Zmiana w zestawie - nowy wzmacniacz?

Żeby nie było za cicho
Awatar użytkownika
dev
Gramofon: PS-X60, PS-X4, PS-22

Post autor: dev »

Zabawy ciąg dalszy...

Chyba wraz z zakupem tego sprzętu otworzyłem jakąś puszkę Pandory, ale po kolei.

Ostatecznie Harman został u mnie, choć jeszcze niejednokrotnie kusiło mnie, żeby go oddać, gdy widziałem aukcje jakichś fajnych urządzeń.

Umówiłem się ze sprzedawcą na rekompensatę finansową w związku ze stanem wizualnym odbiegającym od zdjęć i głowicą FM do regulacji (a prawdopodobnie również z kondensatorem do wymiany).
Teraz jak będę go oddawał do tych czynności, to pewnie przejdzie gruntowniejszą renowację - inne elektrolity, sprawdzenie lutowań, napięć - ja mam o tym bardzo ogólne i teoretyczne pojęcie, więc wolę sam nie grzebać.

Przy okazji takie pytanie - czy wysuszone elektrolity mogą powodować zwiększony przydźwięk sieciowy w aux/cd/phono ?

OK, to była część dotycząca wzmacniacza, teraz Pandora ;)

Jakiś czas temu zauważyłem, że po zmianie wzmacniacza przy odtwarzaniu winyli lewy kanał potrzaskuje i zniekształca, szczególnie wysokie tony (prawy jakby też, ale minimalnie). Coś jakby zbierał ciągle ładunki elektrostatyczne i przesterowywał soprany.
Szczególnie jest to słyszalne w przypadku riffów gitarowych jak na początku utworu Money for Nothing Dire Straits lub w Cocaine Claptona.
Być może dla postronnego słuchacza nie byłoby to takie drażniące, ale ja wiem jak grały poszczególne płyty wcześniej i jest gorzej.
Poza tym znów irytujące sybilanty.
Oczywiście pierwsza myśl była - nowy amplituner ma zwalone gniazdo phono.

Jednak okazało się, że gdy zamieniłem miejscami wtyczki chinch w gniazdach wzmacniacza problem przeniósł się na drugą kolumnę...
Dobrze myślę, że to oznacza problem w sygnale płynącym z gramofonu?

Zacząłem więc małe dochodzenie, które ujawniło dwa czyny o podłożu kryminalnym dotyczące gramofonu:

1. okazało się, że moja 2-letnia córka próbowała włączyć płytę pod moją nieobecność, co zakończyło się poprzeczną rysą na winylu. Wiadomo, że dwulatek za dużo nie zezna, więc nie wiem dokładnie co tam te małe rączki zbroiły ;) Może przegięła ramię, może przycisnęła... Uszkodzeń widocznych nie ma.
Spisałem więc z urzędu igłę na straty i tymczasowo, póki nie przyjdzie nowa, przełożyłem z innego gramofonu, mało używaną, wydawałoby się dobrą. Ku mojemu rozczarowaniu problem pozostał.

2. podczas zamieszania związanego z przekładaniem sprzętów, kabli itp, postawiłem na jakiś czas gramofon na lewej kolumnie. Okazało się, że w tym położeniu ktoś go uruchomił i puścił płytę. Podobno leciało to jakiś czas, ale buczało mocno (co dziwne nie jest) i płyta została wyłączona.

Poza tym dodać muszę, że gramofon stoi na stałe na wzmacniaczu, jednak w przypadku poprzedniego sprzętu (Yamahy) to nie przeszkadzało - dźwięk nie był zakłócany.

Nasuwają się dwa zasadnicze pytania:

1. Czy bazując na powyższym można stwierdzić, że została uszkodzona wkładka? Od sprzężenia z kolumną? Czy też powód może być inny?

2. Sytuacja może być powodowana (podobnie jak występujący pewien przydźwięk) przez domagające się wymiany kondensatory we wzmacniaczu?
1. SONY PS-X60 === ONKYO A-8780 INTEGRA === ONKYO DX-7510 === ONKYO TA-2360 === KEF CRESTA 3
2. SONY PS-22 === KENWOOD KA-6100 === GRUNDIG CD-8150 === ARCUS LOTUS TS-100
3. SONY PS-10F === ONKYO TX-9031RDS === ARCUS TS-100
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

dev pisze:Dobrze myślę, że to oznacza problem w sygnale płynącym z gramofonu?
Tak.

Przede wszystkim upewnij się ustawienia ramienia i wkładki.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dev

Ustawiłem wszystko od nowa przy wymianie igły.
Jutro będę miał 100% pewności co do igły, jak przyjdzie nowa, ale stawiam, że to nie to.

Czy mogę jakoś potwierdzić / wykluczyć winę wkładki? Mogła paść od sprzężenia z kolumną?

EDIT:

Jest źle. Jednak wysokie tony przesterowane są w obu kanałach.
Po prostu na płytach, które wymieniłem te riffy są słyszalne bardziej w lewym i to mnie zmyliło.
Czy w takim razie winowajcą jest wejście phono w amplitunerze?
Dodam, że niższe tony są odwzorowane bardzo czysto i przypadły mi do gustu, to jest to czego chciałem.

Jutro zanoszę Harmana na przegląd do zakładu, na strojenie głowicy itp.

Na co serwisant powinien zwrócić uwagę, założywszy winę amplitunera? Co może dawać takie efekty?
Uparłem się zostawić tego Harmana, to teraz muszę cały zestaw doprowadzić do porządku.

P.S. Sprawdziłem jak gra gdy gramofon stoi z dala od amplitunera - to samo. Potrzaskuje i przesterowuje górę.
1. SONY PS-X60 === ONKYO A-8780 INTEGRA === ONKYO DX-7510 === ONKYO TA-2360 === KEF CRESTA 3
Awatar użytkownika
dev

Sytuacja uległa zmianie po zwiększeniu nacisku na 2,2g.
Przestało losowo trzeszczeć, "piach" na wysokich pozostał ale nieco mniejszy.

Na poprzednim wzmacniaczu zawsze miałem nacisk ok. 1,8 i takich efektów nie słyszałem.

Właśnie - może charakterystyka Yamahy jakoś je tuszowała?

Przeczytałem kilka wątków podobnych do mojego i ... sam już nie wiem co o tym myśleć.
Według mnie ustawienia ramienia i wkładki są dobre.
Zresztą tak z dnia na dzień by się rozkalibrowała np. wkładka?
Tak czy inaczej wszystko poprawiałem raz jeszcze.

Dla porządku dodam tylko, że płyta "testowa" Dire Straits Brothers in Arms jest nowa i wcześniej brzmiała (jak mi się zdawało) idealnie - zero rzężenia.
Efekt występuje tak na głośnikach, jak na słuchawkach.

EDIT:

W związku, że Harman poszedł na przegląd, tymczasowo podłączyłem miniwieżę Pioneera pod kompa żeby mieć jakiś dźwięk.

Po podłączeniu jakiegokolwiek przydźwięku brak. W Harmanie gdy podłączę komputer pod któreś z wejść (AUX, CD, TAPE, nieważne) generowany jest brzęczący przydźwięk.
Trochę go zminimalizowała wymiana kabla na Prolink, ale jest cały czas, a na tej wieżyczce cisza. (ale dźwięk daje jak z kartonowego pudełka - czysty, ale totalnie płaski, zlany)

Co też może powodować tę usterkę w Harmanie, to naprowadziłbym Pana fachowca? ;)
Myślałem, że to wina karty w kompie, ale jak widać nie.
Chyba, że kwestia większej czułości wejść w Harmanie itp, ale sam już w te banały nie wierzę.
Awatar użytkownika
dev

OK, Harman powrócił z serwisu.
Tuner naprawiony tzn. łapie stacje na ich właściwych częstotliwościach, jest stereo i rds. Raz lepiej raz gorzej, ma kłopoty z automatycznym nastrojeniem w stereo, ale to mają też inne odbiorniki, taki sygnał radia daje kablówka...

Z innych rzeczy - nie wiem co zrobił fachowiec albo co ja zmieniłem u siebie ale zniknął przydźwięk na aux i cd. Jest tylko lekki szum, jak się zrobi głośno, podobnie na phono.
Generalnie dowiedziałem się, że amplituner jest w środku w dobrym stanie, ale nie spytałem czy było coś poprawiane w kierunku likwidacji przydźwięków.
Ja ze swojej strony poprawiłem kable od kolumn (lepsze obrobienie końcówek, poprawienie umocowania w kolumnach) I to w zasadzie wszystko. CD i PS4 podłączyłem przez DAC i to jeszcze jakiś tani. Kompa na aux przez lepszy kabel z Prolinka i TV na Tape. Żadnych niepokojących objawów, wszystko funkcjonuje.

Teraz rzężenie winyli na wysokich tonach - w poszukiwaniu winnego zamieniłem używaną igłę ATN95 E na jakiś podły czerwony zamiennik ATN-3400 (z tego co mi wiadomo szlif sferyczny, w odróżnieniu od eliptycznego 95E).
Problem charkotania na wysokich zniknął tak w 95%. Podejrzewam, że pozostałe 5% to już zryta płyta w tych miejscach od ciągłych prób :(
Powróciłem przy tym do nacisku rzędu 1,8g i AS na poziomie ok. 2.

Nie wiem czy 95E była tak zjechana, czy też ta sferyczna podróbka jest tak wybaczająca niedoskonałości...
Faktem jest, że irytujących dźwięków prawie nie ma.

Można więc powiedzieć, że sytuacja ogólnie uległa poprawie, a sam Harman to naprawdę kawał fajnego sprzętu. Teraz chyba się pobawię jakimś subwooferem, bo HK ma takie wyjście ;)
ODPOWIEDZ