Jaka to wkładka?
-
- Gramofon: Hitachi HT-840
Re: Jaka to wkładka?
Drążę temat wkładki z mojego scotta ps-77xv. Po przejrzeniu temeatu na audiokarma:
https://audiokarma.org/forums/index.php ... ge.868174/
nie wiem czy słusznie ale zaczynam podejżewać że moja wkładka to chyba jakiś vms a nie f15, ff15. Wejście trzpienia igły wygląda jak w vms z ww. linka
W związku z tym najprawdopodobniej igły np. ff15eo mkII z trzpieniem prostokątnym nie będą pasować do mojej wkładki. Może warto poszukać jednak igły vms ?
https://audiokarma.org/forums/index.php ... ge.868174/
nie wiem czy słusznie ale zaczynam podejżewać że moja wkładka to chyba jakiś vms a nie f15, ff15. Wejście trzpienia igły wygląda jak w vms z ww. linka
W związku z tym najprawdopodobniej igły np. ff15eo mkII z trzpieniem prostokątnym nie będą pasować do mojej wkładki. Może warto poszukać jednak igły vms ?
Hitachi ht-840, d.klimo merlin, harman/kardon hk770, sansui sr-525, i inne 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przecież napisałem Tobie już wcześniej...

Nie wiem czy przejrzałeś wątek AK do końca czy też poprzestałeś na początku, ale prawda jest taka że nie ma prostej zależności, że klepsydra = VMS, a prostokąt = F/FF15. I to przy oryginalnych igłach
Stąd przy zamiennikach tym bardziej zdarzają się różnice na tym polu (i m.in. dlatego powstał wspomniany "Allround" który pasuje wszędzie).
Same wkładki mają jednakowe parametry, stąd ta cała zabawa w profil oprawki to były próby Ortofona by ludzie nie kombinowali z zakupem tańszych wkładek i łączeniem ich z droższymi igłami. Później jednak zmienili podejście i olali sprawę (stąd cały ten ambaras).
Nadmienię jeszcze tylko że nomenklatura VMS była wprowadzona później niż F/FF15 (a później egzystowały równolegle, dla iluzji że Ortofon oferuje więcej niż jeden generator MM
).
Wizualnie akurat łatwo jest rozpoznać VMS od F/FF15. VMSy miały chromowane body (a w niektórych przypadkach nawet złocone, jak modele M20 Super), a F/FF15 matowe.
Przy zakupie igły do tej wkładki trzeba po prostu zwracać uwagę, dopytywać sprzedawców igieł jeśli nie widać po zdjęciach jaki profil, itd.
A Ty tak jakby dopiero teraz się dziwisz, że może być klepsydra albo prostokątWojtek pisze: ↑21 gru 2020, 12:33Z grubsza - tak, to kompatybilne wkładki, dlatego wymieniłem te wszystkie nazwy, a nie jedną z nich.
Wśród zamienników istnieje też coś takiego jak "Ortofon Allround" czyli igła z tak zbudowaną oprawką że wchodzi w każdą wersję (czyli nie trzeba się przejmować czy mamy klepsydrę czy H po stronie wkładki), niemniej warto to sprawdzić - zdejmij igłę to zobaczysz.

Nie wiem czy przejrzałeś wątek AK do końca czy też poprzestałeś na początku, ale prawda jest taka że nie ma prostej zależności, że klepsydra = VMS, a prostokąt = F/FF15. I to przy oryginalnych igłach

Same wkładki mają jednakowe parametry, stąd ta cała zabawa w profil oprawki to były próby Ortofona by ludzie nie kombinowali z zakupem tańszych wkładek i łączeniem ich z droższymi igłami. Później jednak zmienili podejście i olali sprawę (stąd cały ten ambaras).
Nadmienię jeszcze tylko że nomenklatura VMS była wprowadzona później niż F/FF15 (a później egzystowały równolegle, dla iluzji że Ortofon oferuje więcej niż jeden generator MM

Wizualnie akurat łatwo jest rozpoznać VMS od F/FF15. VMSy miały chromowane body (a w niektórych przypadkach nawet złocone, jak modele M20 Super), a F/FF15 matowe.
Przy zakupie igły do tej wkładki trzeba po prostu zwracać uwagę, dopytywać sprzedawców igieł jeśli nie widać po zdjęciach jaki profil, itd.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wojtek dzięki za wyczerpujące informacje
Znalazłem oryginalnego VMS 10e MKII patrząc na zdjęcia z sieci powinien pasować. Niestety sprzedawca nie odpisuje 
Nie wiem czy moja wkładka jest chromowana, ale matowa też nie jest.

Nie wiem czy moja wkładka jest chromowana, ale matowa też nie jest.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Patrząc na pierwsze foto z poprzedniego posta ze zdjęciami to raczej wersja chromowana, czyli VMS.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Czyli najlepiej kupić oryginalną igłę vms tylko teraz pytanie czy MKII będą pasować ? Ze zdjęć wynika, że fizycznie raczej tak ale są jakieś inne cechy przez które MKII może nie pasować?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pewnie że najlepiej, ale też jest to zarazem najdroższa opcja.
Nie, będą pasowały. Szczerze mówiąc to chyba mało kto wie czym się różnią igły mk1 od mk2
Są różne teorie na ten temat, łącznie z tym że to tylko taki ruch marketingowy był.
Nie, będą pasowały. Szczerze mówiąc to chyba mało kto wie czym się różnią igły mk1 od mk2

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Zobaczymy czy się uda kupić na razie brak kontaktu ze sprzedającym.
Dzięki Wojtek!
Dzięki Wojtek!

-
Panowie prośba o identyfikacje. Wiadomo tyle, że to kenwood (na górze wkładki jest znaczek kenwooda) i nic poza tym.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To jedno zdjęcie pokazuje tylko spód wkładki, ale podejrzewam że może to być Kenwood V34.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dzięki. Mam jeszcze prośbę zakładając, że jest to kenwood v34 w zestawieniu z ortofonem vms i AT12xe która z nich jest najlepsza?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Posłuchaj i nam powiedz 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
To może inaczej, w chwili obecnej z mojego docelowego zestawu mam tylko preampa, kolumny i cd, gramofony: scott ps-77xv i itt 8015 czekają na przegląd i kalibracje. Monobloki są w serwisie. W itt jest wkładka at13eax w scoctt najprawdopodobniej ortofon vms do obu wkładek nie mam igieł. Ww. kenwooda będe miał od Szwagra, a At12xe w przyszłym tygodniu powinna do mnie dojechać wraz z igłą. Więc w chwili obecnej nie mam jak porównać poszczególnych wkładek.
Możliwe, że powinienem uściślić pytanie czy wkładki: kenwood v34, ortofon vms, AT12ex są podobnej klasy?
Możecie 3mać mnie za słowo jak je porównam napisze swoje subiektywne odczucia. Na razie Was prosze o ustalenie hierarchi czy to porównanie "mercedesa" do "malucha" a może test popularnych "kompaktów" ?
Możliwe, że powinienem uściślić pytanie czy wkładki: kenwood v34, ortofon vms, AT12ex są podobnej klasy?
Możecie 3mać mnie za słowo jak je porównam napisze swoje subiektywne odczucia. Na razie Was prosze o ustalenie hierarchi czy to porównanie "mercedesa" do "malucha" a może test popularnych "kompaktów" ?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak już masz AT13 to AT12 za dużo Tobie nie da.
Kenwood V34 to taki podstawczak dorzucany do gramofonów.
Ortofon VMS - wszystko zależy z jaką igłą, ale to wkładka która dużo potrafi.
Protoplasta późniejszych Ortofon OM/2M.
Kenwood V34 to taki podstawczak dorzucany do gramofonów.
Ortofon VMS - wszystko zależy z jaką igłą, ale to wkładka która dużo potrafi.
Protoplasta późniejszych Ortofon OM/2M.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dzięki Wojtek. AT12 dodana w gratise do igły AT13Eax