Winyle w Biedronce i w Lidlu
-
Re: Winyle w Biedronce i w Lidlu
Wybieram się po Pet Sounds.
Odpuszczam nowe wydania płyt typu Tubular Bells czy Abby, ponieważ stare w ładnym stanie można mieć odpowiednio za 20-30 zł i 10-20 zł.
Z Nirvaną czy Beach Boysami jest problem, bo stare pressy trudniej zdobyć, a i więcej kosztują.
Odpuszczam nowe wydania płyt typu Tubular Bells czy Abby, ponieważ stare w ładnym stanie można mieć odpowiednio za 20-30 zł i 10-20 zł.
Z Nirvaną czy Beach Boysami jest problem, bo stare pressy trudniej zdobyć, a i więcej kosztują.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Zgadzam się. Nevermind brzmi przeciętnie. Unplugged było sporo lepsze.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- dev
- Gramofon: PS-X60, PS-X4, PS-22
Dla mnie obie wypadają dobrze, jednak Nevermind zjada Unplugged dynamiką i czystością brzmienia.
"Bez prądu" ma czasem jakieś potrzaskiwania i przestery, niewiele, ale są.
Nevermind oprócz minimalnego background noise'u jest idealna (jak dla mnie i na tę cenę oczywiście

1. SONY PS-X60 === ONKYO A-8780 INTEGRA === ONKYO DX-7510 === ONKYO TA-2360 === KEF CRESTA 3
2. SONY PS-22 === KENWOOD KA-6100 === GRUNDIG CD-8150 === ARCUS LOTUS TS-100
3. SONY PS-10F === ONKYO TX-9031RDS === ARCUS TS-100
- Myszor
To ja mam jakieś inne tłoczenie. Moja nevermind brzmi bardzo przeciętnie.
Właśnie zapuściłem poszukiwacza oryginałów
Właśnie zapuściłem poszukiwacza oryginałów

- krolix
Po raz pierwszy kupiłem płytę w Biedronce i jest to "Nevermind" Nirvany. Dla mnie brzmi całkiem dobrze, choć wolałbym, aby było ciut jaśniej. Zauważyłem, że moje wrażenie pokrywa się z tą opinią:
http://forums.stevehoffman.tv/threads/w ... nd.304210/
Wersja dostępna w Biedronce to 320. Więcej opinii na temat różnych tłoczeń "Nevermind" np. tutaj:I think the ORG and 320 both have their selling points, but I certainly wouldn't put them above the US DGC. Three great flavors, IMO. The ORG is bright but has the cleanest, prettiest, most detailed sound. The DGC has more impact and is crunchier--which many will find more appropriate and/or synergistic with their gear. The 320 is almost like a remix with all the bass--but it sounds cool because the heavy bass and muted highs are how it would have sounded if they stayed true to their grunge roots and to the tonal balance of their other two albums. The MFSL vinyl is also on the bass heavy side, though with more extreme highs.
Which is closest to the master tapes or to artistic intent? Tough question. They wanted to hit big--and they wanted to stay true to their roots. The Masterdisk brightening was part of the former. The ORG went even further in that direction. Did they eq it that way or did it come that way from Andy Wallace? Tough to say. And what did Kurt really want, anyway? He wanted both. So get both--the grungey 320 or MFSL and the brighter ORG or US original.
http://forums.stevehoffman.tv/threads/w ... nd.304210/
- Myszor
Hah. Ciekawe. Też sobie pomyślałem że ten winyl jest grundżowy do bólu. Jakby w ciasnej pownicy nagrywany. Dużo basu i malo przestrzeni. Czyli usłyszałem właściwie. Dzieki krolix.
- dev
- Gramofon: PS-X60, PS-X4, PS-22
Wszystko się zgadza: tak, to jest "320", tak, ma grunge'owego kopa i po raz trzeci tak, jest lekko "bass heavy" - mnie to akurat pasuje.
Na moich Arcusach Lotus, które troszkę to rozjaśniają, wszystko się składa w smaczną całość
Jednak rzeczywiście jeśli ktoś gustuje w jaśniejszym brzmieniu, może mu nie podejść.
P.S. Moim zdaniem tak ten album powinien właśnie brzmieć, idealny mastering - to jest grunge, nie orkiestra symfoniczna
Czytam właśnie, że w podobny sposób zrealizowano jedno z wydań In Utero. Mój następny zakup w takim razie

Na moich Arcusach Lotus, które troszkę to rozjaśniają, wszystko się składa w smaczną całość

Jednak rzeczywiście jeśli ktoś gustuje w jaśniejszym brzmieniu, może mu nie podejść.
P.S. Moim zdaniem tak ten album powinien właśnie brzmieć, idealny mastering - to jest grunge, nie orkiestra symfoniczna

Czytam właśnie, że w podobny sposób zrealizowano jedno z wydań In Utero. Mój następny zakup w takim razie

1. SONY PS-X60 === ONKYO A-8780 INTEGRA === ONKYO DX-7510 === ONKYO TA-2360 === KEF CRESTA 3
- Regsoft
Zgadzam się z Myszorem choć nie podzielam jego dosyć negatywnej oceny ogólnej. Brzmi czysto. Wręcz wieje sterylną nudą (jak CD z lat 90-tych
). Przestrzeni faktycznie trochę mało. Za to bas pod publikę. Wywalony na maksa aż do granicy sztuczności. Reszta OK. Może nie rzuca na kolana ale jak dla mnie dobrze wydane 50 zł 

- Cracker
A ja mam takie wydanie i brzmi znakomicie.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- Regsoft
https://www.discogs.com/sell/release/4175725?ev=rb

Dzięki Cracker

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Aż tak? Kurde, to dobrze że na Nevermind nie polowałem

Jak dla mnie brzmienie Pet Sounds to żadna rewelacja, po prostu OK wydanie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Cracker
Narzekacie że bass podbity, że płasko, że za jasno , no to Wam podałem przykład dobrze zrealizowanego wydania.Regsoft pisze: ↑23 wrz 2017, 09:33https://www.discogs.com/sell/release/4175725?ev=rb![]()
Dzięki CrackerTo na pewno wniesie dużo informacji do naszego opisu wydania sprzedawanego w Biedronie za 50 zł
![]()
Parę lat temu można je było kupić za mniej więcej te same pieniądze.
Jak już pozwaracacie te Nirvany to może komuś się przyda ta informacja w poszukiwaniach idealnie brzmiącaj kopii.

Just take those old records off the shelf
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Trudno się nie zgodzić z Crackerem 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Regsoft
Ja próbuję realnie ocenić i wydać opinię w odniesieniu do CENY (!) Na pewno są lepiej zrealizowane nagrania. Być może kiedyś nawet względnie tanie. Natomiast w wątku Biedronkowym wrzutka płytki w cenie 100 USD za VG+ jakoś mnie zupełnie rozbroiła

- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Dokładnie - w tej cenie warto brać wszystko jak leci, a jak nie podejdzie to można odsprzedać i to z zyskiem

Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII