczenia, solidne kable i dobre styki.
Ja osobiście dołożyłem jedynie dc blocker - żeby transformatory zdrowsze były :) (a poważnie, kumpel, lepszy spec ode mnie w tych sprawach zauważył że są jakieś śmieci na zasilaniu).
nostrim

To nie ten artykuł , o którym pisałem w pierwszym poście ale też ciekawa dyskusja chyba szczególnie post nr 4.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3679100.html
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

Polecam bloga audiofanatyk.pl. Z uporem godnym lepszej sprawy tropi... a zresztą sprawdźcie sami.
Już był tutaj cytowany, bodajże w dziale "ale jaja".
https://audiofanatyk.pl/czy-kable-zasil ... na-dzwiek/
Jest o kablach zasilających, o gniazdkach, no i o filtrach.

Odrębnej uwadze polecam spór blogera z producentem konkretnego urządzenia. W dwóch odcinkach.
https://audiofanatyk.pl/echo-sound-powe ... hilosophy/
https://audiofanatyk.pl/echo-sound-stud ... -etycznej/

Warto poczytać. Przywraca ufność we własny słuch i zdrowy rozsądek.
ODPOWIEDZ