Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)
- trafalgar
- Gramofon: Kenwood KP 990
Re: Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)
Ajron mejden -życie po śmierci
- MacPhisto
- Gramofon: Victor QL-A7
Wczoraj za 5 pln na pchlim targu złapałem 
The Essential Jerry Lee Lewis

The Essential Jerry Lee Lewis
JVC QL-A7, pre CAT, Yamaha HTR 6130, Dali Zensor 7
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Tilt - Tilt (1988 / 1988, Poland) https://www.discogs.com/Tilt-Tilt/release/856611
GitWyzwanie - dzień 15!
Trzeci i ostatni dzień Majówki z Muzą.. tzn. tym razem z Tonpressem. Mały sowiecki wtręt: album ten został wytłoczony przez Melodię i to w technologii DMM.
To jedyny znany mi album Tiltu. Łagodny, delikatny, miejscami nawet mistyczny. Głos celebransa Lipińskiego nadaje tej muzyce dodatkowy wymiar. Nie ma tu miejsca na agresję, jest tylko to... łagodny spokój...
Nie wiem czemu ale do głowy cisnęły mi się porównania z Kultem, który jest bardziej szalonym zespołem...
W kolekcji mam jeszcze Czad Komando Tilt i kilka singli. Może ten drugi album wejdzie dzisiaj na talerz. A po nim pierwszy kontakt z Brygadą Kryzys? Niezbadane są wyroki Gitownika...
#GitWyzwanie
GitWyzwanie - dzień 15!
Trzeci i ostatni dzień Majówki z Muzą.. tzn. tym razem z Tonpressem. Mały sowiecki wtręt: album ten został wytłoczony przez Melodię i to w technologii DMM.
To jedyny znany mi album Tiltu. Łagodny, delikatny, miejscami nawet mistyczny. Głos celebransa Lipińskiego nadaje tej muzyce dodatkowy wymiar. Nie ma tu miejsca na agresję, jest tylko to... łagodny spokój...
Nie wiem czemu ale do głowy cisnęły mi się porównania z Kultem, który jest bardziej szalonym zespołem...
W kolekcji mam jeszcze Czad Komando Tilt i kilka singli. Może ten drugi album wejdzie dzisiaj na talerz. A po nim pierwszy kontakt z Brygadą Kryzys? Niezbadane są wyroki Gitownika...
#GitWyzwanie
-
Brokeback - Illinois River Valley Blues
-
Blue Note - Re:imagined 2020
z ukłonami dla Pawelca
z ukłonami dla Pawelca

- trafalgar
- Gramofon: Kenwood KP 990
Marillion- Misplaced Childhood
-
Charles Lloyd & The Marvels – Tone Poem
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
- aarset
- Gramofon: Scheu
Patricia Barber - Mythologies
MoFi - 2010
MoFi - 2010
Scheu Premier mkII -> Ikeda IT-407 (Scheu Classic mkII) -> Transfiguration Axia (Lyra Kleos) -> ASR Basis Exclusive -> ASR Emitter II -> Klipsch Forte IV
- aarset
- Gramofon: Scheu
Erik Truffaz Quartet - El Tiempo de la Revolucion
Parlophone - 2016
Parlophone - 2016
Scheu Premier mkII -> Ikeda IT-407 (Scheu Classic mkII) -> Transfiguration Axia (Lyra Kleos) -> ASR Basis Exclusive -> ASR Emitter II -> Klipsch Forte IV
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Tilt - Czad Kommando Tilt (1990 / 1990, Poland) https://www.discogs.com/Czad-Kommando-T ... ase/856616
GitWyzwanie - dzień 15!
Tilt jeszcze raz. I nie jest to tosamodnowa. Zespół porzucił mistycyzm i łagodność z debiutu za to zyskał punkowy przekaz, power i swoistą prostotę. Tu jest więcej ognia i agresji. Jest Czad!!
Tej płyty Tiltu nigdy jeszcze nie słyszałem. Liczyłem, że będzie w podobnych klimatach co debiut... Nie ma Fal Łaski Techno Rege, jest czysta energia i Czad!
Debiut i druga płyta = woda i ogień.
Fajnie, że mam oryginalne wydania na winylu. Dobrze brzmią. A Czad nigdy nie został wznowiony na LP (według Discogs). Ojciec niewiele płyt kupował po 1989 - 1990 roku. A niedługo na świecie pojawiłem się JA.
#GitWyzwanie
GitWyzwanie - dzień 15!
Tilt jeszcze raz. I nie jest to tosamodnowa. Zespół porzucił mistycyzm i łagodność z debiutu za to zyskał punkowy przekaz, power i swoistą prostotę. Tu jest więcej ognia i agresji. Jest Czad!!
Tej płyty Tiltu nigdy jeszcze nie słyszałem. Liczyłem, że będzie w podobnych klimatach co debiut... Nie ma Fal Łaski Techno Rege, jest czysta energia i Czad!
Debiut i druga płyta = woda i ogień.
Fajnie, że mam oryginalne wydania na winylu. Dobrze brzmią. A Czad nigdy nie został wznowiony na LP (według Discogs). Ojciec niewiele płyt kupował po 1989 - 1990 roku. A niedługo na świecie pojawiłem się JA.

#GitWyzwanie
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
Nie wiem do końca dlaczego, ale ta płyta (zwłaszcza druga strona) zawsze kojarzyła mi się z czymś słodkim, taki cukiereczek.
Marillion - Fugazi.
Marillion - Fugazi.
-
- Gramofon: Saba PSP 910
- Tarkus
Zrobiłem sobie takie porównanko:
The Cranberries - Everybody Else Is Doing It, so Why Can't We?
(Island 1993, wyd. Analog Spark 2017 US;
CD wyd. 1993 FR;
CD 25th Anniversary Edition, wyd. 2018 EU)
Wyniki mało zaskakujące. Winyl od Analog brzmi bardzo przyjemnie. CD "z epoki" - też przyjemne. Oba wydania dynamiczne, ciepło brzmiące. Winyl jest "cieplejszy", CD bardziej "przestrzenne", ale to już co kto woli - ja chyba częściej wracam do winyla.
"Rocznicowy" remaster CD z 2018 - najbardziej szczegółowy, ale męczący. Pomierzyłem dynamikę, porównałem ze "starym" CD - sprawa wyjaśniona. Niejaki Miles Showell w Abbey Road Studios z pierwotnych 13 dB skompresował materiał do 8!
The Cranberries - Everybody Else Is Doing It, so Why Can't We?
(Island 1993, wyd. Analog Spark 2017 US;
CD wyd. 1993 FR;
CD 25th Anniversary Edition, wyd. 2018 EU)
Wyniki mało zaskakujące. Winyl od Analog brzmi bardzo przyjemnie. CD "z epoki" - też przyjemne. Oba wydania dynamiczne, ciepło brzmiące. Winyl jest "cieplejszy", CD bardziej "przestrzenne", ale to już co kto woli - ja chyba częściej wracam do winyla.
"Rocznicowy" remaster CD z 2018 - najbardziej szczegółowy, ale męczący. Pomierzyłem dynamikę, porównałem ze "starym" CD - sprawa wyjaśniona. Niejaki Miles Showell w Abbey Road Studios z pierwotnych 13 dB skompresował materiał do 8!

Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
-
- Gramofon: Saba PSP 910
-