Cześć,
Mam problem z moim wzmacniaczem. Mianowicie pali się bezpiecznik zaznaczony na zdjęciach. Po włożeniu nowego i podłączeniu wzmacniacza nic się nie zapala i po chwili bezpiecznik jest spalony. Nie wiem czy to może mieć związek, ale od jakiegoś czasu przestawał mi czasami grać jeden kanał. Ktoś się orientuje co może być przyczyną i czy opłaca się to naprawiać? Będę wdzięczny za pomoc.
Universum HiFi 6000 przepalający się bezpiecznik
- Zapomniałem
- BlackDevil
- Gramofon: S600
Re: Universum HiFi 6000 przepalający się bezpiecznik
Na płycie głównej masz jeszcze jakieś bezpieczniki mniemam że są od zasilania końcówki mocy, jeśli są ok to końcówka nie robi zwarcia więc zostaje pre , albo skończył ci się transformator bo palący się bezpiecznik jest od uzwojenia pierwotnego (230V) więc zwarcie musi być konkretne.
Jeśli chcesz to sprawdzić to musisz wyciągnąć resztę bezpieczników i odpalić samo trafo a najlepiej odłączyć trafo od płyty głównej bo może jakaś dioda w mostku poszła. Zwykły miernik zlokalizuje tą usterkę ale trzeba go mieć
Jeśli chcesz to sprawdzić to musisz wyciągnąć resztę bezpieczników i odpalić samo trafo a najlepiej odłączyć trafo od płyty głównej bo może jakaś dioda w mostku poszła. Zwykły miernik zlokalizuje tą usterkę ale trzeba go mieć

- Zapomniałem
Trzeba go mieć i mieć jakąś podstawową wiedzę w temacie, a ja jej nie mam.
Szukam kogoś kto mi to zrobi w takim razie.
Dziękuję za pomoc BlackDevil.

Dziękuję za pomoc BlackDevil.
- BlackDevil
Pozdrawiam

- Zapomniałem
Podziwiam ludzi, dla których jest to proste i oczywiste.
Znajomy, znajomego ma mi w tym pomóc i co najważniejsze mieszka na tej samej ulicy, co ja.

Znajomy, znajomego ma mi w tym pomóc i co najważniejsze mieszka na tej samej ulicy, co ja.

- BlackDevil
No to super na pewno wam się uda wszystkiego dobrego 

- wydra
- Gramofon: Lenco L236
Zamiast tych bezpieczników wlutuj sobie żarówki dzięki temu zabezpieczysz układ przed popsuciem i swoją kieszeń przed wydatkami na bezpieczniki. Gdy żarówka się będzie palić znaczy że jest zwarcie, jeśli zgaśnie można wtedy wsadzić bezpiecznik i sprawdzić czy się przepali. Na początek proponuje wyjąć rezystory R588 i R589 (0.47R) i sprawdzić co się będzie działo jeśli to pomoże to znaczy że tranzystory wyjściowe Q517, Q518 są uszkodzone. Można wtedy sprawdzić je na zwarcie między nóżkami pewnie zwarte będą Emiter i Kolektor, gorzej jeśli zwarcie będzie również na bazie, bo wtedy może być gdzieś dalej uszkodzenie. Powodzenia 

Analog:
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2