Wielkie dzięki... zaoszczędziłem trochę kasy... jak sę nazbiera, będę Ci musiał pywko postawić...Wojtek pisze: ↑06 lut 2025, 19:45Szkoda pieniędzy.
Żel do igły - więcej szkody niż pożytku.
https://pl.aliexpress.com/item/1005007492568568.html
Jak czyścić płyty winylowe?
- krym61
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
-
zielmar
Panowie, jak wyczyścić płyte do której przykleiła się papierowa koperta? Ta koperta od środka jest czymś laminowana i niestety ten laminat jest też na płycie. Myłem już kilka razy w myjce z miksturą firumową, trochę pomogło ale nadal smaży a na stronie drugiej coś siedzi w rowku bo igła przeskakuje. Może spróbować czystym izpopropanolem ?
Denon DP-300F, Dual CS 491
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Rowek spróbuj "udrożnić" wykałaczką delikatnie.zielmar pisze: ↑22 cze 2025, 08:29Panowie, jak wyczyścić płyte do której przykleiła się papierowa koperta? Ta koperta od środka jest czymś laminowana i niestety ten laminat jest też na płycie. Myłem już kilka razy w myjce z miksturą firumową, trochę pomogło ale nadal smaży a na stronie drugiej coś siedzi w rowku bo igła przeskakuje. Może spróbować czystym izpopropanolem ?
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
-
zielmar
Nic z tego, jest tam jeszcze rysa w poprzek ścieżki więc raczej nic z tym nie zrobię. Kolejna "nowa" płyta z Empiku, która jest porysowana. Ostatni mój zakup w tym sklepie.

- Mawis
No to chyba możesz zwrócić?
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Sklep nie ponosi tu winy. Na Twoim miejscu wymieniłbym na inny egzemplarz.zielmar pisze: ↑22 cze 2025, 10:01Kolejna "nowa" płyta z Empiku, która jest porysowana. Ostatni mój zakup w tym sklepie.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
zielmar
Nie mam wyjścia, ciekawe czy przyjmą bo kupowałem stacjonarnie.
-
Starlord123
Metody czyszczenia płyt
Posiadam bardzo delikatny pędzelek do czyszczenia płyt, nośnik potraktowany tym pędzlem ma na powierzchni zero kurzu. Mam pytanie, czy przed usunięciem kurzu tym pędzelkiem, potraktować dodatkowo płytę szczotka węglowa?
- Mawis
Szczoteczki carbonowe są od jakiegoś czasu juz passe...wiec raczej nieStarlord123 pisze: ↑05 wrz 2025, 12:13Posiadam bardzo delikatny pędzelek do czyszczenia płyt, nośnik potraktowany tym pędzlem ma na powierzchni zero kurzu. Mam pytanie, czy przed usunięciem kurzu tym pędzelkiem, potraktować dodatkowo płytę szczotka węglowa?
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
-
Starlord123
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Po co? Skoro jedno i drugie to szorowanie na sucho. Użyj tego które Tobie daje lepsze rezultaty.Starlord123 pisze: ↑05 wrz 2025, 12:13Mam pytanie, czy przed usunięciem kurzu tym pędzelkiem, potraktować dodatkowo płytę szczotka węglowa?
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Obywatel
Czy to pędzelek instalowany na takim pantografie, który śledzi płytę podczas słuchania?
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Obi sam jesteś pantograf
, masz na myśli prawdopodobnie ramię magnetyczne montowane na plincie/płycie.
Te śledzące to nieco inna bajka. Mają ciężarek wyważający i ustawia się je w zasadzie bezkontaktowo. Karbonisage ma zbierać elektroodpad na skraju kontaktu z mediami, a właściwie bez tegoż.
Pędzelki na osłonie korpusu wkładki to jeszcze inna bajka i te są kontaktowe (należy uwzględniać w nacisku igły).
Szczotka ręczna carbon saute zaś, to sprzęt pracujący "nad płytą", należ zminimalizować odległość od nośnika gdzie kontakt bezpośredni nie jest wskazany. Toto zasysa drobiny kurzu w locie i jest mało skuteczne, al jakoś tam jest.
Nosnik winylowy należy po prostu umyć w roztworze IPA/Tetental/Demineralka, a następnie "osączyć" grawitacyjnie. To najprostsza metoda i dość skuteczna. Pozostałości tego procesu już na płycie osuszonej można złapać własnie carbonem.
ALE generalnie tak, odchodzi się od tego rodzaju czyściwa.
Cóż, należy uznać tę Bambusową (od nick Pawła zwaną 'grabarką') za najbardziej obecnie efektywną do odśmiecania ręcznego na zasadzie doraźnej, co i tak nie załatwia sprawy do końca, ale ten rodzaj szczoteczki jest bardzo dobry.
Pamiętajmy jednak, że owa metoda desyfilizacji ma charakter jedynie doraźny na szybko dla albumów, które i tak są przeznaczone do konkretnej higieny już 'na sportowo'.
Zależy ci na nośniku - dbaj o niego, bo nie ma się co samemu robić w konia, że karbonisage zastąpi wzmiankowany proces.
Te śledzące to nieco inna bajka. Mają ciężarek wyważający i ustawia się je w zasadzie bezkontaktowo. Karbonisage ma zbierać elektroodpad na skraju kontaktu z mediami, a właściwie bez tegoż.
Pędzelki na osłonie korpusu wkładki to jeszcze inna bajka i te są kontaktowe (należy uwzględniać w nacisku igły).
Szczotka ręczna carbon saute zaś, to sprzęt pracujący "nad płytą", należ zminimalizować odległość od nośnika gdzie kontakt bezpośredni nie jest wskazany. Toto zasysa drobiny kurzu w locie i jest mało skuteczne, al jakoś tam jest.
Nosnik winylowy należy po prostu umyć w roztworze IPA/Tetental/Demineralka, a następnie "osączyć" grawitacyjnie. To najprostsza metoda i dość skuteczna. Pozostałości tego procesu już na płycie osuszonej można złapać własnie carbonem.
ALE generalnie tak, odchodzi się od tego rodzaju czyściwa.
Cóż, należy uznać tę Bambusową (od nick Pawła zwaną 'grabarką') za najbardziej obecnie efektywną do odśmiecania ręcznego na zasadzie doraźnej, co i tak nie załatwia sprawy do końca, ale ten rodzaj szczoteczki jest bardzo dobry.
Pamiętajmy jednak, że owa metoda desyfilizacji ma charakter jedynie doraźny na szybko dla albumów, które i tak są przeznaczone do konkretnej higieny już 'na sportowo'.
Zależy ci na nośniku - dbaj o niego, bo nie ma się co samemu robić w konia, że karbonisage zastąpi wzmiankowany proces.
- Obywatel
Miałem na myśli pantograf trolejbusowy, nie tramwajowy
Czyli pałąk krótko mówiąc 
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Dostałem ostatnio paczkę płyt z Japonii. Pięknie umyte, w nowych koszulkach do których zaraz po umyciu były wpakowane, bo nie ma na nich ani paproszka, no i po wyjęciu ciągną kurz jak głupie. Także i tak będę musiał je umyć w swoim zakresie i przepakować do nowych koszulek bo nie wiem kto winny.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.