eBay vs Allegro - spory

Wszystko na temat kupowania płyt
Awatar użytkownika
krolix

Re: eBay vs Allegro - spory

Post autor: krolix »

kielek pisze: Problem bardziej chyba dotyczy zagranicznych sprzedających okazjonalnym kupującym rodem z Polski,gdyż na taki przekręt wpadli zapewne nasi rodacy "cwaniacy"
Wiele razy widziałem na ebayu zastrzeżenie, że sprzedający nie wysyła płyt do niektórych krajów i ani razu nie zauważyłem wśród wymienionych Polski. Najczęściej pojawiają się Włochy i część krajów Ameryki Południowej.
Awatar użytkownika
Krzyś

Post autor: Krzyś »

krolix pisze:Wiele razy widziałem na ebayu zastrzeżenie, że sprzedający nie wysyła płyt do niektórych krajów i ani razu nie zauważyłem wśród wymienionych Polski. Najczęściej pojawiają się Włochy i część krajów Ameryki Południowej.
niedługo będzie i Polska (;
warm regards,
Krzysztof Kaspruk

Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
kielek

eBay vs Allegro - spory

Post autor: kielek »

krolix pisze:Wiele razy widziałem na ebayu zastrzeżenie, że sprzedający nie wysyła płyt do niektórych krajów i ani razu nie zauważyłem wśród wymienionych Polski. Najczęściej pojawiają się Włochy i część krajów Ameryki Południowej.
Zgadza się,tyle że te zastrzeżenie dotyczy przesyłek a właściwie ich ubezpieczenia.Jack wspomniał o pewnym procederze wyłudzenia pieniędzy z paypal.Przypuszczam,że jak ktoś robi taki przewał to nie na płycie,tylko na czymś bardziej wartościowym.
Awatar użytkownika
wojciech06
Gramofon: Dual model CS 721

eBay vs Allegro - spory

Post autor: wojciech06 »

kielek pisze:Problem bardziej chyba dotyczy zagranicznych sprzedających okazjonalnym kupującym rodem z Polski,gdyż na taki przekręt wpadli zapewne nasi rodacy "cwaniacy"
I tu kolega się myli. O takim problemie pisałem na forum w listopadzie, gdy poruszałem sprawę konta paypal (zakup na eBay), którego do tej pory nie mam. Pisałem, że mój znajomy (Polak) sprzedający na eBay został w ten sposób wyrolowany przez kupujących spoza naszego kraju (Polski). Sprzedaje często na eBay i straty wrzucił w ryzyko.
W Polsce obowiązującym językiem jest język polski. Starajmy się pisać poprawnie ortograficznie. W miarę możliwości dbajmy o obecność polskich znaków diakrytycznych (tzw. ogonków, jak "ę", "ą" itd.).
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

krolix pisze: Wiele razy widziałem na ebayu zastrzeżenie, że sprzedający nie wysyła płyt do niektórych krajów i ani razu nie zauważyłem wśród wymienionych Polski. Najczęściej pojawiają się Włochy i część krajów Ameryki Południowej.
To akurat jest związane z tym że sprzedawcy na ebay w zdecydowanej większości wysyłają towar przesyłkami nierejestrowymi, a poczty z krajów Ameryku Południowej są znane z nierzetelności. To samo dotyczy Włoch gdzie Włoska Poczta wygląda rozpaczliwie zwłaszcza w wielkich miastach. Zdecydowanie odstaje od reszty Europy pomimo rozpaczliwych prób jaj reanimacji.
Natomiast co do narodowości potencjalnych złodziei wykorzystujących politykę ochrony kupujących którą serwuje eBay to wcale nie przodują nasi rodacy, mechanizm ten wykorzystują różni krętacze chyba ze wszystkich krajów w jakich są narodowe oddziały eBay. Na przykładzie firmy w której pracuje widzę że najwięcej strat generują nam Niemcy, inna rzecz że najwięcej towaru właśnie oni też rzetelnie kupują.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
kielek

eBay vs Allegro - spory

Post autor: kielek »

wojciech06 pisze:Pisałem, że mój znajomy (Polak) sprzedający na eBay został w ten sposób wyrolowany przez kupujących spoza naszego kraju (Polski). Sprzedaje często na eBay i straty wrzucił w ryzyko.
Ok,tyle że Polacy są tak rozrzuceni po świecie,że niedługo na naszych ziemiach będzie ich najmniej :) Nie generalizuje,że wszystkie szwindle są dziełem naszych rodaków,ale niestety nasz naród ma często tendencje do takich działań w porównaniu do innych nacji.
eenneell

eBay vs Allegro - spory

Post autor: eenneell »

JacK pisze:na przykładzie firmy w której pracuje widzę że najwięcej strat generują nam Niemcy, inna rzecz że najwięcej towaru właśnie oni też rzetelnie kupują.
Dla mnie to wystarczająca pointa tej dyskusji ;) :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

eBay vs Allegro - spory

Post autor: Wojtek »

Ostatnio szukając informacji nt. administracyjnej zmiany adresu e-mail do konta eBay trafiłem na ciekawą dyskusję między polskim sprzedawcą, a polskim działem obsługi klienta eBay. Sytuacja była taka, że nie doszło do transakcji, kupujący się rozmyślił po wygraniu aukcji, sprzedawca robił mu problemy, kupujący wystawił negatyw.

Sprzedawca zgłosił się do obsługi eBay z zażaleniem dlaczego kupujący może mu wystawić negatywną notę, a on mu nie i że to jest "niepoważne", że "sprzedawcy nie mają żadnych praw" na eBay :D

Śmiechu warte krótko mówiąc. Facet to wszystko upublicznił na forum eBay (łącznie z zrzutami ekranu pokazującymi wymianę zdań między kupującym, nim i obsługą eBay). Jako że do transakcji w końcu nie doszło, bardziej z winy kupującego, eBay z automatu parę dni później usunął negatywny komentarz, ale i tak temu sprzedawcy to było mało.

I teraz tak sobie myślę... co to by było jakby allegro poszło w ślad eBaya i "odebrało prawa" sprzedawcom... Sodoma i Gomora chyba :)
Właśnie dlatego, jak już o tym dyskutowaliśmy, Allegro raczej prędko takiej rewolucji nie wprowadzi.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Boguś

eBay vs Allegro - spory

Post autor: Boguś »

Może wtrącę swoje trzy grosze: na ebayu tylko raz spotkała mnie niemiła niespodzianka, kiedy nie dostałem płyty którą kupiłem (tak na marginesie, to szkoda, a bo mi kurde zależało na niej, do dziś nie mogę się z tym pogodzić :(), zamówiłem kilka płyt wtedy, więc do ceny wysyłki pierwszej sprzedawca doliczył kilka dolców za wysyłkę każdej następnej.
Sprawę udało się zakończyć pozytywnie: przelał mi należność za płytę i wysyłkę na moje konto paypal, a w ramach rekompensaty i jeszcze wysłał jakiś kod rabatowy, którego zapomniałem wprowadzić w trakcie następnych zakupów u tego sprzedawcy :/. to była jakaś zniżka na wysyłkę chyba czy coś takiego.
Jeden jedyny raz spotkało mnie coś takiego, ale to jest mój zaufany sprzedawca, czasami się z nim dogadam, że zapłacę mu po skompletowaniu całego zamówienia i bywa, że trwa to około miesiąca, zaraz po przelaniu należności na jego kont paypal mam wystawiony pozytywny komentarz, a nie że jakieś pieprzenie jak na allegro: "wystawiam komentarz jako drugi", co to w ogóle ma znaczyć :shock:?

Naprawdę, allegro to jakiś syf, nie dość, że nie ma tam praktycznie żadnej ochrony kupujących, to jeszcze ich pracownicy są debilami.
(∞).
ODPOWIEDZ