Chore ceny płyt na Allegro/eBay

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
vinyl_freak

Post autor: vinyl_freak »

Kolejna reedycja opisana jako oryginał:

http://allegro.pl/rolling-stones-beggar ... 93187.html
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

W sensie że sprzedaje reedycję, a podał numer katalogowy pierwszego wydania, czy o co chodzi?

Reedycja to też oryginał, a coś takiego jak pierwsze tłoczenie (first press) reedycji także istnieje, jak już wspominałem wcześniej.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
krolix

Re: Chore ceny płyt na Allegro/eBay

Post autor: krolix »

Nie no, terminu first press używamy do oznaczenia pierwszego w ogóle tłoczenia danego tytułu, a tu mamy z pewnością do czynienia z tłoczeniem późniejszym przynajmniej o rok-dwa. To raczej żadna reedycja, zresztą szczerze powiem, że nie spotkałem się z reklamowaniem first pressów reedycji, choć wiadomo że można by było. Jednak ten first press, który prawie zawsze mamy na mysli, ten najbardziej wartościowy ;) to jednak coś zupełnie innego.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

krolix pisze:Nie no, terminu first press używamy do oznaczenia pierwszego w ogóle tłoczenia danego tytułu
Tak no, od kiedy? :) Jeśli ktoś robi sobie takie założenie, to fajnie, ale dla mnie to żaden ogólnik ;)

To coś jak druk książki. Może być pierwszy druk pierwszego wydania, ale też pierwszy druk... czwartego wydania ;)
Uprzedzam pytania ciekawskich: tak, książki też kolekcjonuję i zwracam na takie detale uwagę :D

Zdaję sobie sprawę, że taka stała się praktyka handlarska, że "first press" to ten "najpierwszy" niby to, ale w sensie stricte formalnym pierwszych tłoczeń mamy tyle ile mamy wydań... łącznie z reedycjami.

To coś jak założenie, że jeśli np. dana płyta ukazała się na wielu rynkach równocześnie, ale zespół jest brytyjski (bądź np. płyta ukazała się właśnie na tym rynku o te parę tygodni wcześniej) to to wydanie uznaje się za to najpierwsze i najbardziej "ważne", a pozostałe już nie, choćby też były A1/B1 ;)
To też jest tylko jakieś założenie kolekcjonerskie, a nie ogólnik.
krolix pisze:Jednak ten first press, który prawie zawsze mamy na mysli, ten najbardziej wartościowy ;) to jednak coś zupełnie innego.
Kwestia podejścia, założeń i nadużycia liczby mnogiej ;)

Wracając jednak do sedna sprawy to myślę, że niektórzy sprzedawcy/kolekcjonerzy mogą nawet nie wiedzieć, że nie sprzedają first pressa, ale myślą, że takowego mają. Tak, nie zawsze musi to być wkręt z premedytacją :)
Pamiętacie przypadek gościa, co zareklamował tutaj swój serwis z taką kolekcjonerską bazą danych dot. różnych wydań i jak zareagował na komentarze, że niektóre pozycje oznaczone w ów bazie jako pierwsze wydania wcale takowymi nie są? Nawet po udowodnieniu nadal upierał się przy swoim, że ma w swojej kolekcji first pressy... kiedy nie miał ;)

Wniosek do tego wszystkiego nasuwa się sam: trzeba dokładnie badać z czym się ma do czynienia zanim wyłożymy pieniądze, obojętnie czy mamy zaufanie do danego handlarza/kolekcjonera czy też nie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
vinyl_freak

Wojtek pisze:W sensie że sprzedaje reedycję, a podał numer katalogowy pierwszego wydania, czy o co chodzi?
W tym wypadku label mówi nam o tym, że jest to wznowienie.
Wojtek pisze: krolix pisze:Nie no, terminu first press używamy do oznaczenia pierwszego w ogóle tłoczenia danego tytułu

Tak no, od kiedy? :) Jeśli ktoś robi sobie takie założenie, to fajnie, ale dla mnie to żaden ogólnik ;)
Od zawsze. Takiej zasady trzyma się cały kolekcjonerski świat.
Wojtek pisze: Może być pierwszy druk pierwszego wydania, ale też pierwszy druk... czwartego wydania ;)
Pierwsze tłoczenie to pierwsze a czwarte to czwarte. Wznowienie, reedycja, reissue - tak się określa każde kolejne wydanie po pierwszym tłoczeniu. Pierwsze wydanie czwartego wydania - nigdy nie widziałem i słyszałem aby tak ktoś określał wydania L.P., będziesz pionierem, ale raczej nie rozgłaszał bym tej tezy podczas poważnej rozmowy :-)
Wojtek pisze:To coś jak założenie, że jeśli np. dana płyta ukazała się na wielu rynkach równocześnie, ale zespół jest brytyjski (bądź np. płyta ukazała się właśnie na tym rynku o te parę tygodni wcześniej) to to wydanie uznaje się za to najpierwsze i najbardziej "ważne", a pozostałe już nie, choćby też były A1/B1 ;)
Dlatego można mieć pierwsze wydanie z różnych krajów: UK, US, D...
Wojtek pisze: krolix pisze:Jednak ten first press, który prawie zawsze mamy na mysli, ten najbardziej wartościowy ;) to jednak coś zupełnie innego.
Kwestia podejścia, założeń i nadużycia liczby mnogiej ;)
Popatrz na ebay po ile schodzą oryginały a po ile reedycje.
Wojtek pisze:Wniosek do tego wszystkiego nasuwa się sam: trzeba dokładnie badać z czym się ma do czynienia zanim wyłożymy pieniądze, obojętnie czy mamy zaufanie do danego handlarza/kolekcjonera czy też nie.
Święta prawda.
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Czyli że jak będę chciał na allegro sprzedać winyla to wystarczy zrobić mu kilka czytelnych fotek i tak bez opisu wystawić to wszystko będzie cacy że nawet kolega vinyl_freak nie wstawi mojej osoby do tego wątku.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
vinyl_freak

--> JacK
Ja tylko wrzuciłem dwie aukcje gdzie płyty opisane były jako pierwsze wydania a nimi nie były. Może te informacje się kiedyś komuś przydadzą.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Wydanie - wszelkie zmiany grafiki, dopisanie czegoś, albo inna zmiana to INNE wydanie.
Tłoczenie - najwcześniejsze tłoczenie (pierwsza matryca)

Ta płyta Stonesów może mieć najwcześniejsze matryce, może być z przełomu 1969 i 1970, bo wtedy zmieniły się etykietki Decci.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
krolix

Winters pisze: Ta płyta Stonesów może mieć najwcześniejsze matryce, może być z przełomu 1969 i 1970, bo wtedy zmieniły się etykietki Decci.
Płyta z allegro ma inne, późniejsze labele i w żaden sposób nie może być uznana za first press.
Awatar użytkownika
Winters

pressing = tłoczenie
wydanie = etykietka/okładka etc.
koniec
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Post autor: Kocewicz »

Serio to jest warte AŻ takiego rozgrzebywania?
Are you Shure?
Awatar użytkownika
krolix

Winters pisze: pressing = tłoczenie
wydanie = etykietka/okładka etc.
koniec
Przecież ta płyta właśnie ma inną etykietkę niż tłoczone przez przynajmniej pierwszy rok. Z tego co piszesz wynika, iż sam uznajesz płytę z allegro za kolejne wydanie.
Kocewicz pisze:Serio to jest warte AŻ takiego rozgrzebywania?
Tak, jest tego warte gdyż przekłada się na realną wartość płyty, gdybyś chciał ją kupić/sprzedać.
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Ale czy rzeczywiście 1st press ma najlepsze brzmienie, czy jest to kolejna 'urban legend'? Bo jeśli nie ma różnicy w brzmieniu, to dla mnie snobowanie się na 1st press nie ma sensu bo ja nie kupuję płyt na sprzedaż tylko dla siebie.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Dla kolekcjonera wartość płyty jest najważniejsza, dla melomana bardziej liczy się muzyka.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Winters

Kocewicz pisze:Serio to jest warte AŻ takiego rozgrzebywania?
Nie.
krolix pisze: Przecież ta płyta właśnie ma inną etykietkę niż tłoczone przez przynajmniej pierwszy rok. Z tego co piszesz wynika, iż sam uznajesz płytę z allegro za kolejne wydanie.
Obrazek

tłoczenie =/= wydanie
w aukcji nie ma nic o wydaniu
DIOMEDES KATO
ODPOWIEDZ