Jazz Salon Niezależnych (Odrzuconych)
- Renia239
- Gramofon: Technics 1210 M5G
Re: Jazz Salon Odrzuconych
Dzięki darkman za info, szczególnie w dotyczące vol 2, tak się właśnie zastanawiałem skoro jest vol 1 to musi być vol 2 

Technics Sl1210 m5g- Denon Dl103, AT vm 95EN , Lehmann Decade ,Creek 50A, Dali Helicon 300mk2
Technics Sl1000c - Denon Dl 103, Lehmann BC SE2, Musical Fidelity M6 si, Triangle Antal EZ
Technics Sl1000c - Denon Dl 103, Lehmann BC SE2, Musical Fidelity M6 si, Triangle Antal EZ
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
No i jest
nie posiadam, bo lubię Elingtona jednak wolę w małych składach. Np na oplutym tutaj przez wszystkich trio wydanym na Blue Note. A mnie się podoba akurat i płytę mam w stanie słuchalnym spoko, jakoś bez kiksów i słabości w sumie.
BTW jak słychać, widać i czuć zresztą The Palza koresponduje synergicznie z Kind Of Blue bezsprzecznie. Tym bardziej warto mieć, a że takie uroki starej taśmy i kotletowej trochę sali pod względem nagłośnienia, to detal. Fajny dokument i słucha się z otwartą gębą. Akustyczne brzmienie i same sławy. Czy można chcieć więcej?
BTW trochę mnie onieśmiela to ewentualne kupowanie wydań audiofilskich współcześnie i oczywiście piekielnie drogich.
To taka psychologia tłumu trochę i swego rodzaju fetysz. Nie będzie lepiej, będzie gorzej. Z moich doświadczeń wynika jw, że każda kolejna 'masteryzacja' tego materiału robi krzywdę oryginalnemu wydaniu. W tym wypadku porzekadło "lepiej już było Panowie", sprawdza się piramidalnie. Ucho od śledzia, zatem!

BTW jak słychać, widać i czuć zresztą The Palza koresponduje synergicznie z Kind Of Blue bezsprzecznie. Tym bardziej warto mieć, a że takie uroki starej taśmy i kotletowej trochę sali pod względem nagłośnienia, to detal. Fajny dokument i słucha się z otwartą gębą. Akustyczne brzmienie i same sławy. Czy można chcieć więcej?
BTW trochę mnie onieśmiela to ewentualne kupowanie wydań audiofilskich współcześnie i oczywiście piekielnie drogich.
To taka psychologia tłumu trochę i swego rodzaju fetysz. Nie będzie lepiej, będzie gorzej. Z moich doświadczeń wynika jw, że każda kolejna 'masteryzacja' tego materiału robi krzywdę oryginalnemu wydaniu. W tym wypadku porzekadło "lepiej już było Panowie", sprawdza się piramidalnie. Ucho od śledzia, zatem!

-
- darkman
- Kontakt:
Bielska Zadymka Jazzowa od 15 listopada. Interesujący program.
m.in. Maria Schneider Big Band.
Jedna z trzech charyzmatycznych i wybitnych leaderek bigbandowych obok Carli Balay i Toshiko Akyoshi.
Niestety jej płyty są trudno dostępne, a jeśli już to na zamówienie i niechętny czas oczekiwania.
Zamierzam się wybrać o ile logistyka mi pozwoli na BZJ. Generalnie warto posłuchać na jakimś streamie, polecam bo warto.
Prezentowanej płyty słucham dość często, jest na półce tzw podręcznej u mnie. Świetne aranże, dobrze się słucha klasycznych passage orkiestrowych w nowoczesnej odsłonie liderki.
Niestety mam tylko jedną pozycję z roku 2000. Ogólnie z płytami LP jest jeszcze gorzej niż z CD.
Jeśli ktoś coś znajdzie to pse o info na Pw.
Jedna z trzech charyzmatycznych i wybitnych leaderek bigbandowych obok Carli Balay i Toshiko Akyoshi.
Niestety jej płyty są trudno dostępne, a jeśli już to na zamówienie i niechętny czas oczekiwania.
Zamierzam się wybrać o ile logistyka mi pozwoli na BZJ. Generalnie warto posłuchać na jakimś streamie, polecam bo warto.
Prezentowanej płyty słucham dość często, jest na półce tzw podręcznej u mnie. Świetne aranże, dobrze się słucha klasycznych passage orkiestrowych w nowoczesnej odsłonie liderki.
Niestety mam tylko jedną pozycję z roku 2000. Ogólnie z płytami LP jest jeszcze gorzej niż z CD.
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
cos takiego znalazłem: https://www.amazon.pl/Maria-Schneider-S ... B07921HBLP
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- kinky
- Gramofon: Philips 5877
Na spotify i tidalu też słabiutko, przeszukałem z ciekawości. Pojedyncze utwory.
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
- darkman
- Kontakt:
To widziałem, fajne bo podwójne i tanie CD.bms01pl pisze: ↑03 lis 2023, 12:18cos takiego znalazłem: https://www.amazon.pl/Maria-Schneider-S ... B07921HBLP
- Cracker
A Handful Of Modern Jazz
Bird, Dizzy, Prince of Darkness, Bags, JJ i Max Roach.
Czegóż trzeba więcej ?
Bird, Dizzy, Prince of Darkness, Bags, JJ i Max Roach.
Czegóż trzeba więcej ?
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Kilka znalazlem tutajdarkman pisze: ↑03 lis 2023, 10:57Bielska Zadymka Jazzowa od 15 listopada. Interesujący program.
https://www.amazon.com/CDs-Vinyl-Maria- ... +Schneider
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
----------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
----------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- jaca1970
- Gramofon: JVC Ql-Y3F
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
- martin.h
- Gramofon: Technics SL-1600MK2
EABS meets Jaubi. Dla mnie najlepsza tegoroczna płyta i najlepsza w ich karierze, to że Panowie nie boją się eksperymentów z jazzem wiadomo już od debiutu poświęconego Krzysztofowi Komedzie. Aż z niecierpliwością czekam na ich interpretację Purple Sun Tomasza Stańko, a to już prawdopodobnie w przyszłym roku 

Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
- Cracker
Bardzo dobra.
Bluesowa. Nawet podśpiewują.
Ale nie wiem kto. Pewnie Bird bo chyba nie Miles.

Just take those old records off the shelf
- darkman
- Kontakt:
Możliwe, że Max Roach. Lubił rytmizować też głosem. Czasem widać to na starych nagraniach. Z drugiej strony to soliści raczej odpoczywają poza swoim setem, ale mikrofon jest wówczas wolny i jeśli stoją przy nim to też możliwe. W erze be bopu to i Dizz czasem coś ziewał do mikrofonu.
Miles to muł generalnie, więc raczej nie on.*
Natomiast perkusja w tamtym czasie była nagłaśniana również od góry ze strony talerzy, frontalnie wiec głos drummera przebijał się on air w każdej chwili, jeśli coś nawet mruczał.
Typowe sesje z wokalem miały osobnych wokalistów jak np Birdland (Joe Caroll) czy Royall Roost. No ciekawostka, a płyta fajna.
* mam takie wydawnictwo Definitive Records Miles Davis Vocalist Sessions, wszystkie sesje Milesa z vokalistami (tylko na CD się ukazało), fajny materiał poglądowy. Obawiałem się kiedyś, zamawiając w ciemno gdzieś na początku wieku, że będą przynudzać ale nie to świetny materiał dokumentalny. Miles tylko gra, ale gdzie zapamiętałem jego pojękiwanie i to bodaj jakieś sesje z okresu parkerowskiego. Tych nagrań mam całość i pewnie kiedyś sprawdzę.
- martin.h
- Gramofon: Technics SL-1600MK2
Z kolejnej promki na Amazonie, mam już Black Fire z Tone Poet i żałuję, że nie jest na odwrót bo Point of Departure jest lepsza
Trochę obawiałem się czytając o znieksztalceniach, ale poza kilkudziesięcioma sekundami w pierwszym utworze jest ok.

Trochę obawiałem się czytając o znieksztalceniach, ale poza kilkudziesięcioma sekundami w pierwszym utworze jest ok.
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
- darkman
- Kontakt:
Tego nie kupowałwm, bo mam epokę, może nawet 1st. Nagrane jest OK, bez defektów.
Wydaje mi się ten album pierwszorzędny, ale i pozostałe są interesujące jako, że pianista z estetyki taylorowskiej, to bardzo dla mnie przekonywujący. No i te składy jednak, klasa.