JAZZ CAFE - czego słuchamy

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
daru0105

Re: JAZZ CAFE - czego słuchamy

Post autor: daru0105 »

darkman pisze:
10 lis 2022, 14:32
daru0105 pisze:
10 lis 2022, 11:34
:)
:)
oj przykro mi ale nie, ale będę miał na uwadze jak się trafi to nie odmówię.
OK :)
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
piotrjazz

Post autor: piotrjazz »

Dave Pike Quartet Pike's Peak
https://www.discogs.com/release/2510475 ... Pikes-Peak

Nieukrywam ,że kupiłem dla Billa Evansa ;) no zbieram tę serię.
Świetnie nagrana , czasami aż za bardzo, słuchając zawodzenia lidera ;)
Od razu skojarzenia mam z chrząkającym Jarrettem :mrgreen:
Tak czy siak dla Evansa warto.
20221111_105539.jpg
Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
Awatar użytkownika
Squonk_94

Post autor: Squonk_94 »

Obrazek

Jako że dopiero co rozpocząłem przygodę z vinylami, stwierdziłem że będzie to dobry argument żeby ponownie podjąć próbę wejścia w świat jazzu - stąd klasyczne album na dziś.
Amplituner - Referencyjne kable - Kolumny głośnikowe
DAC - Referencyjne kable - Kolumny głośnikowe aktywne
Telefon - Referencyjny kabel - Słuchawki
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

martin.h pisze:
10 lis 2022, 22:17
Wayne Shorter - Adam's Apple
https://www.discogs.com/release/2424137 ... dams-Apple
Uwielbiam,
O tak jedna z moich dwóch ulubionych płyt modalnych Shortera.Doskonały wybór Martin.
Z Shorterem jest trochę jak z Birdem - warto każdy oddech.
Jak się uda to zapoznaj się jeszcze z czymś z Brianem Blade (dr). Okres znacznie późniejszy, za to bardziej dojrzały i u Wayne więcej partii na sopranie, co daje nieco inną estetykę. Ogólnie czad!
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Miles in Tokyo, CBS Sony SOPL 162, July 14, 1962 Khoseinenkin Hall, Tokyo.

Z Riversem na tenorze, bostoński tenorzysta udergroundowy którego Davis zaangażował na tour japoński (z rekomendacji Tonny'ego) w oczekiwaniu na zakończenie kontraktu Shortera (jeśli dobrze pamiętam to u Art Blackeya). Krótka współpraca na 3 koncertach bodaj Tokyo, Kyoto i coś.. nie pamiętam. Miles nie był jakoś specjalnie zadowolony (wg. biografii), ale tajemnicą poliszynela jest to, że Rivers miał inne plany. Ot chciał grać loft i free. Poszedł więc w swoją stronę i dobrze, bo nagrał wiele genialnego materiału.

Moje, prezentowane wydanie jest z 1972 roku. Wcześniej Sony wydało LP 1969 w Japonii, ale płyta była objęta ówczesnym zakazem eksportu i funkcjonowała tylko na rynku japońskim.

Czarne wydanie tego gatefold z 69(Jap.) wyszło w Europie stosunkowo późno, bo dopiero na MOVLP2697, wcześniej były wydania US (2005 na Columbia) (w 1996 był CD japoński - też go mam). Wcześniej w obiegu kolekcjonerskim (tzw trade legit - legalnym, bo to nagrania live i off stock, podlegające wymianie kolekcjonerskiej z zakazem handlu) funkcjonowały kompletne sesje koncertów japońskich z Riversem (posiadam ów komplet, jakość taka_Se, ale historycznie b.wartościowe sesje).

Na SOLP 162 prezentowanej na discogsie widzę cenę Y2200, moja ma nadruk Y2000, być może jest nieco wcześniejsza, a może to wersja dla biednych/? :)

Hmm z drugiej strony trochę szkoda, że Sam Rivers nie nagrał nic studyjnie z Milesem Davisem. Byłby czad!
Załączniki
IMG_0865.JPG
Awatar użytkownika
kukiz 30

Post autor: kukiz 30 »

darkman pisze:
12 lis 2022, 11:55

Z Riversem na tenorze, bostoński tenorzysta udergroundowy którego Davis zaangażował na tour japoński (z rekomendacji Tonny'ego) w oczekiwaniu na zakończenie kontraktu Shortera (jeśli dobrze pamiętam to u Art Blackeya). Krótka współpraca na 3 koncertach bodaj Tokyo, Kyoto i coś.. nie pamiętam. Miles nie był jakoś specjalnie zadowolony (wg. biografii), ale tajemnicą poliszynela jest to, że Rivers miał inne plany. Ot chciał grać loft i free. Poszedł więc w swoją stronę i dobrze, bo nagrał wiele genialnego materiału.

Moje, prezentowane wydanie jest z 1972 roku. Wcześniej Sony wydało LP 1969 w Japonii, ale płyta była objęta ówczesnym zakazem eksportu i funkcjonowała tylko na rynku japońskim.

Czarne wydanie tego gatefold z 69(Jap.) wyszło w Europie stosunkowo późno, bo dopiero na MOVLP2697, wcześniej były wydania US (2005 na Columbia) (w 1996 był CD japoński - też go mam). Wcześniej w obiegu kolekcjonerskim (tzw trade legit - legalnym, bo to nagrania live i off stock, podlegające wymianie kolekcjonerskiej z zakazem handlu) funkcjonowały kompletne sesje koncertów japońskich z Riversem (posiadam ów komplet, jakość taka_Se, ale historycznie b.wartościowe sesje).

Na SOLP 162 prezentowanej na discogsie widzę cenę Y2200, moja ma nadruk Y2000, być może jest nieco wcześniejsza, a może to wersja dla biednych/? :)

Hmm z drugiej strony trochę szkoda, że Sam Rivers nie nagrał nic studyjnie z Milesem Davisem. Byłby czad!
Dark jak ja lubię twoje posty 😁w tym temacie. Nie trzeba encyklopedii. Gratuluję wiedzy :clap:
Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Aha właśnie chłopaki, bo z pustej głowy daję, więc jeśli ktoś ma uzupełnienia lub poprawki to śmiało, pse. Sprawdziłem tylko discogsa, bo mi ta cena coś nisko wyglądała.

W uzupełnieniu:
w ogóle to Tony Williams grał "na boku" z Riversem, choć Miles był jego Bogiem i mentorem* to jednak miał dość mocne ciągotki free i free jazzowe (np nagrania z McLaughlinem). Stąd samo plecenie Milesowi kolegi ze sceny alternatywnej wówczas.

*
tak, bo to on odkrył Tonyego jako nastolatka jeszcze, ten zaś zrewanżował mu się potem 'odkryciem' uderzenia w ramkę werbla, co Miles uwielbiał w sekcji rytmicznej i prosił Tonyego by to robił. Samo uderzenie, wcześniej nieznane w strukturze aranżacji i uważane za błąd w sztuce kupiło potem wielu drummerów jazzowych, a w konsekwencji i rockmanów.
Awatar użytkownika
piotrjazz

Miles Davis Neferetiti
https://www.discogs.com/release/2510470 ... -Nefertiti

W porównaniu z Mofi jest wiadomo mniejsza dynamika i generalnie inna szkoła dźwięu,
no ale jednak tam jest w dodatku 45rpm ;)
Ale i tak brzmi super :clap: :clap: :clap:

Powtórzę to po raz n-ty , Miles z tej serii to prawdziwe perełki i sensowna alternatywa dla Mofi. :mrgreen:
A stosunek jakości do ceny najlepszy. :clap:
20221112_105313.jpg
Awatar użytkownika
piotrjazz

To na drugą nóżkę ;)

Miles Davis Sorcerer
https://www.discogs.com/release/2510466 ... s-Sorcerer
20221112_105750.jpg
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

:clap: :clap: :dance:
Tego psa do każdej płyty dołączają? ..to ci Japońce
piotrjazz pisze:
12 lis 2022, 12:29
A stosunek jakości do ceny najlepszy.
Piotr to ile to wychodzi teraz? No bo Y4000, a przesyłka skąd? 132 pln +100%? Tyle chodzą u nas jak są.
Aha, jak bez psa się bierze to taniej będzie? :)

Tak się zastanawiałem czy sobie Monka nie zassać, ale to płyta solo, a kilka mam.. to raczej wolę coś innego. Eh.. jednak ten Evans z piano elektrycznym nie za bardzo mi odpowiada. No to sobie ponarzekałem :lol: 8-)
Awatar użytkownika
piotrjazz

darkman pisze:
12 lis 2022, 14:03

Piotr to ile to wychodzi teraz? No bo Y4000, a przesyłka skąd? 132 pln +100%? Tyle chodzą u nas jak są.
Aha, jak bez psa się bierze to taniej będzie? :)
cdjapan.co.jp tam kupuję. Sprawdzilem do Polski jedna płyta poczta rejestrowana to 1400 yen.
Pod każdą płyta jest kalkulator przesyłki.
Nierejestrowanej nie bierz bo nie odpowiadają w razie czego ;)
Ja staram się brać 4 szt i biore FedEx.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

No wiem. Rejestrowana. Tnx.
CdJapan wydało Evans Trio '65? Hiba nje?!
Bo właśnie polewamy z Mejwem z jednego opisu stanu technicznego kolesia na discogsie.. :o (wersja AP). Napisał, że ma lepsze Waxtajmy :D
Awatar użytkownika
piotrjazz

Tu jest cała lista aktualna. Kolejne pewnie będą na wiosnę a potem na jesieni chyba.

Jazz Analog Legendary Collection
https://www.discogs.com/label/1911233-J ... Collection
Awatar użytkownika
SimonTemplar

Post autor: SimonTemplar »

darkman pisze:
12 lis 2022, 11:55
:clap: i dla takich właśnie wpisów warto wchodzić na to forum! Darku rządzisz :handgestures-thumbupright:
piotrjazz pisze:
12 lis 2022, 13:22
To na drugą nóżkę
Miles Davis Sorcerer
To Lubię! A nawet uwielbiam :pray: Przytulił bym lub chociaż posłuchał w celach poznawczych. Fakt jest taki że Mofiki wymiatają ale alternatywy jak widać i pewnie słychać wcale nie są złe :clap: polecam od siebie USaja ori 1st pressa - miażdży :mrgreen:

Z nieukrywaną przyjemnością zapodaję oto taki albumik
Bobby Hutcherson - Components
77B57709-5B08-4BD8-ACF1-FE68E0B3DB39.jpeg
https://www.discogs.com/release/2019718 ... Components

To mój numero uno Bobbiego. Mega line-up, żywe legendy: Hancock, Carter, Chambers. Trzymam kciuki( i to mocno) aby chłopaki odpowiedzialne za Tone Poet to wydali :pray: Jest słabo obecnie z dostępnością tego albumu. Było wydanie Blue Note 75 ale nie jest tego wiele do zgarnięcia z rynku wtórnego o ile w ogóle. Ptaszki ćwierkają że BN75 2015 to petarda więc w razie poszukiwań warto patrzeć w tą stromę. Moje to Division of Liberty. Odsłuchowo palce lizać ;)

:clap: :clap: :clap: :clap:
Jeszcze raz biję brawo wszystkim kolegom, forumowiczom za konkretne, ciekawe, pouczające, kulturalne i na temat! wpisy. Za dzielenie się ot tak wiedzą, którą NIE łatwo się zdobywa samodzielnie :eusa-naughty: Wartość edukacyjna ma tu ogromne znaczenie. Wnosicie jakość a nie bylejakość w to forum. Nie tylko w tym temacie. Warto mieć świadomość i pamiętać że wpisy są czytane nie tylko przez nas samych ale i tysiące innych osób w Polsce. Dzięki :clap: :handgestures-salute:
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

piotrjazz pisze:
12 lis 2022, 15:40
Jazz Analog Legendary Collection
:!: , A no to mamy jasność @Mejw, Evansy są dwa Live in Tokyo i ten niebieski BE z piano i e_piano; Trio'64 i '65 to AP i nic nie jest zdublowane.
No fajnie, trzba sledzić co dalej planują.
SimonTemplar pisze:
12 lis 2022, 16:17
piotrjazz pisze: ↑
dzisiaj, 13:22
To na drugą nóżkę
Miles Davis Sorcerer

To Lubię! A nawet uwielbiam :pray: Przytulił bym lub chociaż posłuchał w celach poznawczych. Fakt jest taki że Mofiki wymiatają ale alternatywy jak widać i pewnie słychać wcale nie są złe :clap: polecam od siebie USaja ori 1st pressa - miażdży :mrgreen:
No niestety 1ki obecnie nie mam. Sprawdziłem stan posiadania i mam niezadowalający mnie egzemplarz więc pewnie nadprogramowo kupię tego nowego AJ jak Piotr, jednak.. bo Q potem nie będzie. O jaki ja nieszczęśliwy :(
SimonTemplar pisze:
12 lis 2022, 16:17
Było wydanie Blue Note 75 ale nie jest tego wiele do zgarnięcia
No pewnie Blis ma, chomik jeden! ;) , muszę go w końcu najechać i mu tam porządek w tych płytach zrobić, bo gość sobie nie radzi :lol: .. BTW wczoraj wyciągnąłem ze zdumieniem jakiegoś max odlotowego Andrew Hilla z Dolphym..na BN i tak kombinuję: Skąd ja to mam? Hmmm.. no i mnie olśniło - od Blisa przecież. Zapomniałem o niej, bo wsadziłem w przegrodę Erica Dolphiego, a płyta jest z tych cudownie zajebistych. No cóż poza współczesną Marilin Crispell to jedyny pianista wprost porównywany stylistycznie z Cecilem Taylorem, a od tego się nie da uciec. Opium dla mojego ucha.

Ciekawie się zapowiada ta seria japońska. Gdy tylko nazbieram 4 szt., to kaman. Na razie mam dwie na uwadze, ale się zastanawiam. No generalnie to zemsta urodzaju, bo jest nowy Jarrett (Bordeaux, którego nie mam), nowy Avisahi_C, wypadałoby nową Barber w Q drogą nabyć.. czemu jej płyty są takie drogie/?/.. to jakaś zemsta fenomenu chyba i kupa innych zapowiedzi aż strach się bać :) Może się na łyżwy przerzucić? Taniej jest, a zima za pasem.
ODPOWIEDZ