Pocztówki dźwiękowe - technologia produkcji

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Pocztówki dźwiękowe - technologia produkcji

Post autor: vinylpiotrek »

Nigdy jakoś bardziej nie wnikałem w temat pocztówek dźwiękowych z punktu widzenia zbieracza, słuchacza.
Ale teraz patrząc na mnogość prywatnych wytwórni garażowych produkujących pocztówki, i jednocześnie tragiczny wtedy dostęp do jakiegokolwiek profesjonalnego sprzętu nasuwa się pytanie jak wytwarzano pocztówki i jak wyposażone były warsztaciki je produkujące.
Po pierwsze: na pewno część pocztówek, była bezpośrednio nacinana, ale zdaje się, ze niektóre nowsze są tłoczone z matryc. Więc nasuwają się następujące pytania:

Jaki był stosunek ilościowy nacinanych do tłoczonych mniej wiecej?

Czym nacinano pocztówki, bądź oryginały do wykonania matryc?

Czyżby sprzęt DIY?

Jak wykonywano matryce?

Czy możliwe, ze niektóre warsztaty tylko klepały z matryc kupionych od większej wytwórni, nie mając nacinarki?

Ktokolwiek coś wie, bardzo proszę :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Winters

Pocztówki dźwięk. - technologia produkcji i sprzęt nacinacyj

Post autor: Winters »

Słyszałem historię jakoby w zamierzchłych czasach na naszym łódzkim Górniaku pojawiał się pewien jegomość z tandemem dwóch gramofonów bazowanych na Bambino, z czego jeden był przerobiony na wycinarkę do pocztówek i mniej więcej na tym kończy się moja wiedza o tym formacie.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Pocztówki dźwięk. - technologia produkcji

Post autor: vinylpiotrek »

Zauważyłem, że niektóre bardziej zaawansowane pocztówki prywaciarskie z lat 70. są tłoczone z matryc wykonanych w oparciu o zapis nacięty na "blankach" firmy PYRAL, logo PYRAL, można odczytać z pocztówki.
Obrazek
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Pocztówki dźwięk. - technologia produkcji

Post autor: pan_winyl »

Bardzo zaciekawił mnie temat, zastanawiałem się nawet w jaki sposób można by ruszyć z tłoczeniem takich pocztówek w dzisiejszych czasach. Technologia poszła do przodu, teoretycznie można by pewnie wykorzystać drukarki 3D albo jakieś wytłaczarki. Że temat wciąż żyje przekonaliśmy się w ubiegłym roku kiedy wydano pierwszą od bardzo dawna pocztówkę dźwiękową (akcja Łona i Weber - wyślij sobie pocztówkę). Czy ktoś wpadł już na to jak dziś można by tłuc takie nośniki bez ponoszenia olbrzymich nakładów?
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
chrzan49

Re: Pocztówki dźwiękowe - technologia produkcji

Post autor: chrzan49 »

Zapomnij.Technologia 3 D jeszcze ma sporo do udoskonalenia.
Pocztówki to było czyste piractwo i w zasadzie grały jako tako na frezarce Bambino a jakośc byla fatalna .Ale w latach 60 było to jedyne zródlo z muzyką zachodnią albo Kapela Felka Dzierżanowskiego.Brrr.Pamietam że mozna bylo nagrać sobie zyczenia dla lubej więc raczej wycinane a potem naklejane na kartkę pocztową.
T
ODPOWIEDZ