Pioneer PL30L II i wymiana wkładki

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Masiuss
Gramofon: Pioneer PL30L II

Pioneer PL30L II i wymiana wkładki

Post autor: Masiuss »

Dzień dobry wszystkim,

Przepraszam z góry za moje niedoinformowanie i ewentualne gafy :) dopiero zaczynam iść w kierunku analogu.

Od niedawna jestem posiadaczem gramofonu Pioneer PL30L II (w komplecie proste ramię oraz S) Na obecną chwilę mam zamontowane proste ramie z wkładką MM PC330, dodatkowo tak jak napisałem w zestawie mam cięższe ramię w kształcie S oraz oryginalny headshell Pioneer (to jest chyba PP-303 patrząc po zdjęciach). Rozważam zmianę wkładki, i chciałem zamontować wkładkę DL-103. Proszę o pomoc czy z tym ramieniem i headshellem będzie to współgrało czy wypada zamontować coś cięższego ?
Dane gramofonu:
https://audio-database.com/PIONEER-EXCL ... lii-e.html

Reszta toru: wzmacniacz Denon PMA1500ae (podobno właśnie bardzo fajnie gra z wkładką Denona), Elac Vale 407

Dziękuję za wszelkie informacje :)
Awatar użytkownika
haleem
Gramofon: Pioneer PL30 II

Re: Pioneer PL30L II i wymiana wkładki

Post autor: haleem »

Ta wkładka woli cięższe headshelle - patrz
viewtopic.php?t=21141
Twój headshell to chyba 7g więc nie będzie optymalnie
Nad M33, Tannoy Precision 6.4 Pioneer PL-30L II Denon DL 103, Sumiko Blue Point 2, Nagaoka MP200
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Masiuss pisze:
06 gru 2024, 11:39
z wkładką MM PC330
Masiuss pisze:
06 gru 2024, 11:39
i chciałem zamontować wkładkę DL-103
Zasadnicze pytanie: dlaczego zmiana i dlaczego na DL103?

Mogę Tobie sprzedać DL103, ale dobrze by było pierw ustalić czy to w ogóle ma sens :D
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Masiuss

Cześć,

Zmiana bardziej z czystej ciekawości dźwięku z wkładki MC a dwa nie znam przebiegu obecnej igły wiec wypadałoby na coś zmienić a DL-103 (ewentualnie DL-103R) to wybór może podyktowany połączeniem z moim wzmacniaczem i przeczytaniem sporo informacji że to właśnie dobre połączenie. Ale nie jestem zamknięty na tą wkładkę, możecie polecić jakieś inne wkładki w takim budżecie ? :)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Masiuss pisze:
09 gru 2024, 08:44
a DL-103 (ewentualnie DL-103R) to wybór może podyktowany połączeniem z moim wzmacniaczem i przeczytaniem sporo informacji że to właśnie dobre połączenie.
W sensie, że ten sam brand? Nie to bzdura marketingowa. Grają ze wszystkim na swoim poziomie.
Być może ktoś miał na mysli współpracę z preampem tegoż Denona o ile on go ma?
Tak może być, jeśli nie to i tak potrzebujesz phonostage i to nie z tych najtańszych jesli chcesz by Demon serii DL zagrał.
U mnie DL103R obecnie chodzi pod 3 wzmakami (Luxman, Haiku, Pioneer), a żaden z nich nie jest Denonem. Wcześniej pracowały też te wkładki na jeszcze bodaj dwóch moich wzmakach, że o kolegach nie wspomnę.

p.s. a i mam nadzieję, że wiesz jaki jest tu szlif igły? Pytam bo ludzie zwykle nie wiedzą czytając o tych modelach.
Masiuss

Oczywiście nie mam doświadczenia w charakterystykach grania odpowiednich szlifów igieł. Wiem że w DL-103R jest sferyczna :) Wzmacniacz oczywiście ma preamp i zgadza się, chodziło o współpracę tej wkładki z nim (a nie o samą markę wzmacniacza).

Ale wracając do meritum sprawy... Czy warto iść w tym kierunku (oczywiście zakładając że także headshell będzie wymieniony na cięższy) ? Czy może jakaś inna wkładka (nie droższa, a która nie wymaga ciężkiego ramienia) czy może jednak pozostać przy MM i wymiana samej igły na coś lepszego ?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ty masz PC-330 mk1 czy mk2 ?
Wsparcie finansowe forum
Masiuss

Wojtek pisze:
09 gru 2024, 15:21
Ty masz PC-330 mk1 czy mk2 ?
A w jaki sposób mogę to sprawdzić ? Niestety od poprzedniego właściciela dostałem informację że to wkładka PC-330.
Masiuss

Ok, już wiem, mam pierwszą wersję z tego co patrzę po zdjęciach igły (ten element wchodzący do wkładki jest kanciasty :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Zrób foto swojego egzemplarza to Ci powiem :D
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Masiuss pisze:
09 gru 2024, 15:16
Wiem że w DL-103R jest sferyczna :)
Tak, no własnie pytam dlatego, że większość potencjalnych użytkowników kwalifikuje ją, a nawet część kupuje w przekonaniu o szlifie eliptycznym. Tak nie jest. To szlif podstawowy, ale .. szatan nie kogut! :) akurat niski w generacji szlif niewiele ma wspólnego z walorami tej konstrukcji, bo to właśnie wkładka skonstruowana i dedykowana rozgłośnią radiowym. A czy z radia słychać źle? no właśnie. U mnie to akurat wkładka tzw zadaniowa, ale to inna bajka całkiem. Ot lubię ją tak czy siak.

No właś czy może jednak pozostać przy MM i wymiana samej igły na coś lepszego ?[/quote]
nie ale wiesz jedno dziecko to jak jedna szklanka, mawiała moja babka i stąd
Masiuss pisze:
09 gru 2024, 15:16
czy może jednak pozostać przy MM i wymiana samej igły na coś lepszego ?
Wkładkę MM tak czy siak pewnie i tak będziesz miał, zatem wymiana igły to ruch dość typowo zalecany przy pozyskaniu starej z gramofonem. Dubler zawsze w pogotowiu, mówiąc o posiadaniu drugiej wkładki, to też dobry ruch.
Inne MC, no istnieją jasne i jest ich nie mało. Do lekkich to np rodzina Hana ma fajny wybór i tu pojawia się znowu kwestia zamiaru budżetowego. Na co zwracamy uwagę? No cóż cena x możliwości, szlif co za tym idzie w stosunku do innych propozycji, ciężar samej wkładki oraz jej impedancja, tu jednak masz dość szeroki zakres.
Gramofon bardzo fajny i jakoś nie widzę w nim ograniczeń wkładkowych, choć SPU bym nie powiesił. BTW.. Ortofon to też całkiem rasowa rodzina wkładek MC jeśli już przy nich jesteśmy, a i MM mają trochę zacnych i w szerokim wyborze.
Ostrzejsze szlify dość sensownie wychodzą budżetowo w Goldringach w relacji jakość/cena, choć tak z buta to nie pamiętam parametrów w tej chwili.
Masiuss

Wojtek pisze:
09 gru 2024, 15:49
Zrób foto swojego egzemplarza to Ci powiem :D
Podsyłam fotki mojego egzemplarza :)
Załączniki
aIMG_20241209_195004.jpg
aIMG_20241209_194910.jpg
aIMG_20241209_194855.jpg
Masiuss

darkman pisze:
09 gru 2024, 18:19
Wkładkę MM tak czy siak pewnie i tak będziesz miał, zatem wymiana igły to ruch dość typowo zalecany przy pozyskaniu starej z gramofonem. Dubler zawsze w pogotowiu, mówiąc o posiadaniu drugiej wkładki, to też dobry ruch.
Korci mnie właśnie aby wykorzystać to drugie ramię "S" i coś też na nim powiesić. Wtedy szybko można sobie przełożyć a i porównać oba rodzaje wkładek. A powiedź mi jaki headshell z tych cięższych powinieniem zastosować jakbym się zdecydował np. właśnie na DL-103R ? :)
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Heh Panie kolego, to nie takie proste. Taki, który da się wyważyć na ramieniu tego gramofonu, a zatem "obsługiwany" wagowo przez przeciwwagę.
Zwyczajowo dobrze chodzą DL-li pod szelami 11-13 gr., ale czy to wyważysz, to nie wiem jakie masz ciężarki pwagi.

BTW ramienia S z D(irect) nie mozna szybko przełożyć bo wymaga to ponownej w zasadzie geometrii, a na pewno wyważenia. Dużo szybciej zmienisz headshell na ramieniu S, bo pewnie jest non fixed, jak sądzę.
Generalnie to ja bym raczej odradzał DL serii 103/103R do tego modelu gramofonu. Problemów unikniesz zakładając dobrą wkładkę MM z fajną igłą, choć bez przewartościowanej jakościowo igły pod względem szlifu.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Masiuss pisze:
10 gru 2024, 08:34
Podsyłam fotki mojego egzemplarza :)
No to rzeczywiście mk1. Igła to zamiennik, na oko sferyczny.
Gramek pewnie był razem z nią sprowadzony, bo tak normalnie starych igieł Swing nie widuje się u nas ;)

Tak czy siak, fajna energiczna wkładka, godna Shibaty np.

Masz dodatkowe ciężarki pod ramię S?
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ