Zagadki i łamigłówki dot. płyt winylowych

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krychu337
Gramofon: JVC QL-F6

Post autor: krychu337 »

Shaggs, Philosophy of the World?

o tym albumie krążą legendy :) ale nigdy go nie słyszałem.
JVC QL-F6 + AT440mlb/Sony TA-F570ES/Dali 104
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Jezu, już myślałem, że Grycanki płytę nagrały :lol:
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
holy_shit_89

Re: Zagadki i łamigłówki dot. płyt winylowych

Post autor: holy_shit_89 »

krychu337 pisze:Shaggs, Philosophy of the World?

o tym albumie krążą legendy :) ale nigdy go nie słyszałem.
Ja słuchałem pisząc zagadkę, wytrzymałem 12 minut :D Twoja kolej
Awatar użytkownika
krychu337

To może pociągnę wątek płyt, powiedzmy, konceptualnych.

Album składający się z dwóch płyt winylowych, na której są cztery kompozycje wypełnione w pełni gitarowym feedbackiem (uzyskanym bodajże dzięki sprzętom Marantza). Do dziś nie wiadomo czy to przebłysk szalonego geniuszu, środkowy palec w stronę komercjalizującego się światka muzyki rockowej, czy leniwa próba rozwiązania kontraktu z wytwórnią płytową. Produkt wyposażony w jedną z najbardziej "cool" okładek w historii muzyki i kilkanaście linijek zwariowanych, pełnych samouwielbienia słów od odżywiającego się głównie amfetaminą artysty do potencjalnego słuchacza. Krążą plotki, że album miał być wydany na labelu RCA z muzyką poważną. Uwielbienie dla kompozycji wyraził m.in. Lester Bangs i Thurston Moore.

"Ktokolwiek doszedł do czwartej strony, jest głupszy ode mnie."

Proste :)
Awatar użytkownika
Tarkus

Post autor: Tarkus »

Lou Reed? "Metal Machine Music"?

PS. Gdyby rzeczywiście wydał to jako muzykę poważną, może byłoby mniej nieporozumień (i oskarżeń o artystyczne oszustwo) ze strony krytyków?
Ostatnio zmieniony 08 gru 2015, 22:18 przez Tarkus, łącznie zmieniany 1 raz.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
holy_shit_89

krychu337 pisze:"Ktokolwiek doszedł do czwartej strony, jest głupszy ode mnie."
Dzisiaj odebrałem paczkę na poczcie i mam zamiar być głupszy od Lou Reed'a, a przynajmniej spróbować :D
Awatar użytkownika
krychu337

No i udało się szybko! Gratulacje Tarkus. Ja najwidoczniej jestem głupszy, przesłuchałem całą kilka(naście) razy. Puszczam sobie czasami na odstresowanie w piątek po pracy. Ale przyznam się, że rzadziej niż inne LP Reeda które mam - najczęściej hula chyba New York.
Przy okazji polecam artykuł Bangsa właśnie o MMM + wywiad z Lou. Jak dla mnie jedne z lepszych tekstów o muzyce.

Daj znać jak poszło ;)
Awatar użytkownika
holy_shit_89

New York jest dla mnie trochę za długi, skróciłbym o parę (moim zdaniem) niepotrzebnych utworów.

A słuchałeś może wczesnych utworów Johna Cale'a wydanych w boksie "Cale: New York in the 1960s"? Lou Reed na pewno nie był pionierem jeżeli chodzi o tego typu muzykę. Cale (jak dla mnie zdecydowanie ciekawszy niż Reed) wyprzedził go o parę ładnych lat.
Awatar użytkownika
Tarkus

No, dobrze. To może być trudne dla kogoś, kto nie słyszał nigdy tej płyty, ale kto ja zna, ten łatwo zgadnie.
Płyta, nagrana przez różnych wykonawców, ukazała się w późnych latach 60. Nie wiem, czy później była wznawiana - jeśli nie, to szkoda, bo był to prawdopodobnie pierwszy polski "tribute album" (choć wtedy jeszcze u nas nie używano tego określenia), lub jeden z pierwszych. W każdym razie sześcioro (bardzo wówczas znanych) polskich wykonawców nagrało we własnych interpretacjach utwory pewnego zagranicznego artysty (wówczas żyjącego). Istotne, że utwory zostały wykonane w polskich tłumaczeniach. Ciekawostką jest to, iż jeden z wykonawców śpiewa własne przekłady. Aranżacje instrumentalne są natomiast dziełem zasłużonego (już wtedy) polskiego jazzmana.
Co nietypowe dla "tribute albums", na płycie znalazł się też jeden utwór w oryginalnym (autorskim) wykonaniu bohatera płyty. Jest to przy tym utwór dedykowany kolejnej ważnej postaci polskiego show-businessu (mającej zresztą swój niewielki udział w powstaniu także i tej płyty). Ten jeden utwór (zamykający płytę) nagrany jest oczywiście w oryginalnej wersji językowej, lecz jego polski przekład wydrukowano na okładce.
Podaj tytuł płyty (zawiera on imię i nazwisko bohatera całego projektu). Mile widziane podanie imion i nazwisk poszczególnych osób, o których mowa w zagadce. :)

Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

Chodzi o płytę "Ballady Bułata Okudżawy "
Wykonawcy to Młynarski, Siemion, Fetting, Łazuka i jeszcze jakieś panie ale nie pamiętam które. Ostatniej piosenka jest w wykonaniu Okudżawy a napisał ją dla Agnieszki Osieckiej. Kto aranżowal utwory nie pamiętam ale mogę sprawdzić w sieci.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
Tarkus

Bardzo dobrze! :) Aranżerem wszystkich utworów (oprócz pierwszego oraz ostatniego) był Andrzej Trzaskowski, jeden z pionierów jazzu w powojennej Polsce. Udział Agnieszki Osieckiej polegał na przetłumaczeniu piosenki "Balonik" oraz napisaniu krótkiego eseju zamieszczonego z tyłu okładki. Wojciech Młynarski śpiewa trzy utwory, z czego dwa to jego przekłady. Z wokalistów, oprócz przez Ciebie wymienionych, wystąpili jeszcze Sława Przybylska i Gustaw Lutkiewicz. Album ukazał się w 1968 roku.

Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

oddaje kolejkę
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
Tarkus

A ja słyszałem, że nie można! :P

Awatar użytkownika
krychu337

holy_shit_89 pisze:New York jest dla mnie trochę za długi, skróciłbym o parę (moim zdaniem) niepotrzebnych utworów.

A słuchałeś może wczesnych utworów Johna Cale'a wydanych w boksie "Cale: New York in the 1960s"? Lou Reed na pewno nie był pionierem jeżeli chodzi o tego typu muzykę. Cale (jak dla mnie zdecydowanie ciekawszy niż Reed) wyprzedził go o parę ładnych lat.
Nie miałem okazji słyszeć tego wydawnictwa ale Johna oczywiście niezmiernie szanuję za jego wkład w VU (bardziej awangardową stronę tego zespołu) i bardzo lubię solową twórczość. Lou za to miał talent do gitary rytmicznej i pisania niesamowitych tekstów - tego mu odmówić nie można. W ogóle dla mnie obydwaj panowie i VU to ewenementy na skalę światową, jeśli chodzi o VU to - może zabrzmi to jak herezja - o wiele większe niż np. Beatlesi. Okres fascynacji tym zespołem przechodzę nieprzerwanie od 8 lat i do teraz kopara mi opada przy Run Run Run czy Sister Ray. Zresztą tak samo jak przy albumach Street Hassle czy Paris 1919 ;)
Awatar użytkownika
holy_shit_89

krychu337 pisze:jeśli chodzi o VU to - może zabrzmi to jak herezja - o wiele większe niż np. Beatlesi.
Żadna herezja :) W książce "Up-tight. The Velvet Underground story" bada stwierdzenie, że oprócz VU tylko Beatlesi robili coś odkrywczego w muzyce lat 60.

A tu masz próbkę Cale'a (o jakże erudycyjnym tytule :P Pełny tytuł w komentarzu ) z tego boxu https://www.youtube.com/watch?v=G6LLSfk6Jec Generalnie na box składają się trzy płyty. Poszukaj na YT.

Ale chyba czas na zagadkę? :)
ODPOWIEDZ