HUSARIAA v2

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Re: HUSARIAA v2

Post autor: Myszor »

Pawelec pisze:Lar też nie grzeszy urodą ;) a i cena to pewnie połowa Husariaai (nie wiem czy dobrze odmieniam :) ). Co do możliwości to miałem okazję z Nudą i jeżeli prawdę pisze Misse porównując Nuda - Husariaa to brakuje skali w porównaniu z Lar'em :) Ufff, ale namieszałem. Co do włącznika od spawarki to blisko mi do Myszora, gdyż dobra kawa smakuje lepiej w filiżance Rosenthaka niż ekologicznym kubku :( .
Jessu, no w końcu ktoś skumał :clap:
Jak płacę parę klocków za sprzęt to ma być estetycznie i już.
A teraz jeszcze parę przemyśleń dla Master Konstruktora Ahai.
Jeśli robisz to jako hobby to ok. Jeśli jednak upatrujesz w tym możliwości rynkowych to kity dyi bym odpuścił.
To rozmydla Twoją markę. To jakby BMW w kitach dyi sprzedawali.
Produkt powinien być skończony, gotowy, jeden, niepowtarzalny i doskonały.
A ja, jak tylko przesiądę się na MC, to będę szukał Twojego produktu ;)
Pozdro !
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Myszor pisze: Jessu, no w końcu ktoś skumał :clap:
Jak płacę parę klocków za sprzęt to ma być estetycznie i już.
My to wszyscy rozumiemy. Każdy ma inny gust. Ahaja po prostu nie skupił się na tym, bo technicznie rzecz biorąc... wygląd nic nie wnosi.
A ty cały czas o biznesie, o sprzedaży, o wizerunku, o ludziach którzy NIE SĄ docelowym targetem tego produktu.
Generalnie chyba nie rozumiesz idei i próbujesz przeforsować swoją wizję teraz :)

Gdyby chodziło tutaj przede wszystkim o jak największy zarobek i sprzedaż to wiadomo że trzeba by do tego inaczej podejść.
Tego chyba nikomu tutaj nie musisz tłumaczyć.
Myszor pisze:Jeśli jednak upatrujesz w tym możliwości rynkowych to kity dyi bym odpuścił.
Bez sensu...
Myszor pisze: To rozmydla Twoją markę. To jakby BMW w kitach dyi sprzedawali.
Produkt powinien być skończony, gotowy, jeden, niepowtarzalny i doskonały.
Pamiętasz że mówimy o DIY czy już zapomniałeś? Porównanie do BMW totalnie z dupy :)

Jak ktoś chce skończony produkt to sobie kupi skończony produkt, a nie kit.
Jeśli skończony produkt nie podoba się wysublimowanej estetyce potencjalnego kupującego... to zleca lub robi sam taką budę jaką sobie zażyczy.

Szczerze nie wiem co ahaja by zyskał odpuszczając oferowanie projektu jako kit do samodzielnego złożenia, tj. NUDA.

Serio, skończmy już te debaty o brzydkim włączniku bo to już się robi tragikomiczne.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Post autor: klin »

No tak Wojtek ale z Nudą był ten problem, że "każdemu brumiła tak jak sobie na to zasłużył". Dlatego też na wielu forach (również niestety na tym) można znależć wpisy szkalujące projekt Ahaji, bo ktoś sobie jakoś tego kita złożył i grało mu dupowato i jeszcze w swoim nieszczęściu chodził po ludziach i im to włączał chwaląc się, że to wspaniała Nuda Ahaji. I to z marszu psuje opinie o produkcie i konstruktorze.

Ahaja zrobi jak uważa ale ja bym już Husarii nie dawał ludziom w postaci kitu bo część nich weźmie i spartaczy albo przyoszczędzi na elementach i to już nie będzie to samo, a niestety nadal będzie żyło pod nazwą "Husariaa od Ahaji".
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

OK, o tym nie pomyślałem, choć tak na zdrowy rozum to mówimy tutaj o ludzikach, którzy niezbyt dobrze złożyli swoje klocki, a nie o źle wykonanym kit'cie.

Niemniej zgadzam się że to psuje wizerunek, bo nie każdy bierze taką kwestie pod uwagę.
Wsparcie finansowe forum
ahaja

Post autor: ahaja »

Ano.
Ja lubię wyciskać z konstrukcji max możliwości i tak projektować. Takie podejście jest OK jeśli jesteś hobbystą. Kiedy już wchodzi komercja to tnie się wszędzie. Np tutaj nie wiedziałbym o co okroić projekt bo wszystko jest potrzebne tak jak jest.
A to z kolei kłóciło by się z moim podejściem ... osobiście nie lubię być 'brany' od tyłu i innych rozumiem ... ;-)

W pewnych rozsądnych granicach mogę sobie żonglować obudowami, kolorem tła frontów, czcionki. Nie wpłynie to na jakość dźwięku.
Pewnie sobie kiedyś zrobię wersję biało - czerwoną ... ;-)
Malec ostatnio mówi: no, Tata , jak już Husarieę skończyłeś to teraz ten sztab Napoleona mi pomalujesz prawda ... ? I co zrobić ... ;-)

Kiedyś na AS założyłem stosowny wątek.
Pokazałem zady i walety, schematy. Można sobie na bazie tego złożyć.
Niekoniecznie ze wszystkimi szykanami, przekaźnikami, etc ale można.

A propos kitów to kilka razy w miesiącu mam pytania o dostępność zestawów do Nudy ... ale by to miało cenę, ręce i nogi potrzebne jest zamówienie na ponad 50 zestawów. A to z tego co pamiętam ponad 20kzł. 2 razy to robiłem, mnóstwo pracy. Nie było na naszych forach tak rozbudowanego projektu. Fajne było to, że sprawdziło się u wielu ludzi i do dzisiaj gra i rzadko się pojawiają w odsprzedaży. To też dobrze świadczy o projekcie. Jak były problemy to starałem się pomóc, ale druga strona też musiała 'chcieć'. Składały ją też osoby mające pierwszy raz w życiu lutownicę i do dzisiaj to u nich gra.

Wcześniej pisałem o kitach - jest szansa, że będzie coś co jest krzyżówką elementów Nudy i Husarii. Ale to potem.

OT:
Coś o pstrykach i profi podejściu , żeby nie było, że to DIY:
składałem kiedyś nowe gramiaki. W jednym z nich pstryk (230V) był zamocowany do plinty na ... pakuły papierowe. W drugim italianiec wkleił go za pomocą ... gumy do żucia (?) (z konsystencji). Oba za ponad 8kzł/szt. Do obu kable były przylutowane bez ich zaizolowania ... oczywiście sprzęt posiada wszelkie CE i inne takie.

A na dole po kąpieli w benzynie ekstrakcyjnej, acetonie, izopropanolu ... coby nie straszny był i Chór Aleksandrowa ... ;-)
Załączniki
3.jpg
2.jpg
1.jpg
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

klin pisze: z Nudą był ten problem, że "każdemu brumiła tak jak sobie na to zasłużył". Dlatego też na wielu forach (również niestety na tym) można znależć wpisy szkalujące projekt Ahaji, bo ktoś sobie jakoś tego kita złożył i grało mu dupowato i jeszcze w swoim nieszczęściu chodził po ludziach i im to włączał chwaląc się, że to wspaniała Nuda Ahaji.
Problemy zaczynają się, jak ktoś chce na siłę poprawić fabrykę i wsadza np. różne "audiofilskie" kondensatory, które mają kilka razy większy rozmiar niż te przewidziane w projekcie. Potem taki kondensator zbiera syf z całej okolicy. Prowadzenie masy też ma niebagatelne znaczenie, a wiele osób podchodzi do tego bez pojęcia, nie sprawdzając nawet jak zrobił to sam autor projektu. Ahaja zawsze z chęcią pomaga w rozwiązywaniu wszelkich problemów (nawet nie związanych z jego własnymi projektami), ale jak ktoś się nie zapyta, to trudno żeby jego problem się sam rozwiązał.

Ja już niejednokrotnie wlazłem na minę podczas grzebania w moich sprzętach, ale tylko doświadczenie uczy pokory. :morda:
Co do ocen, to oceniać powinno się faktycznie egzemplarze autorskie. Skoro porównujemy Nudę czy Husarię do produktów komercyjnych, to należy brać w tych porównaniach wyłącznie egzemplarze wykonane przez Ahaję. Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie twierdził, że klon DIY jakiegoś markowego wzmacniacza, to to samo co oryginał. Nie widzę powodów, żeby tu miało być inaczej.
ahaja

Inny, bez 'funkcji' szybkiego informowania o działaniu urządzenia ... ;-)
Załączniki
4.jpg
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Post autor: klin »

Lubię to! :) :handgestures-thumbup:
Awatar użytkownika
cooledit
Gramofon: Acoustic Solid

Post autor: cooledit »

Ile byś kliknięć w klawiaturę zaoszczędził zakładając taki od razu. :confusion-confused:
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Klin - strzeliłeś w dziesiątkę z tymi kitami, który każdy lutuje po swojemu.
Admin - ma minusa bo przecież od niego nauczyłem się porównań samochodowych.
Ahaja - tak! Biało - czerwony. Wyróżnij się lub zgiń :D
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
ahaja

Albo coś takiego: http://nowa-stepnica.x25.pl/2015/09/12/ ... i-husaria/ (4 zdjęcie)
Albo tu: http://www.lacedemon.info/galeria/
Nie wiem tylko czy mi wolno tak linkować ... ale to Szeryf będzie wiedział ;-)
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2016, 00:47 przez ahaja, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Link nie działa

You don't have permission to access /wp-content/uploads/2015/09/husaria.jpg on this server.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Forbidden u mnie też.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Myszor pisze: Admin - ma minusa bo przecież od niego nauczyłem się porównań samochodowych.
Haha.
ahaja pisze: Nie wiem tylko czy mi wolno tak linkować ... ale to Szeryf będzie wiedział ;-)
Tutaj nie ma tego typu zakazów :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
KUTI

Post autor: KUTI »

MISSE pisze:Jedno mnie martwi ;)

Na pewno Kuti będzie chory po wizycie w maju
A reszta jak nie posłucha to i tak nie zrozumie klasy Husarii :drool:
Krótki pobyt w Polsce dobiega końca, z tego powodu chciałbym dodać w tym wątku swoje pięć groszy, gdyż miałem okazje widzieć i słuchać tytułową Husari(aa)e v2 ładnych prawie kilkanaście godzin u dobrego forumowego kolegi Misse.
Na krótki urlop do Pl wybrałem się zabierając ze sobą swoje zabawki: Luxmana L-510 i PD-441 plus dwa ramiona SME 3009 (bardzo wczesne i wczesne) i kilka wkładek MCLO (kot też ze mną jechał :lol: ). Zabrałem to ze sobą nie tylko, że nie mogę żyć bez swojego zestawu, ale w głównej mierze, by mieć odniesienie w testowaniu i porównywaniu swojej integry, a właściwie wbudowanego preampa z Husaria/ą, by mieć jakiekolwiek odniesienie dla samego siebie. Znam już swój zestaw bardzo dobrze, a jedynie w taki sposób miało to dla mnie sens.
Nie mam problemu z wysterowaniem wkładek MCLO które posiadam w swoim L-510 (AT 3100, AT-32E, Denon DL- 301 mkII) jedynie z czym wg mnie był problem, to Ortofon MC20 i tu nie chodzi o napęd czy ramie, bo ten zestaw jest wg mnie wzorcowy. To tak samo jak podwieszanie Denona 103-ki na nieodpowiednim ramieniu z brakiem porównania z ciężkim ramieniem, grać gra, ale to że z dupy to już inna bajka, a taki kolo nawet nie da sobie tego przetłumaczyć...
Właśnie w MC20 Ortofona pokładałem największe nadzieje do testów. Jeżeli ktoś miał do czynienia z tą wkładką, będzie wiedział co mam na myśli.
Ta wkładka oczywiście gra w moim torze, ale wiedziałem, że nie mogę wykorzystać w pełni jej możliwości chociażby z powodu niskiego napięcia wyjściowego, bo to zaledwie 0,07mv, czyli tyle co nic, wiec by wysterować taką wkładkę, preamp musi być na najwyższym poziomie żeby to zagrało.
Nie będę pisał o wyglądzie, bo to kwestia indywidualna, jak dla mnie w rzeczywistości prezentuje się lepiej niż na zdjęciach. Dla mnie ma charakter oldskulowy tak jak większość sprzętów vintage i nic mi w tym nie przeszkadza...
Jeśli chodzi zaś o możliwość nastaw parametrów, macie wszystko na początku wątku, wiec bez sensu się powtarzać. Mnie przekonało do samej Husari(aa) to co usłyszałem, a właśnie MC20 utwierdziła mnie w stu procentach, nie raz słyszałem, że ta wkładka to nic specjalnego i szkoda kasy na nią. Jednak aukcje na angielskim eBay-u mówią co innego, a ceny osiągają całkiem spore ceny, a mi udało się zrobić bardzo dobry deal i czułem, że to będzie dobry wybór.
To co miałem możliwość usłyszeć w całej konfiguracji: mój zestaw , mc20 + Husariaa to po prostu uczta dla uszów. W tej konfiguracji ta wkładka gra tak pięknie i w taki sposób, że w końcu Misse musiał wyganiać mnie z domu :lol:
Cieżko to opisać, bo tego trzeba doświadczyć, na mnie zrobiło to wystarczające wrażenie.
Od jakiegoś czasu myśle o porządnej MCLO i chciałem coś ze stajni AT, jednak po tym doświadczeniu jeśli ma być to już wkładka za ok 3-4K będzie to Ortofon plus oczywiście Husariaa, bo mnie przekonało to co słyszałem.
Tyle co chciałbym dodać od siebie i dla sprostowania dla niektórych, taki klocek trzeba mieć w rękach by coś móc o nim powiedzieć, z Ahają nie znam się jeszcze osobiście, ale myślę że to kwestia czasu.
ODPOWIEDZ