Zazwyczaj jest to zgrabne określenie bootlegu.polna pisze:Jak przy opisie płyty widnieje takie lakoniczne zdanie "Fanclubowa reedycja album" - co to dokładniej oznacza?
Zakupy płytowe (temat ogólny)
- krolix
Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)
- polna
czyli jak mam wybór między tym tajemniczym a tym oficjalnym zremasterowanym i kolorowym superczad to rozumiem, że jakość tego drugiego nokautuje pierwszego w ciemno? czy może jak nie zależy mi na kolorowych płytach to może niekoniecznie?
- krolix
Nikt bez przesłuchania nie zagwarantuje Ci, że wznowienie oficjalne brzmieć będzie lepiej niż bootleg, choć zazwyczaj z bardzo dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że tak właśnie będzie. W tym wypadku stawiałbym właśnie na oficjalny repress.polna pisze:czyli jak mam wybór między tym tajemniczym a tym oficjalnym zremasterowanym i kolorowym superczad to rozumiem, że jakość tego drugiego nokautuje pierwszego w ciemno? czy może jak nie zależy mi na kolorowych płytach to może niekoniecznie?
- vinylpiotrek
Nazywanie tego bootlegiem, to tez lekka ściema, toć to po prostu piracka kopia, jak od "Ruskich" na bazarze.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2013, 23:40 przez vinylpiotrek, łącznie zmieniany 1 raz.

- krolix
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Ja tak kategorycznie nie potrafiłbym tego stwierdzić...vinylpiotrek pisze:Nazywanie tego bootlegiem, to tez lekka ściema, toć to po prostu piracka kopia, jak "Ruskich" na bazarze.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- polna
upewniłam się i zdecydowanie jest to pirat, ale...wysokiej jakości, bo niemieckiJacK pisze:Ja tak kategorycznie nie potrafiłbym tego stwierdzić...vinylpiotrek pisze:Nazywanie tego bootlegiem, to tez lekka ściema, toć to po prostu piracka kopia, jak "Ruskich" na bazarze.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pamiętajmy jednak, że pirat to jednak pirat, a więc wartość kolekcjonerska odpowiednio mniejsza (jeśli kogoś to interesuje oczywiście).
A co do opinii to miarodajne są jedyne te kiedy ktoś wie że ma pirata i porównuje z oryginalnym wydaniem. W przeciwnym wypadku można sobie gadać...
Bo piraty nie muszą wcale brzmieć źle, nawet jeśli i tak są gorsze brzmieniowo od oryginałów.
A stare płyty nie muszą trzeszczeć i szumieć.
A co do opinii to miarodajne są jedyne te kiedy ktoś wie że ma pirata i porównuje z oryginalnym wydaniem. W przeciwnym wypadku można sobie gadać...
Bo piraty nie muszą wcale brzmieć źle, nawet jeśli i tak są gorsze brzmieniowo od oryginałów.
A stare płyty nie muszą trzeszczeć i szumieć.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- contraband
Byłem przez parę dni w Barcelonie i na pchlim targu, wśród stosu płyt znalazłem Physical Graffiti Led Zeppelinów. (fajnie się składa a'propos mojego avataru) za 80 Euro. Pierwsze wydanie hiszpańskie, stan - wyglądała na bardzo zadbaną. Okładka super, niemalże fabryka, również płyta. Nie słuchałem, bo ta cena trochę zwaliła mnie z nóg.
powiedzcie, jak sądzicie - była to okazja, czy raczej normalna cena?
powiedzcie, jak sądzicie - była to okazja, czy raczej normalna cena?
Ostatnio zmieniony 27 sty 2013, 19:45 przez contraband, łącznie zmieniany 1 raz.
Ampli: Technics SA-AX730
CD: Technics SL-MC400
Gr: Technics SL-23A
HECO Victa 201
HECO Victa 201
- Winters
-
Darek
Ile????????????? 80euro !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!contraband pisze: za 80 Euro
Trzeba bylo powiedziec ze sie chce to wyslalbym duuuuuuzo taniej, ale juz poszla
- contraband
Nie mogłem tego wiedzieć, Darek
Dzięki za opinie.
Ampli: Technics SA-AX730
HECO Victa 201
HECO Victa 201
-
VinylGoldmine
Witam serdecznie;
Ponieważ podałeś oferty z naszego sklepu, także czuję się wywołany do odpowiedzi. Analogowe masteringi przygotowuje tylko kilka firm na świecie. Z reguły są to wydania amerykańskie. Najbardziej godne polecenia są oferty firm: Analogue Productions i Mobile Fidelity. Classic Records nie istnieje od kilku lat a ich zapasy wykupił Acoustic Sounds czyli sklep Analogue Productions. Zarzuty kolegi Winters odnośnie nieoficjalnego importu i marż są przesadzone. To AP decyduje o cenach bazowych tych płyt, my na ter ceny mamy wpływ w zasadzie żaden. Jeśli wziąć pod uwagę jednak koszt cła i vatu jaki zapłacisz za import uważam że nasze oferty się bronią, podaję przykład:
BILLIE HOLLIDAY Lady In Satin LP 200gram / 157 zł
http://www.vinylgold.pl/billie-holiday/ ... satin.html
MUDDY WATERS Fold Singer LP 200gram / 199 zł
http://www.vinylgold.pl/muddy-waters/86 ... -200g.html
Import jest jak najbardziej oficjalny a każda płyta podlega normalnej gwarancji na nowy produkt. W przeszłości Classic Records zdarzały się pojedyncze buble także też warto kupić przez importera, koszt zwracania płyty do sklepu w USA może być bardzo duży.
Ponieważ podałeś oferty z naszego sklepu, także czuję się wywołany do odpowiedzi. Analogowe masteringi przygotowuje tylko kilka firm na świecie. Z reguły są to wydania amerykańskie. Najbardziej godne polecenia są oferty firm: Analogue Productions i Mobile Fidelity. Classic Records nie istnieje od kilku lat a ich zapasy wykupił Acoustic Sounds czyli sklep Analogue Productions. Zarzuty kolegi Winters odnośnie nieoficjalnego importu i marż są przesadzone. To AP decyduje o cenach bazowych tych płyt, my na ter ceny mamy wpływ w zasadzie żaden. Jeśli wziąć pod uwagę jednak koszt cła i vatu jaki zapłacisz za import uważam że nasze oferty się bronią, podaję przykład:
BILLIE HOLLIDAY Lady In Satin LP 200gram / 157 zł
http://www.vinylgold.pl/billie-holiday/ ... satin.html
MUDDY WATERS Fold Singer LP 200gram / 199 zł
http://www.vinylgold.pl/muddy-waters/86 ... -200g.html
Import jest jak najbardziej oficjalny a każda płyta podlega normalnej gwarancji na nowy produkt. W przeszłości Classic Records zdarzały się pojedyncze buble także też warto kupić przez importera, koszt zwracania płyty do sklepu w USA może być bardzo duży.
-
polishma71
THE JAM "in the city"
witam trafilem przypadkiem na taka plyte cena jest troche wygorowana ale zapytam was
The Jam in the city" 1977(2383 447) POLYDOR MADE IN ENGLAND a-1/b-1, na stronie a i b oprocz nr. jest jeszcze wydrapka ALLEN na tak jak ja to nazywam zbiegowce. Czytalem tu na forum ze ma to znaczenie ale czy wplywa to znaczaco na cene takiej plyty? i czy 50 funtow to nie zaduzo.
Z gory dziekuje za pomoc
The Jam in the city" 1977(2383 447) POLYDOR MADE IN ENGLAND a-1/b-1, na stronie a i b oprocz nr. jest jeszcze wydrapka ALLEN na tak jak ja to nazywam zbiegowce. Czytalem tu na forum ze ma to znaczenie ale czy wplywa to znaczaco na cene takiej plyty? i czy 50 funtow to nie zaduzo.
Z gory dziekuje za pomoc
-
Pilot
Do ilu max warto licytować tę płytę J Lennona? Pytam żeby nie zaszaleć, jego muza jest ważna dla mnie.
Czy może lepiej jednak patrzeć na wydania UK?
http://allegro.pl/john-lennon-imagine-j ... 89797.html
http://allegro.pl/john-lennon-imagine-j ... 89797.html