Okablowanie ramienia

Jak to wszystko połączyć?
slawomir273
Posty: 30
Rejestracja: 04 lip 2012, 17:33

Okablowanie ramienia

Post autor: slawomir273 » 11 lip 2016, 14:24

Proszę o poradę jakie użyć kabelki do wymiany w ramieniu Thorens TD160

Awatar użytkownika
klin
Posty: 1573
Rejestracja: 12 kwie 2014, 23:36
Gramofon: Thorens 125 MK II
Lokalizacja: Wrocław

Re: Okablowanie ramienia

Post autor: klin » 11 lip 2016, 14:35

Jest pare wątków na ten temat u nas - poszukaj. Można kupić gotową licę nawojową w bawełnie albo samemu pleść przewody. Ja sobie sam plotłem - trochę zabawy z tym jest ale frajda wielka ;) Można też kupić gotowe przewody...

Awatar użytkownika
klin
Posty: 1573
Rejestracja: 12 kwie 2014, 23:36
Gramofon: Thorens 125 MK II
Lokalizacja: Wrocław

Re: Okablowanie ramienia

Post autor: klin » 11 lip 2016, 14:38


Awatar użytkownika
darkman
Posty: 5102
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina v.2.0
Lokalizacja: Topanga Corral

Re: Okablowanie ramienia

Post autor: darkman » 11 lip 2016, 15:28

Sławomir ta siódemka jest OK, ja mam 0.6 bez osłony plecioną w TP16 bezpośrednio do pinów wkładki i nie polecam, jak dla mnie za cienka. Też będę zmieniał na tę w bawełnie. (samo połączenie bezpośrednie jest OK, ale musiałbyś usunąć konektor pomiędzy ramieniem a headshellem - generalnie odradzam taką operację, choć sam mam tak zrobione.
Jeśli będziesz też zmieniał połączeniowe do pre, to zwróć uwagę na długość. Krótkie, ale bez przesady, bo potem jest kłopot z usytuowaniem phono pre, itd..
Bird & Miles Lives!
Sony PS-X60, Nuda Dual Mono MM-MC, Saba PSP 350, Cambridge Audio Azur 540p, Step-Up MC Sony HA-T10

slawomir273
Posty: 30
Rejestracja: 04 lip 2012, 17:33

Re: Okablowanie ramienia

Post autor: slawomir273 » 11 lip 2016, 21:39

Tego konektora też nie mam jak kupiłem już go nie było.A czemu odradzasz usunięcie?
A jakie kupić przewody żeby upleść samemu?

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 23952
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Okablowanie ramienia

Post autor: Wojtek » 11 lip 2016, 21:44

Sławomir, pewnie nie zwróciłeś uwagi ale już na pierwszej strony działu masz dwa obszerne tematy co do wymiany okablowania ramienia.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 5102
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina v.2.0
Lokalizacja: Topanga Corral

Re: Okablowanie ramienia

Post autor: darkman » 11 lip 2016, 22:29

Usunięcie moim zdaniem poza zaletami - np mniej połączeń konektorowych itp (nie o tym teraz), daje w pewnym sensie wady:
- zmniejszenie ciężaru ramienia w ogóle (co można zrównoważyć np prowadzeniem dystansu licy w rurce ramienia przewlekając ją przez oringi - 2-4 oringi dadzą mniej więcej równowagę odjętej wagi pinkonektora),
- ten tzw tip TP60 zmienia założenie konstrukcji gramofonu, który miał pseudo odłączany zasadniczo headshell po wyjęciu blokady bolca,
- po jego wykonaniu, jeśli chcemy mieć koszyk osobno do dedykowanych czynności, konieczne jest odłączenie zacisków przewodów z pinów wkładki,
- taka jak wyżej pozycja kabli w zasadzie komplikuje zachowanie ustalonych dystansów kabli, jak ma to miejsce w headshellu typowo non fixed czyli "odkręcalnym" - oczywiście stabilność układu z zablokowanym bolcem i nie zdejmowalnym koszyczkiem wydaje się być lepsza dla geometrii, ale z mojej praktyki jest dość kłopotliwa przy wymianie wkładki,

Reasumując, zysk z poprawy fabryki wydaje się znikomy, a w stosunku do ergonomii układu, wątpliwy.
Niewątpliwa zaleta, to rzecz jasna brak połączeń pośrednich na odcinku wkładka-ramię-wyjście.

Cyt:
@"Sławomir -> jakie kupić przewody":
Nie wiem czy pytasz o sygnałowe? Jeśli tak to ja mam:
Co do kabla sygnałowego mam Schulz DK4 z wtykami Neutrik 373. W wątkach kablowych masz różne dobre wersje i opisy, ja mam wg opisu i rysunków Ahai.
Bird & Miles Lives!
Sony PS-X60, Nuda Dual Mono MM-MC, Saba PSP 350, Cambridge Audio Azur 540p, Step-Up MC Sony HA-T10