Boom na japońskie winyle

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Boom na japońskie winyle

Post autor: Wojtek »

Ten post to bardziej taki mój komentarz/obserwacja na zjawisko w aktualnym stanie.

Zauważyłem że handlarze japońskimi winylami w PL wyrastają jak grzyby po deszczu.

Odkrycie? Coś nowego?
Nic bardziej mylnego.

Po prostu grupa przedsiębiorczych ludków zauważyła że można na tym relatywnie tanio zarobić.
Kurs walut jest dobry, u Japończyków jeszcze sporo tego leży, a tam kultura dbania o przedmioty była zawsze wysoka.

Problem jaki widzę?
Marże na poziomie 50%-100%, a niekiedy jeszcze wyżej :D
Wiecie, takie odklejone.

Już jakieś 3 lata temu zauważyłem że pewien sklep zajmujący się akurat importem nowych wydań z Japonii (Plastic Records Shop? Jakoś tak) kalkuluje sprawę tak że pomimo hurtowego importu bezpośrednio od dystrybutorów, gdzie cena za sztukę siłą rzeczy wychodzi taniej, a to wszystko idzie jedną przesyłką czy nawet pakiecie wielu przesyłek... to już wtedy mi nadal opłacało się zaimportować daną płytę w detalu z Japonii na własną rękę, bez żadnego promo dealu, po prostu płacąc cenę detaliczną bez obniżek w Japonii + wysyłka lotnicza do PL + opłaty importowe.
Tak kochani, nadal wychodziło to jakieś 30% taniej niż zakup z rodzimego sklepu.
Gdzie sens?

Zaraz ktoś powie że lokal, że ZUSy, że VATy i inne dochodowe i mam wszystko wyjaśnione.
Tak tak, handel przy braku lokalu i bez papierków, a nawet jeśli z papierkami to i tak mi się to słabo kalkuluje.

Ale to przykład z nowych wydawnictw. Przy używanych przebitka jest jeszcze większa, tym bardziej przy zakupach hurtowych.

Niektóre biznesy poszły nawet w wymianę barterową - eksportują wydania PL czy inne demoludowe na daleki wschód w zamian za kontener wydań JP. Wilk syty i owca cała, bo tu "rare" i tam "rare" :D
Problem - te płyty JP co do nas trafiają w barterze już nie są sprzedawane po cenach płyt demoludowych :morda:

Wiadomo, wolność handlu i takie tam, każdy może sobie kupować gdzie chce, ale co mnie sprowokowało do tego wpisu?
Otóż widzę że handlarzyny starające się konkurować o klienta dorabiają coraz bardziej jakieś dziwne mitologie i legendy wokół wydań japońskich.
Wiecie, takie chwyty marketingowe.
I to w połączeniu z wesołymi marżami jest już mocno niefajne.

Jestem ciekaw czy sami coś podobnego zaobserwowaliście i jakie są Wasze odczucia na temat.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chudy_b

Re: Boom na japońskie winyle

Post autor: chudy_b »

Wojtek pisze:
22 lip 2026, 11:51
Problem jaki widzę?
Marże na poziomie 50%-100%, a niekiedy jeszcze wyżej :D
Ja tam jestem fanem wolnego rynku. Jeśli przy takich cenach/marżach znajduja klientów, to nie widze powodów żeby mieli te ceny obniżać. A dlaczego znajduja nabywców? Bo wielu nie chce się bawic w prywatny import z Japonii, bo to trwa, nie wiadomo ile finalnie będzie kosztować. Pewnie jeszcze wiele innych powodów. To trochę jak z pączkami u pewnej kudłatej Pani. Chcesz - płacisz i kupujesz, nie chcesz - nie kupujesz. I git.
Awatar użytkownika
Emiel
Gramofon: Thorens TD1500

Post autor: Emiel »

chudy_b pisze:
22 lip 2026, 12:53
Bo wielu nie chce się bawic w prywatny import z Japonii, bo to trwa, nie wiadomo ile finalnie będzie kosztować.
20-25 euro DHL Express - 3-4 dni z odprawą, 13PLN odprawa można płacić Blikiem wszystkie linki przysyłają w mailu.
Przykładowy pośrednik (można kupować również używane):
cdjapan.co.jp - sprawdzają sprzedającego, kupują i wysyłają, opłaty (przy większych zakupach są wyższe):
Proxy Service Fee : 300yen
Proxy Standard Fee : 1200yen
Jak coś jest nie tak ze sprzedającym grzecznie odmawiają.
A i jeszcze jest VAT ale ja przez kilka lat płaciłem podwójnie kupując na discogs więc teraz jestem zwolniony :)
Thorens TD 1500/2m Bronze/Lehmannaudio Black Cube lub Rotel RCD 1572 lub Luxman K-351 lub Bluesound Node 2i
i dalej Copland DAC 215 (jako preamp i ew. DAC)/Rotel RA 1592/Elac Vela FS 407 lub Copland DAC 215/Audeze LCD-XC
kable Audioquest
32lysy
Gramofon: Q202, Victor QLA7

Post autor: 32lysy »

Kupiłem na próbę w Japonii dwa placki. Cena w zakupie rewelacja. Po doliczeniu przesyłki, marzy serwisu oraz watu, cena wzrosła trzykrotnie. Ogólnie wyszło podobnie jakbym kupił u nas ale stan płyt po prostu marzenie.
Awatar użytkownika
Emiel

32lysy pisze:
22 lip 2026, 14:01
Ogólnie wyszło podobnie jakbym kupił u nas ale stan płyt po prostu marzenie.
Pełna zgoda - ostatnio zamówiłem VG+ a przyszło Mint :)
Thorens TD 1500/2m Bronze/Lehmannaudio Black Cube lub Rotel RCD 1572 lub Luxman K-351 lub Bluesound Node 2i
i dalej Copland DAC 215 (jako preamp i ew. DAC)/Rotel RA 1592/Elac Vela FS 407 lub Copland DAC 215/Audeze LCD-XC
kable Audioquest
Awatar użytkownika
Robert_p
Gramofon: Pionieer pl-30 II

Post autor: Robert_p »

Wojtek ma rację, że może to być w k.. jak się zna realia zakupu. Ale tak wygląda wolny rynek i tego nie zmienimy (i dobrze).
Jeśli jest coraz więcej sprzedających to też dobrze, bo po nasyceniu rynku ceny zaczną spadać i może marże nie będą tak ogromne. Jakby nie patrzeć to też kolejna cecha wolnego rynku :) A co do mitologii i legendy wypisywanej przez sprzedających to zauważyłem takie opisy są nagminnie stosowane przy sprzęcie vintage. Prawie każdy wzmacniacz jest kultowy i generuje niesamowity dźwięk (czy coś w tym stylu).

A wracając do meritum, to jakie sklepy "japan" polecacie aby były bezpieczne i miały bogatą ofertę ?
Pioneer PL-30L II, Telefunken S-800, Rotel 1592MK2, Onkyo Integra A8300, HD990, B&W 703 s3, Infinity Kappa 70
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

"Wolny rynek" na takim polu potrafi doprowadzić do sytuacji gdzie źródełka stają się coraz droższe bo "ssanie" czyli zwiększony popyt doprowadzi do podniesienia się cen u dostawców. To dotyczy rzeczy używanych/starszych oczywiście.

To już było/jest widoczne na rynku vintage audio.
Stracą na tym wszyscy.

Oczywiście nic na to nie poradzę, mogę sobie tylko ponarzekać, niemniej irytuje mnie kreowanie rynku u nas w bardzo sztuczny sposób, stąd wolę pisać "jak jest" by zwiększyła się świadomość wśród fanów winyli.

Nie mogę powiedzieć tego samego ogółem o rynku winyli, stąd ta Japonia i "boom" w tytule. Jest to względnie nowe zjawisko.
Robert_p pisze:
22 lip 2026, 14:36
A wracając do meritum, to jakie sklepy "japan" polecacie
Takie to "meritum", że to jest jakby zupełnie inna dyskusja, więc proszę z łaski swojej...
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Wojtku, co by nie mówić, ludzie przeznaczają coraz więcej środków na sprzęt i płyty (w innych "hobby" jest podobnie - np. zobacz ile kosztuje byle drobiazg do broni ... zwłaszcza w kontekście jego przydatności). Sporo osób naczytało się że "bez gwiazdy nie ma jazdy, a bez obi płyta nie gra". No i muszą mieć "japońca", często nie zwracając uwagi np. na mastering czy jakość innych nagrań. Często kupując dla siebie kilka płyt, biorą więcej, "żeby się zwróciło". A ludzie kupują.
Podobnie jest z gramofonami czy wzmacniaczami. Ludzie śledzą aukcje, kupują, a potem po wrzuceniu kilku fotek do sieci i mediów, wystawiają dopisując poematy.
Czytam sobie czasem nawet na tutejszym forum takie wpisy i zastanawiam się, gdzie ewolucja popełniła błąd :).
Awatar użytkownika
Emiel

dale pisze:
22 lip 2026, 17:20
No i muszą mieć "japońca", często nie zwracając uwagi np. na mastering czy jakość innych nagrań.
Czasami Japońca można kupić tylko od Japońca bo to niszowy Japoniec wydany tylko w Japoni :)
kable Audioquest
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Emiel pisze:
22 lip 2026, 18:03
dale pisze:
22 lip 2026, 17:20
No i muszą mieć "japońca", często nie zwracając uwagi np. na mastering czy jakość innych nagrań.
Czasami Japońca można kupić tylko od Japońca bo to niszowy Japoniec wydany tylko w Japoni :)
I dobrze brzmi jedynie na japońskim sprzęcie, zasilanym japońskim prądem i w japońskim klimacie :)
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

Wojtek pisze:
22 lip 2026, 16:14
"ssanie" czyli zwiększony popyt doprowadzi do podniesienia się cen u dostawców.
To już było/jest widoczne na rynku vintage audio.
Stracą na tym wszyscy.
Nie dotyczy to tylko sprzętu, bo to samo można było zaobserwować wcześniej również w odniesieniu do płyt winylowych niepochodzących z Japonii. Póki winyl interesował nielicznych było OK i co do cen, i co do wyboru/dostępności na rynku wtórnym nawet rzadkich tytułów - kto nie zrezygnował z czarnych płyt w latach 90., ten to wie. Teraz sytuacja wygląda jak wygląda, przez tych wszystkich "miłośników winylów" od siedmiu boleści, zauważalnych niestety i tutaj, ceny wzrosły. Niby więc dlaczego w przypadku japońskich LP's ma być inaczej? Jest towar, jest klient i się zarabia :lol: Ale wciąż można kupić japońskie wydania w dobrych cenach, np. na Allegro, trzeba tylko szukać.
Awatar użytkownika
Emiel

Kolejna przeprawa z zakupami w JP za mną. Tym razem sklep: hmv.co.jp przesyłka: worldshopping.global.
Zakupy za 460pln (w EU 700 - hhv.de), pozostałe koszty to 400pln (prowizja, przesyłka VAT i inne).
W sumie wyszło drożej ale to pewnie kwestia przekroczenia kwoty 150euro. Niestety "poboczne koszty" też są do niej wliczane.
Następnym razem większe zakupy będę robił w Europie mimo że teoretycznie jest dużo drożej.

Acha żeby nie było że spam: zakupy robione w JP bo to japoński DJ i wydał nową LP, CD i MC tylko w Japonii, korzystając w trakcie produkcji zapewne z japońskiego prądu w japońskim klimacie. Na szczęście wszystko odsłuchane w Polsce ale częściowo na japońskim sprzęcie :)
kable Audioquest
ODPOWIEDZ