Zagadki i łamigłówki dot. płyt winylowych

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
konrads0
Gramofon: Technics SL 1200Mk2

Re: Zagadki i łamigłówki dot. płyt winylowych

Post autor: konrads0 »

darkman pisze:
04 lis 2025, 14:39
poznać
Mam z tym pewien problem, bo ja się od razu zakochuję 8-)
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Człowiek w pracy, a tutaj zmiana prowadzącego teleturniej. 8-)
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Dario Antonio pisze:
04 lis 2025, 15:53
Człowiek w pracy, a tutaj zmiana prowadzącego teleturniej. 8-)
Zmiana na czole peletonu :D
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Coś słabo żre Panowie :D
Chcecie wytwórnię czy rodzaj muzyki?
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

darkman pisze:
05 lis 2025, 10:43
Chcecie wytwórnię czy rodzaj muzyki
Nazwisko autora okładki :lol:
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Siara.. i wszystko jasne :D
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Yyyy.. no dobra, zagadka jest dla kogoś kto zna ten album.
No ale jak tak to siak.
Podam więcej detali to wygra ktoś, komu się chce szukać. Czyli Mejw.

ALE OK:
Pytam o pierwsze wydanie tej płyty w ogóle i to jest 1st press. Kolejne wydania tego albumu mają inne okładki - to niezbyt częsty zabieg wydawców, no ale jest jak jest - to bardzo charakterystyczny zabieg.
Na okładce laska, a zimno już teraz to nawet te od Konrada jakieś tiule pozakładały :) , zatem mamy tu postać w sukience i płaszczu w innym kolorze, zgrabna, coś mi na modelkę zalatuje lub dupę co to ma bogatego męża lub kochanka, ale nie wiem. Materacem nie bywam.
Gatunek - jazz, oczywiście.
Ja tam i tu nie lubię, jak zagadka wisi długo i nie wyznaję zasady by było za trudno i tajemniczo.

Mogę jeszcze podać wytwórnię, poczekać do Świąt i potem już tylko tytuł :D .. aha pomocne - okładka pasuje do 11 listopada!

No Panowie! Odwagi!
Maciek pokaż Panom, kto tu rządzi :mrgreen: :dance:
Awatar użytkownika
Mawis

Ale że to jest plyta kobieca czy tylko kobieta jest na okładce? Nadal nic nie wiemy poza tym ze kobieta w płaszczu. To juz wiedzielismy wczesniej...
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Mawis pisze:
06 lis 2025, 09:49
Ale że to jest plyta kobieca
No jak słucha jej kobieta, to kobieca pewnie. A co to takiego płyta kobieca? Znaczy, rozumiem są też męskie jakieś? Dasz przykład? Pewnie Rocky 5 albo coś Frankie Go :mrgreen: Too Hollywood? ..
Mawis pisze:
czy tylko kobieta jest na okładce?
A to ma jakieś znaczenie? Gdy na okładce Floydów jeden gość pali drugiego żywym płomieniem, to oznacza płytę dla strażaków? Na okładce Anthology Dane Allmana, gość łowi ryby nad jeziorem - to znaczy, że to reklama Pojezierza Mazurskiego? Lub, że Duane nie jadał hamburgerów?
Mawis pisze:
Nadal nic nie wiemy
Gówno prawda, ale nie chce mi się przytaczać już podanych informacji. Wiem, wiem.. wkurwionyś Waść, że niby wiesz, a tu chujachujofeng nie wiesz. Też tak nie lubię i gdy mnie to rozwala psychicznie, walę się na drzewo i nie zaglądam do zagadek :D

Mogę napisać tak jak Dario wcześniej tylko po swojemu: "to mam qurła od razu podać tytuł i wykonastwo"? OK, ale to po H się bawić w zagadki?
Mawis pisze:
ze kobieta w płaszczu.
A H'ja tam prawda, bo jest też w sukience, czarnej i jebanych rękawiczkach na moje oko to skórkowych. Czy jebanych to nie mam pewności w sumie. :roll: ale szarawe są. Ogólnie okładka to collage i swego rodzaju pastisz mieszający technikę fotograficzną z malarsko rysunkową.
Mawis pisze:
To juz wiedzielismy wczesniej...
Co Wy tam Qrva bierzecie w tej Owczarni?
darkman pisze:
06 lis 2025, 09:27
.. aha pomocne - okładka pasuje do 11 listopada!
To może by tak zapytać, ale co pasuje do 11 listopada? Miast: to płyta kobieca? .. a co ja Q ginekolog jestem?

Jak pasuje do 11 listopada, to może chodzi o córkę Piłsudskiego, albo fortepian sąsiadki Paderewskiego? A może jest na niej znak orła czyli orlika jeśli idzie o godło, a może coś innego w typie kotwicy Polski Walczącej?

OK, na dziś wystarczy :D
Myśleć, nie spać! :) .. jak ktoś zna to posłuchać można, Dżizzasss co za muza! :violin: :dance: .. skład, no też jest zajenamax'a, że mucha nie siada!

p.s. A.. płyty Wham! to są kobiece, męskie czy mieszane? :character-afro: gdy facet ma taką fryzurę to jest Angelą Davis?

Trudne? A umawialiśmy się przecież tylko, że to banalnie proste. Ktoś napisał, że łatwo będzie?
Awatar użytkownika
Mawis

Ło qrła Darek, ale żeś elaborat pierdyknął :lol: Można by zapytać: W Owczarni to zwykłą trawę jaramy ale co wy tam we stolycy palicie? Chętnie zmienie dilera bo towar mocny :mrgreen:
Kobieca płyta w sensie wykonawcy a nie dla kogo do słuchania :lol:

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

Podsumujmy co wiadomo:
- Żółte plamki na białym tle to specyfika wydań japońskich. Widać, że tego białego tła może być sporo, ale nie koniecznie. A że pożółkło - płyta ma swoje lata.
- Postać niby kobiety, niby faceta, chudzielec o elfickich kształtach. Niewyraźna twarz, czarno-biała. Jakby coś na głowie, ale nie wiadomo co. Jest czarna sukienka i (być może jebane) skórkowe szarawe rękawiczki.
- "Ogólnie okładka to collage i swego rodzaju pastisz mieszający technikę fotograficzną z malarsko rysunkową." - zrozumiałe.
- "Okładka pasuje do 11 listopada!" - cokolwiek to znaczy. Musimy uruchomić pokłady kobiecej intuicji.
- Na pytanie o nazwisko autora okładki dostaliśmy "Siara... i wszystko jasne". Jak dla kogo... Siara czyli Killer? Mamy obejrzeć, bo tam ta kapela gra? Okładkę widać?... Jest też gitarzysta, niejaki Maciej Siara Sierczak, prowadzi do "Kozyrska x Sieczak‬", ale nie wydali nic w Japonii, zwłaszcza dawno (pożółkło).. I nie jest to jazz w ogóle...
- To jest first-press, z okładką inną niż w następnych wydaniach. Japoński first-press. Ale nie wiemy, czy to w ogóle światowa premiera, czy tylko japońska. "Pytam o pierwsze wydanie tej płyty w ogóle" - czyli raczej światowa. Uwaga - w Japonii. Jeden jedyny raz w takiej okładce.
- Gatunek: jazz. I to niezła kapela musi być, znamienity skład.

Dużo za mało, by przetrząsać na discogs okładki pierwszych wydań japońskich na LP jazzowych znamienitych wykonawców/kapel, w dodatku z premierą w Japonii, już parę ładnych lat temu.

I bodajże najważniejsze: "Yyyy.. no dobra, zagadka jest dla kogoś kto zna ten album.". @Darkman, jak sądzisz, jaka część uczestników tego turnieju miała szansę kiedykolwiek spotkać się z tym wydawnictwem?
darkman pisze:
07 lis 2025, 18:28
mnie to rozwala psychicznie, walę się na drzewo i nie zaglądam do zagadek :D
Niniejszym to czynię. I pozdrawiam serdecznie. :lol:
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Nie no Paweł, "nie wal się" drzewa teraz bez liści i tak Ciebie znajdziemy. :D

Reasumując to mamy całkiem sporo na moje oko. :D
- tak to premiera światowa, nie napisałem nigdzie, że to pierwsze japońskie, choć i to prawda siłą rzeczy.
- jeden i jedyny raz to też nie, bo np takie WAXy wydają wszystko.
- jaka część uczestników to nie wiem, ale pewnie interesujących się jazzem to spora, poza tym nie wiem jaka jest ilość uczestników tego turnieju.
- w składzie brak gitarzysty.
- nie podam autora okładki ani autora linear notes z przyczyn oczywistych.

Hm, no cóż jak tak to tak: nie wyszukiwałem zagadki w ogóle, ot wyjąłem losowo płytę z półki i zrobiłem fotkę 100% wielkości - postać na okładce jest duża i zajmuje jakieś 40% na pewno. Reszta to biało czerwona "flaga" mnie się kojarzy totalnie i tak wygląda = 11 listopada. Co to Wam powinno powiedzieć? No, że mam parę albumów tych wykonawców i gdyby nie to, że ciasno to wyciągnąć byłoby łatwo.
No i spokojnie Panowie. Jedna z ostatnich zagadek tego wątku dała nam spory offset czasowy na rozwiązanie. Coś Cracker napisał, że niespełna pół roku czy coś koło tego :)
Poza tym podałem w tym wątku swoich ulubionych. To już na prawdę łatwizna i nie trzeba przeszukiwać całego discogsa, który poza tym jest jaki jest ale dobrze, że jest w sumie.
Awatar użytkownika
Mawis

Sam Rivers. - A new conception? Kobita pasuje...
Edit. Ale flagi brak... :(

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

No ciepławo nawet, widzę to zioło macie dość markowe w tej Owczarni. Kolor się nawet zgadza, bo oryginał pytanej okładki to paintinggraf znanego artysty, dla tego nie mogę napisać kogo. Data też dość w normie epoki.
Jednak u Riversa to fotografia zdecydowanie. 40 % się zgadza jesli idzie o wypełnienie, ale to nie to.
Deal jest jeszcze taki, że na okładce wykorzystano w pewnym sensie oryginał tego znanego artysty ("obraz" poszdł na aukcji za spory pieniądz), jednak projekt okładki ma inne kolory. Okładka - apla biało czerwona.. meandry naszej niepodległości. Oryginał ma aplę zielono białą. Chyba, że artysta zrobił dwa oblicza tego obrazu* coś na kształt monotypiczny ale w kolorze (trój_kolorówka w tym wypadku). To samo odwrócenie barw na płaszczu.
Żaden z muzyków Riversa nie gra na pytanej LP.

* raczej tak, bo to jego projekt okładki i tak jest w opisie. Czyli impresja na temat własny.
Awatar użytkownika
Mawis

Spring - anthony wiliams. Tylko gdzie ta kobita?

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
ODPOWIEDZ