OK
JAZZ CAFE - czego słuchamy
- daru0105
Re: JAZZ CAFE - czego słuchamy
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- piotrjazz
Dave Pike Quartet Pike's Peak
https://www.discogs.com/release/2510475 ... Pikes-Peak
Nieukrywam ,że kupiłem dla Billa Evansa
no zbieram tę serię.
Świetnie nagrana , czasami aż za bardzo, słuchając zawodzenia lidera
Od razu skojarzenia mam z chrząkającym Jarrettem
Tak czy siak dla Evansa warto.
https://www.discogs.com/release/2510475 ... Pikes-Peak
Nieukrywam ,że kupiłem dla Billa Evansa
Świetnie nagrana , czasami aż za bardzo, słuchając zawodzenia lidera
Od razu skojarzenia mam z chrząkającym Jarrettem
Tak czy siak dla Evansa warto.
Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
- Squonk_94

Jako że dopiero co rozpocząłem przygodę z vinylami, stwierdziłem że będzie to dobry argument żeby ponownie podjąć próbę wejścia w świat jazzu - stąd klasyczne album na dziś.
Amplituner - Referencyjne kable - Kolumny głośnikowe
DAC - Referencyjne kable - Kolumny głośnikowe aktywne
Telefon - Referencyjny kabel - Słuchawki
DAC - Referencyjne kable - Kolumny głośnikowe aktywne
Telefon - Referencyjny kabel - Słuchawki
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
O tak jedna z moich dwóch ulubionych płyt modalnych Shortera.Doskonały wybór Martin.martin.h pisze: ↑10 lis 2022, 22:17Wayne Shorter - Adam's Apple
https://www.discogs.com/release/2424137 ... dams-Apple
Uwielbiam,
Z Shorterem jest trochę jak z Birdem - warto każdy oddech.
Jak się uda to zapoznaj się jeszcze z czymś z Brianem Blade (dr). Okres znacznie późniejszy, za to bardziej dojrzały i u Wayne więcej partii na sopranie, co daje nieco inną estetykę. Ogólnie czad!
- darkman
- Kontakt:
Miles in Tokyo, CBS Sony SOPL 162, July 14, 1962 Khoseinenkin Hall, Tokyo.
Z Riversem na tenorze, bostoński tenorzysta udergroundowy którego Davis zaangażował na tour japoński (z rekomendacji Tonny'ego) w oczekiwaniu na zakończenie kontraktu Shortera (jeśli dobrze pamiętam to u Art Blackeya). Krótka współpraca na 3 koncertach bodaj Tokyo, Kyoto i coś.. nie pamiętam. Miles nie był jakoś specjalnie zadowolony (wg. biografii), ale tajemnicą poliszynela jest to, że Rivers miał inne plany. Ot chciał grać loft i free. Poszedł więc w swoją stronę i dobrze, bo nagrał wiele genialnego materiału.
Moje, prezentowane wydanie jest z 1972 roku. Wcześniej Sony wydało LP 1969 w Japonii, ale płyta była objęta ówczesnym zakazem eksportu i funkcjonowała tylko na rynku japońskim.
Czarne wydanie tego gatefold z 69(Jap.) wyszło w Europie stosunkowo późno, bo dopiero na MOVLP2697, wcześniej były wydania US (2005 na Columbia) (w 1996 był CD japoński - też go mam). Wcześniej w obiegu kolekcjonerskim (tzw trade legit - legalnym, bo to nagrania live i off stock, podlegające wymianie kolekcjonerskiej z zakazem handlu) funkcjonowały kompletne sesje koncertów japońskich z Riversem (posiadam ów komplet, jakość taka_Se, ale historycznie b.wartościowe sesje).
Na SOLP 162 prezentowanej na discogsie widzę cenę Y2200, moja ma nadruk Y2000, być może jest nieco wcześniejsza, a może to wersja dla biednych/?
Hmm z drugiej strony trochę szkoda, że Sam Rivers nie nagrał nic studyjnie z Milesem Davisem. Byłby czad!
Z Riversem na tenorze, bostoński tenorzysta udergroundowy którego Davis zaangażował na tour japoński (z rekomendacji Tonny'ego) w oczekiwaniu na zakończenie kontraktu Shortera (jeśli dobrze pamiętam to u Art Blackeya). Krótka współpraca na 3 koncertach bodaj Tokyo, Kyoto i coś.. nie pamiętam. Miles nie był jakoś specjalnie zadowolony (wg. biografii), ale tajemnicą poliszynela jest to, że Rivers miał inne plany. Ot chciał grać loft i free. Poszedł więc w swoją stronę i dobrze, bo nagrał wiele genialnego materiału.
Moje, prezentowane wydanie jest z 1972 roku. Wcześniej Sony wydało LP 1969 w Japonii, ale płyta była objęta ówczesnym zakazem eksportu i funkcjonowała tylko na rynku japońskim.
Czarne wydanie tego gatefold z 69(Jap.) wyszło w Europie stosunkowo późno, bo dopiero na MOVLP2697, wcześniej były wydania US (2005 na Columbia) (w 1996 był CD japoński - też go mam). Wcześniej w obiegu kolekcjonerskim (tzw trade legit - legalnym, bo to nagrania live i off stock, podlegające wymianie kolekcjonerskiej z zakazem handlu) funkcjonowały kompletne sesje koncertów japońskich z Riversem (posiadam ów komplet, jakość taka_Se, ale historycznie b.wartościowe sesje).
Na SOLP 162 prezentowanej na discogsie widzę cenę Y2200, moja ma nadruk Y2000, być może jest nieco wcześniejsza, a może to wersja dla biednych/?
Hmm z drugiej strony trochę szkoda, że Sam Rivers nie nagrał nic studyjnie z Milesem Davisem. Byłby czad!
- kukiz 30
Dark jak ja lubię twoje postydarkman pisze: ↑12 lis 2022, 11:55Miles in Tokyo, CBS Sony SOPL 162, July 14, 1962 Khoseinenkin Hall, Tokyo.
Na SOLP 162 prezentowanej na discogsie widzę cenę Y2200, moja ma nadruk Y2000, być może jest nieco wcześniejsza, a może to wersja dla biednych/?![]()
Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
- darkman
- Kontakt:
Aha właśnie chłopaki, bo z pustej głowy daję, więc jeśli ktoś ma uzupełnienia lub poprawki to śmiało, pse. Sprawdziłem tylko discogsa, bo mi ta cena coś nisko wyglądała.
W uzupełnieniu:
w ogóle to Tony Williams grał "na boku" z Riversem, choć Miles był jego Bogiem i mentorem* to jednak miał dość mocne ciągotki free i free jazzowe (np nagrania z McLaughlinem). Stąd samo plecenie Milesowi kolegi ze sceny alternatywnej wówczas.
*
tak, bo to on odkrył Tonyego jako nastolatka jeszcze, ten zaś zrewanżował mu się potem 'odkryciem' uderzenia w ramkę werbla, co Miles uwielbiał w sekcji rytmicznej i prosił Tonyego by to robił. Samo uderzenie, wcześniej nieznane w strukturze aranżacji i uważane za błąd w sztuce kupiło potem wielu drummerów jazzowych, a w konsekwencji i rockmanów.
W uzupełnieniu:
w ogóle to Tony Williams grał "na boku" z Riversem, choć Miles był jego Bogiem i mentorem* to jednak miał dość mocne ciągotki free i free jazzowe (np nagrania z McLaughlinem). Stąd samo plecenie Milesowi kolegi ze sceny alternatywnej wówczas.
*
tak, bo to on odkrył Tonyego jako nastolatka jeszcze, ten zaś zrewanżował mu się potem 'odkryciem' uderzenia w ramkę werbla, co Miles uwielbiał w sekcji rytmicznej i prosił Tonyego by to robił. Samo uderzenie, wcześniej nieznane w strukturze aranżacji i uważane za błąd w sztuce kupiło potem wielu drummerów jazzowych, a w konsekwencji i rockmanów.
- piotrjazz
Miles Davis Neferetiti
https://www.discogs.com/release/2510470 ... -Nefertiti
W porównaniu z Mofi jest wiadomo mniejsza dynamika i generalnie inna szkoła dźwięu,
no ale jednak tam jest w dodatku 45rpm
Ale i tak brzmi super
Powtórzę to po raz n-ty , Miles z tej serii to prawdziwe perełki i sensowna alternatywa dla Mofi.
A stosunek jakości do ceny najlepszy.
https://www.discogs.com/release/2510470 ... -Nefertiti
W porównaniu z Mofi jest wiadomo mniejsza dynamika i generalnie inna szkoła dźwięu,
no ale jednak tam jest w dodatku 45rpm
Ale i tak brzmi super
Powtórzę to po raz n-ty , Miles z tej serii to prawdziwe perełki i sensowna alternatywa dla Mofi.
A stosunek jakości do ceny najlepszy.
- piotrjazz
- darkman
- Kontakt:
Tego psa do każdej płyty dołączają? ..to ci Japońce
Piotr to ile to wychodzi teraz? No bo Y4000, a przesyłka skąd? 132 pln +100%? Tyle chodzą u nas jak są.
Aha, jak bez psa się bierze to taniej będzie?
Tak się zastanawiałem czy sobie Monka nie zassać, ale to płyta solo, a kilka mam.. to raczej wolę coś innego. Eh.. jednak ten Evans z piano elektrycznym nie za bardzo mi odpowiada. No to sobie ponarzekałem
- piotrjazz
cdjapan.co.jp tam kupuję. Sprawdzilem do Polski jedna płyta poczta rejestrowana to 1400 yen.
Pod każdą płyta jest kalkulator przesyłki.
Nierejestrowanej nie bierz bo nie odpowiadają w razie czego
Ja staram się brać 4 szt i biore FedEx.
- darkman
- Kontakt:
No wiem. Rejestrowana. Tnx.
CdJapan wydało Evans Trio '65? Hiba nje?!
Bo właśnie polewamy z Mejwem z jednego opisu stanu technicznego kolesia na discogsie..
(wersja AP). Napisał, że ma lepsze Waxtajmy 
CdJapan wydało Evans Trio '65? Hiba nje?!
Bo właśnie polewamy z Mejwem z jednego opisu stanu technicznego kolesia na discogsie..
- piotrjazz
Tu jest cała lista aktualna. Kolejne pewnie będą na wiosnę a potem na jesieni chyba.
Jazz Analog Legendary Collection
https://www.discogs.com/label/1911233-J ... Collection
Jazz Analog Legendary Collection
https://www.discogs.com/label/1911233-J ... Collection
- SimonTemplar
To Lubię! A nawet uwielbiam
Z nieukrywaną przyjemnością zapodaję oto taki albumik
Bobby Hutcherson - Components https://www.discogs.com/release/2019718 ... Components
To mój numero uno Bobbiego. Mega line-up, żywe legendy: Hancock, Carter, Chambers. Trzymam kciuki( i to mocno) aby chłopaki odpowiedzialne za Tone Poet to wydali
Jeszcze raz biję brawo wszystkim kolegom, forumowiczom za konkretne, ciekawe, pouczające, kulturalne i na temat! wpisy. Za dzielenie się ot tak wiedzą, którą NIE łatwo się zdobywa samodzielnie
- darkman
- Kontakt:
No fajnie, trzba sledzić co dalej planują.
No niestety 1ki obecnie nie mam. Sprawdziłem stan posiadania i mam niezadowalający mnie egzemplarz więc pewnie nadprogramowo kupię tego nowego AJ jak Piotr, jednak.. bo Q potem nie będzie. O jaki ja nieszczęśliwySimonTemplar pisze: ↑12 lis 2022, 16:17piotrjazz pisze: ↑
dzisiaj, 13:22
To na drugą nóżkę
Miles Davis Sorcerer
To Lubię! A nawet uwielbiamPrzytulił bym lub chociaż posłuchał w celach poznawczych. Fakt jest taki że Mofiki wymiatają ale alternatywy jak widać i pewnie słychać wcale nie są złe
polecam od siebie USaja ori 1st pressa - miażdży
![]()
No pewnie Blis ma, chomik jeden!SimonTemplar pisze: ↑12 lis 2022, 16:17Było wydanie Blue Note 75 ale nie jest tego wiele do zgarnięcia
Ciekawie się zapowiada ta seria japońska. Gdy tylko nazbieram 4 szt., to kaman. Na razie mam dwie na uwadze, ale się zastanawiam. No generalnie to zemsta urodzaju, bo jest nowy Jarrett (Bordeaux, którego nie mam), nowy Avisahi_C, wypadałoby nową Barber w Q drogą nabyć.. czemu jej płyty są takie drogie/?/.. to jakaś zemsta fenomenu chyba i kupa innych zapowiedzi aż strach się bać