JAZZ CAFE - czego słuchamy

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cracker

Re: JAZZ CAFE - czego słuchamy

Post autor: Cracker »

Hermeto Pascoal - Slaves Mass

20230211_171617.jpg
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
piotrjazz

Post autor: piotrjazz »

Szelak pisze:
11 lut 2023, 18:50
A ten Byrd dobry?
Jest w Świecie Książki:
https://www.swiatksiazki.pl/at-the-half ... uzyka.html
To chyba ciekawsza pozycja z "nowości"
https://www.swiatksiazki.pl/night-train ... uzyka.html
Ja jeszcze nie mam I czekam, aż któryś z kolegów napisze czy warto.
No nie kłamię :liar:
wiadomo, że kupię predzej czy później. :mrgreen:
Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

piotrjazz pisze:
12 lut 2023, 01:08
aż któryś z kolegów napisze
A kto by śmiał? Nigdy nie słyszałem o złej płycie OPT :D .. to może się dowiem czegoś nowego?
Super nagranie klasycznego trio jazzowego, parę standardów and more. Przepiękna.
Mam dżapanese '64 coś wychodzi 2-4 press enumeratywnie, a stereo zdaje się pierwszy "czy cóś.. jak zwał tak zwał i tak OBI poprawia jakość dźwięku :lol: " w bdb kondycji stereo okładki i mediów, więc tę odpuszczam, a za to gdyby mi Verve płaciło za rekomendacje to bym polecił. Tak, to tylko prywatnie zupełnie i nieoficjalnie powiem Wam, odlot!
No i helloł standardy to nie mainstreame. Wszystkie utwory Milesa Davisa to standardy.
;)

A słucham z rana:
Keith Jarrett, Gary Peacock, Paul Motian,
At the Deer Head Inn ECM1531 Germany 1994.
Yeahhh! So.. klasyczne trio jazzowe też, ale jakie!
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

Cracker pisze:
11 lut 2023, 23:18
Hermeto Pascoal - Slaves Mass
Dzięki za polecenie, nie znałem :)
Awatar użytkownika
piotrjazz

darkman pisze:
12 lut 2023, 10:26
piotrjazz pisze:
12 lut 2023, 01:08
aż któryś z kolegów napisze
A kto by śmiał? Nigdy nie słyszałem o złej płycie OPT :D .. to może się dowiem czegoś nowego?
Przecież chodziło mi o wydanie , master itd ,
a nie o sam album :doh:
Zakładając, że nie znam tego albumu ;) To jednak potrafię znaleźć i odsłuchać choćby na Spotify.
No nie zadałbym jednak pytania o muzyczne walory płyty, bo to się mija z celem.
Przecież choćby najbardziej ikoniczny album gdy mi się nie spodoba , na moją półkę nie trafi.
I myślę, że inni mają tak samo.
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

Danser's Inferno - Creation One

20230212_083545.jpg
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
piotrjazz

Parę lat temu będąc we Wrocławiu zajrzałem
do Winyl Cafe. Poprosiłem o puszczenie tej płyty, i to był ostateteczny zapalnik w mojej głowie do zmiany nośnika mojej kolekcji. I tak się zmagam z tym winylem z lepszym lub gorszym skutkiem.
20211221_130403.jpg
Bill Evans Trio Waltz For Debby
https://www.discogs.com/release/1049420 ... Recordings
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

piotrjazz pisze:
12 lut 2023, 14:19
To jednak potrafię znaleźć i odsłuchać choćby na Spotify.
:shock:
Piotr pomogę konkluzją:
To nie jest tekst na Twoim poziomie.
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

piotrjazz pisze:
choćby najbardziej ikoniczny album gdy mi się nie spodoba , na moją półkę nie trafi.
Ja akurat niekoniecznie. Mam ileś klasycznych płyt, nie tylko z jazzowej półki, które tak średnio mi podchodzą, albo nie przekonują mnie w całości, ale są arcydziełami, albo nagrali je wybitni, lubiani przeze mnie muzycy, więc je kupiłem - choćby dlatego, że jak nagle najdzie mnie ochota na zweryfikowanie tej opinii/posłuchanie/przypomnienie sobie czegoś takiego, żeby mieć je pod ręką :) Oczywiście teraz jest ten, no, streaming, ale to dobre do słuchania informacyjnego czy użytkowego, nie do rozkoszowania się muzyką.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Felix1988 pisze:
12 lut 2023, 18:12
piotrjazz pisze:
choćby najbardziej ikoniczny album gdy mi się nie spodoba , na moją półkę nie trafi.
Ja akurat niekoniecznie. Mam ileś klasycznych płyt, nie tylko z jazzowej półki, które tak średnio mi podchodzą, albo nie przekonują mnie w całości, ale są arcydziełami, albo nagrali je wybitni, lubiani przeze mnie muzycy, więc je kupiłem - choćby dlatego, że jak nagle najdzie mnie ochota na zweryfikowanie tej opinii/posłuchanie/przypomnienie sobie czegoś takiego, żeby mieć je pod ręką :) Oczywiście teraz jest ten, no, streaming, ale to dobre do słuchania informacyjnego czy użytkowego, nie do rozkoszowania się muzyką.
U mnie jest podobnie.
Mam całe mnóstwo płyt co do których jeszcze nie wiem czy mi się podobają, bowiem muzykę (tę czy inną) traktuję w sposób wybitnie poznawczy. Zatem mam zamiar dopiero się dowiedzieć. Owa poznawczość i muzyczna eksploracja od zawsze były głównym stymulatorem dla pozyskiwania przeze mnie płyt.

Drugi aspekt istotny dla mnie i mojego zbioru muzycznego to taki, że uważam iż być może jeszcze nie dorosłem do niektórych wykonawców ich dzieł czy też tytułów. Tu sprawa jest otwarta i czuję się maluczki w obliczu dzieł wielkich i wybitnych. Z drugiej strony to właśnie jest ekscytujące. W moim przypadku również odkrywcze, niezwykłe i fascynujące.

Generalnie to jestem konserwatywny, a więc dość mało nowoczesny. Nie mam streamingu, spotify, odtwarzacza plików, a nawet platformy Netflix ani żadnej innej.
W sumie to nawet nie wiem czy przysłowiowo nie "pierdolnęły mi google", bo większość tego co do Was i do siebie piszę pochodzi z niczego czyli z głowy i półki z LP's. Sprawdzam tylko pisownię i powiedzmy daty.. no bo nobodys perfect.
Pisowni tegoż spotify darujcie, nie sprawdzę. Mam ją i to w dupie.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2023, 19:55 przez darkman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
piotrjazz

darkman pisze:
12 lut 2023, 18:03
piotrjazz pisze:
To jednak potrafię znaleźć i odsłuchać choćby na Spotify.
:shock:
Piotr pomogę konkluzją:
To nie jest tekst na Twoim poziomie.
:shock: uraziłem Ciebie?
Jezeli tak , to PRZEPRASZAM.
Nie miałem takich intencji.
Myślałem ,że odrobina sarkazmu nie zaszkodzi ;)
Swoją drogą po napisaniu, przez moment chciałem to akurat zdanie wykasować. Zapachniało mi to taka typową forumową pyskówką ;)
Czyli faktycznie nie w moim stylu.
Posypuję głowę popiołem.
Jedyny plus z tego zdania , że upewniłem się że czytasz moje odpowiedzi :mrgreen:
Awatar użytkownika
piotrjazz

Felix1988 pisze:
12 lut 2023, 18:12
Mam ileś klasycznych płyt, nie tylko z jazzowej półki, które tak średnio mi podchodzą, albo nie przekonują mnie w całości, ale są arcydziełami, albo nagrali je wybitni, lubiani przeze mnie muzycy, więc je kupiłem - choćby dlatego, że jak nagle najdzie mnie ochota na zweryfikowanie tej opinii/posłuchanie/przypomnienie sobie czegoś takiego, żeby mieć je pod ręką :)
No przyznaję chciałbym tak mieć , ale czynnik jest głównie ekonomiczny.
Po prostu muszę wybierać i pierwszym wyborem jest to czego będę słuchał.
Bez tej "dyscypliny zakupowej" nie miałbym tych albumów , na których najbardziej mi zależy.
darkman pisze:
12 lut 2023, 19:49
uważam iż być może jeszcze nie dorosłem do niektórych wykonawców ich dzieł czy też tytułów. Tu sprawa jest otwarta i czuję się maluczki w obliczu dzieł wielkich i wybitnych.
Dobrze to ująłeś. Też tak mam I powoli coś tam do mnie czasami dociera. Przekonałem się np do elektrycznego Milesa , i nie ukrywam dzięki dźwiękowi z winyla.
Tak jak napisałem u mnie to czynnik ekonomiczny.
Taką wybrałem drogę, wiem dość pragmatyczna ale znam swoje możliwości. I odkąd się tego trzymam moja kolekcja nabrała jakiegoś kształtu i chyba daje mi trochę satysfakcji. Mimo ,że jest bardzo skromna.
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

piotrjazz pisze:
12 lut 2023, 20:14
Mimo ,że jest bardzo skromna.
:o :shock: To ja w takim razie nie mam absolutnie żadnej kolekcji.
Wreszcie zostało to poruszone na forum, bo bałem się napisać, żeby nie być odebranym za jakiegoś renegata. Też mam tak, że 3/4 płyt tu zaprezentowanych to leżałoby u mnie na półce i zbierało kurz, mimo ich przezajebistych wydań za grube pieniądze. Ale bywa i tak, że coś co mi absolutnie nie podchodziło nagle mocno zaiskrzyło. Obecnie do kupna podchodzę z ogromną rezerwą.
Nie jestem takim Michaelem45, dla którego wszystko jest fan-tas-tic. No chyba, że on mówi tylko o jakości nagrań, a nie odnosi się do wartości muzycznej dzieła. Dla mnie, nie ukrywam, ważniejsza jest wartość muzyczna, niż jakość nagrań. Choć dobrze by było by jedno i drugie szło w parze.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Szelak pisze:
12 lut 2023, 20:55
To ja w takim razie nie mam absolutnie żadnej kolekcji.
Powiedział gość, który już w styczniu zamknął kategorię JBY (Jazzowy Zakup Roku) 2023.
Odważnym rzutem na taśmę dołączając do kolekcji:
Charlie Parker -The Savoy 10-Inch LP Collection (4-LP Box Set).

:roll: żartowniś z Waści,
Szelak pisze:
12 lut 2023, 20:55
Dla mnie, nie ukrywam, ważniejsza jest wartość muzyczna, niż jakość nagrań.
Mam podobnie. Z tym, że zbieram wydania. Wielorakie w zasadzie co do nośnika jak i samej edycji. Stąd klika wydań jednego tytułu. Nie szukam najlepiej brzmiącego odrzucając słabsze, tylko najciekawszego pod względem wydawniczym.
Najfajniejsze jest to, że każdy ma swoje własne know how i pomysł na zbieractwo. Oczywiście po latach zbierania potrafię wskazać najlepiej brzmiące posiadając jakiś materiał porównawczy, ale zazwyczaj nie takie wydanie jest dla mnie najważniejsze.
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

darkman pisze:
13 lut 2023, 06:59
Powiedział
No, żartowniś, a jakże. Sarkazm. A ile ja tych tytułów mam? Kilkanaście? To prawie co nic.
Napisałem po tym co napisał Piotr, że jego kolekcja jest bardzo skromna :o, a chyba każdy wie, że to nieprawda. Owszem z Mieczysławem Stochem to może On i nie ma szans, choć pod względem pozycji jazzowych to polemizowałbym.
ODPOWIEDZ