To ja wrócę do tematu . Tak pośrednio , bo zapytam o mój ITT8033
Przełączam 3 funkcje i nie słyszę żadnej różnicy ...
-AFC
-OUTPUT Meter 0,5W ,5W i 55W -Wojtek pisałeś ze ta funkcja zależy od głośności słuchanej muzyki ... ale po co ona jest??
-MUTING -jeżeli to to samo co mute to u mnie nie działa.
ITT 8033
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
ITT 8033
To ja już tak pośrednio wywalam to do oddzielnego wątkumario78 pisze:To ja wrócę do tematu . Tak pośrednio , bo zapytam o mój ITT8033

AFC to skrót od Automatic Frequency Control. Funkcja dotyczy jedynie odbioru radia. Pomaga utrzymać słabsze sygnały (coś w stylu blokady sygnału).
Niektóre tunery i amplitunery miały tą funkcję załączaną automatycznie, w ITT 8033 masz wybór.
Przełącznik Output Meter służy do zmiany skali wskaźników mocy

To prawda, że jego używanie zależy od głośności słuchanej muzyki gdyż im głośniej słuchasz tym większą skalę ustawiasz.
Przykładowo jak masz ustawioną skalę na 0,5W, a wzmacniacz wydaje z siebie moc powyżej tej wartości to wskaźniki będą pokazywały maximum

W drugą stronę, jeśli mamy ustawioną skalę na 55W, a słuchamy cicho muzyki to jest szansa, że wskaźniki mocy w ogóle się nie zaświecą.
Muting zwyczajowo kojarzy nam się z przyciszeniem głośności o odpowiedni poziom, ale może to być również funkcja stricte radiowa, wyciszająca szum z tunera radiowego w przypadku niezestrojenia sygnału z żadną stacją.
Znając ITT, jestem w miarę pewien że chodzi o tą drugą funkcjonalność. Spróbuj skorzystać z tego przełącznika w trakcie strojenia radia

A tak notabene to zauważyłem, że chyba klonujesz zestaw audio marka_c4? Ten sam amplituner, ten sam deck kasetowy (ta sama zmiana głowicy?).
Ot takie spostrzeżenie. Przypadek?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- marek_c4
- Kontakt:
ITT 8033
Jest dokładnie tak jak napisałeś Wojtku (wyciszenie szumu podczas strojenia)Wojtek pisze: Muting zwyczajowo kojarzy nam się z przyciszeniem głośności o odpowiedni poziom, ale może to być również funkcja stricte radiowa, wyciszająca szum z tunera radiowego w przypadku niezestrojenia sygnału z żadną stacją.
Znając ITT, jestem w miarę pewien że chodzi o tą drugą funkcjonalność.
Jeśli chodzi o 3-pozycyjny przełącznik >Output meter<, to zmienia on "czułość" diodowego wyświetlacza poziomu mocy wyjściowej (zakresy - 0,5W / 5W / 55W).
Przy niskiej wartości wskaźnik pracuje na niskich poziomach głośności, jak zrobimy głośno to wskaźnik świeci światłem ciągłym i aby wskaźnik nadał ładnie pracował, należy przełączyć przełącznik na wyższą wartość.
AFC - o ile mnie pamięć nie zawodzi, to było takie coś również w polskich sprzętach, i było to opisane jako ARC (Automatyczna Regulacja Częstotliwości) - zasada działania została już opisana przez Wojtka.
W moim ITT-8033 używam tego tak że najpierw dostrajam radio przy wyłączonym AFC, a potem załączam i teoretycznie powinno "trzymać" stację.
Teoretycznie, bo zdarza się że czasami i tak ucieka - no ale daję radę z tym żyć

==========
Gramofon - Sony PS-515
CD - Onkyo DX-6900
Tuner - ITT-8065
Wzmacniacz - ITT-8045
Deck - ITT-8025
Kolumny - ITT-8093
http://www.winyl.net/download/file.php? ... &mode=view
==========
Pozdrawiam z Poznania
Marek
Gramofon - Sony PS-515
CD - Onkyo DX-6900
Tuner - ITT-8065
Wzmacniacz - ITT-8045
Deck - ITT-8025
Kolumny - ITT-8093
http://www.winyl.net/download/file.php? ... &mode=view
==========
Pozdrawiam z Poznania
Marek
-
ITT 8033
Można tak powiedzieć ,ze klonuję ponieważ Marek miał pierwszy ten wzmacniacz ,Wojtek pisze:A tak notabene to zauważyłem, że chyba klonujesz zestaw audio marka_c4? Ten sam amplituner, ten sam deck kasetowy (ta sama zmiana głowicy?).
Ot takie spostrzeżenie. Przypadek?
Wyprzedziłem Marka z gramofonem ITT

Dziękuję za wyjaśnienie funkcji.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
ITT 8033
Zgadza się. Tego typu funkcjonalność można także spotkać pod hasłami typu frequency locking (czy jakieś inne "locki", tj. servo, quartz, itd.).marek_c4 pisze:AFC - o ile mnie pamięć nie zawodzi, to było takie coś również w polskich sprzętach, i było to opisane jako ARC (Automatyczna Regulacja Częstotliwości)
Tak właśnie powinno się stroićmarek_c4 pisze:W moim ITT-8033 używam tego tak że najpierw dostrajam radio przy wyłączonym AFC, a potem załączam i teoretycznie powinno "trzymać" stację.

Swoją drogą dziwię się czemu ITT (czy ktokolwiek kto zaprojektował te klocki) nie dodał tradycyjnej funkcjonalności Muting/Mute, wyciszającej sygnał wyjściowe o te 20dB

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- amrowek
Re: ITT 8033
odkopię temat, po tylu latach nic nie pisania w nim
udało mi się nabyć ITT8033 za średnie pieniądze poniżej cen które niektórzy krzyczą na olx i alledrogo
sparuje z kolumnami Duala cl 620 nie powinno byc najgorzej.

udało mi się nabyć ITT8033 za średnie pieniądze poniżej cen które niektórzy krzyczą na olx i alledrogo
sparuje z kolumnami Duala cl 620 nie powinno byc najgorzej.

Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!