Jak ustawić ramię w gramofonie?

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
pszemcio

Post autor: pszemcio »

czyli siłą rzeczy warto mieć 8-)
Awatar użytkownika
Acia

Post autor: Acia »

Jako, że w moim Unitrowym wątku cisza zapytam tu, jak ustawić antyskating w unitra fonomaster g 601 a? Nie wiem, którym elementem jak poruszyć, wiem, że to ten metalowy pręcik przez, który przechodzi żyłka od ciężarka ale nie rozumiem jak się nim posługiwać:) Banalne, wiem, nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi w internecie.Proszę o pomoc.
zbyszek1982

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: zbyszek1982 »

Najpierw ustawiasz nacisk z zupełnie zdjętym ciężarkiem od antyskatingu. Następnie zakładasz ciężarek i ustawiasz pętelkę w odpowiednim wycięciu na pręciku. Im bliżej czubka pręcika, tym mocniej ciężarek będzie ściągał ramię do zewnątrz. Dużo ludzi ustawia antyskating na czystej płycie lub na płycie z długą dobiegówką na końcu strony. Opuszczasz ramię na obszar między ścieżkami i ustawiasz antyskating tak żeby ramię po opadnięciu stało w miejscu i czekało aż rowek je zbierze. To jest metoda przybliżona, bo w praktyce siła antyskatingowa powinna być nieco większa niż ustawiona w ten sposób. Zasadniczo lepiej jak ramię jest lekko ściągane do zewnątrz, niż jak ucieka do wewnątrz na takiej gładkiej powierzchni.

Najlepiej ustawiać antyskating na płycie testowej, ale w większości przypadków wystarczy powyższy sposób.
Awatar użytkownika
Acia

Post autor: Acia »

Dzięki Zbyszkek, wiem, że najlepiej robić to na płycie specjalnej, poradzę sobie na końcu strony, chodziło mi tylko o to jak działa to w tym ramieniu, bo z tego co widziałam większość gramofonów ma oddzielne pokrętło do tego a u mnie taka wędka, ona w dodatku obraca się w prawą stronę ramienia jeszcze i myślałam że to w ten sposób działa.
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

No to przecież elementarne zasady fizyki. Moment obrotowy. Na krótkim ramieniu - żyłka blisko osi obrotu ramienia - mały moment - mała siła. Oddalając żyłkę od osi obrotu ramienia, zwiększasz siłę antyskatingu. Dla pocieszenia dodam, że gramofony z pokrętłem to po 30-40 latach to nie koniecznie muszą działać tak jak fabryka przykazała. Ciężarek na żyłce musi działać zawsze.
Awatar użytkownika
rafikdm
Gramofon: Sony ps x65c

Post autor: rafikdm »

Mam problem z ustawieniem ramienia w Sony PS 10f
A mianowicie jak wypoziomuję ramię to jest ono za wysoko względem stopki
I nie spoczywa na niej
Sony PS-X65
AT- OC9MLII
AT 630
MaCaBRiaa
Proton D1200
Yamaha CX2
Dac (mod by Martynka)
Theta Carmen II
Sonus Faber Grand Piano Home

Yamaha CR 820
Arcam Alpha 5 Plus (mod by Martynka)
Toshiba SS 810
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Podejrzewam że robisz coś źle i ramię Tobie nadal lewituje :)
Przy stanie równowagi (0g), opisane zachowanie jest normalne.
Jaką masz tam wkładkę i jaki ustawiasz dla niej nacisk?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
rafikdm
Gramofon: Sony ps x65c

Post autor: rafikdm »

Wkładka ortofon om10
Nacisk 2g
Sony PS-X65
AT- OC9MLII
AT 630
MaCaBRiaa
Proton D1200
Yamaha CX2
Dac (mod by Martynka)
Theta Carmen II
Sonus Faber Grand Piano Home

Yamaha CR 820
Arcam Alpha 5 Plus (mod by Martynka)
Toshiba SS 810
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Zalecany nacisk dla oryginalnej igły 10 to 1.5g.

Przy 2g ramię wisi nad stopką? Przy opuszczonej windzie?

Same problemy z Tym Twoim Sony. To chyba jednak nie był okazyjny zakup ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
MeqhabTion

Post autor: MeqhabTion »

rafikdm pisze:Wkładka ortofon om10
Nacisk 2g
:think: Mogę jedynie założyć, że prawdopodobnie kręcisz samym wskaźnikiem zamiast ciężarkiem. Kręcisz ciężarkiem aż skala na wskaźniku wskaże odpowiednią wartość a ramię skieruje się w dół (powinno opadać).
misienka2008

Post autor: misienka2008 »

1. Antyskating na zero, winda opuszczona.
2. Ciezarkiem krecisz az ramie lewituje w poziomie.
3. Nie ruszajac ciezarka przekrecasz czarna skale na zero.
4. Przekrecasz ciezarek wraz ze skala w lewo patrzac od przodu do wartosci nacisku.
5. Ustawiasz antyskating.

Tak zrobiles?
RoPa

Post autor: RoPa »

Witam wszystkich,
Od trzech dni jestem posiadaczem gramofonu (jak byłem mały to miałem adapter, w którym głośnikiem była pokrywa) wczoraj kupiłem w antykwariacie płytę i chciałbym "skalibrować" ramię. Nie znam się niestety, nie wiem też jaka powinna być wartość zalecanego nacisku na igłę:( Jeśli ktoś mógłby pomóc będę wdzięczny. Znalazłem w internecie instrukcje obsługi do tego ale języki obce są mi obce. W załączeniu foto urządzenia. Prosiłbym o instrukcje w prostych słowach gdyż jak wcześniej wspomniałem nie znam się na gramofonach jedyna wiedza to śledzenie tego forum od kilku tygodni.

ps.: przy okazji -zapłaciłem za gramofon 550 zł (praktycznie nie ma śladów użytkowania, nawet rysek nie ma, technicznie też wszystko sprawne, igła jest oryginalna) -przepłaciłem czy to dobra cena?

Dziękuje za pomoc.
Załączniki
IMGP7412.JPG
IMGP7406.JPG
IMGP7404.JPG
IMGP7403.JPG
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

Brawo, bardzo fajny gramofon :clap: . Zrobiłeś dobry interes. Jakbyś troszkę poczytał to już byś dawno słuchał na ustawionym gramofonie. Wiem, w tej sytuacji każdy jest niecierpliwy. Ustaw odpowiednio gramofon tak by talerz był wypoziomowany. Zdejmij pokrywę by nie przeszkadzała. Sprawdź czy główka jest dostatecznie przykręcona. Nic na siłę, z czuciem by nie było żadnych luzów. Musimy postępować ostrożnie bo igła nie ma zabezpieczenia:
- pokrętło AS ustaw na "0"
- zdejmij ramię z podpórki i pokręcając ciężarkiem z tyłu ramienia - zrównoważ ramię
- jak ramię swobodnie ustawia się w pozycji poziomej ustaw pierścień ciężarka na zero (oczywiście ciężarek przytrzymaj w ustawionej pozycji przekręcając pierścień by ramię cały czas było zbalansowane)
- teraz możesz sprawdzić działanie AS - przekręcając na 1,5 na podziałce (ramię powinno przesuwać się w kierunku podpórki)
- zapnij ramię na podpórce i ustaw ciężatek na obciążenie 2 g. AS możesz na początek ustawić na 1,75.
Ta igła ma zalecany nacisk 1,5-2,5 g także możesz robić nieznaczne odstępstwa od 2g i wsłuchiwać się jak odtwarza na poszczególnych nagraniach (początek i koniec płyty). Korekta na ucho nigdy nie zaszkodzie byle by w przedziale zaleceń. AS powinien być również korygowany gdy będziesz zmieniał nacisk igły i powinien być moim zdaniem lekko poniżej.
Powodzonka ;)
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ogólna instrukcja wyważania ramienia jest na pierwszej stronie tego tematu.
Wsparcie finansowe forum
RoPa

Post autor: RoPa »

Dzięki Pawelec za instrukcje. Wszystko działa i jest dobrze. Dopiero od wczoraj wieczorem mam pierwszą płytę więc dużo nie straciłem:)

Wojtek czytałem wcześniej instrukcje ale nie wiedziałem jaka siłę nacisku i as zastosować. Chciałem mieć pewność.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ