Tragiczny stan polskich płyt sprzed lat
- Winters
Sprzęt to jedno, bo dochodzi do uszkodzeń rowka.
Tyle, że oprócz tego większość takich płyt jest okropnie porysowana - na to mają wpływ tylko ludzie.
Capite?
Tyle, że oprócz tego większość takich płyt jest okropnie porysowana - na to mają wpływ tylko ludzie.
Capite?
DIOMEDES KATO
-
Moim zdaniem na obecną jakość polskich winyli sprzed lat miały wpływ wszystkie czynniki wymienione przez kolegów,a więc mimo wszystko słabszy sprzęt odtwarzający,słabe produkty z których wytwarzano płyty(okładki plus same krążki),słabsze tłoczenie oraz mała dbałość o nie wśród rodaków.Ówczesna kultura zachodnia wydaje mi się,że była na nieco wyższym poziomie od mas robotniczo chłopskich(sam jestem robotnikiem i z takiej rodziny pochodzę,więc proszę mnie nie ganić za sformułowanie),poza tym słuchanie winyli odbywało się kiedyś często na prywatkach(a wtedy różnie się obchodzono z płytami),mniej popularne było "raczenie się" muzyką w samotności,ot tak dla duchowej przyjemności.Nie chcę oczywiście generalizować,ale w mojej opinii te wszystkie przypadki mają jakiś tam wpływ na obecny stan wydawnictw płytowych z PRL-u.
-
Były tanie, (winyle); nie to co zachodnie... i miały być zawsze....
Bywały nagrane/tłoczone w wysokiej jakości (nawet w warunkach soc...)
Słucham teraz "CIEŃ WIELKIEJ GÓRY"; zmasakrowany, ale swoją dynamikę ma....
Bywały nagrane/tłoczone w wysokiej jakości (nawet w warunkach soc...)
Słucham teraz "CIEŃ WIELKIEJ GÓRY"; zmasakrowany, ale swoją dynamikę ma....
- vinylpiotrek
Czy były tanie?
W latach 60 stosunek cen płyt do średniej pensji był gorszy niż teraz.
W latach 70 zbliżony do obecnego.
W latach 60 stosunek cen płyt do średniej pensji był gorszy niż teraz.
W latach 70 zbliżony do obecnego.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Eenneellowi chodziło chyba bardziej o "taniość" produkcji, a nie relację ceny handlowej do krajowej pensji 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
eenneell pisze:Były tanie, (winyle); nie to co zachodnie
Wojtek pisze: relację ceny handlowej do krajowej pensji
- Winters
Moje lamenty zostały dzisiaj wysłuchane. Przerzucając płyty w jednym z łódzkich antykwariatów trafiłem na pierwsze wydanie Niemen Enigmatic w stereo w IDEALNYM stanie. Okładka, mimo że to polski gatefold wagi piórkowej nie ma nawet ani jednej zmarszczki, nic. Strona zewnętrzna przyzwoicie laminowana, nawet folia w której była płyta nie była pognieciona, ani zabrudzona. Sam winyl wygląda lepiej niż niektóre nowe wydania, bez nawet najdrobniejszej rysy, do tego jest ciężki - okolice 160g.
Można? Można, ale pierwszy raz widzę polską płytę z przełomu lat 60. i 70. w takim stanie - to wygląda jakby przeleżało 40 lat w kapsule próżniowej.
Można? Można, ale pierwszy raz widzę polską płytę z przełomu lat 60. i 70. w takim stanie - to wygląda jakby przeleżało 40 lat w kapsule próżniowej.
DIOMEDES KATO
- Kocewicz
- Kontakt:
Jasne, że można
Piotrkowska 50, w bramie, za 40 złotych?

Are you Shure?
- Winters
Re: Tragiczny stan polskich płyt sprzed lat
MhmKocewicz pisze:Piotrkowska 50, w bramie, za 40 złotych?

DIOMEDES KATO
- Kocewicz
- Kontakt:
Właśnie żeśmy się z Piotrkiem zastanawiali w poniedziałek, kto i kiedy to weźmie. Jakbym nie był spłukany, to może bym "na handel" brał, bo na znanym portalu aukcyjnym spokojnie by się zwróciło. Generalnie miejsce nowe, dopiero zapycha się płytami, do tego w dość widocznym i uczęszczanym miejscu. Trzeba polować, póki są okazje, bo kobieta zupełnie nie ogarnia tego, co sprzedaje. Perfect i inne chałtury nawet po 50, a co większe ciekawostki nawet po symbolicznej złotówie. Na przykład koncert L. Armstronga w Pradze w 1965, wyd. Panton. Oby takie relacje cenowe trzymały się jak najdłużej 

Are you Shure?