Zakupy płytowe (temat ogólny)

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

P4R4D0X pisze:Po lekturze z linku wygląda na to że reedycje by MoFi nie są godne polecenia...
Bzdury kolega wipisuje.
MoFi żadnych reedycji płyt Metalliki nie wydało.
Tu są katalogi można sobie sprawdzić http://www.mofi.com/Articles.asp?ID=257
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
blispx

Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)

Post autor: blispx »

All the MOFI cut albums are the worst sounding frisbies ever. I am not overstating...they are BAD. The Black album and after was done at Grundmans and those three sound amazing. I speak of black, load, and reload. I just pretend the rest after doesn't exist musically.
The original DMM of Justice kills the MOFI cut. Ride the Lightning was equally as bad. It's so blatant it's like arguing gravity.
To chyba miało oznaczać że te wydanie 150-gramowe z Blackended było nacinane metodą Half-Speed , tzn matryce do tego wydania i tylko tyle a czemu się przyczepili akurat MoFi to nie wiem
150-gram 2 LP reissue on Metallica's own Blackened Recordings label!

Half-speed mastered from original analog tapes at Mobile Fidelity Sound Labs for the ultimate listening experience!
Ogólnie czarna magia. To że nie wydali nie oznacza że to nie ich mastering
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
P4R4D0X

Post autor: P4R4D0X »

Ano własnie...

OK, a wracając do AC/DC...ktoś...gdzieś widział US wydania wczesne, znaczy z epoki?
QL-Y66F,SL-6,RX-505,SN-6170,RCD991EA,RC995/RB990, mały revelator + węglowa 18-tka od SS w betonie
Awatar użytkownika
holy_shit_89

Post autor: holy_shit_89 »

blispx pisze:wydania z masteringiem Grundmana
Czy mastering Grundmana to jest gwarant jakości? Ostatnio stosunkowo często trafiam na to nazwisko więc stąd pytanie
blackholesun

Post autor: blackholesun »

.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 11:52 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
blispx

Ciężko jednoznacznie powiedzieć czy gwarant, musiałbym całe spektrum jego pracy przesłuchać aby to stwierdzić. Zdania są podzielone jedni wolą nacinanie HS i to chyba teraz tylko MFSL a inni DMM tutaj np. Grundman. A reszta to wg mnie to samo jeżeli to jest z oryginalnych taśm matek

Aby się odnieść do treści z forum SH musiałbym to mieć i przesłuchać

Na dniach będę mieć Blue Trane Johna Coltrane z matryc nacinanych metodą DMM to się trochę wypowiem po przesłuchaniu, kolejna reedycja w zestawie, brakuje mi już tylko oryginału
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Blue Trane posiadam oryginał. Hmm, ale tylko wersja (do)fotograficzna, bo zjadł mi pies kiedyś. Pół okładki i ślady zębów na pierwszych ścieżkach.
Nawet się nie denerwowałem specjalnie, bo było nie było zwierzak miał znakomity i wyrafinowany gust. Obok stały 1ki Weather Report i parę dobrych, wczesnych ECMów. to nawet nie powąchał. Trzymam tę nadjedzoną płytę, bo poza ogryzkiem to da się słuchać reszty, a wydanie zacne.
W dodatku dostałem ją od kolegi za pomoc w realizacji zacnej etiudy filmowej, to tak trochę ma wartość emocjonalną dla mnie.
Reasumując też muszę sobie odkupić oryginał, ale z tych lat to już słabo to widze.
Awatar użytkownika
blispx

Zacne bo to oryginalny RVG i w cenie, pewnie nawet nadgryziony by słono poszedł :D
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Niestety jak wrzucę fotkę okładki, to się zdziwisz. Ostatnio ją poobcinałem, wyrównałem grubaśny karton na brzegach, dałem nową koszulkę i obwolutę, ale co z tego .. :cry: generalnie dam chyba bez okładki w ten inside z dziurkami do segregatora i niech czeka na lepsze czasy dla renowacji wyrobów fonograficznych.
Awatar użytkownika
holy_shit_89

Post autor: holy_shit_89 »

Z oryginalnych Blue Note'ów to mogę się pochwalić tylko pierwszym monofonicznym "Out to Lunch" Erica Dolphy. Kiedyś słuchałem tej płyty prawie na okrągło, dzisiaj jakoś rzadziej. A skoro już jesteśmy w temacie jazzu i zakupów płytowych to moim ostatnim gatunkowym nabytkiem było chyba oryginalne japońskie tłoczenie "Dark Magus" Milesa. Ostro ryje banie :lol: Ale elektryczny Miles to jest to co lubię najbardziej.

edit: zapomniałem oczywiście o "Unit Structures" Taylora, również na Blue Note. Świetna okładka. Zresztą jeżeli chodzi o jazzowe okładki to graficy z Blue Note'a nie mają sobie równych.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2015, 19:43 przez holy_shit_89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
blispx

Z Japończykami w stosunku do Blue Note jest o tyle dobrze że jest tylko seria King, tłoczone przez Toshiba z oryginalnych taśm. Ale jak to Japońce musieli dodać trochę masy zarówno do płyty jak i okładki, no i te swoje OBI. Ceny za King są znośne choć będą rosły gdyż ta seria była limitowana

Wracając do AC/DC to ty szukaj raczej wydań australijskich a nie US szukając oryginałów
blackholesun

Post autor: blackholesun »

,
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 11:52 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
blispx

albo RL inicjały od R. Ludwig, tyle że tu chyba się ograniczy tylko do wydań US
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

P4R4D0X pisze:OK, a wracając do AC/DC...ktoś...gdzieś widział US wydania wczesne, znaczy z epoki?
Codziennie je widzę.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Tyle tego natłoczyli że można na ślepo trafić ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ