Wkładka do Technics SL-MA1
-
Wkładka do Technics SL-MA1
Panowie,
jakiś czas temu kupiłem żonie gramofon Technics SL-MA1. Jest to model, który fabrycznie miał zamontowaną wkładkę T4P, ale ja kupiłem go przerobionego na wkładki 1/2 cala. Gramofon kupiłem z wkładką (chyba jakiś Stanton), która do tej pory nie była wymieniana. Jako, że moja żona uwielbia słuchać płyt winylowych Mikołaj w tym roku przyniesie jej kilka fajnych płyt ulubionych artystów. Pomyślałem sobie, że chyba też czas na wymianę wkładki. Jaka więc wkładka byłaby odpowiednia w budżecie do 500 zł, która zagra łagodną górą i ciepłą średnicą?
jakiś czas temu kupiłem żonie gramofon Technics SL-MA1. Jest to model, który fabrycznie miał zamontowaną wkładkę T4P, ale ja kupiłem go przerobionego na wkładki 1/2 cala. Gramofon kupiłem z wkładką (chyba jakiś Stanton), która do tej pory nie była wymieniana. Jako, że moja żona uwielbia słuchać płyt winylowych Mikołaj w tym roku przyniesie jej kilka fajnych płyt ulubionych artystów. Pomyślałem sobie, że chyba też czas na wymianę wkładki. Jaka więc wkładka byłaby odpowiednia w budżecie do 500 zł, która zagra łagodną górą i ciepłą średnicą?
- stos79
- Gramofon: Luxman PD 444
Re: Wkładka do Technics SL-MA1
Wrzuć zdjęcia wkładki,może wystarczy zakup igły.
Słuchałeś jej?Dźwięk nie pasuje?
Słuchałeś jej?Dźwięk nie pasuje?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Inaczej - dostępne są wersja z jednym i drugim mocowaniem. Przynajmniej mam nadzieję że nikt tego chałupniczo nie "przerabiał".
Ustal jaki.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Generalnie bardzo rzadko słucham płyt winylowych. To moja kobieta jest jego fanką, ale z gramofonem jest jak z samochodem (lubi jeździć, ale nie zawraca sobie głowy przeglądami, naprawami, wymianą opon, itp. bo przecież ma od tego mężczyznę swojego życia
. Tak samo jest z winylami - uwielbia słuchać, ale zakup gramofonu i wszystkie czynności techniczne i konserwacyjne przy nim to moja domena. Moja pani co najwyżej może położyć płytę na talerz i nacisnąć start
Jutro wstawię zdjęcia.

Jutro wstawię zdjęcia.
Jestem na 100% pewny, że jest to przeróbka chałupnicza. gramofon kupiony na Allegro od użytkownika zbychwro. Podczas rozmowy telefonicznej allegrowicz wyraźnie zaznaczył, że zamontowana wkładka to T4P, ale bez problemu przerobi na 1/2 cala, bo łatwiej będzie w przyszłości dobrać wkładkę. Na razie sprzęt nie stwarza żadnych problemów, gra (jak na moje ucho przyzwoicie), na pewno lepiej od plastikowego Denona, którego poprzednio użytkowałem,Inaczej - dostępne są wersja z jednym i drugim mocowaniem. Przynajmniej mam nadzieję że nikt tego chałupniczo nie "przerabiał".
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To przydałoby się jakieś zdjęcie tej przeróbki, bo bez tego to ciężko cokolwiek doradzać.
To masz teraz mocowanie T4P czy 1/2'' bo już się gubię?
Zrób foto to powinno się rozjaśnić.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
może nie masz automata. W moim przypadku znacznie to ułatwia życie. Po prostu naciskasz guziczka i gra muzyczka. Każda kobieta to ogarnie.Farciarz.
Moja żona tego nie potrafi...

Teraz mam 1/2 cala, przerobione przez zbychwro.To masz teraz mocowanie T4P czy 1/2'' bo już się gubię?
Jutro wrzucę zdjęcia (teraz małżonka zażywa relaksu słuchając swoich winyli i nie chcę wyrywać jej z błogostanu)

-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
OK czyli jednak nic chałupniczego - to oryginalny headshell pod 1/2'' do tego gramofonu (lub jakiś zamiennik, o ile istnieją, ale wygląda identyko).
Zbychwro musiał Tobie coś kiepsko tłumaczyć skoro wyciągnąłeś z tego wniosek że odwalił coś chałupniczo (co było dla mnie trudne do uwierzenia).
Tak czy siak, Stanton 500 to fajna, ale dość prosta wkładka z dzisiejszej perspektywy (pierwszy raz ukazała się na rynku 65 lat temu).
W tym budżecie i pod opisane wymagania mam dwie wkładki z epoki na sprzedaż - Shure M95ED oraz Elac STS-455.
Są to nowsze i bardziej zaawansowane wkładki niż Stanton 500 do których łatwo można dostać nowe igły dzisiaj (zamienniki).
Wśród nowych wkładek ciężko dzisiaj szukać czegoś o podobnym charakterze grania, aczkolwiek jeśli musiałaby to być nowa wkładka to poleciłbym Nagaoka MP-110.
Zbychwro musiał Tobie coś kiepsko tłumaczyć skoro wyciągnąłeś z tego wniosek że odwalił coś chałupniczo (co było dla mnie trudne do uwierzenia).
Tak czy siak, Stanton 500 to fajna, ale dość prosta wkładka z dzisiejszej perspektywy (pierwszy raz ukazała się na rynku 65 lat temu).
W tym budżecie i pod opisane wymagania mam dwie wkładki z epoki na sprzedaż - Shure M95ED oraz Elac STS-455.
Są to nowsze i bardziej zaawansowane wkładki niż Stanton 500 do których łatwo można dostać nowe igły dzisiaj (zamienniki).
Wśród nowych wkładek ciężko dzisiaj szukać czegoś o podobnym charakterze grania, aczkolwiek jeśli musiałaby to być nowa wkładka to poleciłbym Nagaoka MP-110.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Jako o sprzedawcy złego słowa nie powiem o Zbychwro. Kontakt świetny zarówno przed zakupem, jak i po, towar rzetelnie opisany. Dostałem dokładnie to za co zapłaciłem. Podczas rozmów zbychwro stwierdził, że znajdzie jakąś wkładkę 1/2 cala i podmieni z oryginalną, stąd założenie, że to inwencja własna.Zbychwro musiał Tobie coś kiepsko tłumaczyć skoro wyciągnąłeś z tego wniosek że odwalił coś chałupniczo (co było dla mnie trudne do uwierzenia).
Szczerze mówiąc to wkładki, igły i ich wymiana to dla mnie czarna magia. Jestem skłonny rozważyć Shure - kwestia ceny tej wkładki i dostępności igły (jakie jest jej oznaczenie, cena i czy można bez problemu kupić ją w Polsce).
Co do wymiany samej wkładki - jaki zastosować szablon i gdzie go mogę dostać (kupić) oraz czy ktoś z Was orientuje się jaki powinien być overhang?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Obydwie wkładki mam wystawione na giełdzie: viewtopic.php?f=59&t=13432
Do obydwu modeli można dostać tańsze i droższe igły zamienniki. Nie w Polsce, bo generalnie u nas jest posucha jeśli chodzi o fajne igły (może kiedyś się to zmieni), niemniej można dostać nowe igły ze sklepów w Niemczech, Holandii czy UK.
Do obydwu modeli można dostać tańsze i droższe igły zamienniki. Nie w Polsce, bo generalnie u nas jest posucha jeśli chodzi o fajne igły (może kiedyś się to zmieni), niemniej można dostać nowe igły ze sklepów w Niemczech, Holandii czy UK.
-
A mógłbyś podać namiary na te sklepy i podpowiedzieć jakie igły są warte zakupu?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Żeby nie było - nie mówię że tutaj należy od razu igłę zmieniać, bo ta oryginalna jeszcze długo posłuży.
https://www.dacapoaudio.com/2665-Shure- ... _m_95_g_lm
https://www.dacapoaudio.com/3942-Elac-D ... sts_555_12
https://www.dacapoaudio.com/2665-Shure- ... _m_95_g_lm
https://www.dacapoaudio.com/3942-Elac-D ... sts_555_12
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- gravediggie
- Gramofon: JVC & Schneider
Jeżeli chcesz żeby został Stanton to rozważyłbym:
https://www.dacapoaudio.com/3441-Stanto ... k_i_ii_iii
Całkiem fajny, niedrogi zamiennik:
https://www.myneedlestore.com/produit/p ... nt-stylus/
To jakieś bardzo lekkie ramię w tym Technicsie? Pińceta imho woli średniej masy ef. ramiona, przynajmniej z zamiennikiem pfanstiehla.
Ja osobiście chyba bym te siano które chcesz wydać zainwestował w Nagaokę MP110 albo w szrot od Admina.
https://www.dacapoaudio.com/3441-Stanto ... k_i_ii_iii
Całkiem fajny, niedrogi zamiennik:
https://www.myneedlestore.com/produit/p ... nt-stylus/
To jakieś bardzo lekkie ramię w tym Technicsie? Pińceta imho woli średniej masy ef. ramiona, przynajmniej z zamiennikiem pfanstiehla.
Ja osobiście chyba bym te siano które chcesz wydać zainwestował w Nagaokę MP110 albo w szrot od Admina.
JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Milijon kabli..