Pioneer PL-50 odmiany i różnice
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Pioneer PL-50 odmiany i różnice
Dyskusję o promieniowaniu EM przeniosłem tutaj: viewtopic.php?f=11&t=20285
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Dzięki, właśnie miałem to zaproponować.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
- Gramofon: Victor QL-A70
Czy ktoś wie jaka jest masa efektywna ramion w PL-50LII. Nigdzie takiej informacji nie znalazłem. Ewentualnie prośba z mojej stronu o wykonanie pomiarów jeśli ktoś oczywiście ma czas i chęci 

- Załączniki
-
- Calculator-effective-tonearm-mass.xlsx
- (61.09 KiB) Pobrany 65 razy
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ten kalkulator to sobie schowajmy lepiej.
Ciężko określić masę efektywną ramienia gramofonu jeśli jest ona zależna od rurki jaką zastosujemy.
O którym przypadku mówimy? Jeśli S - oryginalny koszyk czy jakiś inny?
Ciężko określić masę efektywną ramienia gramofonu jeśli jest ona zależna od rurki jaką zastosujemy.
O którym przypadku mówimy? Jeśli S - oryginalny koszyk czy jakiś inny?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Victor QL-A70
Pisząc ramion miałem na myśli proste i "eskę".
Może być oryginalny lub - powiedzmy - standardowy. Nie zależy mi na dokładności co do ułamka grama. Bardziej chciałłbym wiedzieć czy to ramiona po lekkiej (powiedzmy do 10g) stronie mocy; średnie (do powiedzmy 16g) czy ciężkie. Szukam gramofonu dla siebie i wolałbym coś z cięższym ramieniem (powiedzmy w okolicach 20g). Oglądałem w weekend u znajomego PL-50L II. Gramofon bardzo mi się spodobał ale ramię wygląda dość delikatnie. Być może to złudzenie - czarne jak wiadomo wyszczupla

A dlaczego?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Będą miały różne masy efektywne w takim razie. Proste mniejszą, bo odpada waga koszyka.
Nie ma "standardowej" wagi koszyków typu SME. Strzelajmy sobie od 6 po 20g

Nie wiem z jakim modelem koszyka ramię S było oryginalnie parowane. Może z żadnym?
Pioneer oferował raczej lekkie koszyki, takie do 9g.
Topowy czarny koszyk JP-312 miał 7.5g.
Wybacz, założyłem że masz już ten gramofon, a nie że dopiero zbierasz informacje.
Nie widzę za bardzo sensu by tworzyć jakieś nowe podziały wagowe.KrzysztofS pisze: ↑26 wrz 2023, 12:36Bardziej chciałłbym wiedzieć czy to ramiona po lekkiej (powiedzmy do 10g) stronie mocy; średnie (do powiedzmy 16g) czy ciężkie.
viewtopic.php?p=5679#p5679
W połączeniu z rurką S spokojnie ogarniesz 20g, o ile faktycznie tyle potrzebujesz (zależy od wkładki/igły).
Bo jest guzik wart. Opiera aproksymacje o pewne stałe czyniąc z tego "magiczny wzór", a w praktyce może się to mieć nijak do rzeczywistości.
Ramię Pioneera ma tłumienie olejowe, przez co kwestia masy efektywnej i rezonansów się tym bardziej rozmywa, bo wyniki w ramach testu z płytą testową będą zależne również od tłumienia (gęstość oleju itd.).
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Poniżej zalecenia zgodnie z instrukcją ustawienia tłumienia olejowego w zależności od ramienia dla przykładowych wkładek. Jak widać to nawet na prostym ramieniu producent daje opis ustawienia dla wkładki DL103. Jest to ciekawe ramię dające duże możliwości co do stosowania wkładek o skrajnych podatnościach. Najlepiej jednak sprawdzić to w ramach własnych testów. Mogę tylko potwierdzić, że działa. Osobiście, dla DL 103 ramię S + koszyk 12-14g i ustawienie 4 olej 80 tys.
Tabelka od lewej - kolumny:
wkładka, nastawy dla ramienia prostego, nastawy dla ramienia S ( koszyk ok. 9 g)
Tabelka od lewej - kolumny:
wkładka, nastawy dla ramienia prostego, nastawy dla ramienia S ( koszyk ok. 9 g)
- Załączniki
-
- Tabela PL 50 L II.pdf
- (155.95 KiB) Pobrany 128 razy
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
-
U mnie w Pionierku, nie zauważyłem aby włączenie tłumienia przesuwało rezonans.Ramię Pioneera ma tłumienie olejowe, przez co kwestia masy efektywnej i rezonansów się tym bardziej rozmywa, bo wyniki w ramach testu z płytą testową będą zależne również od tłumienia (gęstość oleju itd.).
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Fajna rozpiska! Mamy na liście zarówno wkładki bardzo podatne (1g hello) jak i parę sztywniaków.
Innymi słowy - ramię nie może być ciężkie tylko co najwyżej średnie masowo, bo inaczej nie dałoby rady osiągnąć tak szerokiego zakresu.
Podobną rzecz widziałem w manualu od ramienia Audio Craft (AC300? nie pamiętam modelu), gdzie również nie ma informacji o masie efektywnej, za to są zalecenia jak gęsty olej stosować przy danej podatności igły.
Faktem jest, że tłumienie olejowe nie zostało tutaj dodane "dla picu".
Innymi słowy - ramię nie może być ciężkie tylko co najwyżej średnie masowo, bo inaczej nie dałoby rady osiągnąć tak szerokiego zakresu.
Podobną rzecz widziałem w manualu od ramienia Audio Craft (AC300? nie pamiętam modelu), gdzie również nie ma informacji o masie efektywnej, za to są zalecenia jak gęsty olej stosować przy danej podatności igły.
Za mało informacji by móc się do tego jakkolwiek odnieść.
Faktem jest, że tłumienie olejowe nie zostało tutaj dodane "dla picu".
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Chodziło mi o to, że rezonans zmierzony przy pomocy płyty testowej, wypada zawsze w tym samym miejscu (przy tej samej częstotliwości). Bez znaczenia jaką ustawię "siłę" tłumienia. Za to zmniejsza się amplituda rezonansu.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Skoro mierzyłeś to podaj nam dla jakiej wkładki, jakim koszyku i jakim ramieniu wyszedł tobie jaki wynik.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Łooo, aż takim maniakiem nie jestem, aby sobie zapisywać. Na początku przygody z Pionierkiem bawiłem się różnymi wkładkami aby zaspokoić swoją ciekawość.
Jak będę miał chwilę natchnienia, to postaram się zrobić jakąś foto relację z pomiarów.
-
Dziś miałem natchnienie i nagrałem ścieżki z płyty testowej (Denon 103R + AT-LH18H + dystans = 32g)
pomiar rezonansu poziomego
pomiar rezonansu poziomego
-
Pierwsze zdjęcie - pomiar bez tłumienia, drugie - z maksymalnym tłumieniem. Różnica ok 1dB
-
Teraz podobnie pomiar w pionie i tutaj różnica z tłumieniem i bez jest już spora.