Tłoczenie winyli - gdzie wytłoczyć własne nagrania?

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Post autor: Kocewicz »

Wycinanie to nie to samo co tłoczenie, pewnie dlatego nikt nie wspomniał.
Are you Shure?
Awatar użytkownika
bonnylarmes

Post autor: bonnylarmes »

w przypadku robienia nagrań dla siebie, jakiś pojedynczych sztuk to tłoczenie przecież mija sie z celem (i kosztami przede wszystkim), bo koszt zrobienia matrycy będzie kilkakrotnie przecież przewyższał koszt samej płyty. Nawet w przypadku jakiś mini nakładów, robienie matrycy zaczyna być opłacalne przy nakładach od 250-300 sztuk
Awatar użytkownika
JackNigga

Re: Tłoczenie winyli - gdzie wytłoczyć własne nagrania?

Post autor: JackNigga »

bonnylarmes pisze:odkopię bo wdizię że nikt nie ogarnął że na polskim podwórku w Poznaniu wycinają płyty na zamówienie, pojedyncze sztuki 7" (2x5minut - 75PLN) lub 12" (2x12min - 85). Wycinałem tam swoje nagrania, 'zmasterowane' przez siebie chałupniczo i gra bardzo fajnie. Polceam.

http://www.lay-belle.com/
Cześć!
Super sprawa! słuchaj, a miałbyś możliwość zripowania fragmentu nagrania z tej płyty do pliku mp3 abym mógł posłuchać jak to z grubsza brzmi?
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
bonnylarmes

miałbym;) daj mi czas do przyszłego tygodnia, a postaram się to ogarnąć;)
Awatar użytkownika
bonnylarmes

wrzucam próbkę

trzeba jeszcze wziąć poprawkę na sprzęt i kartę dźwiękową (Numark I/O z przedwzmacniaczem gramofonowym), na której było to zgrywane....

link:
http://www.sendspace.com/file/zqn9c0

ale jak na nagranie zmixowane i poskładane w domowych warunkach myślę że tragedii nie ma...
na całej płycie szwankuje mi jeden numer w którym za głębokie były niskie tony, i to moja wina że ich nie 'zniwelowałem' atak po za tym wszystko 'gra'

PS.
do zamówienia dorzucane są 2 samoprzylepne białe/czyste labele do samodzielnego zadrukowania

Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

bonnylarmes pisze:odkopię bo wdizię że nikt nie ogarnął że na polskim podwórku w Poznaniu wycinają płyty na zamówienie
Wniosek taki trochę na wyrost. Po prostu nie doczytałeś wątków, w którym wspominano o tej opcji.
JackNigga jeśli czytał ów wątki (tak jak pisał na początku tego tematu) pewnie też natrafił na informację o LayBelle, stąd nie bardzo rozumiem jego zdziwienia/zaskoczenia teraz :)
Nie wspominając już o koledze pvc co też prowadził takie usługi i ogłaszał się na forum, ale postanowił w między czasie zwinąć ten interes, głównie ze względu na niezbyt poważnych klientów ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JackNigga

@bonnylarmes:
Elegancko. :) Dzięki wielkie, będę miał na uwadze Poznań. Brzmi ciekawie.
Mam tylko dwa pytania jak na tę chwilę - te odgłosy szumu (niczym jadący pociąg) to z płyty takie nieczystości, czy może tak było z zamierzenia w utworze? I czy materiał dałeś do zmiksowania w mono czy stereo? Bo mi to brzmi na mono, wszystkie dźwięki są idealne na środku.

@Wojtek:
Nie chcę się kłócić. Powiem tylko, że proszę Cię abyś nie brał za oczywiste tego co nie zostało powiedziane a nad czym snujesz domysły, bo to z reguły jest przyczyną kłótni na takich forach. Moje zdziwienie jest sprawą normalną.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
bonnylarmes

ten szum to perkusyjne miotełki tak chodzą, celowo samplowane do utworu z obniżonym 'bitratem'. i tak to wersja mono. Przy zabawie muzyką używam różnych degradujących wtyczek VST, a ta wykorzystana do tej płyty zmienia wszystko w mono;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

JackNigga pisze:Nie chcę się kłócić. Powiem tylko, że proszę Cię abyś nie brał za oczywiste tego co nie zostało powiedziane a nad czym snujesz domysły, bo to z reguły jest przyczyną kłótni na takich forach. Moje zdziwienie jest sprawą normalną.
Nie muszę snuć domysłów, bo odniosłem się do Twoich słów z początku wątku. Jak czytam, że ktoś coś przeczytał, to zakładam że jest on osobą poczytalną i potrafi czytać ze zrozumieniem oraz nie ma powodu do kłamstwa (czyli że faktycznie to coś przeczytał, a nie że tylko udaje).
Wyciągnij z tego wnioski, a będzie mniej zdziwienia :)

Wracając do samej kwestii tematycznej, nacinanie ma sens tylko przy pojedynczych sztukach (czyli raczej bez jakiegokolwiek planu "wydawniczego"). Dla konkretniejszych ilości nie ma to żadnego sensu, tak ekonomicznego jak i jakościowego.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JackNigga

@bonnylarmes:
Dzięki jeszcze raz za tę próbkę i za foto! Wielkie piwo dla Ciebie! :)

@Wojtek:
Negując moją poczytalność znów dążysz do sprzeczki i wybuchu agresji. Nie będę się nikomu z niczego tłumaczył tym bardziej jeśli to było wieki temu. To moja sprawa co czytałem i o co pytam, wolny kraj, wolność słowa, wolność myśli.
Pozdrówki.
Awatar użytkownika
Lay-Belle

Post autor: Lay-Belle »

Witam,

Kłania się Bartek z Lay-Belle - chętnie odpowiem na pytania odnośnie nagrywanych płyt. Aktualnie obniżone zostały ceny na dłuższe nagrania. Przygotowałem małą promocję dla osób, które chcą wypróbować nagrania. Przy zamówieniu wystarczy podać kod: winyl.net - naliczona zostanie 10% zniżki (niezależnie od wielkości zamówienia). Kod będzie aktywny do 14 maja. Dodakowe 10% mozną uzyskać zamawiając 3 sztuki lub więcej (ten rabat naliczany jest zawsze).

Pozdrawiam,
Bartek.

PS. Aktualnie ruszyła zupełnie nowa strona, gdyby rzuciły się w oczy jakieś błędy - będę wdzęczny za informacje o tym.
Awatar użytkownika
motown

Post autor: motown »

Lay-Belle pisze:chętnie odpowiem na pytania odnośnie nagrywanych płyt.
Kto i na czym robi mastering? Kto i na czym tnie matryce? Gdzie i z czego tłoczycie płyty?
Pay for that motherfucker record

The Motown Sound™
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Mastering jest (bo musi być), tyle że nie ma matryc ani tłoczenia :)
Poczytaj co oferuje Lay-Belle to zrozumiesz, motown.
Albo po prostu przeczytaj parę postów wyżej :D
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Lay-Belle

Post autor: Lay-Belle »

motown pisze:
Lay-Belle pisze:chętnie odpowiem na pytania odnośnie nagrywanych płyt.
Kto i na czym robi mastering? Kto i na czym tnie matryce? Gdzie i z czego tłoczycie płyty?
Jeżeli materiał przeszedł kiedyś mastering potrzebny do wydania np. na CD i w zwykłym odtwarzaczu brzmi poprawnie - nie powinno być problemów. Używany jest też dynamiczny kompresor lampowy, który w razie potrzeby pomaga w bezbłędnym nagraniu.

Lay-Belle nagrywa płyty już od jednej sztuki - w porównaniu ze zwykłą tłocznią produkt sprzedawany to efekt pierwszej fazy tworzenia matrycy w tłoczni (czyli przed zrobieniem negatywu). Z tym, że nie jest używany lacquer disc (takie płyty miały małą trwałość), ale od razu w winyl. Gotowe płyty mają taką samą charakterystykę (trwałość, jakość) jak płyty tłoczone.

Płyty nagrywane są w Poznaniu, czas oczekiwania na nagranie to 7 dni lub mniej.

Pozdrawiam,
Bartek.
Awatar użytkownika
JackNigga

Bartek, dzięki wielkie za odpowiedź! To ja do Ciebie pisałem jakiś czas temu maile (Jacek). Z tego co czytam, to Lay-Belle idealnie spełnia moje oczekiwania. W bliższej lub dalszej przyszłości przekonam się o tym w praktyce.
Pozdro! :)
ODPOWIEDZ