Tłoczenie winyli - gdzie wytłoczyć własne nagrania?
- Kocewicz
- Kontakt:
Wycinanie to nie to samo co tłoczenie, pewnie dlatego nikt nie wspomniał.
Are you Shure?
- bonnylarmes
w przypadku robienia nagrań dla siebie, jakiś pojedynczych sztuk to tłoczenie przecież mija sie z celem (i kosztami przede wszystkim), bo koszt zrobienia matrycy będzie kilkakrotnie przecież przewyższał koszt samej płyty. Nawet w przypadku jakiś mini nakładów, robienie matrycy zaczyna być opłacalne przy nakładach od 250-300 sztuk
- JackNigga
Re: Tłoczenie winyli - gdzie wytłoczyć własne nagrania?
Cześć!bonnylarmes pisze:odkopię bo wdizię że nikt nie ogarnął że na polskim podwórku w Poznaniu wycinają płyty na zamówienie, pojedyncze sztuki 7" (2x5minut - 75PLN) lub 12" (2x12min - 85). Wycinałem tam swoje nagrania, 'zmasterowane' przez siebie chałupniczo i gra bardzo fajnie. Polceam.
http://www.lay-belle.com/
Super sprawa! słuchaj, a miałbyś możliwość zripowania fragmentu nagrania z tej płyty do pliku mp3 abym mógł posłuchać jak to z grubsza brzmi?
Pozdrawiam!
- bonnylarmes
miałbym;) daj mi czas do przyszłego tygodnia, a postaram się to ogarnąć;)
- bonnylarmes
wrzucam próbkę
trzeba jeszcze wziąć poprawkę na sprzęt i kartę dźwiękową (Numark I/O z przedwzmacniaczem gramofonowym), na której było to zgrywane....
link:
http://www.sendspace.com/file/zqn9c0
ale jak na nagranie zmixowane i poskładane w domowych warunkach myślę że tragedii nie ma...
na całej płycie szwankuje mi jeden numer w którym za głębokie były niskie tony, i to moja wina że ich nie 'zniwelowałem' atak po za tym wszystko 'gra'
PS.
do zamówienia dorzucane są 2 samoprzylepne białe/czyste labele do samodzielnego zadrukowania

trzeba jeszcze wziąć poprawkę na sprzęt i kartę dźwiękową (Numark I/O z przedwzmacniaczem gramofonowym), na której było to zgrywane....
link:
http://www.sendspace.com/file/zqn9c0
ale jak na nagranie zmixowane i poskładane w domowych warunkach myślę że tragedii nie ma...
na całej płycie szwankuje mi jeden numer w którym za głębokie były niskie tony, i to moja wina że ich nie 'zniwelowałem' atak po za tym wszystko 'gra'
PS.
do zamówienia dorzucane są 2 samoprzylepne białe/czyste labele do samodzielnego zadrukowania

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wniosek taki trochę na wyrost. Po prostu nie doczytałeś wątków, w którym wspominano o tej opcji.bonnylarmes pisze:odkopię bo wdizię że nikt nie ogarnął że na polskim podwórku w Poznaniu wycinają płyty na zamówienie
JackNigga jeśli czytał ów wątki (tak jak pisał na początku tego tematu) pewnie też natrafił na informację o LayBelle, stąd nie bardzo rozumiem jego zdziwienia/zaskoczenia teraz

Nie wspominając już o koledze pvc co też prowadził takie usługi i ogłaszał się na forum, ale postanowił w między czasie zwinąć ten interes, głównie ze względu na niezbyt poważnych klientów

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JackNigga
@bonnylarmes:
Elegancko.
Dzięki wielkie, będę miał na uwadze Poznań. Brzmi ciekawie.
Mam tylko dwa pytania jak na tę chwilę - te odgłosy szumu (niczym jadący pociąg) to z płyty takie nieczystości, czy może tak było z zamierzenia w utworze? I czy materiał dałeś do zmiksowania w mono czy stereo? Bo mi to brzmi na mono, wszystkie dźwięki są idealne na środku.
@Wojtek:
Nie chcę się kłócić. Powiem tylko, że proszę Cię abyś nie brał za oczywiste tego co nie zostało powiedziane a nad czym snujesz domysły, bo to z reguły jest przyczyną kłótni na takich forach. Moje zdziwienie jest sprawą normalną.
Pozdrawiam.
Elegancko.

Mam tylko dwa pytania jak na tę chwilę - te odgłosy szumu (niczym jadący pociąg) to z płyty takie nieczystości, czy może tak było z zamierzenia w utworze? I czy materiał dałeś do zmiksowania w mono czy stereo? Bo mi to brzmi na mono, wszystkie dźwięki są idealne na środku.
@Wojtek:
Nie chcę się kłócić. Powiem tylko, że proszę Cię abyś nie brał za oczywiste tego co nie zostało powiedziane a nad czym snujesz domysły, bo to z reguły jest przyczyną kłótni na takich forach. Moje zdziwienie jest sprawą normalną.
Pozdrawiam.
- bonnylarmes
ten szum to perkusyjne miotełki tak chodzą, celowo samplowane do utworu z obniżonym 'bitratem'. i tak to wersja mono. Przy zabawie muzyką używam różnych degradujących wtyczek VST, a ta wykorzystana do tej płyty zmienia wszystko w mono;)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie muszę snuć domysłów, bo odniosłem się do Twoich słów z początku wątku. Jak czytam, że ktoś coś przeczytał, to zakładam że jest on osobą poczytalną i potrafi czytać ze zrozumieniem oraz nie ma powodu do kłamstwa (czyli że faktycznie to coś przeczytał, a nie że tylko udaje).JackNigga pisze:Nie chcę się kłócić. Powiem tylko, że proszę Cię abyś nie brał za oczywiste tego co nie zostało powiedziane a nad czym snujesz domysły, bo to z reguły jest przyczyną kłótni na takich forach. Moje zdziwienie jest sprawą normalną.
Wyciągnij z tego wnioski, a będzie mniej zdziwienia

Wracając do samej kwestii tematycznej, nacinanie ma sens tylko przy pojedynczych sztukach (czyli raczej bez jakiegokolwiek planu "wydawniczego"). Dla konkretniejszych ilości nie ma to żadnego sensu, tak ekonomicznego jak i jakościowego.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JackNigga
@bonnylarmes:
Dzięki jeszcze raz za tę próbkę i za foto! Wielkie piwo dla Ciebie!
@Wojtek:
Negując moją poczytalność znów dążysz do sprzeczki i wybuchu agresji. Nie będę się nikomu z niczego tłumaczył tym bardziej jeśli to było wieki temu. To moja sprawa co czytałem i o co pytam, wolny kraj, wolność słowa, wolność myśli.
Pozdrówki.
Dzięki jeszcze raz za tę próbkę i za foto! Wielkie piwo dla Ciebie!

@Wojtek:
Negując moją poczytalność znów dążysz do sprzeczki i wybuchu agresji. Nie będę się nikomu z niczego tłumaczył tym bardziej jeśli to było wieki temu. To moja sprawa co czytałem i o co pytam, wolny kraj, wolność słowa, wolność myśli.
Pozdrówki.
- Lay-Belle
Witam,
Kłania się Bartek z Lay-Belle - chętnie odpowiem na pytania odnośnie nagrywanych płyt. Aktualnie obniżone zostały ceny na dłuższe nagrania. Przygotowałem małą promocję dla osób, które chcą wypróbować nagrania. Przy zamówieniu wystarczy podać kod: winyl.net - naliczona zostanie 10% zniżki (niezależnie od wielkości zamówienia). Kod będzie aktywny do 14 maja. Dodakowe 10% mozną uzyskać zamawiając 3 sztuki lub więcej (ten rabat naliczany jest zawsze).
Pozdrawiam,
Bartek.
PS. Aktualnie ruszyła zupełnie nowa strona, gdyby rzuciły się w oczy jakieś błędy - będę wdzęczny za informacje o tym.
Kłania się Bartek z Lay-Belle - chętnie odpowiem na pytania odnośnie nagrywanych płyt. Aktualnie obniżone zostały ceny na dłuższe nagrania. Przygotowałem małą promocję dla osób, które chcą wypróbować nagrania. Przy zamówieniu wystarczy podać kod: winyl.net - naliczona zostanie 10% zniżki (niezależnie od wielkości zamówienia). Kod będzie aktywny do 14 maja. Dodakowe 10% mozną uzyskać zamawiając 3 sztuki lub więcej (ten rabat naliczany jest zawsze).
Pozdrawiam,
Bartek.
PS. Aktualnie ruszyła zupełnie nowa strona, gdyby rzuciły się w oczy jakieś błędy - będę wdzęczny za informacje o tym.
- motown
Kto i na czym robi mastering? Kto i na czym tnie matryce? Gdzie i z czego tłoczycie płyty?Lay-Belle pisze:chętnie odpowiem na pytania odnośnie nagrywanych płyt.
Pay for that motherfucker record
The Motown Sound™
The Motown Sound™
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mastering jest (bo musi być), tyle że nie ma matryc ani tłoczenia 
Poczytaj co oferuje Lay-Belle to zrozumiesz, motown.
Albo po prostu przeczytaj parę postów wyżej

Poczytaj co oferuje Lay-Belle to zrozumiesz, motown.
Albo po prostu przeczytaj parę postów wyżej

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Lay-Belle
Jeżeli materiał przeszedł kiedyś mastering potrzebny do wydania np. na CD i w zwykłym odtwarzaczu brzmi poprawnie - nie powinno być problemów. Używany jest też dynamiczny kompresor lampowy, który w razie potrzeby pomaga w bezbłędnym nagraniu.motown pisze:Kto i na czym robi mastering? Kto i na czym tnie matryce? Gdzie i z czego tłoczycie płyty?Lay-Belle pisze:chętnie odpowiem na pytania odnośnie nagrywanych płyt.
Lay-Belle nagrywa płyty już od jednej sztuki - w porównaniu ze zwykłą tłocznią produkt sprzedawany to efekt pierwszej fazy tworzenia matrycy w tłoczni (czyli przed zrobieniem negatywu). Z tym, że nie jest używany lacquer disc (takie płyty miały małą trwałość), ale od razu w winyl. Gotowe płyty mają taką samą charakterystykę (trwałość, jakość) jak płyty tłoczone.
Płyty nagrywane są w Poznaniu, czas oczekiwania na nagranie to 7 dni lub mniej.
Pozdrawiam,
Bartek.
- JackNigga
Bartek, dzięki wielkie za odpowiedź! To ja do Ciebie pisałem jakiś czas temu maile (Jacek). Z tego co czytam, to Lay-Belle idealnie spełnia moje oczekiwania. W bliższej lub dalszej przyszłości przekonam się o tym w praktyce.
Pozdro!
Pozdro!