Pioneer PL-50LII

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
iras67

Re: Pioneer PL-50LII

Post autor: iras67 »

Wojtek pisze:
12 lut 2025, 16:33
HO kupujesz tylko jeśli nie masz amplifikacji pod MC LO i chcesz przyoszczędzić. Taki kompromis.
Tu raczej oszczędać zbytnio nie bedę , nie wiem tylko gdzie kupić w PL czy za granicą ;) . Używa ktoś Pionerka z tą wkładką i ramieniem S?
1965-1975 absolutnie i bezdyskusyjnie najlepsze lata dla uszu ;)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

iras67 pisze:
12 lut 2025, 15:42
Gramofon kupiłem w Japonii według właściciela działający
W czym zatem problem?
I po co pytasz:
iras67 pisze:
11 lut 2025, 17:10
Na co zwrócić uwagę w tych Pionieerach PL-50 przy zakupie?
To bardziej po zakupie jak widać.
Powodzenia w takim razie i proszę pamiętać, że wątki tego typu służą nie tylko ich założycielom lecz dść szerokiemu gronu osób potencjalnie zainteresowanych tematem. W tym kontekście tylko to czego chciałbyś się dowiedzieć Ty nie stanowi o wartości podanych tu informacji.
Powodzenia życzę, oby wszystko się powiodło! Niestety żaden z moich kolegów sprowadzając gramofon bezpośrednio z Japonii nie uniknął konieczności ich mniejszego lub większego serwisowania, ale może będzie akurat dobrze.
iras67

darkman pisze:
12 lut 2025, 20:13
Powodzenia w takim razie i proszę pamiętać, że wątki tego typu służą nie tylko ich założycielom lecz dść szerokiemu gronu osób potencjalnie zainteresowanych tematem. W tym kontekście tylko to czego chciałbyś się dowiedzieć Ty nie stanowi o wartości podanych tu informacji.
Powodzenia życzę, oby wszystko się powiodło! Niestety żaden z moich kolegów sprowadzając gramofon bezpośrednio z Japonii nie uniknął konieczności ich mniejszego lub większego serwisowania, ale może będzie akurat dobrze.
W czym powodzenia? Napisz coś konkretnie o ramieniu , elektronice . Mechanice tych gramofonów, najlepiej z własnego doświadczenia z nimi :) . Gdzie kupować i co i w jakim stanie to decyzja kupującego nie Twoja chyba . Sugerować Pawelca nie musisz oglądałem wątki i opinie o tych sprzetach i podziwiam go za to co robi. Ja kupuje sprzet audio właśnie taki: najlepiej uszkodzony do naprawy własnymi rękami bo to jest dla mnie wyzwanie ,często koszty są drugorzędne. Nie mam żadnej satysfakcji z sprzętu który działa jak nówka . To nie jest zabawa która mnie rajcuje .Wolę naprawić coś co jest stare może być dla innych złomem. Czy to jest przestępstwo ? niezgodne z regulaminem. Jeśli tak to poinformuj mnie gdzie. A może to tajemnica strzeżona od wieków przez zakon posiadaczy winylowych zajebistości . Posiadasz takiego Pioneera? możesz wrazić konkretną opinię o elementach konstrukcji? Proszę nie traktuj mnie jako klienta który chce kupić działający kolejny gramofon. To nie moja bajka. W tym wątku handlowe informacje sa drugorzędne podobno . Więc dyskutujmy o technice konkretnie o Pionieerku ;) .
Ostatnio zmieniony 13 lut 2025, 08:33 przez iras67, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Ja trochę rozumiem darkmana bo po co się produkować "ogólnie" skoro już decyzja podjęta i egzemplarz jakiś leci lub płynie?

Lepiej poczekać na konkretne pytania jak już będziesz go miał na stole.

Co innego porady przed zakupowe, a co innego serwis.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
iras67

A ja nie rozumiem go czasami wcale. Za często przypisuje innym jakieś złe intencje .Nawet jesli się mylą lub maja inne od niego zdanie. I jeszcze jedno .Żeby rozwiac domysły chce nabyc jeszcze wraki Pl-30 i Pl-70 wiec czas zadania pytania nie jest nietrafiony chyba? Muszę jasniedostojeństwo informowac o tym zawsze widocznie ...
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Jasniedostojeństwo nie jest tu na etacie ale pisze charytatywnie także jeżeli treść posta nie zachęca do udzielenia odpowiedzi ciężko się satysfakcjonującej odpowiedzi spodziewać.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
iras67

Bacek W wątku o Dualu napisałeś same konkrety. I nie nazwałbym Ciebie w taki sposób nigdy ,jesli Ciebie obraziłem sorry. Mam na uwadze tropicieli słówek , szukających każdego nawet najmniejistotengo błędu uchybienia itp .Jesli pytanie było żle postawione ok.
przestanę w ten sposób pisać dziękuję jeszcze raz Tobie za kilka wartościowych porad . a Wojtka proszę o wyczyszczenie tego tematu z nieistotnch dla niego wpisów.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Nie przejmuj się, jestem ciężki do obrażenia ale lubię precyzje wypowiedzi :)
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Cannon

Post autor: Cannon »

Iras 67 proszę o konkrety na PW.Mam za sobą "pewien przebieg "min.z pioneerami...i nic w tym temacie nic nie jest mi obce...
P.S 99% pionerów seri 30 50 i 70 potrzebuje przeglądu...nawet te "po serwisie" cacuszka to zazwyczaj umty do sprzedazy grat.Wiem co mówie robię pioneery na codzień...również dla chlopaków z tego forum.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

Cannon pisze:
15 lut 2025, 18:03
cacuszka to zazwyczaj umty do sprzedazy grat.
Tak jest i więcej powiem niektóre z nich nadają się wyłącznie na dawcę. Nie da się sprawdzić stanu oglądając zdjęcia jak również dotykając z bliska. Niektóre wady widać dopiero po rozłożeniu poszczególnych elementów.
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
iras67

Zaufałem sprzedawcy , u którego znajomy kupił inny model Pioneera. Powinienem mieć w tygodniu bo leci DHL. Zobaczymy co tam w nim siedzi . Jakby co i nie dałbym rady skorzystam z pomocy
czy serwisu itp. Dzięki Panowie za odzew ! :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

iras67 pisze:
15 lut 2025, 18:34
Zaufałem sprzedawcy , u którego znajomy kupił inny model Pioneera.
W sensie Japończykowi czy Polakowi w Japonii? :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
iras67

Wojtek pisze:
16 lut 2025, 01:28
W sensie Japończykowi czy Polakowi w Japonii?
Japończykowi. Wracając do tematu, rozumiem że silniki w tych gramofonach są sterowane halotronami, podobnie jak niektóre funkcje ramienia. Czy to powoduje jakies kłopoty .Czy raczej zawodzi mechanika bardziej ?
ODPOWIEDZ