Ten wzmacniacz doprowadza mnie do szału. Co się dzisiaj odwaliło:
Jako ze rodzina opusciła chwilowo dom, zrobiłem mały stres test wzmacniacza. Nie że jakoś bardzo głośno, ale trochę głośniej. Przeleciały trzy płyty bez żadnych problemów. Gdy płyta się kończy i ramię idzie do góry, z pewnych względów (nuda mini) pojawia się mały trzask. I na koniec trzeciej płyty też tak było. Tyle że skutek był taki, że tym razem stuk był trochę mocniejszy, wzmacniacz wszedł w PROTECT, ale bezpieczników nie wywaliło. Nie wiem jeszcze jakie są szkody calkowite. Na szybko po odkręceniu boczka znalazłem wystrzelone kondensatory ceramiczne 47p. W obydwu kanałach. One siedzą na wejsciach wzmacniacza. Macie jakieś pomysły co mogło być powodem takiej awarii?
Projekt - SONY TA-N77ES
- chudy_b
- Ukaniu
- Kontakt:
Re: Projekt - SONY TA-N77ES
Nie, to nie jest wzmacniacz w którym świadomie Japończyk w tor sygnału wstawił ceramiczny kondensator...

To srebro-mika Soshin teraz pewnie po dolarze za sztukę. One są impregnowane w parafinie i tłuste.
Uszkodzenie tych kondensatorów choć możliwe jest mało prawdopodobne. Jesteś pewny?
Masz w gramofonie funkcję wygłuszenia sygnału jak ramie się podnosi i wraca?
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
- chudy_b
Super. A gdzie takie kupić?

Jeden jest rozsadzony, co widać na zdjęciu. Drugi stracił trochę lakieru.
To Sony PS-X75. Fabrycznie jest wyposażony w wyciszanie wkładki. Jednak nuda mini miała problemy z tym układem i wkładkami MC. Zbierała caly radiowy śmieć z okolicy przy podniesionym ramieniu. Dlatego do styku zwierającego wkładkę został dołozony równolegle rezystor. Ale to było 8 lat temu. Przejrzałem stare wpisy i faktycznie dodatkowo był jeszcze problem głośnego pykania, przy załączaniu wkładki. Ale poprzedniego wzmacniacza N77 to nie wysadziło.
- Ukaniu
- Kontakt:
Zmierz te kondensatory bo ten układ nie ma tyle mocy w tym miejscu by je rozsadzić. One brzydko wyglądają, pokrycie woskowe schodzi od ruszenia paznokciem. A jak sprzęt z japońskiej piwnicy to i zapleśniałe czasem sąchudy_b pisze: ↑wczoraj, 11:55
Jeden jest rozsadzony, co widać na zdjęciu. Drugi stracił trochę lakieru.
To Sony PS-X75. Fabrycznie jest wyposażony w wyciszanie wkładki. Jednak nuda mini miała problemy z tym układem i wkładkami MC. Zbierała caly radiowy śmieć z okolicy przy podniesionym ramieniu. Dlatego do styku zwierającego wkładkę został dołozony równolegle rezystor. Ale to było 8 lat temu. Przejrzałem stare wpisy i faktycznie dodatkowo był jeszcze problem głośnego pykania, przy załączaniu wkładki. Ale poprzedniego wzmacniacza N77 to nie wysadziło.

Pisałem o tym wytłumieniu bo jeśli pre ma jakieś napięcie niezrównoważenia na wejściu to pojawiają się stuki przy włączeniu/wyłączeniu wygłuszania. I można sobie uszkodzić ale prędzej głośniki.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Tak jak napisał Ukaniu trzeba zacząć od sprawdzenia tych kondensatorów. Nawet pełne napięcie zasilania stopnia napięciowego nie powinno zrobić im krzywdy, bo one są na 100V.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
- chudy_b
Nie rozebralem na razie wzmacniacza i nie sprawdziłem potencjalnych innych uszkodzeń. Jednak kondensator nie wygląda za zdrowo

Na drugim zdjęciu sprawny z drugiego wzmacniacza.
Wiem, aż się boję sprawdzać
- chudy_b
Ok. Faktycznie możecie mieć rację. Zajrzalem do zdjęć z przed awarii, z montazu i faktycznie te kondensatory juz wcześniej nie wyglądały za dobrze. Trzeba to wyciągnąc i obmierzyć. Ale na razie nie mam do tego serca